Τιμωρία των παιδιών: ποιες είναι 5 εναλλακτικές λύσεις;

27 Φεβρουαρίου 2019
Η επικοινωνία με τα παιδιά σας θα εξασφαλίσει ότι θα έχουν φιλική συμπεριφορά και θα εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Πριν καταφύγετε στην τιμωρία των παιδιών, σκεφτείτε έναν τρόπο να συζητήσετε το πρόβλημα μαζί τους και να βρείτε μια λύση. Διαβάστε παρακάτω πώς θα εκπαιδεύσετε τα παιδιά σας με τον σωστό τρόπο.

Γνωρίζατε ότι η τιμωρία των παιδιών δεν είναι ο μόνος τρόπος να τα διδάξετε κάποιο μάθημα; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αντί για την τιμωρία, οι οποίες προάγουν με καλύτερο τρόπο την ανάπτυξη των παιδιών.

Αρκετοί ψυχολόγοι συμφωνούν ότι οι φωνές ή οι ξυλιές έχουν μονάχα βραχυπρόθεσμο αποτέλεσμα. Πέρα από το ότι οι συγκεκριμένες μέθοδοι δεν αλλάζουν την ακατάλληλη συμπεριφορά των παιδιών, επηρεάζουν επίσης άμεσα τη συναισθηματική και την ψυχική υγεία τους. Στο άρθρο αυτό θα ανακαλύψετε 5 εναλλακτικές λύσεις αντί για την τιμωρία, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να εκπαιδεύσετε καλύτερα τα παιδιά σας.

Θυμάστε πώς αισθανόσασταν κάθε φορά που η μητέρα ή ο πατέρας σας σάς φώναζε επειδή δεν μαζέψατε τα παιχνίδια σας; Ή τις φορές που κλαίγατε όταν η τιμωρία ήταν σωματική; Έτσι ακριβώς αισθάνονται τα παιδιά σας όταν τα τιμωρείτε με λεκτική ή σωματική επιθετικότητα. Για περισσότερα πάνω στη σωματική τιμωρία των παιδιών, διαβάστε το άρθρο της Joan Durrant και του Ron Ensom εδώ.

Αν και η πρόθεσή σας είναι να αλλάξετε τη συμπεριφορά των παιδιών σας, αυτό το είδος τιμωρίας απλώς τα ταπεινώνει. Με αυτή τη στρατηγική δεν θα μάθουν την καλή συμπεριφορά που θέλετε να τα διδάξετε. Θα κάνουν μονάχα πράγματα για να αποφύγουν το μάλωμα και θα θεωρούν τη βία ως τρόπο επίλυσης προβλημάτων.

Ποιες είναι οι καλύτερες εναλλακτικές αντί για την τιμωρία των παιδιών;

Η συζήτηση είναι μία από τις καλύτερες εναλλακτικές αντί για την τιμωρία για τη διόρθωση της ακατάλληλης συμπεριφοράς των παιδιών. Ωστόσο μερικές φορές δεν αρκεί. Θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας τις εκπαιδευτικές εναλλακτικές καθώς και τη θετική ενίσχυση, έτσι ώστε το παιδί να καταλάβει γιατί η συμπεριφορά του είναι λανθασμένη προκειμένου να μπορέσει να την αλλάξει.

Τιμωρία των παιδιών

Μερικοί άνθρωποι προτείνουν άλλα είδη επίπληξης, όπως η στέρηση προνομίων από τα παιδιά. Ωστόσο αυτού του είδους οι τιμωρίες μεταφέρουν τα ίδια μηνύματα με τις σωματικές τιμωρίες.

Οι πραγματικά αποτελεσματικές εναλλακτικές αντί για την τιμωρία των παιδιών είναι εκείνες που επιτρέπουν στο παιδί να μάθει από τα λάθη του και να αναπτυχθεί με υγιή τρόπο.

Η θετική πειθαρχία είναι πιο ωφέλιμη για τη σχέση γονέων-παιδιών, εφόσον βασίζεται στην αγάπη και στον αμοιβαίο σεβασμό. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ενδίδετε στα καπρίτσια των παιδιών, αλλά ούτε και να είστε υπερβολικά αυταρχικοί. Έχει να κάνει με το να θέτετε όρια ενώ παράλληλα λαμβάνετε υπόψη σας τα συναισθήματα και τις ανάγκες των παιδιών σας, καθώς και τα συναισθήματα και τις ανάγκες που έχετε εσείς ως γονείς.

1. Μιλήστε με τα παιδιά σας και προσεγγίστε το πρόβλημα

Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να μιλήσουν με τα παιδιά τους χωρίς η συζήτηση να καταλήξει σε τσακωμό. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν τα παιδιά χρειάζονται βοήθεια αλλά αρνούνται να μιλήσουν στους γονείς τους.

Μια εναλλακτική λύση αντί για την τιμωρία είναι να ακούσετε τα παιδιά σας και να τα αφήσετε να εκφραστούν. Μην προτρέχετε λέγοντάς τους πώς αισθάνονται. Πολλές συζητήσεις καταλήγουν σε διαπληκτισμό επειδή οι γονείς προτρέχουν, κάνοντας έτσι τα παιδιά να αισθάνονται ότι δεν είναι σαφή.

Αν και μπορεί να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο μυαλό των παιδιών σας, εκφράστε περιέργεια για όσα μοιράζονται μαζί σας. Έτσι θα αισθάνονται σιγουριά και προθυμία να σας μιλήσουν για όσα συμβαίνουν. Μόλις τα παιδιά σας σάς μιλήσουν ανοιχτά, θα μπορέσετε να βρείτε μαζί μια λύση στο πρόβλημα.

