Τι είναι η βιοδιέγερση των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια;

Η βιοδιέγερση των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση της αλωπεκίας και της φαλάκρας, καθώς και για την πρόληψή τους.
Τι είναι η βιοδιέγερση των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 31 Ιανουαρίου, 2023

Η βιοδιέγερση των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP) είναι μια εναλλακτική λύση για την καταπολέμηση της αλωπεκίας και της φαλάκρας, καθώς και για την πρόληψή τους. Όπως υποδηλώνει το όνομά της, η θεραπεία αυτή συνίσταται στη χρήση PRP που εξάγεται από το αίμα του ίδιου του ασθενούς. Φυγοκεντρείται για να διαχωριστούν τα συστατικά εκείνα που είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες.

Η τεχνική αυτή αναπτύχθηκε στην Ευρώπη πριν τουλάχιστον μια δεκαετία. Σήμερα, χρησιμοποιείται σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο για αισθητικούς σκοπούς. Διαβάστε παρακάτω και θα σας πούμε περισσότερα για τη βιοδιέγερση των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Τι σημαίνει βιοδιέγερση των μαλλιών;

Η αλωπεκία αποτελεί πρόβλημα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες πάνω από μια ορισμένη ηλικία. Σε άτομα άνω των 30 ετών, η ικανότητα αναγέννησης του οργανισμού αρχίζει να μειώνεται, επηρεάζοντας ακόμη και τα μαλλιά.

Πρόκειται για μια από τις πιο συχνές αιτίες διαβούλευσης στη δερματολογία, λόγω της σημασίας που δίνεται στα μαλλιά από άποψη φυσικής εμφάνισης. Ως εκ τούτου, η τριχόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα αυτοεκτίμησης, κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο ελκυστικοί.

Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεραπειών για την αλωπεκία, που κυμαίνονται από χειρουργικές επεμβάσεις (όπως τα εμφυτεύματα) έως φυσικές προσεγγίσεις με διάφορα φυτικά εκχυλίσματα. Για παράδειγμα, αλόη βέρα ή μέντα.

Συγκεκριμένα, η βιοδιέγερση των μαλλιών αναφέρεται σε θεραπείες κατά τις οποίες εφαρμόζονται κάποιες θρεπτικές ουσίες στον θύλακα της τρίχας για να διεγείρουν την ανάπτυξη νέων μαλλιών ή να σταματήσουν την τριχόπτωση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την εκτέλεση αυτών των διαδικασιών:

 • Διαδερμικά
 • Με μινοξιδίλη
 • Με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια.

Πλάσμα είναι το υγρό στο οποίο βρίσκονται τα διάφορα είδη αιμοποιητικών στοιχείων: ερυθροκύτταρα, λευκοκύτταρα και αιμοπετάλια. Τα τελευταία, εκτός από την ενεργοποίηση της διαδικασίας πήξης, διαθέτουν επίσης αυξητικούς παράγοντες.

Έτσι, το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια είναι ένα προϊόν που λαμβάνεται από το αίμα με ειδική διαδικασία φυγοκέντρησης. Λαμβάνεται υψηλή συγκέντρωση αιμοπεταλίων, μεταξύ 300% και 700% μεγαλύτερη από τη φυσιολογική.

Το PRP λαμβάνεται από τον ίδιο τον ασθενή. Ωστόσο, μπορεί επίσης να είναι αλλογενής, από άλλους. Με τη σειρά του, το προϊόν αυτό έχει εφαρμογές στην αναγεννητική ιατρική και σε διάφορους τύπους αισθητικών θεραπειών:

Hair Biostimulation
Τα καλλυντικά χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο το πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια για τη βελτίωση της απαλότητας του δέρματος.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Έλαιο καρύδας για εκθαμβωτικά μαλλιά.

Πώς είναι η βιοδιέγερση των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια;

Η εφαρμογή της βιοδιέγερσης των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια για άτομα με ανδρογενή αλωπεκία είναι αποτελεσματική. Με τον τρόπο αυτό, χρησιμοποιούνται αυξητικοί παράγοντες του αίματος για την τόνωση της αναγέννησης των ιστών στο τριχωτό της κεφαλής.

Αυξάνεται η αγγείωση του θύλακα της τρίχας, ενισχύοντας την ανάπτυξη της τρίχας, ενδυναμώνοντάς την και μειώνοντας την τριχόπτωση.

