Τραμαδόλη (Tramadol): Τι είναι και σε τι χρησιμεύει

Η τραμαδόλη είναι φάρμακο που ενδείκνυται για τη θεραπεία μέτριου έως σοβαρού πόνου. Όταν πρόκειται για τη χορήγηση αυτού του φαρμάκου, η δόση πρέπει να προσαρμόζεται στην ένταση του πόνου και στην ατομική ευαισθησία κάθε ασθενούς.
Τραμαδόλη (Tramadol): Τι είναι και σε τι χρησιμεύει

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Η τραμαδόλη είναι φάρμακο που οι γιατροί προτείνουν για την ανακούφιση από τον πόνο. Το φάρμακο αυτό δρα σε συγκεκριμένα νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού και του εγκεφάλου. Ανήκει στην οικογένεια των οπιοειδών. Ωστόσο, η τραμαδόλη συμπεριφέρεται διαφορετικά από άλλα οπιοειδή φάρμακα. Σήμερα, θα συζητήσουμε λεπτομερώς τον μηχανισμό δράσης της.

Συγκεκριμένα, η τραμαδόλη είναι ένα αποτελεσματικό παυσίπονο για τον πόνο που νιώθει ένας ασθενής μετά από μια επέμβαση. Μια δόση 100 mg αυτού του φαρμάκου είναι ισοδύναμη με 1 g παρακεταμόλης, ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα αναλγητικά σε όλο τον κόσμο.

Εκτός από τις αναλγητικές της ιδιότητες, έχει επίσης διερευνηθεί για τη χρήση ως αντικαταθλιπτικό και για τη θεραπεία της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Αυτό συμβαίνει επειδή ενισχύει την απελευθέρωση της σεροτονίνης. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της ως αντικαταθλιπτικό.

Δείτε ακόμη: 7 φυσικά μυοχαλαρωτικά χωρίς παρενέργειες για τη μυϊκή ένταση

Τραμαδόλη: ένα οπιοειδές φάρμακο

οπιο σε σύριγγα

Τα οπιοειδή έχουν δραστικά συστατικά που χαρακτηρίζονται από τα εξαιρετικά αναλγητικά τους αποτελέσματα. Συνολικά, δρουν αλληλεπιδρώντας με ορισμένους υποδοχείς που βρίσκονται κυρίως στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στο γαστρεντερικό σωλήνα.

Ο όρος «οπιοειδές» χρησιμοποιείται συνήθως για την αναφορά σε όλα τα φάρμακα παρόμοια με το όπιο. Ωστόσο, είναι πιο κατάλληλο να περιορίσετε το πεδίο εφαρμογής του στα φυσικά αλκαλοειδή οπίου και στα ημι-συνθετικά παράγωγά του.

Υπό αυτήν την έννοια, μπορούμε να διακρίνουμε τρεις κύριες ομάδες:

  • Αλκαλοειδή οπίου. Μορφίνη και κωδεΐνη.
  • Ημι-συνθετικά οπιοειδή. Ηρωίνη και οξυκωδόνη.
  • Συνθετικά οπιοειδή. Τραμαδόλη.

Πώς λειτουργεί η τραμαδόλη;

Αυτό το φάρμακο έχει έναν διπλό μηχανισμό δράσης. Αυτό σημαίνει ότι ενεργοποιεί το αναλγητικό του αποτέλεσμα μέσω ενός συνδυασμού δύο ταυτόχρονων μηχανισμών. Από τη μία πλευρά, συνδέεται με υποδοχείς μ-οπιοειδών στους νευρώνες. Αυτοί οι υποδοχείς είναι πρωτεϊνικές δομές κυτταρικών μεμβρανών. Όταν αλληλεπιδρούν με το μόριο, προκαλείται μια σειρά χημικών αντιδράσεων στο σώμα, προκαλώντας έτσι ένα αποτέλεσμα.

Επίσης, το αναλγητικό αποτέλεσμα της τραμαδόλης οφείλεται στο ότι είναι αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης-νορεπινεφρίνης. Γι ‘αυτό οι ειδικοί ήθελαν να διερευνήσουν εάν αυτό το φάρμακο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Αυτό το φάρμακο αναστέλλει την επαναπρόσληψη νορεπινεφρίνης και σεροτονίνης στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Έτσι, αποτρέπει τη μετάδοση του πόνου.

Τραμαδόλη: Χρήσεις

πονος στο κεφάλι

Συνολικά, η τραμαδόλη είναι φάρμακο που ενδείκνυται για τη θεραπεία μέτριου έως σοβαρού πόνου.

Όταν πρόκειται για τη χορήγηση αυτού του φαρμάκου, ο ιατρός πρέπει να προσαρμόσει τη δόση στην ένταση του πόνου και στην ευαισθησία κάθε ασθενούς. Ωστόσο, οι γιατροί πρέπει πάντοτε να υποδεικνύουν τη χαμηλότερη δυνατή αποτελεσματική δόση για την αποφυγή παρενεργειών.

Επίσης, ορισμένοι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν τις χαμηλότερες δυνατές δόσεις. Αυτό συμβαίνει επειδή, λόγω της κλινικής τους κατάστασης, είναι πιο πιθανό να υποστούν επιπλοκές. Συνολικά, ακολουθούν μερικές από τις βασικές οδηγίες για το φάρμακο αυτό:

  • Οι ενήλικες και οι έφηβοι άνω των 12 ετών δεν πρέπει ποτέ να υπερβαίνουν την ημερήσια δόση των 400 mg. Εάν η κατάσταση του ασθενούς είναι πολύ σοβαρή και απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία, θα πρέπει να λαμβάνει το φάρμακο μόνο με αυστηρή ειδική παρακολούθηση.
  • Οι ηλικιωμένοι. Η προσαρμογή της δόσης δεν είναι συνήθως απαραίτητη έως την ηλικία των 75 ετών εάν ο ασθενής δεν πάσχει από νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια. Ωστόσο, όσο μεγαλύτερο είναι ένα άτομο, τόσο περισσότερο πρέπει να απλώνονται τα διαστήματα δοσολογίας.
  • Ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια. Τέλος, οι γιατροί συνήθως επεκτείνουν τα διαστήματα δοσολογίας ανάλογα με τις κλινικές ανάγκες κάθε ασθενούς.

Οι παρενέργειες της τραμαδόλης

χάπια στο πάτωμα

Η τραμαδόλη, όπως και όλα τα άλλα φάρμακα, έχει πιθανές παρενέργειες. Οι πιο συχνές είναι η ναυτία και η ζάλη. Ωστόσο, μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως:

Συμπέρασμα

Τέλος, αυτό το φάρμακο είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να το πάρετε χωρίς ιατρική συνταγή. Η κακή χρήση της τραμαδόλης μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση, η οποία μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.