Τι είναι το Negritude, το κίνημα για την Αφρο-ισότητα;

Το Negritude ήταν ένα πνευματικό κίνημα που υπερασπίστηκε τις αξίες των αφρικανικών κοινωνιών και απαίτησε την ανάκτηση του πολιτισμού τους.
Τι είναι το Negritude, το κίνημα για την Αφρο-ισότητα;

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 18 Μαρτίου, 2023

Το negritude είναι ένα πνευματικό και λογοτεχνικό κίνημα που ξεκίνησε στο Παρίσι τη δεκαετία του 1930. Υπερασπίζεται τις αξίες των αφρικανικών κοινωνιών και ζητά την ανάκτηση του πολιτισμού τους.

Το κίνημα αυτό εξαπλώθηκε γρήγορα σε διάφορα μέρη των τότε γαλλικών αποικιών, όπως η σημερινή Σενεγάλη, η Ακτή Ελεφαντοστού και το Μπενίν, στην Αφρική, και η Γουαδελούπη, η Μαρτινίκα και η Αϊτή, στις αμερικανικές Δυτικές Ινδίες.

Κύρια μορφή του ήταν ο Léopold Sédar Senghor (εκλέχθηκε πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σενεγάλης το 1960). Μαζί με τον Aimé Césaire από τη Μαρτινίκα και τον Léon Damas από τη Γαλλική Γουιάνα, άρχισαν να εξετάζουν κριτικά τις δυτικές αξίες και να αναβαθμίζουν τον αφρικανικό πολιτισμό.

Προέλευση και εξέλιξη του κινήματος

Το λογοτεχνικό κίνημα negritude γεννήθηκε στο παρισινό πνευματικό περιβάλλον των δεκαετιών του 1930 και 1940. Ήταν προϊόν της ένωσης μαύρων συγγραφέων που επιδίωκαν να επιβεβαιώσουν την πολιτιστική τους ταυτότητα και να επαναστατήσουν ενάντια στην αυτονόητη ανωτερότητα των ευρωπαϊκών πολιτισμών έναντι των αφρικανικών.

Υπό αυτή την έννοια, μέσω της λογοτεχνίας, το negritude υπερασπίστηκε ιδέες για τις αφρικανικές θρησκείες και κοσμολογίες, αφηγήθηκε ιστορικά γεγονότα που συνέβησαν στην ήπειρο, δίδαξε τη συμβολή των αφρικανικών πολιτισμών στην ανθρωπότητα και δικαίωσε τη μαύρη ταυτότητα και την ελευθερία των αφρικανικών κοινωνιών από τη δυτική αποικιοκρατική κυριαρχία.

Ο Aimé Césaire ήταν ο πρώτος που επινόησε τη λέξη “negritude” στο ποίημά του του 1939, με τίτλο Cahier d’un retour au pays natal ( Σημειωματάριο μιας επιστροφής στη γενέθλια χώρα). Εκεί ανέφερε:

Το negritude μου δεν είναι μια κηλίδα νεκρού νερού, στο νεκρό μάτι της γης, αλλά ριζώνει στη φλεγόμενη σάρκα της γης

~ Aimé Césaire ~

Δίπλα στον Césaire, ο Léon Damas και ο Léopold Sédar Senghor δημιούργησαν ποίηση που θα ορίσει το negritude. Τα πιο γνωστά έργα αυτών των ποιητών ήταν τα Pigments (Damas), Hosties noire, Chants d’ombre (Senghor) και Cahier (Césaire).

African village.
Οι αφρικανικές αποικίες διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους από τη δική τους οπτική γωνία που επέκρινε την αποικιοκρατία.

Επέκταση του negritude σε άλλες χώρες

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι ηγέτες του κινήματος εγκατέλειψαν το Παρίσι για την Καραϊβική και την Αφρική. Από εκεί, νέες μορφές negritude εμφανίστηκαν σε αυτά τα μέρη, η έκφραση των οποίων περιελάμβανε όχι μόνο τη λογοτεχνία, αλλά και άλλα είδη τέχνης, όπως η μουσική και η ζωγραφική.

