Για να προχωρήσουμε, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να αφήσουν το παρελθόν τους πίσω και να ξεκινήσουν από την αρχή επειδή έχουν βολευτεί με την καθημερινή ρουτίνα ακόμη και αν τους εμποδίζει να είναι ευτυχισμένοι.
Για να προχωρήσουμε, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχή
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Κατά τη διάρκεια της ζωής μας παίρνουμε πολλές αποφάσεις και μερικές από αυτές μας αναγκάζουν να ξεκινήσουμε από την αρχή.

Υπάρχουν πληγές που πρέπει να θεραπεύσουμε και μόνο με θάρρος και αποφασιστικότητα μπορούμε να κόψουμε τους δεσμούς που μας ενώνουν με τον πόνο για να είμαστε και πάλι ευτυχισμένοι.

Το να ξεκινά κανείς από την αρχή δεν είναι εύκολο. Σήμερα, στην ιστοσελίδα μας θα σας δείξουμε μερικές βασικές στρατηγικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε αυτά τα περίπλοκα προσωπικά θέματα.

Όταν ξεκινάμε από την αρχή, τα αφήνουμε όλα πίσω μας

Σε κανέναν δεν αρέσουν οι αλλαγές, ειδικά αν αυτές είναι δραστικές και μας αναγκάζουν να αφήσουμε πίσω μας όλα όσα καθόριζαν τη ζωή μας μέχρι σήμερα. Ωστόσο, μερικές φορές, η νέα αρχή σημαίνει να αντιμετωπίζουμε άλλες σχετικές προκλήσεις:

 • Να βρούμε νέους τρόπους για να είμαστε ευτυχισμένοι.
 • Όταν ξεκινάμε από την αρχή θα πρέπει να αναλάβουμε τον έλεγχο της ζωής μας: κάθε απόφαση που παίρνουμε θα οδηγεί σε κάποιο αποτέλεσμα αλλά πάντα εμείς είμαστε οι αρχιτέκτονες της δικής μας πραγματικότητας.
 • Μια νέα πορεία στη ζωή θα πρέπει να αποτελείται από ενθουσιασμό και την ικανότητα να εκτιμάμε το παρόν, “το εδώ και το τώρα”.

Αν έχετε περάσει κάποια δύσκολη περίοδο στη ζωή σας τότε αντιλαμβάνεστε τη συναισθηματική περιπλοκότητα που περιλαμβάνει η αντιμετώπιση δυσκολιών. Όλα αλλάζουν και σε ορισμένα στάδια μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε μια προσωπική επανεκκίνηση.

Διαβάστε επίσης: 5 λέξεις που πρέπει να μάθετε στα παιδιά σας
ξεκινήσουμε από την αρχή

Η στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι πρέπει να αφήσετε κάτι ή κάποιον πίσω σας

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, οποιαδήποτε αλλαγή απαιτεί μια δόση θάρρους που μπορεί να μην έχουν όλοι μέσα τους. Για πολλούς, αυτές οι καταστάσεις γίνονται χρόνιες:

 • Περιμένουν τα πράγματα να αλλάξουν από μόνα τους.
 • Ο φόβος της πιθανής αποτυχίας, τους εμποδίζει να προσπαθήσουν. Δεν είναι σίγουροι για τον εαυτό τους, δεν καταλαβαίνουν ότι είναι ενεργοί παράγοντες της αλλαγής και ότι είναι ικανοί να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους.
 • Άλλοι θεωρούν τον εαυτό τους απόλυτα εξαρτημένο από εκείνους που βρίσκονται γύρω τους και είναι ανίκανοι να βρουν έναν τρόπο για να ξεφύγουν από αυτή την κατάσταση. Παρά τη δυστυχία τους, ποτέ δεν κάνουν το μεγάλο βήμα για να αλλάξουν.

Η στιγμή που αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να ξεκινήσετε από την αρχή αποτελεί μια ενέργεια ελεύθερης βούλησης για την οποία θα πρέπει να είστε περήφανοι.

