5 Χαρακτηριστικά που έχουν τα χαρισματικά παιδιά

Το να έχετε χαρισματικά παιδιά στο σπίτι ή στο σχολείο μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Το να διεγείρετε τις δυνατότητές τους και να τα βοηθήσετε στις σχέσεις τους είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορείτε να τους προσφέρετε.
5 Χαρακτηριστικά που έχουν τα χαρισματικά παιδιά
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Thady Carabaño

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το να έχετε χαρισματικά παιδιά στο σπίτι ή στο σχολείο μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Το να διεγείρετε τις δυνατότητές τους και να τα βοηθήσετε στις σχέσεις τους είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορείτε να τους προσφέρετε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) υπολογίζει ότι 2% των παιδιών είναι χαρισματικά. Επομένως, τα παιδιά αυτά μπορεί να βρίσκονται στην οικογένεια, στο σχολείο και στην κοινότητά σας.

Το εκπαιδευτικό σύστημα ή οι ειδικοί στην ψυχολογία δεν αναγνωρίζουν πάντα τα χαρισματικά παιδιά και ελάχιστα από αυτά λαμβάνουν την προσοχή που χρειάζονται για να διεγείρουν και να φτάσουν τις δυνατότητές τους. Αν είναι κορίτσια ή προέρχονται από μια οικογένεια χαμηλής κοινωνικοοικονομικής κατάστασης, είναι ακόμη πιο δύσκολο να αναγνωριστούν.

Υπάρχουν επίσης πολλοί μύθοι σχετικά με αυτή την κατάσταση και κάποια παιδιά είναι αόρατα ή, ακόμη χειρότερα, διαγιγνώσκονται σαν να έχουν Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), διπολική διαταραχή ή το σύνδρομο Asperger.

Πώς να εντοπίσετε τα χαρισματικά παιδιά

χαρισματικά παιδιά

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι για να καταλάβετε ότι ένα παιδί είναι χαρισματικό πρέπει να είναι 5 ή 6 χρονών. Ωστόσο, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ενδείξεις αυτής της χαρισματικότητας μπορούν να εμφανιστούν μεταξύ 2 και 4 χρόνων.

Επίσης, είναι συνηθισμένο να μπερδεύεται η υψηλή ακαδημαϊκή επίδοση με ένα χαρισματικό παιδί. Παρόλο που ένα χαρισματικό παιδί θεωρείται αρκετά έξυπνο, είναι μια ξεχωριστή ιδιοφυΐα. Τα χαρισματικά παιδιά μπορεί να έχουν μέτριους βαθμούς.

Δυστυχώς, οι άνθρωποι συχνά παρερμηνεύουν τα κύρια χαρακτηριστικά των χαρισματικών παιδιών. Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Linda Kreger Silverman, ιδρυτή του Κέντρου Gifted Development Center στο Ντένβερ, τα χαρισματικά παιδιά έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

  • Δίνουν έξυπνες αιτιολογίες για να μην βοηθήσουν σε δουλειές του σπιτιού ή αν δεν θέλουν να πάνε στο σχολείο.
  • Μπορούν να δημιουργούν ιστορίες ή να κάνουν έξυπνα αστεία και φάρσες.
  • Ρωτάνε και αντεξετάζουν έξυπνα, φέρνοντας σε αμηχανία τους γονείς ή τους δασκάλους.
  • Αφιερώνονται σε μια δραστηριότητα με την οποία είναι παθιασμένοι.
  • Κάνουν συνηθισμένα πράγματα με ασυνήθιστο τρόπο.
  • Γνωρίζουν τι είναι άδικο και υπερασπίζονται εκείνους που δε μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους.
  • Είναι ικανοί να διατηρούν τη ψυχραιμία τους όταν γύρω τους γίνεται χαμός.
διάβασμα σχολείο

Κύριο χαρακτηριστικό: Υπερενθουσιασμός

Συχνά οι εκπαιδευτές και οι ψυχολόγοι δε γνωρίζουν τον υπερενθουσιασμό που έχουν τα χαρισματικά παιδιά σε διάφορες πλευρές της ανάπτυξής τους. Επομένως, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη διάγνωση.

1. Ψυχοκινητικός Υπερενθουσιασμός

Τα χαρισματικά παιδιά κινούνται όταν βαριούνται. Φαίνεται να έχουν προβλήματα συγκέντρωσης και επεισόδια υπερκινητικότητας. Επομένως, η λεκτική ή σωματική τους αναστάτωση τους κάνει να φαίνεται ότι πάσχουν από Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Όταν ένα παιδί θέλει να κάνει μια δουλειά, ή εμβυθίζεται σε κάτι που το συναρπάζει ή του ελκύει την προσοχή, επικεντρώνεται σε αυτό περισσότερο από τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του. Ξεχνάει τα πάντα γύρω του.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να ενοχληθεί αν δεν πετύχει αυτό που θέλει. Είναι ένα συναίσθημα που πρέπει να τον βοηθήσουμε να μάθει να διαχειρίζεται.

