5 συμπτώματα καρδιακής ανακοπής που εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες

Παρόλο που μπορεί να τα παραμελήσετε θεωρώντας τα μια κοινή ενόχληση, στην πραγματικότητα υπάρχουν ορισμένα συμπτώματα που μπορεί να υποδηλώνουν καρδιακή ανακοπή, γι' αυτό δεν πρέπει να τα αγνοήσετε.
5 συμπτώματα καρδιακής ανακοπής που εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τα συμπτώματα καρδιακής ανακοπής που εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες. Η αλήθεια είναι ότι οι καρδιακές ανακοπές επηρεάζουν τους άνδρες και τις γυναίκες. Όμως, πολλά συμπτώματα εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες.  Δώστε προσοχή, γιατί μπορεί να καταλήξουν να σας φανούν πολύ χρήσιμα. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να σας βοηθήσουν, εσάς ή κάποιον που θα βρίσκεται κοντά σας, να αντιδράσετε εγκαίρως σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.

Πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι καρδιακές ανακοπές αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες αιτίες πρόωρου θανάτου στον κόσμο.

Υπάρχουν ορισμένα σήματα που σας στέλνει το σώμα σας που δεν μπορούν να αγνοηθούν και μπορεί τελικώς να σώσουν τη ζωή σας.

Είναι σημαντικό να ενεργήσετε εγκαίρως επειδή οι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης εάν χρειαστεί απινίδωση (ηλεκτρικό σοκ που χρησιμοποιείται για την αποκατάσταση κανονικού καρδιακού ρυθμού) όπως αναφέρει και το Ινστιτούτο Υγείας της Καρδιάς του Τέξας εδώ.

Σε περίπτωση που η απινίδωση δεν είναι η εύκαιρη επιλογή εκείνη τη στιγμή, το άτομο που υποφέρει από καρδιακή ανακοπή θα πρέπει να λάβει καρδιοπνευμονική ανάνηψη.

Σε κάθε περίπτωση, είναι θεμελιώδους σημασίας να εντοπίζετε τα συμπτώματα καρδιακής ανακοπής εγκαίρως.

Καρδιακό επεισόδιο

Συμπτώματα καρδιακής ανακοπής - καρδιά

Αν και η καρδιά έχει ένα εσωτερικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού, υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που μπορούν να προκύψουν από ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς, κάτι που είναι γνωστό ως αρρυθμία.

Η αρρυθμία αναγκάζει την καρδιά να χτυπά πολύ αργά, γρήγορα ή ακόμα και να σταματήσει να χτυπάει εντελώς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, υπάρχει μια αιφνίδια καρδιακή ανακοπή, αλλά αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με την καρδιακή προσβολή.
Υπάρχουν διάφορες πιθανές αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή. Μεταξύ αυτών είναι:

Συμπτώματα καρδιακής ανακοπής που εμφανίζονται μόνο στις γυναίκες

1. Πόνος στην πλάτη, στον αυχένα, στο σαγόνι και στον βραχίονα

Εάν πονάει η πλάτη, ο λαιμός, η γνάθος και τα χέρια σας, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικές επειδή είναι πολύ εύκολο να μπερδέψετε αυτά τα συμπτώματα. Αν και συγχέονται εύκολα, μπορούν να είναι ένα σαφές μήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Είτε ο πόνος έχει αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, με άσχημο ή έντονο τρόπο – και ειδικά αν αναπτύσσεται ξαφνικά – εάν βιώνετε αυτά τα είδη πόνου, επισκεφθείτε αμέσως το γιατρό σας.

2. Πόνοι στο στομάχι που συνοδεύονται από ναυτία
Συμπτώματα καρδιακής ανακοπής - Γυναίκα με ναυτία

Εάν έχετε πόνο στο στομάχι, καθώς και ναυτία, να είστε προσεκτικές. Θα μπορούσε να είναι από τα ξεκάθαρα συμπτώματα καρδιακής ανακοπής.

