8 σημάδια καρδιακών νόσων που δεν πρέπει να αγνοούνται

Πολλά από τα σημάδια των καρδιακών νόσων μπορεί επίσης να συσχετίζονται με άλλες λιγότερο σοβαρές παθήσεις. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή σε αυτά τα συμπτώματα.
8 σημάδια καρδιακών νόσων που δεν πρέπει να αγνοούνται
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε τα σημάδια των καρδιακών νόσων;

Οι καρδιακές νόσοι έχουν γίνει η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Μάλιστα, ο αριθμός των διαγνώσεων καρδιακών νόσων αυξάνεται καθημερινά.

Οι συγκεκριμένες νόσοι επηρεάζουν άμεσα τη λειτουργία της καρδιάς και επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των αρτηριών, του κυκλοφορικού συστήματος και του εγκεφάλου.

Οι πρωταρχικές αιτίες τους συνήθως συνδέονται με τον καθιστικό τρόπο ζωής και την κακή διατροφή, όμως η υγεία της καρδιάς μπορεί επίσης να επηρεαστεί από ορισμένους γενετικούς παράγοντες, το άγχος και τις κακές καθημερινές συνήθειες.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι τις περισσότερες φορές οι καρδιακές νόσοι εξελίσσονται σιωπηλά, έτσι είναι αδύνατον να ανιχνευτούν εγκαίρως.

Κατά συνέπεια, οδηγούν σε πολλές επιπλοκές στο σώμα και με τον καιρό επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής.

Για αυτόν τον λόγο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να δίνετε προσοχή σε όποια σημάδια καρδιακών νόσων παρουσιάζονται, έχοντας υπόψη σας ότι μπορεί να μοιάζουν με τα συμπτώματα άλλων προβλημάτων υγείας που είναι λιγότερο σοβαρά.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε οχτώ συνηθισμένα σημάδια καρδιακών νόσων, έτσι ώστε να τα έχετε υπόψη σας στο εξής.

Μάθετε ποια είναι!

Σημάδια καρδιακών νόσων:

1. Πόνος στο στήθος

Σημάδια καρδιακών νόσων και πόνος στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα σημάδια καρδιακών νόσων. Όμως μπορεί να οφείλεται και σε πιο κοινές παθήσεις, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρδιακών νόσων και προβλημάτων με την καρδιά. Όμως η αλήθεια είναι ότι ο πόνος εμφανίζεται μόνο όταν η πάθηση έχει γίνει σοβαρή.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να αγνοείτε αυτό το σύμπτωμα, ειδικά αν ο πόνος είναι επαναλαμβανόμενος και έντονος.

2. Πόνος σε όλο το σώμα, ένα από τα σημάδια καρδιακών νόσων

Αν και ο πόνος ή το κάψιμο στο στήθος είναι συνηθισμένα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, δεν θα πρέπει να αγνοείτε το γεγονός ότι η καρδιακή προσβολή μπορεί να επηρεάσει και άλλα μέρη του σώματος.

Συχνά τα προβλήματα στην καρδιά επηρεάζουν την κυκλοφορία του αίματος και την αρτηριακή πίεση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλήσεις στα συστήματα που βρίσκονται κοντά στην καρδιά.

Να βρίσκεστε σε εγρήγορση αν παρουσιάσετε πόνο:

  • Στους ώμους.
  • Στους βραχίονες.
  • Στην πλάτη.
  • Στον λαιμό.
  • Στη γνάθο.
  • Στην κοιλιά.

3. Μη φυσιολογικός σφυγμός

Σημάδια καρδιακών νόσων και σφυγμός

Η μέτρηση του σφυγμού σας είναι μία από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους ανίχνευσης πιθανών προβλημάτων με την καρδιά σας.

Αν και οι περιστασιακές μεταβολές είναι κάτι φυσιολογικό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να κάνετε κάποιες διαγνωστικές εξετάσεις αν παρουσιάζονται συνεχώς.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεταβολές στον σφυγμό συνοδεύονται από αίσθηση μεγάλης αδυναμίας, ζάλη ή γενική δυσφορία.

