Τύποι για την ευθανασία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Αν και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι για την ευθανασία, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Δεν έχει σημασία γιατί αλλά πρέπει πάντα να γίνεται με συμπόνια και κατανόηση.
Τύποι για την ευθανασία: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Επί του παρόντος, γνωρίζουμε την ευθανασία ως δράση ή παράλειψη που στοχεύει στον τερματισμό της ζωής των ανίατων ασθενών με έναν ανώδυνο τρόπο.

Έχει αυτόν τον ορισμό επειδή το προσωπικό υγείας το κάνει και το κάνουν με συμπόνια και απελευθερωτική πρόθεση.

Επιπλέον, η ευθανασία μερικές φορές ονομάζεται ελεημοσύνη όταν ο θάνατος είναι ο τρόπος για να ανακουφιστεί ένας ασθενής από πόνο, σωματική παραμόρφωση ή οδυνηρό γήρας.

Ωστόσο, εάν ο θάνατος επιδιώκει να απελευθερώσει την οικογένεια ή την κοινωνία από το βάρος, ονομάζεται ευγενική ή οικονομική ή κοινωνική ευθανασία.

Τύποι για την ευθανασία

Μέθοδοι

Επίσης, η ευθανασία μπορεί να χαρακτηριστεί ως εθελοντική ή ακούσια, ανάλογα με το αν ο ασθενής το ζητά ή όχι.

Ακόμα και με τη συγκατάθεση του θύματος, άλλα άτομα εκτελούν πάντα ευθανασία. Για αυτόν τον λόγο, μερικές φορές θεωρείται ανθρωποκτονία (με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά).

Εάν ο ίδιος ο ασθενής προκαλεί σκόπιμα θάνατο, τότε θεωρείται ένας τύπος αυτοκτονίας. Από την άλλη πλευρά, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία είναι όταν ο γιατρός παρέχει ένα θανατηφόρο φάρμακο στον ασθενή, αλλά ο ασθενής το χορηγεί στον εαυτό του.

Τι δεν είναι η ευθανασία

Η εφαρμογή φαρμάκων για την ανακούφιση του πόνου ή άλλων συμπτωμάτων σε έναν τελικό ασθενή δεν είναι ευθανασία, αν και αυτό έμμεσα και αναπόφευκτα μειώνει τη διάρκεια ζωής τους. Πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί για να βεβαιωθείτε ότι επιτρέπετε στον ασθενή να μπορεί να ενεργεί ελεύθερα σύμφωνα με την τελευταία του βούληση.

Επιπλέον, πρέπει να λάβετε τη συγκατάθεση του ασθενούς εάν τα φάρμακα προκαλούν υπνηλία ή απώλεια συνείδησης.

Η απόσυρση έκτακτων ή δυσανάλογων μέσων για την τεχνητή παράταση της ζωής ενός τελικώς άρρωστου ατόμου δεν είναι ευθανασία. Σε αυτήν την περίπτωση, η δράση της δολοφονίας και η πιθανότητα φυσικής ζωής δεν υπάρχουν.

Στην πραγματικότητα, ο γιατρός της επιτροπής δεοντολογίας του νοσοκομείου αποφασίζει ποια μέσα είναι αναλογικά και ποια είναι δυσανάλογα για έναν ασθενή. Θα λάβουν επίσης υπόψη τις ειδικές περιστάσεις.

Η Ευθανασία σήμερα

Ωστόσο, υπάρχουν μερικά διαφορετικά πράγματα που πιστεύουμε ότι είναι συνηθισμένα ή αναλογικά. Για παράδειγμα, η ενυδάτωση και η διατροφή θεωρούνται ελάχιστη βασική φροντίδα.

Κάποιοι αποκαλούν το θάνατο «ορθοθανασία» εν ευθέτω χρόνω, χωρίς να συντομεύουν τη ζωή και χωρίς να τον επιμηκύνουν άσκοπα με επιπλέον μέσα.

Επιπλέον, αυτή η μέθοδος είναι επίσης γνωστή με το όνομα «θεραπευτική σκληρότητα» και μπορεί ακόμη και να είναι παράνομη.

Η «διάγνωση του θανάτου» είναι μια σημαντική στιγμή. Μόλις κάποιος καλέσει την ώρα του θανάτου, δεν μπορεί να υπάρξει ευθανασία.

Με αυτόν τον τρόπο, οι γιατροί μπορούν να αφαιρέσουν τα όργανα για μεταμοσχεύσεις. Ωστόσο, μπορούν να το κάνουν αφού πληρούν ορισμένες νομικές απαιτήσεις.

Μάθετε ποια είναι 4 κοινά είδη κατάθλιψης.

Το μη αναστρέψιμο τέλος των λειτουργιών του εγκεφάλου ή / και οι καρδιοαναπνευστικές λειτουργίες είναι αρκετά κριτήρια για να επιβεβαιώσουν την ώρα του θανάτου ενός ατόμου.

Τύποι ασθένειας

ηλικιωμένη γυναικα σε παράθυρο

Ο τύπος των ασθενών που μπορεί να εξετάσουν οι γιατροί για ευθανασία είναι αυτοί που βρίσκονται σε τελική κατάσταση. Ο όρος «ανίατο» αναφέρεται στην αδυναμία βελτίωσης ή υπέρβασης της νόσου.

Ένας ασθενής με τελική ασθένεια είναι εκείνος όπου ο θάνατος αναμένεται να είναι σίγουρος. Επιπλέον, θα συμβεί σχετικά σύντομα, έως έξι μήνες, σύμφωνα με ορισμένους συγγραφείς.

Στη συνέχεια, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας θα σταματήσουν τις ιατρικές θεραπευτικές προσπάθειες για να επικεντρωθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς και στην υποστήριξη για τον ασθενή και την οικογένεια.

Οι ασθενείς με τελική ασθένεια είναι οι κύριοι υποψήφιοι για ευθανασία. Ωστόσο, οι γιατροί μπορούν επίσης να θεωρήσουν τους ιάσιμους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση εάν το επιλέξουν.

Μια άλλη ιδέα είναι η κωματώδης κατάσταση (PVS). Οι ασθενείς σε αυτήν την κατάσταση ανήκουν επίσης στην κατηγορία αδυναμίας θεραπείας. Αν και δεν είναι απαραίτητα τερματικοί, είναι ασθενείς με μόνιμη απώλεια συνείδησης, σε ένα μη αναστρέψιμο κώμα.

Τύποι για την ευθανασία: Μια πραγματικότητα που πρέπει να γνωρίζετε

Παρά τις συνεχείς συζητήσεις και διαμάχες για την ευθανασία, είναι γεγονός ότι σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι νόμιμη σε ορισμένες περιπτώσεις. Είναι μια αναπόφευκτη πραγματικότητα, επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτήν την πρακτική.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gaviria Díaz, C. (2010). La Eutanasia.
  • Rodriguez, R. (2009). Eutanasia : Aspectos éticos controversiales *. Medical Hered.
  • Nombela, C., Lopez, F., Serrano, J., Postigo, E., Abellan, J., & Prensa, L. (2008). La eutanasia: perspectiva ética, jurídica y médica. Libertad y Testamento Vital. https://doi.org/10.1002/adma.200401501

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.