Υπάρχουν τελικά βακτήρια στον εγκέφαλο;

Η βακτηριακή χλωρίδα είναι κοινή σε πολλά συστήματα του ανθρώπινου σώματος, όπως το πεπτικό σύστημα. Αυτό το γεγονός μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε εάν υπάρχουν βακτήρια στον εγκέφαλο.
Υπάρχουν τελικά βακτήρια στον εγκέφαλο;

Τελευταία ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα βακτήρια είναι απαραίτητα, καθώς επιτρέπουν στο σώμα σας να εκτελεί πολλές λειτουργίες. Μπορούν να βρεθούν σε πολλές περιοχές: από το στόμα στα γεννητικά όργανα, την πεπτική οδό και το δέρμα. Υπάρχουν όμως βακτήρια στον εγκέφαλο;

Μικροβιακή χλωρίδα

Πριν μπούμε σε αυτό, πρέπει να εξηγήσουμε την έννοια της μικροβιακής χλωρίδας. Τι είναι; Από τι αποτελείται; Πού βρίσκεται;

Η χλωρίδα ή μικροβίωμα αποτελείται από μια σειρά μικροοργανισμών που βρίσκονται σε πολλά διαφορετικά σημεία στα σώματα των πολυκυτταρικών οργανισμών.

Τα συστατικά του μικροβιώματος έχουν κανονικά μια συμβιωτική σχέση με τον οργανισμό στον οποίο κατοικούν. Με άλλα λόγια, και οι δύο επωφελούνται ο ένας από τον άλλον.

Το κλειδί σε αυτό το ζήτημα είναι η λέξη “κανονικό”. Ένα βακτήριο που προκαλεί ιατρική κατάσταση δεν πρέπει να αποτελεί μέρος της τυπικής χλωρίδας του ατόμου. Αν ήταν εκεί, δεν θα προκαλούσε ιατρική περίπτωση.

Ωστόσο, είναι πιθανό ένα κοινό βακτήριο να προκαλέσει ασθένεια. Μια άτυπη συγκέντρωση θα χαρακτήριζε το εν λόγω βακτήριο ως μη φυσιολογικό ανά πάσα στιγμή.

Τώρα που εξηγήσαμε τη διαφορά μεταξύ φυσιολογικής και ανώμαλης βακτηριακής χλωρίδας, ας εμβαθύνουμε στο κύριο θέμα συζήτησης.

Πράσινα βακτήρια στο δέρμα.

Αυτό το άρθρο μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας: Μια ασθένεια που έχει εμβόλιο

Η παρουσία βακτηρίων δεν είναι πάντα θετική

Καθώς τα βακτήρια κατοικούν σε σημαντικά συστήματα όπως το πεπτικό σύστημα στους ανθρώπους, είναι κοινό να αναρωτιόμαστε αν άλλα συστήματα, όπως το νευρικό σύστημα, ωφελούνται από αυτούς τους μικροοργανισμούς. Η απάντηση είναι ένα ηχηρό όχι. Στην πραγματικότητα, ένα άτομο που έχει βακτήρια στον εγκέφαλό του βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο.

Παρακάτω, θα σας πούμε τα πάντα για μια κατάσταση που σχετίζεται με την παρουσία αυτών των μικροοργανισμών στο νευρικό σύστημα, η οποία είναι ένα τέλειο παράδειγμα του γιατί δεν πρέπει να είναι εκεί.

Οξεία βακτηριακή μηνιγγίτιδα

Ο εγκέφαλος, που αποτελείται από τον εγκέφαλο, την παρεγκεφαλίδα και τη σπονδυλική στήλη, έχει τρία στρώματα ιστού που ονομάζονται μηνίγγες:

 • Dura mater, το οποίο είναι το εξωτερικό στρώμα
 • Αραχνοειδές, το οποίο είναι το μεσαίο στρώμα
 • Pia mater, το οποίο είναι το εσωτερικό στρώμα

Μεταξύ του αραχνοειδούς και του pia mater, υπάρχει ένα υπαραχνοειδές που διαπερνά το εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Η οξεία βακτηριακή μηνιγγίτιδα συμβαίνει όταν ορισμένα βακτήρια μολύνουν τους ιστούς και αυτό το υγρό, προκαλώντας έντονο πρήξιμο στον ασθενή.

