Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν μασάτε τσίχλα;

Να θυμάστε ότι μια τσίχλα μπορεί να σας φανεί χρήσιμη, αρκεί να ξέρετε πώς να ωφεληθείτε από τη μάσηση. Οι διαιτολόγοι, από την άλλη μεριά, συνιστούν να μην είστε υπερβολικοί με τις τσίχλες και επισημαίνουν τους κινδύνους, αν δεν λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν μασάτε τσίχλα;
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Ivan Aranaga Amengual

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ένα κομμάτι τσίχλας μπορεί πράγματι να φαίνεται ακίνδυνο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Στόχος του άρθρου δεν είναι σε καμία περίπτωση η σύγχυση και ο πανικός, αλλά η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για το τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν μασάτε τσίχλα. Συχνά καταφεύγουμε στο μάσημα μιας τσίχλας, όταν νιώθουμε πιεσμένοι, πεινάμε ή απλά από συνήθεια.

Όταν μασάτε τσίχλα, η γλυκιά της γεύση και η ελαστική της υφή μπορεί να σας προκαλέσουν εθισμό. Γι’ αυτόν το λόγο, στο σημερινό άρθρο, θα απαριθμήσουμε ένα προς ένα τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα του να μασάτε τσίχλα καθημερινά.

Τσίχλα: κάνει καλό ή κακό;

Η τσίχλα δεν θα επηρεάσει αρνητικά την υγιεινή του στόματός σας, αν μετά το μάσημα βουρτσίζετε τα δόντια σας. Με τη σωστή στοματική υγιεινή, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Για πολλούς από εμάς, η τσίχλα είναι χαλαρωτική, αποδεσμεύει το μυαλό μας από τις έγνοιες και καταπολεμά το στρες. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει με τις απογευματινές λιγούρες. Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά στο θέμα.

Πλεονεκτήματα του να μασάτε τσίχλα

1. Καλύτερη συγκέντρωση

Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σας όταν μασάτε τσίχλα;

Με το να μασάτε τσίχλα, μειώνετε τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σάλιο σας. Η κοινή αυτή ορμόνη του στρες μειώνεται περίπου 16%, όταν κάποιος μασά τσίχλα. Μείωση των επιπέδων του στρες σημαίνει πνευματική ηρεμία και καλύτερη συγκέντρωση.

2. Μείωση του αισθήματος της πείνας

Έχει διαπιστωθεί ότι το μάσημα της τσίχλας, με το σάλιο που παράγεται, ξεγελά το στομάχι σας και έτσι αποφεύγετε να τρώτε διαρκώς. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο, καθώς αποφεύγετε τροφές φτωχές σε θρεπτικά συστατικά, όπως γλυκά και αναψυκτικά, μεταξύ άλλων.

Δείτε επίσης: 7 τροφές που εξαλείφουν το αίσθημα της πείνας

3. Πείτε αντίο στις καούρες!

μασάτε τσίχλα - ξεχάστε την καούρα στο στομάχι

Το μάσημα της τσίχλας, όπως ήδη αναφέραμε, ενεργοποιεί την παραγωγή σάλιου. Με αυτόν τον τρόπο, φαγητό και υγρά περνούν ευκολότερα από τον οισοφάγο. Έτσι, ο οργανισμός μπορεί να εξουδετερώσει τα οξέα στον οισοφάγο πιο αποτελεσματικά.

Σας συνιστούμε να προτιμήσετε τσίχλες με γεύση μέντα, δυόσμο και ευκάλυπτο. Αποφύγετε τις τσίχλες με φρουτώδες άρωμα και γεύση, καθώς μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στομάχι.

Μειονεκτήματα του να μασάτε τσίχλα

1. Η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Όπως συμβαίνει με όλα τα γλυκά, έτσι και η τσίχλα περιέχει κατεργασμένη ζάχαρη, πρόσθετες ουσίες και μια σειρά άλλων χημικών συστατικών. Αυτό την καθιστά μια ανθυγιεινή γλυκιά απόλαυση, που, αν μετατραπεί σε καθημερινή συνήθεια, μπορεί να ενισχύσει την όρεξη για λιπαρά φαγητά χαμηλής θρεπτικής αξίας.

