Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τσάι αγριαψιθιάς

Το τσάι αγριαψιθιάς είναι γνωστό για τις χρήσεις του στη φυσική ιατρική. Παρότι δε θεραπεύει ασθένειες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας. Διαβάστε αυτό το άρθρο για ν' ανακαλύψετε τις χρήσεις του!
Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τσάι αγριαψιθιάς

Τελευταία ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου, 2021

Το τσάι αγριαψιθιάς είναι ένα φυσικό προϊόν που προέρχεται από το φυτό με την επιστημονική ονομασία Αχιλλέα η χιλιόφυλλος, και ανήκει στην οικογένεια των Asteraceae. Σύμφωνα με ιστορικά δεδομένα, το όνομα του φυτού (Αχιλλέα) αναφέρεται στον πολεμιστή Αχιλλέα της Ελληνικής μυθολογίας ο οποίος χρησιμοποιούσε το φυτό για να επουλώσει τις πληγές των στρατιωτών του.

Σύμφωνα με μια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε στο DARU Journal of Pharmaceutical Sciences,  η αγριαψιθιά έχει αξιοσημείωτη συγκέντρωση φυτοχημικών, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών, τερπενοειδών, και λιγνάνων.

Πού μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε; Συνεχίστε την ανάγνωση για ν’ ανακαλύψετε!

Τσάι αγριαψιθιάς – Οφέλη και χρήσεις

Στη φυσική ιατρική, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το τσάι αγριαψιθιάς για να καταπραΰνουν διάφορα πεπτικά προβλήματα. Ομοίως, πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ακράδαντες αποδείξεις που να πιστοποιούν αυτές τις ιδιότητες. Γι’ αυτό, όπως και με όλες τις θεραπείες με βότανα, θα πρέπει να το χρησιμοποιείτε με σύνεση.

Παρότι ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το φυτό μπορεί να προσφέρει ορισμένα οφέλη ως φυτικό τσάι, εκχύλισμα, ή αιθέριο έλαιο, οι αποδείξεις δεν καταλήγουν σε κάποιο συμπέρασμα και δε θα πρέπει να το θεωρείτε υποκατάστατο κάποιας φαρμακευτικής αγωγής.

Τώρα που το ξεκαθαρίσαμε αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά σε κάποιες χρήσεις του.

Η αγριαψιθιά συμβάλλει στην υγεία του πεπτικού

Στην παραδοσιακή ιατρική, οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το τσάι αγριαψιθιάς για να βοηθήσουν την πέψη τους. Συγκεκριμένα, πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση της διάρροιας, των αερίων και του πρηξίματος. Συνιστάται ακόμη και ως συμπλήρωμα σε περιπτώσεις ελκών και του συνδρόμου του ευερέθιστου εντέρου.

Ο λόγος είναι πως τα φλαβονοειδή και τα αλκαλοειδή του φαίνεται να συμβάλλουν στην ανακούφιση αυτών των πεπτικών προβλημάτων, όπως δείχνει μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο African Journal of Traditional, Complementary, and Alternative Medicines.

Από την άλλη, τα εκχυλίσματα του φυτού έχουν αντιόξινες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να προστατεύσουν ενάντια στη ζημιά που προκαλούν τα υπερβολικά οξέα του στομάχου. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ζώα και εκδόθηκε στο Journal of Ethnopharmacology, η αγριαψιθιά επέδειξε ιδιότητες κατά των ελκών.

Ωστόσο, χρειαζόμαστε παραπάνω αποδείξεις για να έχουμε τελικά συμπεράσματα.

Γυναίκα με πόνο στο στομάχι
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αγριαψιθιά μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αερίων και του πρηξίματος.

Το τσάι αγριαψιθιάς διεγείρει την επούλωση των πληγών

Αναμφίβολα, μία από τις πιο παραδοσιακές χρήσεις του φυτού είναι η επούλωση των πληγών. Για την ακρίβεια, ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το εκχύλισμα αγριαψιθιάς για να φτιάξουν καταπλάσματα και αλοιφές γι’ αυτόν τον σκοπό.

Μια μελέτη πάνω σε ζώα που δημοσιεύθηκε στο Acta Poloniae Pharmaceutica έδειξε ότι τα φύλλα του φυτού έχουν εκχυλίσματα με αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Αυτές οι ιδιότητες φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στην ανάρρωση από τραυματισμούς.

Από την άλλη, αυτή η έρευνα προσδιόρισε τη συνεισφορά των εκχυλισμάτων του φυτού στην αύξηση των ινοβλαστών. Οι ινοβλάστες είναι τα υπεύθυνα κύτταρα για την αναγέννηση του συνδετικού ιστού. Έτσι, μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο συμπλήρωμα σε περιπτώσεις ουλών.

Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου

Το τσάι αγριαψιθιάς υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Παρότι υπάρχουν λίγες βασικές αποδείξεις γι’ αυτό, τα ευρήματα φαίνεται να είναι υποσχόμενα σχετικά με τη χρήση του φυτού για γνωστικά προβλήματα.

Μια αξιολόγηση η οποία δημοσιεύθηκε στο Iranian Journal of Basic Medical Sciences αναφέρει ότι τα φλαβονοειδή της αγριαψιθιάς λειτουργούν ως ρυθμιστές για τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές. Ειδικότερα, η αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης δράση του έχει θετική επίδραση σε ασθένειες όπως:

 • Πολλαπλή σκλήρυνση
 • Αλτσχάιμερ
 • Πάρκινσον
 • Εγκεφαλικό
 • Επιληψία
Πλαστικός εγκέφαλος και στηθοσκόπιο πάνω σε γραφείο και τσάι αγριαψιθιάς
Τα φλαβονοειδή της αγριαψιθιάς μπορούν να συμπληρώσουν τις θεραπείες για τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.

Τσάι αγριαψιθιάς – Προειδοποιήσεις και πιθανές παρενέργειες

Το τσάι αγριαψιθιάς είναι ασφαλές για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, αρκεί να καταναλώνεται με σύνεση. Όμως, ορισμένοι άνθρωποι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί επειδή υπάρχει πιθανός κίνδυνος παρενεργειών. Παραδείγματος χάρη, οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να το αποφεύγουν καθώς μπορεί να προκαλέσει αποβολή.

Για λόγους ασφαλείας, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγεται η χρήση του κατά τη διάρκεια του θηλασμού καθώς μπορεί να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο. Ομοίως, άτομα με αιμορραγικές διαταραχές ή όσοι λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να το αποφεύγουν καθώς αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγίας.

Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγετε τη χρήση του πριν ή μετά από κάποιο χειρουργείο καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αιμορραγίας που προαναφέραμε. Άτομα με αλλεργικές αντιδράσεις στο αγριόχορτο και σε παρόμοια φυτά επίσης δεν πρέπει να το λαμβάνουν.

Δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ποια είναι η ασφαλής δόση για το τσάι αγριαψιθιάς. Μπορεί να ποικίλλει ανάλογα την ηλικία, την κατάσταση της υγείας, και πιθανές παθήσεις του κάθε ατόμου. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε τη χρήση του ή οποιοδήποτε φυσικού συμπληρώματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Saeidnia S, Gohari A, Mokhber-Dezfuli N, Kiuchi F. A review on phytochemistry and medicinal properties of the genus Achillea. Daru. 2011;19(3):173‐186.
 • Nemeth, E., & Bernath, J. (2008). Biological Activities of Yarrow Species (Achillea spp.). Current Pharmaceutical Design14(29), 3151–3167. https://doi.org/10.2174/138161208786404281
 • Moradi MT, Rafieian-Koupaei M, Imani-Rastabi R, et al. Antispasmodic effects of yarrow (Achillea millefolium L.) extract in the isolated ileum of rat. Afr J Tradit Complement Altern Med. 2013;10(6):499‐503. Published 2013 Oct 3. doi:10.4314/ajtcam.v10i6.19
 • Cavalcanti, A. M., Baggio, C. H., Freitas, C. S., Rieck, L., de Sousa, R. S., Da Silva-Santos, J. E., Mesia-Vela, S., & Marques, M. C. A. (2006). Safety and antiulcer efficacy studies of Achillea millefolium L. after chronic treatment in Wistar rats. Journal of Ethnopharmacology, 107(2), 277–284. https://doi.org/10.1016/j.jep.2006.03.011
 • Pirbalouti, A. G., Koohpayeh, A., & Karimi, I. (2010). The wound healing activity of flower extracts of Punica granatum and Achillea kellalensis in Wistar rats. Acta Poloniae Pharmaceutica – Drug Research67(1), 107–110.
 • Ayoobi F, Shamsizadeh A, Fatemi I, et al. Bio-effectiveness of the main flavonoids of Achillea millefolium in the pathophysiology of neurodegenerative disorders- a review. Iran J Basic Med Sci. 2017;20(6):604‐612. doi:10.22038/IJBMS.2017.8827
 • Nemeth E, Bernath J. Biological activities of yarrow species (Achillea spp.). Curr Pharm Des. 2008;14(29):3151‐3167. doi:10.2174/138161208786404281
 • Tsai HH, Lin HW, Lu YH, Chen YL, Mahady GB. A review of potential harmful interactions between anticoagulant/antiplatelet agents and Chinese herbal medicines. PLoS One. 2013;8(5):e64255. Published 2013 May 9. doi:10.1371/journal.pone.0064255

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.