4. Δύσπνοια

Το ξαφνικό λαχάνιασμα χωρίς να έχει προηγηθεί έντονη προσπάθεια μπορεί να αποτελεί σημάδι άσθματος ή χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί επίσης να οφείλεται σε καρδιακή προσβολή ή σε καρδιακή ανεπάρκεια.

Το λαχάνιασμα δείχνει ότι το αίμα δεν μεταφέρει οξυγόνο με τον βέλτιστο τρόπο και λόγω αυτού δεν μπορείτε να αναπνεύσετε κανονικά.

5. Εφίδρωση

Σημάδια καρδιακών νόσων και εφίδρωση

Η μη φυσιολογική εφίδρωση, ειδικά σε κατάσταση ανάπαυσης, μπορεί να αποτελεί σημάδι προβλημάτων με την καρδιά ή σύμπτωμα ξαφνικής καρδιακής προσβολής.

Στη δεύτερη περίπτωση, συνήθως υπάρχει η αίσθηση κρύου ιδρώτα πριν το έμφραγμα.

5. Χλωμό δέρμα

Όταν κάποιος αντιμετωπίζει καρδιολογικά προβλήματα, το αίμα του δεν κυκλοφορεί κανονικά και, αφού αυτό κάνει την οξυγόνωση του δέρματος πιο δύσκολη, το άτομο τείνει να δείχνει χλωμό και άρρωστο.

7. Φλεγμονή των αρθρώσεων

Σημάδια καρδιακών νόσων και φλεγμονή αρθρώσεων

Υπάρχουν πολλές χρόνιες νόσοι που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή των αρθρώσεων. Ωστόσο δεν πρέπει να αγνοείτε αυτό το σύμπτωμα, επειδή μπορεί να φανερώνει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σε αυτήν την περίπτωση, η φλεγμονή οφείλεται σε κατακράτηση υγρών στους ιστούς. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την κυκλοφορία του αίματος και την ελαστικότητα των αρτηριών.

 

8. Κόπωση

Το σύμπτωμα αυτό τείνει να συναντάται πιο συχνά στις γυναίκες και μπορεί να παρουσιαστεί λίγο πριν την καρδιακή προσβολή.

Ωστόσο η κόπωση μπορεί να εμφανιστεί εβδομάδες πριν το καρδιολογικό πρόβλημα.

Η αίσθηση της κόπωσης οφείλεται στην ανεπαρκή οξυγόνωση των κυττάρων, αφού η κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες γίνεται δύσκολα.

Φυσικά η κόπωση μπορεί να συνδέεται και με άλλα συμπτώματα, αφού είναι πολύ συνηθισμένη στις περισσότερες ασθένειες.

Γνωρίζατε τα παραπάνω σημάδια καρδιακών νόσων; Όποια και αν είναι η απάντησή σας, προσπαθείτε να κάνετε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους για να διαπιστώσετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που μπορεί να θέσει την υγεία της καρδιάς σας σε κίνδυνο. Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και προσπαθείτε να παραμένετε σωματικά δραστήριοι για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους.

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • WHO, W. H. O., WHF, W. H. F., & WSF, W. S. F. (2011). Global atlas on cardiovascular disease prevention and control. World Health Organization. https://doi.org/NLM classification: WG 120
  • Nkomo, V. T., Gardin, J. M., Skelton, T. N., Gottdiener, J. S., Scott, C. G., & Enriquez-Sarano, M. (2006). Burden of valvular heart diseases: a population-based study. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(06)69208-8
  • Association, A. H. S. (2015). Heart Disease and Stroke Statistics. American Heart Association. https://doi.org/10.1161/CIR.0000000000000152.
  • Goff DC, Lloyd-Jones DM, Bennett G, Coady S, D’Agostino RB, Gibbons R, et al. 2013 ACC/AHA guideline on the assessment of cardiovascular risk: A report of the American college of cardiology/American heart association task force on practice guidelines. Journal of the American College of Cardiology. 2014.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.