Μετά τον πόλεμο, το Παρίσι έγινε και πάλι το κέντρο των δραστηριοτήτων για το negritude. Με την ευκαιρία αυτή, πολλοί καλλιτέχνες από την Αφρική και την Καραϊβική μετανάστευσαν στην πόλη για να σπουδάσουν. Ανάμεσά τους ήταν οι Frank Bowling, Aubrey Williams, Donald Locke, Ben Enwonwu και Uzo Egonu.

Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μαύρων Τεχνών

Το 1966, ο Σενγκόρ διοργάνωσε το πρώτο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μαύρων Τεχνών στη Σενεγάλη. Πολλοί μαύροι καλλιτέχνες, μουσικοί, συγγραφείς, ποιητές και ηθοποιοί είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μια παγκόσμια εξέταση του αφρικανικού πολιτισμού.

Στόχος του Senghor ήταν να προωθήσει την έννοια του negritude ως ένα βιώσιμο φιλοσοφικό μοντέλο. Επιπλέον, επιδίωξε να αναβαθμίσει την αφρικανική φυλετική τέχνη, η οποία, μέχρι τότε, είχε αντιμετωπιστεί με κάποια αδιαφορία από την αφρικανική διασπορά.

Το γεγονός αυτό έδωσε ώθηση στις απαρχές του διεθνούς κινήματος των μαύρων τεχνών και επαναλήφθηκε σε δύο επόμενες περιπτώσεις – το 1977 στη Νιγηρία και το 2010 στο Ντακάρ.

Θεμέλια του negritude

Το κίνημα negritude προέκυψε ως διαμαρτυρία κατά της γαλλικής πολιτιστικής κυριαρχίας και της πολιτικής αφομοίωσης. Ως εκ τούτου, υποστήριζε τα εξής:

  • Τη μυστικιστική ζεστασιά της αφρικανικής ζωής, που αποκτά δύναμη από την εγγύτητά της με τη φύση και τη συνεχή επαφή της με τους προγόνους. Αυτό θα πρέπει συνεχώς να τοποθετείται στη σωστή προοπτική έναντι της αψυχότητας και του υλισμού του δυτικού πολιτισμού.
  • Οι Αφρικανοί θα πρέπει να αναζητήσουν στη δική τους πολιτιστική κληρονομιά τις αξίες και τις παραδόσεις που είναι πιο χρήσιμες στο πλαίσιο του σύγχρονου κόσμου.
  • Οι αφοσιωμένοι συγγραφείς πρέπει να χρησιμοποιούν την αφρικανική θεματολογία και τις ποιητικές παραδόσεις για να ξυπνήσουν την επιθυμία για πολιτική ελευθερία.
  • Το negritude περιλαμβάνει το σύνολο των αφρικανικών πολιτιστικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών αξιών.
  • Πάνω απ’ όλα, πρέπει να επιβεβαιωθεί η αξία και η αξιοπρέπεια των αφρικανικών παραδόσεων και λαών.
Freedom with negritude.
Η ελευθερία ήταν η βασική έννοια της τέχνης του negritude. Αυτό υποστηρίζεται από τη σημασία της αφρικανικής φυλετικής και προγονικής κουλτούρας.

Συνεχίζεται ακόμη;

Το negritude απάντησε στην αλλοτριωμένη θέση των μαύρων στην ιστορία και διεκδίκησε μια δική της ταυτότητα γι’ αυτούς. Με τη σειρά του, από πολιτική άποψη, το κίνημα αποτέλεσε σημαντική πτυχή του αγώνα κατά της αποικιοκρατίας. Είχε αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο οι αποικιοκρατούμενοι έβλεπαν τον εαυτό τους και τοποθετούνταν στον πολιτιστικό ιστό της Δύσης. Τέλος, δεν υπάρχει σαφής ημερομηνία λήξης του κινήματος. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι κριτικοί λογοτεχνίας λένε ότι θα συνεχίσει να υφίσταται ακόμη σε κάθε καλλιτεχνική έκφραση που επιβεβαιώνει τη μαύρη ταυτότητα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.