Άφθες στο στόμα: 7 σπιτικές θεραπείες για γρήγορη επούλωση

Υποφέρετε από στοματικά έλκη; Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές τους ιδιότητες, αυτές οι θεραπείες θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την υπερβολική ποσότητα μικροβίων που προκαλούν την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος και τα στοματικά έλκη. Δοκιμάστε τες!
Άφθες στο στόμα: 7 σπιτικές θεραπείες για γρήγορη επούλωση

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Οι άφθες στο στόμα ή αλλιώς στοματικά έλκη, είναι περιοχές με άσπρο χρώμα στην επιφάνεια και κόκκινο στις άκρες οι οποίες συνήθως εμφανίζονται στις βλεννώδεις μεμβράνες κατά μήκος των μάγουλων, της γλώσσας και του ουρανίσκου.

Παρότι η όψη τους είναι παρόμοια με του έρπη, δεν σχετίζονται καθόλου. Για την ακρίβεια, δεν είναι μεταδοτικά, ούτε εμφανίζονται εκτός στόματος.

Παρ’ όλα αυτά, η εμφάνιση τους μπορεί να σημαίνει αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως επίσης και άγχος, τραυματισμούς, ή ελλειπή υγιεινή.

Ενώ εξαφανίζονται μόνα τους έπειτα από κάποιες μέρες, δεν είναι κακό να εφαρμόσετε κάποιου είδους θεραπεία ώστε να επιταχύνετε την επούλωσή τους και να αποτρέψετε τη μόλυνση.

Σήμερα θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία και να μοιραστούμε μαζί σας επτά σπιτικές θεραπείες, των οποίων τα φυσικά συστατικά θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε τα έλκη σε χρόνο μηδέν.

1. Σκόρδο για τις άφθες στο στόμα

Στοματικά έλκη, σκόρδο, άφθες στο στόμα

Το σκόρδο είναι ένα συστατικό που έχει αντισηπτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες οι οποίες, όταν εφαρμοστεί απευθείας, βοηθούν στην πρόληψη μολύνσεων του στόματος.

Η αλλισίνη, το ενεργό συστατικό του σκόρδου, βοηθά στη μείωση των φλεγμονών των ελκών και βελτιώνει την κυτταρική δραστηριότητα με στόχο την προώθηση της ταχύτερης επούλωσης.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Πιέστε μια σκελίδα σκόρδου και τρίψτε την πάστα πάνω από τα έλκη για δύο με τρία λεπτά.
 • Ξεβγάλετε με άφθονο νερό και επαναλάβετε τη χρήση δύο φορές την ημέρα.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: Τα οφέλη της καθημερινής κατανάλωσης σκόρδου

2. Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι παραδοσιακή θεραπεία για προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία του στόματος.

Περιέχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα στοματικά έλκη σε ελάχιστο χρόνο.

Η εφαρμογή της μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης στην προσβεβλημένη περιοχή και, επειδή βοηθά στη ρύθμιση του pH σας, συμβάλλει στην αναδόμηση του δέρματος μετέπειτα.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Αναμείξτε μικρή ποσότητα μαγειρικής σόδας με νερό και τρίψτε πάνω στην προσβεβλημένη περιοχή.
 • Επαναλάβετε καθημερινά, αφότου βουρτσίσετε τα δόντια σας.

3. Εκχύλισμα σπόρου γκρέιπφρουτ

Στοματικά έλκη, εκχύλισμα γκρέιπφρουτ, άφθες στο στόμα

Το φυσικό εκχύλισμα από σπόρο γκρέιπφρουτ έχει ισχυρά αντιβιοτικά που βοηθούν στην καταστροφή των μικροβίων, τα οποία προκαλούν μολύνσεις και άφθες στο στόμα.

Τα αντιοξειδωτικά και απολυμαντικά συμπλέγματα προστατεύουν το πληγωμένο δέρμα γύρω από τα έλκη, ενώ μειώνουν τη φλεγμονή και αποτρέπουν τις οσμές.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Προσθέστε λίγες σταγόνες από το εκχύλισμα σπόρου γκρέιπφρουτ σε μία κούπα με ζεστό νερό και χρησιμοποιείστε το σαν στοματικό διάλυμα, αφότου βουρτσίσετε τα δόντια σας.
 • Επαναλάβετε την εφαρμογή έως τρεις φορές την ημέρα.

4. Υπεροξείδιο του υδρογόνου

Οι απολυμαντικές ιδιότητες και οι ιδιότητες αναδόμησης του υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σπιτική θεραπεία για τα στοματικά έλκη.

Η απευθείας εφαρμογή του θα επιταχύνει την επούλωση των μολυσμένων ιστών και θα αποτρέψει επίσης τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Βουτήξτε μια μπατονέτα σε υπεροξείδιο του υδρογόνου και τρίψτε τη στα έλκη.
 • Επαναλάβετε τρεις με τέσσερις φορές την ημέρα.

Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας υπεροξείδιο του υδρογόνου σε λίγο νερό και να το χρησιμοποιήσετε σαν στοματικό διάλυμα.

5. Αιθέριο έλαιο μέντας

Στοματικά έλκη, αιθέριο έλαιο μέντας, άφθες στο στόμα

Το αιθέριο έλαιο μέντας έχει αντιφλεγμονώδεις και αντισηπτικές ιδιότητες οι οποίες βοηθούν στην πρόληψη μολύνσεων από πληγές του στόματος.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Εμποτίστε μία μπατονέτα με αιθέριο έλαιο μέντας και εφαρμόστε προσεκτικά πάνω στα έλκη.
 • Επαναλάβετε δύο με τρεις φορές την ημέρα, όσο κρίνετε απαραίτητο.

6. Σκέτο γιαούρτι

Το γαλακτικό οξύ στο γιαούρτι βοηθά τη σταθεροποίηση του pH της βλεννογόνου στο στόμα. Έτσι, μειώνεται η οξύτητα και αυξάνεται η παρουσία υγιών βακτηρίων.

Η απευθείας εφαρμογή σκέτου γιαουρτιού βελτιώνει την κατάσταση του επηρεαζόμενου από τα στοματικά έλκη δέρματος και αποτρέπει την εκδήλωση μολύνσεων.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Καταναλώστε τουλάχιστον μισή κούπα σκέτου γιαουρτιού την ημέρα, βεβαιώνοντας πως έρχεται σε επαφή με τις μολυσμένες περιοχές.

7. Πάστα κουρκουμά

Στοματικά έλκη, πάστα κουρκουμά, άφθες στο στόμα

Μία πάστα φτιαγμένη από κουρκουμά, μπορεί να αποτελέσει δραστική λύση για τα στοματικά έλκη και άλλα προβλήματα που επηρεάζουν την υγιεινή του στόματός σας.

Αυτή η ρίζα περιέχει μια ενεργή ουσία γνωστή ως κουρκουμίνη, η οποία πέραν από το χαρακτηριστικό της χρώμα, δίνει αντιφλεγμονώδεις και αντιβιοτικές ιδιότητες.

Πώς χρησιμοποιείται;

 • Πάρτε μια μικρή ποσότητα σκόνης κουρκουμά, προσθέστε λίγο νερό, και βάλτε την πάστα στα έλκη.
 • Αφήστε για δύο με τρία λεπτά και έπειτα ξεβγάλετε.
 • Χρησιμοποιήστε τη θεραπεία δύο με τρεις φορές την ημέρα.

Έχετε άφθες στο στόμα; Δοκιμάστε οποιαδήποτε από τις παραπάνω θεραπείες και χρησιμοποιείστε τες για να επιταχύνετε την επούλωση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.