Μπορεί να το μπερδέψετε με τροφική δηλητηρίαση ή με τη γρίπη και τις παρενέργειες τους. Εάν αισθάνεστε μια ισχυρή πίεση στο στομάχι σας, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας.

3. Αναπνευστικά προβλήματα και ζάλη, από τα συμπτώματα καρδιακής ανακοπής

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενα προβλήματα αναπνοής, θα πρέπει να ελέγξετε εάν έχετε ταυτόχρονα και άλλα συμπτώματα.

4. Κρύος ιδρώτας, από τα συμπτώματα καρδιακής ανακοπής

Συμπτώματα καρδιακής ανακοπής - Γυναίκα με σημάδια κόπωσης

Οι κρυάδες μπορούν επίσης να είναι ένα από τα συμπτώματα καρδιακής ανακοπής στις γυναίκες και δεν πρέπει να λαμβάνονται ελαφρώς.

Να είστε προσεκτικές και να μην πιστεύετε αυτόματα ότι θα μπορούσε να είναι αιτία καθημερινής πίεσης ή τρέχουσας ανησυχίας. Αν ο κρύος ιδρώτας είναι κάτι από το οποίο συνήθως δεν υποφέρατε πριν, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.

5. Νιώθετε κόπωση εύκολα και συχνά

Αισθάνεστε κουρασμένες μέσα σε λίγα λεπτά και συχνά; Εάν ναι, πρέπει να συνεχίσετε να διαβάζετε.

Ακόμη και μετά την ανάπαυση, εάν αισθάνεστε τόσο κουρασμένες που δεν μπορείτε να κάνετε ούτε τις πιο βασικές δουλειές, όπως το να σηκώνεστε ή να περπατάτε, τότε είναι ένα ενοχλητικό σύμπτωμα.

Αναγνωρίστε την ως τον πραγματικό δυνητικό κίνδυνο που είναι.

Θεραπεία

Εάν έχετε υποστεί καρδιακή ανακοπή, είναι αυτονόητο ότι, εκ των υστέρων, θα πρέπει να λάβετε περισσότερες προφυλάξεις για την υγεία σας, ώστε να αποφύγετε να ξανασυμβεί.

  • Πρέπει να παραιτηθείτε από επιβλαβείς συνήθειες, όπως είναι ο καπνός, το αλκοόλ και ο καθιστικός τρόπος ζωής (που οδηγεί στην παχυσαρκία).
  • Φυσικά, πρέπει να ασκείστε για να ελέγχετε σταθερά την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τον διαβήτη.

Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν επίσης φάρμακα που ωφελούν την καρδιαγγειακή υγεία.

Ενώ πρόκειται για συστάσεις για άτομα που υποφέρουν από συμπτώματα που σχετίζονται με την καρδιά, μόνο ο προσωπικός γιατρός σας πρέπει να είναι εκείνος που θα περιγράψει τη θεραπεία που ταιριάζει καλύτερα στην περίπτωσή σας.

Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ασκηθείτε και αποβάλλετε το άγχος- αυτά αποτελούν τους τρεις μεγάλους πυλώνες της ζωής σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Pedreira, M. (2016). Infarto agudo de miocardio en la mujer, ¿es diferente que en los hombres? In I. Fernández, J. J. Gómez de Diego, M. López, D. Marzal, N. Murga, & R. Vidal (Eds.), Cardiología hoy 2016. Resumen anual de los avances en investigación y cambios en la práctica clínica (p. 207). Sociedad Española de Cardiología. https://doi.org/10.1111/j.1752-1734.2009.01350.x.
  • Cabadés, A., López-Bescós, L., Arós, F., Loma-Osorio, Á., Bosch, X., Pabón, P., & Marrugat, J. (2004). Variabilidad en el manejo y pronóstico a corto y medio plazo del infarto de miocardio en España: el estudio PRIAMHO. Revista Española de Cardiología52(10), 767–775. https://doi.org/10.1016/S0300-8932(99)75004-9
  • Lauer, T., & Kelm, M. (2011). Tratamiento inicial prehospitalario del infarto agudo de miocardio. Deutsche Medizinische Wochenschrift. https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehr236

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.