Η βιοδιέγερση των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια περιγράφεται ως μια απλή διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί περαιτέρω προετοιμασία ή υπερβολική μετεγχειρητική φροντίδα. Επιπλέον, δεδομένου ότι είναι λιγότερο επεμβατική, μειώνεται ο κίνδυνος μόλυνσης.

Η διαδικασία πραγματοποιείται σύμφωνα με τα ακόλουθα βήματα:

 1. Το αίμα εξάγεται και φυγοκεντρείται με ελεγχόμενο τρόπο για 10 λεπτά, ώστε να διαχωριστούν τα κλάσματα πλάσματος που είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες. Αν και δεν είναι επώδυνη, μπορεί να εφαρμοστεί ψυχρή ή τοπική αναισθησία σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα.
 2. Το PRP εισάγεται στους θύλακες της τρίχας μέσω μικροενέσεων για να διεγείρει την αναγέννηση.
 3. Μόλις ολοκληρωθεί, το άτομο μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του, καθώς η διαδικασία δεν απαιτεί ανάρρωση.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους πρέπει να πραγματοποιηθούν αρκετές συνεδρίες, με μεσοδιάστημα ενός μηνός μεταξύ της καθεμιάς. Στη συνέχεια, η συντήρηση γίνεται με δύο ετήσιες συνεδρίες.

Τα αποτελέσματα και τα οφέλη

Μόλις το PRP διεισδύσει στον τριχοειδή ιστό, διεγείρεται η κυκλοφορία και μάλιστα ο σχηματισμός αιμοφόρων αγγείων. Τα αποτελέσματα είναι προοδευτικά και αισθητά από τον δεύτερο μήνα.

Υπό αυτή την έννοια, κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, οι ασθενείς αρχίζουν να παρατηρούν ότι χάνουν λιγότερα μαλλιά. Στη συνέχεια, αυξάνεται το πάχος της τρίχας τους.

Διαβεβαιώνεται ότι η διαδικασία αυτή είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας φαλάκρας, βοηθώντας στη μείωση της τριχόπτωσης και αυξάνοντας τόσο την πυκνότητα των μαλλιών όσο και την ταχύτητα ανάπτυξης. Θα βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών προβλημάτων, καθώς ευνοεί την παραγωγή κολλαγόνου και εξουδετερώνει την επίδραση των ελεύθερων ριζών.

Θεωρείται επίσης αποτελεσματική όταν υπάρχει μεταμόσχευση μαλλιών, βελτιώνοντας την επούλωση της περιοχής του δότη και διεγείροντας την αναγέννηση στην περιοχή του λήπτη. Έτσι, αυξάνει την πιθανότητα επιβίωσης και επιτυχίας των μοσχευμάτων.

Συνοψίζοντας, η βιοδιέγερση των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια παρέχει διάφορα οφέλη. Αυτό:

 • Θρέφει και ενδυναμώνει τα μαλλιά.
 • Προάγει τον σχηματισμό κολλαγόνου.
 • Μειώνει την αποδυνάμωση της τρίχας.
 • Αντιστρέφει τη διαδικασία της τριχόπτωσης.
 • Αυξάνει την άρδευση στους θύλακες.
 • Αυξάνει το ποσοστό των μαλλιών στην αλωπεκική περιοχή.
 • Βελτιώνει τον μεταβολισμό της επιδερμίδας στα δυστροφικά μαλλιά.

Τι λέει η επιστήμη;

Αν και η πρόγνωση τείνει να είναι καλή, το αποτέλεσμα ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Εξαρτάται ακόμη και από το πόσο προχωρημένη είναι η αλωπεκία ή από την αιτία της αλωπεκίας. Ανεκδοτολογικά, οι κλινικές που την εφαρμόζουν αναφέρουν ποσοστό επιτυχίας 80%.

Τα οφέλη της βιοδιέγερσης των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια έχουν αναλυθεί σε διάφορες μελέτες. Ωστόσο, οι απόψεις για το θέμα φαίνεται να διίστανται.

Από τη μία πλευρά, οι έρευνες υποστηρίζουν ότι αυτές οι τεχνικές αναγεννητικής ιατρικής μπορούν να αναστρέψουν την τριχόπτωση σε συντομότερο χρονικό διάστημα και με καλύτερη ποιότητα. Άλλες ανασκοπήσεις είναι πιο επιφυλακτικές, υποστηρίζοντας ότι πολλές από τις μελέτες είναι ασυνεπείς και οι πληροφορίες είναι ανεπαρκείς για να προσδιοριστεί η αποτελεσματικότητα αυτών των εφαρμογών σε συγκεκριμένες θεραπείες.

Ορισμένοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η χρήση του PRP όχι μόνο έχει γνωρίσει αξιοσημείωτη άνθιση τα τελευταία χρόνια, αλλά ότι στη βιβλιογραφία υπάρχουν μελέτες με καλά αποτελέσματα για την αλωπεκία. Ωστόσο, τα οφέλη της δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί ολοκληρωτικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και οι πρωτεΐνες αυτές διεγείρουν τους κυτταρικούς υποδοχείς, η βιολογική απόκριση εξαρτάται όχι μόνο από τον αριθμό των αυξητικών παραγόντων, αλλά και από τους κυτταρικούς υποδοχείς κάθε ασθενούς. Ως εκ τούτου, απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Hair Biostimulation for balding
Δεν είναι όλες οι αλωπεκίες ίδιες. Κατά συνέπεια, δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι η θεραπεία με πλάσμα είναι αποτελεσματική σε κάθε ασθενή.

Οι κίνδυνοι, οι επιδράσεις και οι αντενδείξεις

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της βιοδιέγερσης των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια είναι ότι πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία και, ως εκ τούτου, σχετικά ασφαλής. Δεν υπάρχουν τομές και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι ελάχιστος.

Ωστόσο, μετά από μικροενέσεις για διήθηση PRP, ενδέχεται να εμφανιστούν ορισμένες επιδράσεις, όπως ερυθρότητα της θεραπευόμενης περιοχής, καθώς και κάψιμο. Διαβεβαιώνεται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργίας, υπερευαισθησίας ή άλλης αντίδρασης, καθώς δεν εισάγεται ξένο σώμα.

Φυσικά, για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, καλό είναι να απευθυνθείτε σε διαπιστευμένο επαγγελματία υγείας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να είναι ένας δερματολόγος πιστοποιημένος σε αυτού του είδους τις διαδικασίες.

Για ποιους συνιστάται;

Η βιοδιέγερση των μαλλιών με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια είναι πιο αποτελεσματική σε ορισμένους ασθενείς από ό,τι σε άλλους, ακόμη και στην κληρονομική φαλάκρα. Ωστόσο, η διαδικασία δεν είναι ευνοϊκή σε όλες τις περιπτώσεις.

Αν και αποσκοπεί στην επανενεργοποίηση του τριχωτού της κεφαλής και την αναγέννηση των μαλλιών σε άτομα με αλωπεκία, κάθε ασθενής πρέπει να έχει προηγουμένως διαγνωστεί από ειδικό. Το τελευταίο βελτιώνει την πιθανότητα επιτυχίας και τον έλεγχο των παρενεργειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Bencomo Hernández Antonio A. Los derivados plaquetarios en medicina regenerativa. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter. 2012; 28(4): 308-309.
 • Cash T. The psychology of hair loss and its implications for patient care. Clin Dermatol. 2001; 19(2):161-166.
 • Conde Montero E, Fernández Santos M, Suárez Fernández R. Plasma rico en plaquetas: aplicaciones en dermatología. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(2): 104-11.
 • Del Ojo Cordero C. Plasma rico en plaquetas, ¿es útil en dermatología? Med Cutan Iber Lat Am. 2015; 43(2): 87-89.
 • García-García M, Lirón-Ruiz R, Martín-Lorenzo J, et al. Uso del plasma rico en plaquetas autólogo en abdominoplastias. Rev Chil Cir. 2015;  67(5): 506-510.
 • García García V, Corral I, Bascones Martínez A. Plasma Rico en Plaquetas y su utilización en implantología dental. Avances en Periodoncia. 2004;  16(2): 81-92.
 • Kramer, ME, Keaney, TC. Systematic review of platelet-rich plasma (PRP) preparation and composition for the treatment of androgenetic alopecia. J Cosmet Dermatol. 2018; 17: 666– 671.
 • Morales M, Cisneros P, López M, et al. Dutasteride micro-injections in androgenetic alopecia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2019; 17(2): 89-93.
 • Robinson Rodríguez R, Ali Pérez N. Bioestimulación capilar con plasma rico en plaquetas contra la caída del cabello. MEDISAN. 2016; 20(9): 2118-2122.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.