2. Εξηγήστε τις συνέπειες των πράξεών τους

Οι λέξεις κάνουν τη διαφορά. Το να λέτε στα παιδιά σας “αν το κάνεις αυτό, θα σε κάνω να το μετανιώσεις” απλώς θα τα κάνει να σας φοβούνται, όχι να σας σέβονται. Επίσης αυτός ο τρόπος δεν τα διδάσκει ποιες συμπεριφορές πρέπει να αλλάξουν.

Μιλήστε στα παιδιά σας. Κάντε τα να καταλάβουν ότι οι πράξεις τους έχουν συνέπειες. Κάντε τα να καταλάβουν ότι οι συνέπειες αυτές μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους γύρω τους.

Τιμωρία των παιδιών

Πρέπει να είστε σταθεροί και άμεσοι. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε επίσης ευγενικοί με τα παιδιά σας. Μην ξεχνάτε να τα επαινείτε όταν συμπεριφέρονται σωστά, έτσι ώστε να γνωρίζουν ποιο είναι το σωστό. Ανταμείψτε τα με οικογενειακό χρόνο παιχνιδιού.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Πώς να εκπαιδεύσετε συναισθηματικά τα παιδιά σας με επιτυχία.

 

3. Αναθέστε τους επιπλέον δουλειές του σπιτιού

Μια άλλη εναλλακτική αντί για την τιμωρία είναι η ανάθεση επιπλέον δουλειών του σπιτιού όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται άσχημα. Αυτός είναι ένας τρόπος να τα πειθαρχείτε χωρίς να καταφεύγετε σε σωματική τιμωρία και χωρίς να υψώνετε τη φωνή σας.

4. Ζητήστε τους να απολογηθούν

Σίγουρα έχετε αναγκάσει τα παιδιά σας να πουν “συγγνώμη” όταν συμπεριφέρονται άσχημα, όμως έχετε σκεφτεί την πραγματική δύναμη αυτών των λέξεων; Η άμεση απολογία συχνά δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Τα παιδιά σας πρέπει να σκεφτούν πρώτα πάνω στη συμπεριφορά τους και πάνω στο πρόβλημα. Δώστε τους χρόνο να σκεφτούν τις πράξεις τους και το πώς αυτές μπορεί να επηρεάζουν τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων. Μόλις τα παιδιά είναι ήρεμα, μιλήστε τους για αυτό που συνέβη και ζητήστε τους να σκεφτούν τους άλλους ανθρώπους που μπορεί να πληγώθηκαν.

Όταν τα παιδιά σας σκεφτούν πάνω στην κατάσταση, θα δείτε ότι θα ζητήσουν συγγνώμη μόνα τους. Το καλύτερο από όλα είναι ότι αυτή η συγγνώμη θα είναι πολύ πιο ειλικρινής από μια άμεση απολογία.

5. Δώστε τους επιλογές και ζητήστε τους να διαλέξουν πώς θα πληρώσουν για την κακή συμπεριφορά τους

Επιλέξτε διάφορες εναλλακτικές αντί για την τιμωρία, ανάλογα με το τι έχουν κάνει τα παιδιά. Αφήστε τα να σκεφτούν και να αποφασίσουν ποια επιλογή προτιμούν περισσότερο. Οι επιλογές μπορεί να είναι από τον περιορισμό της πρόσβασής τους σε ηλεκτρονικές συσκευές μέχρι την ανάθεση περισσότερων δουλειών του σπιτιού σε αυτά.

Τιμωρία των παιδιών

Όταν επιβάλλετε κάποια τιμωρία στα παιδιά σας, αισθάνονται απογοήτευση και πιθανώς πικρία και θυμό εναντίον σας. Όμως, αν εξηγήσετε τις συνέπειες των πράξεών τους, θα μπορέσουν να καταλάβουν ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν το μάθημά τους.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Η ανατροφή των παιδιών με αγάπη εξουδετερώνει τους φόβους τους.

 

Συμπέρασμα

Η τιμωρία των παιδιών έχει αρνητικές συνέπειες τις οποίες κάθε γονέας θα πρέπει να αποφεύγει. Για παράδειγμα, οι τιμωρίες μαθαίνουν στο παιδί να τιμωρεί τους άλλους.

Πιστεύετε ότι το να μην τα αφήσετε να φάνε επιδόρπιο μετά το βραδινό γεύμα ή το να τους στερήσετε τα προνόμιά τους στον ηλεκτρονικό υπολογιστή θα τα ωφελήσει;

Το πιο πιθανό είναι ότι θα ξεσπούν σε άλλους όταν αισθάνονται απογοήτευση.

Η τιμωρία κάνει επίσης τα παιδιά να αισθάνονται ένοχα. Έτσι, μερικοί γονείς συνήθως ακυρώνουν την τιμωρία μόλις τα παιδιά αρχίσουν να κλαίνε. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, δεν αφήνουν τα παιδιά να σκεφτούν πάνω στο τι έκαναν λάθος και αντί αυτού μαθαίνουν στα παιδιά να φοβούνται την τιμωρία.

 

 

  • Palacios, X., Pulido, S., and Montaña, J. (2009). Estrategias desarrolladas por los niños para afrontar el castigo: un diálogo entre la psicología y la teoría de redes sociales. Universitas Psychologica 8, 471–486.
  • Barcelata Eguiarte, B.E., and Alvarez Antillón, I. (2005). Patrones de interacción familiar de madres y padres generadores de violencia y maltrato infantil. Acta Colombiana de Psicología 35–45.
  • Martínez Sánchez, I. (2008). Repercusiones de la utilización del castigo físico sobre los hijos: influencia del contexto familiar. Psicología Educativa 14 (2), 91–102.
  • Durrant, J., & Ensom, R. (2012). Physical punishment of children: Lessons from 20 years of research. CMAJ. https://doi.org/10.1503/cmaj.101314