Το ανοσοποιητικό σύστημα ανιχνεύει ξένους μικροοργανισμούς και στέλνει αντισώματα για την εξάλειψή τους, κάτι που προκαλεί γενικό οίδημα.

Σύμφωνα με τα Εγχειρίδια Merck, τα συμπτώματα αυτής της νόσου εκδηλώνονται με διάφορους τρόπους:

 • Τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες αναπτύσσουν έναν σκληρό λαιμό που καθιστά δύσκολο ή αδύνατο το κατέβασμα του πηγουνιού στο στήθος.
 • Αυτό το χαρακτηριστικό σύμπτωμα συνοδεύεται από πονοκεφάλους και υψηλό πυρετό.
 • Εάν τα κρανιακά νεύρα δημιουργήσουν φλεγμονή λόγω της μόλυνσης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει διπλή όραση, κώφωση και άλλα προβλήματα.
 • Δεν είναι όμως όλα άσχημα νέα. Τα εμβόλια μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο να νοσήσετε από αυτήν την ασθένεια. Επιπλέον, εάν εντοπιστεί νωρίς, η χρήση αντιβιοτικών έχει γενικά θετική πρόγνωση.
Ένα άτομο που κάνει εμβόλιο μηνιγγίτιδας.

Για να μάθετε περισσότερα, θα πρέπει να διαβάσετε: 6 Συμπτώματα μηνιγγίτιδας που οι γονείς δεν πρέπει να αγνοήσουν

Πώς φτάνουν τα βακτήρια στον εγκέφαλο;

Τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο με διαφορετικούς τρόπους, όπως αναφέρεται επίσης στα Εγχειρίδια Merck που αναφέραμε παραπάνω:

 • Τα βακτήρια μπορούν να εξαπλωθούν από την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο αφού πολλαπλασιαστούν με επιτυχία σε οποιοδήποτε άλλο όργανο.
 • Οι διεισδυτικές πληγές στο κεφάλι μπορούν επίσης να επιτρέψουν την είσοδο βακτηρίων στον εγκέφαλο.
 • Η εγχείρηση εγκεφάλου ή νωτιαίου μυελού αποδυναμώνει αυτά τα συστήματα, διευκολύνοντας επίσης την είσοδο παθογόνων.
  Ως εκ τούτου, οι παράγοντες κινδύνου είναι σαφείς. Όσο πιο εκτεθειμένο είναι το όργανο, τόσο πιο εύκολο είναι για τους ανεπιθύμητους παράγοντες να το διεισδύσουν.

Βακτήρια στον εγκέφαλο: πρέπει να ανησυχούμε;

Παρ ‘όλα αυτά, δεν πρέπει να ανησυχείτε υπερβολικά για αυτές τις συνθήκες. Γενικά, τα πιο ευαίσθητα άτομα είναι τα νεογέννητα μωρά ή ηλικιωμένοι, καθώς η ανεξέλεγκτη ανάπτυξη βακτηρίων συνδέεται συχνά με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επιπλέον, όπως αναφέραμε παραπάνω, οι αποτελεσματικές αντιβιοτικές θεραπείες έχουν συνήθως θετική πρόγνωση. Ομοίως, τα εμβόλια εμποδίζουν την εμφάνιση αυτών των καταστάσεων, ειδικά σε νεογέννητα.

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί. Εάν πιστεύετε ότι έχετε βακτηριακή λοίμωξη, μη διστάσετε να επισκεφθείτε το γιατρό σας, καθώς αυτό θα αποτρέψει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη σε ανεπιθύμητα μέρη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.