Υδρομορφόνη: Χρήσεις και παρενέργειες

Η υδρομορφόνη είναι ένα φάρμακο ισάξιο της μορφίνης σε ό,τι αφορά την αναλγητική του δράση και τις παρενέργειες. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε περισσότερα.
Υδρομορφόνη: Χρήσεις και παρενέργειες

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η υδρομορφόνη είναι ένα ημισυνθετικό αναλγητικό φάρμακο, παράγωγο της μορφίνης. Είναι 5 φορές πιο δραστικό από τα οπιοειδή, αλλά έχει μικρότερη δράση.

Αυτό το φάρμακο οφείλει την αναλγητική του δράση στην αλληλεπίδραση με τους μ-υποδοχείς οπιοειδών, οι οποίοι βρίσκονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα και τον λείο μυ.

Η χορήγηση μπορεί να είναι εντερική και παρεντερική. Το δέσιμο με τους μ υποδοχείς είναι η αιτία και της αναλγητικής του δράσης και των παρενεργειών.

Τα οπιοειδή αναλγητικά αποτελούν έναν από τους ισχυρότερους πυλώνες της φαρμακολογίας για την αντιμετώπιση του μέτριου έως σοβαρού πόνου. Ειδικά όταν μιλάμε για οξύ πόνο και για πόνο που προέρχεται από ογκολογικές παθήσεις.

Οι κλινικές δοκιμές στη θεραπεία του οξύ πόνου δείχνουν ότι αυτό το φάρμακο έχει αναλγητική δράση ίση με αυτή άλλων οπιοειδών.

Έχει αξιολογηθεί η δράση του στην αντιμετώπιση του πόνου που προκαλεί ο καρκίνος, μαζί με άλλων οπιοειδών με διαφορετικές φόρμουλες. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι πρόκειται για φάρμακο ισάξιο της μορφίνης σε ό,τι αφορά την αναλγητική του δράση και τις παρενέργειες.

Τέλος, δεν υπάρχουν ακόμη ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές οι οποίες να μας δίνουν επιστημονικές αποδείξεις για την αποτελεσματικότητα της χρήσης υδρομορφόνης σε ασθενείς με χρόνιο πόνο που δεν προκαλείται από καρκίνο.

Λίγη ιστορία σχετικά με την υδρομορφόνη

Γιατρός ετοιμάζει ένεση

Όπως βλέπετε, η υδρομορφόνη είναι ένα ημισυνθετικό φάρμακο παράγωγο της μορφίνης. Οι επιστήμονες τη συνέθεσαν στη Γερμανία το 1921. Τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με την κλινική της αποτελεσματικότητα βγήκαν το 1926. 

Ωστόσο, δεν ήταν παρά το 1981 που διενεργήθηκαν διάφορες φαρμακοκινητικές και φαρμακοδυναμικές μελέτες σχετικά με τις ιδιότητες αυτού του μορίου.

Οι φαρμακοβιομηχανίες προωθούν αυτό το φάρμακο κάτω από διάφορες μάρκες, εκδοχές, και δόσεις. Τα παρασκευάσματα άμεσης απελευθέρωσης δεν είναι διαθέσιμα σε ορισμένες χώρες.

Πώς δρα στο σώμα η υδρομορφόνη;

Η υδρομορφόνη είναι έναν δραστικός αγωνιστής των μ υποδοχέων οπιοειδών. Όπως και με άλλους τύπους υποδοχέων οπιοειδών, αυτοί ζευγαρώνουν με τις γ-πρωτεΐνες και δρουν ως ρυθμιστές, τόσο θετικοί όσο και αρνητικοί. Πρόκειται κυρίως για τη συναπτική μετάδοση που πραγματοποιείται μέσω αυτής της πρωτεΐνης.

Η υδρομορφόνη δεν αλλοιώνει το κατώφλι του πόνου των νευρικών απολήξεων, ούτε επηρεάζει τη μετάδοση των παλμών στα περιφερικά νεύρα.

Η αναλγησία δημιουργείται εξαιτίας των αλλαγών που παράγει στην αντίληψη του πόνου σε νωτιαίο επίπεδο όταν ανταμώνει με τους προαναφερθέντες υποδοχείς. Αυτό το φάρμακο, όπως άλλα οπιούχα, έχει ιδιαίτερα ισχυρή αναλγητική δράση.

Οι παρενέργειες της υδρομορφόνης

Διάφορα χάπια

Η υδρομορφόνη, όπως και άλλα φάρμακα στην αγορά, δεν εξαιρείται από την πρόκληση παρενεργειών.

Ανάμεσα στις πιο συχνές παρενέργειες που έχουν παρατηρηθεί σε ασθενείς είναι οι ακόλουθες:

Όσο για τις σοβαρές παρενέργειες που σχετίζονται με το φάρμακο, αυτές περιλαμβάνουν αναπνευστική ανεπάρκεια και άπνοια, μαζί με κατάρρευση του κυκλοφορικού, σοκ, και ανακοπή.

Συμπέρασμα

Παρότι η υδρομορφόνη έχει αναλγητικά και φαρμακολογικά χαρακτηριστικά, και οι παρενέργειές της είναι όμοιες με αυτές της μορφίνηςυπάρχουν ακόμη διενέξεις αναφορικά με τις δόσεις ανάμεσα στα δύο φάρμακα και μεταξύ των εντερικών και παρεντερικών δόσεων.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν πολλά δημοσιευμένα δεδομένα πάνω στην ποιότητα του ρόλου της υδρομορφόνης στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου ο οποίος προέρχεται από μια ογκολογική νόσο. Έτσι, θα πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες και κλινικές δοκιμές ώστε να μελετηθούν οι δράσεις της υδρομορφόνης σε αυτούς τους ασθενείς.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • García, B., Latorre, S., Torre, F., Gómez, C., Postigo, S., Callejo, A., & Arizaga, A. (2010). Hidromorfona: Una alternativa en el tratamiento del dolor. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor. https://doi.org/10.1016/S1134-8046(10)70025-2
  • Gil, S. J., Ramírez, C. L., & Galindo, V. (2011). Comparación del grado de sedación, profundidad anestésica y efectos colaterales de cinco protocolos anestésicos en perros sanos. Revista de Medicina Veterinaria. https://doi.org/10.19052/mv.566
  • Tolerabilidad y eficacia de la morfina versus hidromorfona en analgesia epidural posquirúrgica con bupivacaína en un hospital universitario: ensayo ciego, con asignación aleatoria. (2008). Iatreia.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.