Τσακισμένες ψυχές: Ψυχολογικά κακοποιημένοι άνθρωποι

Οι τσακισμένες ψυχές μπορούν να παίξουν δύο πολύ διαφορετικούς ρόλους, όμως το σημαντικό είναι να ξέρουμε πώς να τις αναγνωρίζουμε έτσι ώστε να τις βοηθήσουμε να θεραπευτούν.
Τσακισμένες ψυχές: Ψυχολογικά κακοποιημένοι άνθρωποι
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι άνθρωποι με τσακισμένες ψυχές είναι έτσι εδώ και πολύ καιρό, αφού η ψυχή τους τραυματίστηκε κατά την πρώιμη παιδική ηλικία.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με τσακισμένες ψυχές μπορεί να κακοποιούνταν από τους γονείς τους, ίσως να μη δέχονταν αρκετή στοργή ή ακόμα και να είχαν γονείς που αδιαφορούσαν για αυτούς.

Καθώς τα χρόνια περνούν, τα παιδιά αυτά, που πλέον έχουν μεγαλώσει, ξεκινούν τις “ώριμες” σχέσεις. Ωστόσο οι σχέσεις αυτές δεν είναι όπως εκείνες που βρίσκουμε στα βιβλία ή στις ρομαντικές ταινίες.

Όλα ξεκίνησαν στην παιδική ηλικία και συνεχίστηκαν κατά την εφηβεία. Το μεγάλο ερώτημα είναι: μπορούν οι τσακισμένες ψυχές να θεραπευτούν;

Γνωρίζετε πώς θέλετε να ζήσετε;

τσακισμένες ψυχές

Όταν ξεκινάει η κακοποίηση σε μια σχέση, υπάρχει ένας κακοποιητής και ένα θύμα. Πολλοί άνθρωποι που αγαπούν το θύμα προσπαθούν να το κάνουν να δει την αλήθεια. Όμως το θύμα δεν ανοίγει τα μάτια του.

Λόγω της παραμέλησης και της κακοποίησης που υπέφεραν κατά την παιδική τους ηλικία, οι τσακισμένες ψυχές έχουν εσωτερικεύσει ορισμένες επιθετικές συμπεριφορές. Μια προσβολή, ένα χαστούκι, μια άσχημη λέξη ή μια στάση που ταπεινώνει αποτελούν παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών.

Οι τσακισμένες ψυχές δεν βιώνουν κάτι καινούργιο, αν και η κατάσταση είναι διαφορετική και μπορεί να διαθέτουν άλλα είδη στρατηγικών για να τη διαχειριστούν.

Όταν αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν πάει καλά, τότε αρχίζουν να φοβούνται.

Αρχίζουν να επαναστατούν και να δέχονται μεγαλύτερη σωματική κακοποίηση, ενώ προσπαθούν να κρύψουν το γεγονός με δικαιολογίες ή ψεύτικες ιστορίες, όπως λέγοντας ότι έπεσαν.

Συνειδητοποιούν ότι αυτό που κάποτε θεωρούσαν “φυσιολογικό” έχει βγει εκτός ελέγχου. Τώρα δεν θέλουν να συνεχίσουν να ζουν έτσι, όμως δεν ξέρουν πώς να ξεφύγουν από αυτήν την κατάσταση.

τσακισμένες ψυχές

Οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται μπερδεμένοι, φοβισμένοι και αβοήθητοι. Χωρίς να το συνειδητοποιούν, έτρεφαν το κτήνος για μια μεγάλη χρονική περίοδο. Τώρα δεν ξέρουν πώς να ξεφύγουν από αυτό.

Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Αν και δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε, τόσο ο κακοποιητής όσο και το θύμα αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Και οι δύο υπέφεραν κατά την παιδική τους ηλικία, αν και ο τρόπος που εκφράζουν τον πόνο τους είναι πολύ διαφορετικός.

  • Προσπάθεια απόκτησης δύναμης πάνω στον άλλον: ο κακοποιητής ασκεί τη δύναμη που στερήθηκε όταν ήταν παιδί. Δεν θέλει να πληγωθεί και δεν θέλει να αισθάνεται αδύναμος. Έτσι βλάπτει το πρόσωπο που αγαπάει περισσότερο, το οποίο όμως είναι ένα από τα πιο ευάλωτα πρόσωπα που γνωρίζει.
  • Ανάγκη του ατόμου να ευχαριστεί τον άλλον: το θύμα, από την άλλη πλευρά, επιθυμεί να ευχαριστεί το άλλο άτομο με το να το αποδέχεται και να του μιλάει στοργικά. Αισθάνεται ότι πρέπει να κάνει τα πάντα σωστά και να μην αποτύχει. Αν το παιδί δεν το κάνει αυτό, μπορεί να το μαλώσουν.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι κάθε θύμα γίνεται μια τσακισμένη ψυχή. Έπειτα βρίσκει κάποιον να συντρίψει, να χρησιμοποιήσει, να πληγώσει με τη μεγαλύτερη κακία, να απειλήσει και μερικές φορές ακόμα και να σκοτώσει.