2. Χαρισματικά παιδιά με υψηλή νοημοσύνη

Τα χαρισματικά παιδιά έχουν απίστευτη περιέργεια. Μερικές φορές ξοδεύουν όλη τους την ενέργεια σε ένα μόνο πράγμα.

παιδί και νοημοσύνη

Αυτή η περιέργεια μπορεί μερικές φορές να δυσκολεύει τους γονείς να κατανοήσουν τα παιδιά τους. Επομένως, μερικές φορές οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά αυτά έχουν το σύνδρομο Asperger.

3. Έντονα Συναισθήματα

Οι γονείς συχνά περιγράφουν τα χαρισματικά παιδιά ως “αφόρητα και υπερβολικά” ή ότι “έχουν εκρήξεις χαράς”.

Επειδή είναι συναισθηματικά, τα συναισθήματά τους μπορούν να τους δώσουν ένα πλεονέκτημα όταν ενηλικιωθούν. Ωστόσο, στην παιδική ηλικία μπορεί να διαγνωστούν σαν να έχουν διπολική διαταραχή, παρόλο που μπορεί να μην έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτή.

Η ευαισθησία τους τους κάνεις να κλαίνε με τον ήρωα μιας ταινίας ή να ανησυχούν για θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης, βίας ή περιβαλλοντολογικά θέματα. Επομένως, έχουν κοινωνική συνείδηση.

4. Έντονες Αισθήσεις

Συχνά οι ετικέτες επάνω στα ρούχα τους, ο θόρυβος μέσα στην τάξη, συγκεκριμένες μυρωδιές ή οι δυνατοί θόρυβοι γύρω τους δείχνουν να τους ενοχλούν. Αυτές οι αισθήσεις μπορούν να τους κάνουν να μην σκέφτονται τίποτα άλλο γύρω τους.

Γενικά, ούτε οι γονείς ούτε οι δάσκαλοι καταλαβαίνουν αυτή την υπερβολική ευαισθησία. Θεωρούν ότι τα παιδιά τους είναι τρελά, ενώ στην πραγματικότητα απλά δε μπορούν να το ελέγξουν.

5. Ζωηρή Φαντασία

Τα χαρισματικά παιδιά φαίνεται να “ζουν στον δικό τους κόσμο”. Εφευρίσκουν, φαντασιώνονται, δημιουργούν εύκολα καταστάσεις και φανταστικούς φίλους για να ξεφύγουν από την ανία που μπορεί να αισθάνονται, για παράδειγμα, στο σχολείο.

Σε αυτό το ταξίδι φαντασίωσης, αρχίζουν να συγχέουν την πραγματικότητα με τη φαντασία. Συνήθως ζωγραφίζουν, γράφουν ή φαντάζονται ιστορίες. Ο στόχος είναι να αποσπούν τον εαυτό τους από μια πραγματικότητα που δεν είναι τόσο ελκυστική.

χαρισματικά παιδιά

Τελευταίες προτάσεις για τα χαρισματικά παιδιά

Παρά τις δραστηριότητες που μπορεί να εκτίθενται τα παιδιά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή στην πρώιμη παιδική ηλικία, δε μπορείτε να δημιουργήσετε χαρισματικά παιδιά. Αντίθετα, τα χαρισματικά παιδιά γεννιούνται έτσι.

Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι χαρισματικό, πρέπει να ξεπεράσετε τους δικούς σας φόβους και προκαταλήψεις. Πράγματι, το παιδί σας είναι διαφορετικό. Πρέπει να τα βοηθήσετε να διαχειριστούν αυτή την κατάσταση και να τα βοηθήσετε να φτάσουν τις δυνατότητές τους.

Το να ανακαλύψετε και να αναπτύξετε αυτές τις διαφορές είναι σίγουρα μεγάλη πρόκληση, και μπορεί να εκπλήξει τα μέλη της οικογένειας, τους δασκάλους και τους ψυχολόγους που είναι συνηθισμένοι σε “ό,τι είναι φυσιολογικό”. Επομένως, χρειάζεται να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι χαρούμενο και όχι τέλειο.

Δεν έχει νόημα να απομονώσετε ένα χαρισματικό παιδί. Μην προσπαθήσετε να εντάξετε το παιδί σας σε μια ομάδα που τους μοιάζει. Στην πραγματικότητα, ελάχιστες χώρες έχουν ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για αυτά τα παιδιά.

Βοηθήστε τα να προσαρμοστούν στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό σύστημα, και μάθετέ τα πώς να κάνουν φίλους. Επίσης, δώστε τους επιπλέον επιλογές για να τους βοηθήσετε να φτάσουν τις δυνατότητές τους.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.