2. Προσοχή στην ασπαρτάμη!

μασάτε τσίχλα - ασπαρτάμη

Η ασπαρτάμη είναι μια γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται κατά κανόνα στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Εμπεριέχει φαινυλαλανίνη, μια ουσία που βλάπτει αυτούς που πάσχουν από φαινυλκετονουρία, μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που ασκεί τοξική δράση στον εγκέφαλο.

3. Επικίνδυνο καθαρτικό!

Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη περιέχουν σορβιτόλη, μια ουσία με υπακτική (καθαρτική) δράση, που, η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει χρόνια διάρροια, κράμπες και πόνο στο στομάχι. Ο Jurgen Bauditz, Γερμανός γαστρεντερολόγος, συνιστά η κατανάλωση σορβιτόλης να μην υπερβαίνει τα πέντε γραμμάρια την εβδομάδα.

4. Πόνος στο σαγόνι

μασάτε τσίχλα - πόνος στο σαγόνι

Το δυνατό μάσημα τσίχλας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα μη σωστής ευθυγράμμισης του σαγονιού. Με απλά λόγια, το στόμα δεν κλείνει σωστά και αυτό οφείλεται στη φθορά της κροταφογναθικής άρθρωσης, που είναι υπεύθυνη για τη φυσιολογική κίνηση της γνάθου, δηλαδή για το άνοιγμα και το κλείσιμο του στόματος.

5. Οδοντικές κοιλότητες, πλάκα και άλλα προβλήματα

Η ζάχαρη που περιέχει ένα κομμάτι τσίχλας, μπορεί να προσκολληθεί γερά επάνω στην επιφάνεια των δοντιών σας, επιτρέποντας το σχηματισμό βακτηριδίων και την εμφάνιση οδοντικών κοιλοτήτων, πλάκας και παρόμοιων προβλημάτων στοματικής υγιεινής.

Για το λόγο αυτό, οι οδοντίατροι συνιστούν να αποφεύγετε τις τσίχλες. Αν, ωστόσο, δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, σιγουρευτείτε ότι βουρτσίσατε τα δόντια σας αμέσως μετά το μάσημα.

Διαβάστε το άρθρο: Απαλλαγείτε από την πέτρα με φυσικό τρόπο

6. Περιέχει φυσικά συστατικά από μαλλί προβάτων!

μασάτε τσίχλα - μαλλί προβάτων

Στην τσίχλα συναντάμε τη λανολίνη. Ένα συστατικό προερχόμενο από το μαλλί των προβάτων! Μια κηρώδης ουσία, ένα ζωικό κερί, που κάνει την τσίχλα μαλακή στη μάσηση. Μέχρι στιγμής δεν θεωρείται επιβλαβής για την υγεία, εκτός αν αποδειχθεί το αντίθετο.

Να θυμάστε ότι μια τσίχλα μπορεί να σας φανεί χρήσιμη, αρκεί να ξέρετε πώς να ωφεληθείτε από τη μάσηση. Οι διαιτολόγοι, από την άλλη μεριά, συνιστούν να μην είστε υπερβολικοί με τις τσίχλες και επισημαίνουν τους κινδύνους, αν δεν λάβετε τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Στο χέρι σας είναι τελικά, το πώς θα κινηθείτε. Τα γλυκά μπορεί να βρίσκονται μπροστά σας, αλλά εσείς έχετε την επιλογή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Park E., Edirisinghe I., Inui T., Kergoat S., et al., Short term effects of chewing gum on satiety and afternoon snack intake in healthy weight and obese women. Physiol Behav, 2016.
  • DiNicolantonio JJ., Lucan SC., O’Keefe JH., The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Prog Cardiovasc Dis, 2016. 58 (5): 464-72.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.