Μεταγγίσεις πλάσματος: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρετε

Η δωρεά πλάσματος είναι μια απλή πράξη που βοηθά στη θεραπεία διαφορετικών παθολογιών. Πώς μπορείτε να το κάνετε; Ποιος επωφελείται από τις μεταγγίσεις πλάσματος; Θα εξηγήσουμε περισσότερα εδώ.
Μεταγγίσεις πλάσματος: Τι είναι και τι πρέπει να ξέρετε

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου, 2021

Οι μεταγγίσεις πλάσματος έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια. Τι είναι το πλάσμα; Είναι το διαυγές, ελαφρώς κιτρινωπό υγρό που δεν περιέχει κύτταρα αίματος.

Το πλάσμα είναι σχεδόν το 55% του συνολικού όγκου του αίματός μας. Το άλλο μέρος αποτελείται από κύτταρα όπως ερυθρά αιμοσφαίρια, λευκά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια. Σε αυτό το υγρό υπάρχουν πολλές πρωτεΐνες, όπως η αλβουμίνη, που εκτελούν πολύ σημαντικές λειτουργίες στο σώμα.

Αν και πολλοί άνθρωποι δεν το συνειδητοποιούν, οι μεταγγίσεις πλάσματος μπορούν να θεραπεύσουν πολλές παθολογίες, όπως αιμορραγία ή εγκαύματα. Σε αυτό το άρθρο, θέλουμε να εξηγήσουμε σε τι συνίσταται αυτή η διαδικασία και γιατί είναι τόσο σημαντικό να δωρίσετε αίμα.

Τι είναι το πλάσμα του αίματος;

μετάγγιση πλάσματος

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, το πλάσμα είναι το υγρό μέρος του αίματος, το οποίο συνδυάζεται με τα κύτταρα του αίματος, τόσο ερυθρά όσο και λευκά, και τα αιμοπετάλια. Όταν τα δύο μέρη διαχωρίζονται, το πλάσμα μοιάζει με διαφανές υγρό.

Το πλάσμα είναι σχεδόν 90% νερό. Ωστόσο, το υπόλοιπο της σύνθεσής του είναι ένα μείγμα πρωτεϊνών και ανόργανων αλάτων που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του σώματος.

Πρώτον, περιέχει ανοσοσφαιρίνες, που είναι το μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που σας βοηθά να προστατευθείτε από λοιμώξεις. Επιπλέον, υπάρχει αλβουμίνη, η οποία είναι ένα μόριο που είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά ορισμένων ουσιών στους ιστούς.

Με τον ίδιο τρόπο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το πλάσμα περιέχει επίσης παράγοντες πήξης. Αυτό βοηθά το αίμα να αρχίσει να πήζει όταν υπάρχει αιμορραγία κάπου στο σώμα.

Πώς λειτουργούν οι μεταγγίσεις πλάσματος;

Οι μεταγγίσεις πλάσματος είναι στην πραγματικότητα πολύ απλές διαδικασίες. Πρώτον, πρέπει να υπάρχει δωρητής. Αν θέλετε να κάνετε δωρεά, πρέπει να είναι μια αλτρουιστική και ανιδιοτελής πράξη. Εδώ, η νοσοκόμα θα εξαγάγει το αίμα από τον δότη, με τη διαδικασία να διαρκεί συνήθως μεταξύ 30 και 45 λεπτών.

Μετά τη λήψη του αίματος, τα κύτταρα του αίματος διαχωρίζονται από το πλάσμα. Στη συνέχεια, διατηρούν και αποθηκεύουν το υγρό. Όταν πρόκειται για δωρεές μόνο στο πλάσμα, ονομάζεται πλασμαφαίρεση.

Το τελευταίο διαφέρει από τη δωρεά αίματος στο ότι τα εκχυλισμένα κύτταρα επανεισάγονται και διατηρούν μόνο το πλάσμα. Επιπλέον, η ανάκτηση είναι μικρότερη και μπορείτε να κάνετε δωρεά κάθε δεκαπέντε ημέρες.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι για να πραγματοποιήσει κάποιος δωρεά πλάσματος, ο δότης και ο παραλήπτης πρέπει να έχουν τον ίδιο τύπο αίματος. Αυτό συμβαίνει επειδή, στο πλάσμα, υπάρχουν πρωτεΐνες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν στο σώμα να απορρίψει το αιμοδοτούμενο αίμα.

Σε τι χρησιμεύει;

δείγματα αίματος

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους γιατρούς να κάνουν μετάγγιση πλάσματος. Για παράδειγμα, όταν κάποιος έχει υποστεί εγκαύματα ή σοβαρό ατύχημα, η μετάγγιση πλάσματος βοηθά το αίμα να ανακτήσει τον χαμένο όγκο.

Επιπλέον, δεδομένου ότι το πλάσμα έχει παράγοντες πήξης, αυτή η τεχνική καθιστά δυνατή την ταχύτερη διακοπή της αιμορραγίας. Στην πραγματικότητα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε άτομα που πάσχουν από ασθένειες όπως η αιμοφιλία, που προκαλούνται από την έλλειψη οποιουδήποτε από αυτούς τους παράγοντες.

Επίσης, χρησιμοποιείται σε μεταμοσχεύσεις ήπατος. Ωστόσο, έχουν αναπτυχθεί τεχνικές στις οποίες, αντί να εισάγουν όλο το πλάσμα, χρησιμοποιούν μόνο τα μόρια που χρειάζονται. Ονομάζονται προϊόντα αίματος.

Για παράδειγμα, για κάποιο άτομο με αιμορροφιλία, ο παράγοντας πήξης που χρειάζεται το άτομο μπορεί ήδη να μεταγγιστεί. Αν και η μετάγγιση πλάσματος είναι μια ασφαλής τεχνική, έχει περισσότερα μειονεκτήματα από ό, τι εάν μεταφέρετε μόνο προϊόντα αίματος.

Αυτό που πρέπει να έχουμε κατά νου είναι ότι οι μεταγγίσεις πλάσματος είναι απλές διαδικασίες που μπορούν να σώσουν πολλές ζωές. Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλοι ότι κάνοντας μια απλή δωρεά, μπορούμε να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.