τσακισμένες ψυχές

Το θύμα δεν διαθέτει πόρους για να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αφού δεν έμαθε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτό που έχει μάθει πολύ καλά είναι να κρύβει να συναισθήματά του και να υποφέρει μέσα του.

Ευτυχώς αυτός ο κύκλος μπορεί να σπάσει με υπομονή και σταθερότητα.

Θεραπεύοντας τις τσακισμένες ψυχές

Δεν αρνούμαστε ότι πολλές τσακισμένες ψυχές δεν μπορούν να θεραπευτούν ποτέ. Όλα όσα μας συμβαίνουν όταν είμαστε μικροί μας επηρεάζουν σημαντικά σε μεταγενέστερες περιόδους στη ζωή μας.

Ωστόσο, αν είχατε τους κατάλληλους ανθρώπους στη ζωή σας και καταφέρατε να αντλήσετε δύναμη από κάπου που δεν περιμένατε και να αμφισβητήσετε όλα όσα είχατε μάθει, συμπεριλαμβανομένου του πόνου που αισθανόσασταν, τότε υπάρχει ελπίδα.

Βγαίνετε από την κακοποιητική σχέση, που ήταν καταστροφική και οδυνηρή και άφησε ένα βαθύ τραύμα στην καρδιά και στην ψυχή σας.

Βγήκατε από αυτήν την κατάσταση και τώρα είναι καιρός να βαδίσετε ένα καινούργιο μονοπάτι. Το να έχετε γύρω σας ανθρώπους που σας αγαπούν αποτελεί ένα σημαντικό κίνητρο. Θα πρέπει επίσης να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια, που θα σας καθοδηγήσει με συγκεκριμένο και σωστό τρόπο.

Βήμα-βήμα, ήρεμα και αργά, οι τσακισμένες ψυχές μαζεύουν τα κομμάτια τους, που άλλοι έσπασαν, και μπορούν πάντα να τα συναρμολογήσουν.

τσακισμένες ψυχές

Σαφώς θα υπάρχουν ρωγμές και βαθιά σημάδια σε όσους κακοποιήθηκαν στη ζωή τους, επειδή αυτά τα πράγματα είναι δύσκολο να ξεχαστούν. Επιπλέον, όλα όσα έχουμε βιώσει μας κάνουν αυτό που είμαστε σήμερα.

Ωστόσο το θετικό είναι ότι αυτή είναι η ευκαιρία μας να νιώσουμε καλύτερα, να μάθουμε κάτι από αυτήν την εμπειρία και να προχωρήσουμε μπροστά ακόμα και με όλες μας τις ουλές, που είναι αποτέλεσμα θεραπευμένων πληγών.

Οι άνθρωποι με τσακισμένες ψυχές μπορούν να προχωρήσουν μπροστά. Δεν κάνουν τα ίδια λάθη. Αλλάζουν την αντίληψη αυτού που κάποτε θεωρούσαν σωστό και λάθος.

Υπάρχει ένα “πριν” και ένα “κατά τη διάρκεια” σε κάθε κακοποιητική σχέση. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχει επίσης και ένα “μετά” -και αυτή είναι η ευκαιρία σας να αλλάξετε τα πάντα.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Arruabarrena, M. I. (2011). Maltrato Psicológico a los Niños, Niñas y Adolescentes en la Familia: Definición y Valoración de su Gravedad. Psychosocial Intervention. https://doi.org/10.5093/in2011v20n1a3
  • Gómez de Terreros, M. (2006). Maltrato psicológico. Cuad Med Forense. https://doi.org/10.4321/S1135-76062006000100008
  • Rey Anacona, C. A. (2009). Maltrato de tipo físico, psicológico, emocional, sexual y económico en el noviazgo: un estudio exploratorio. Acta Colombiana de Psicología.
  • Bueno, A. (1997). El maltrato psicológico/emocional como expresión de violencia hacia la infancia. Alternativas: Cuadernos de Trabajo Social. https://doi.org/10.1093/hmg/9.14.2175

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.