Εκείνοι που γνωρίζουν ότι αξίζουν να είναι ευτυχισμένοι ακολουθούν τη δική τους πορεία, αφήνοντας πίσω τους όλα όσα είναι ανθυγιεινά και τους εμποδίζουν να αναπτυχθούν.

Ξεφύγετε από το παρελθόν σας με έξυπνο τρόπο

Μπορείτε να ξεφύγετε από το παρελθόν σας χωρίς να πονέσετε; Η απάντηση είναι “όχι”. Όλες οι αλλαγές συνεπάγονται πόνο, μια εσωτερική ρήξη που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε το κέντρο των ελπίδων, των ονείρων και των σχεδίων σας.

 • Για να προχωρήσετε μπροστά, θα πρέπει να το κάνετε χωρίς πικρία ή μίσος. Όλοι γνωρίζουμε ότι η συγχώρεση δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά είναι απαραίτητη για να απελευθερώσετε τον εαυτό σας.
 • Αν αφήσετε τον εαυτό σας να γεμίσει με πικρία για όλα τα πράγματα που σας έχουν συμβεί, για τα λάθη που έχετε κάνει ή για τις στιγμές που προδοθήκατε, το μόνο πράγμα που θα καταφέρετε είναι να κουβαλάτε τον πόνο του παρελθόντος ακόμη και στο παρόν.
 • Αρχίστε τις αλλαγές χωρίς να αισθάνεστε πικρία ή να μισείτε τους άλλους και ειδικά τον εαυτό σας. Το μίσος και η πικρία θα σας φυλακίσουν και απλά δεν αξίζει.
Ανακαλύψτε επίσης: Εκείνοι που δεν είναι πια κοντά μας, κοιμούνται στην καρδιά μας

Προστατεύστε το μέλλον σας με νέα όνειρα

Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: θα κάνετε περισσότερες από μια αλλαγές στη ζωή σας. Οι αλλαγές μπορεί να είναι μικρές, όπως για παράδειγμα να κάνετε νέους φίλους, να βρείτε μια καινούργια δουλειά ή να ξεκινήσετε κάποια δίαιτα. Όλες αυτές είναι συνήθεις αλλαγές και θα σας κάνουν καλό.

Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που χρειάζεται να ξεκινήσετε από την αρχή. Μπορεί η σχέση σας να μην πηγαίνει καλά ή μπορεί να χρειαστεί να μετακομίσετε σε άλλη πόλη ή να ξεκινήσετε καινούργια καριέρα.

Δεν είστε ούτε οι πρώτοι αλλά ούτε και οι τελευταίοι που περνάτε κάτι τέτοιο.

 • Για να ξεκινήσουμε από την αρχή θα πρέπει να κλείσουμε όλα τα προηγούμενα κεφάλαια. Δεν σημαίνει ότι κρυβόμαστε από το παρελθόν μας.
 • Ανακοινώνοντας την απόφασή σας θα σας κάνει να νιώσετε κάποια ανακούφιση και θα σας επιτρέψει να κλείσετε κεφάλαια της ζωής σας με έναν υγιή τρόπο.
 • Μην φοβάστε τι μπορεί να σκεφτούν οι άλλοι ή πώς θα αντιδράσουν. Αν θέλετε, μπορείτε να προμελετήσετε τις αντιδράσεις τους και να προετοιμάσετε μερικές κατάλληλες απαντήσεις.

Ωστόσο, αν είστε σίγουροι για την απόφασή σας, η γνώμη των άλλων δεν έχει απολύτως καμία σημασία. Έχετε ήδη αποφασίσει τι θα κάνετε και θα ξεκινήσετε από την αρχή.

ξεκινήσουμε από την αρχή

Η ζωή δεν είναι μια ευθεία πορεία χωρίς εμπόδια. Μερικές φορές, η αλλαγή είναι απαραίτητη για να είστε ευτυχισμένοι και να παραμένετε ισορροπημένοι.

Ο καθένας παίζει βασικό ρόλο στο πεπρωμένο του και κάθε απόφαση μετράει. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή με αυτοπεποίθηση, αποφασιστικότητα και όνειρα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.