Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας: Μια ασθένεια που έχει εμβόλιο

Η Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας εορτάζεται κάθε 24 Απριλίου προκειμένου να ρίξει φως στην ασθένεια. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχει ένα εμβόλιο για την αποτροπή των βακτηριακών περιπτώσεων. Θα σας εξηγήσουμε περισσότερα παρακάτω!
Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας: Μια ασθένεια που έχει εμβόλιο

Τελευταία ενημέρωση: 19 Απριλίου, 2021

Η Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Απριλίου. Στις μέρες μας, πέραν της ευαισθητοποίησης για την ασθένεια, έμφαση δίνεται στον εμβολιασμό.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια ασθένεια για την οποία υπάρχουν εμβόλια που αποτρέπουν τη βακτηριακή μορφή της. Όμως, η εξάπλωση της ανοσοποίησης δεν προτείνεται από τους ιατρικούς συλλόγους, οι οποίοι υποστηρίζουν την αύξηση των εμβολιασμών.

Θα πρέπει να κατανοήσετε πως πρόκειται για μια πολύ σοβαρή ασθένεια. Η μηνιγγίτιδα ξεκινά από τα μηνίγγια του εγκεφάλου. Ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε σηψαιμία και να οδηγήσει στον θάνατο. Το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 10%, πράγμα που σημαίνει ότι 10 στους 100 ασθενείς πεθαίνουν.

Οι επιπτώσεις είναι επίσης σοβαρές. Έως και το 30% των παιδιών με μηνιγγίτιδα υποφέρουν από καθυστερημένη ανάπτυξη και επιληπτικές κρίσεις. Η απώλεια των αισθήσεων, όπως είναι η όραση και η ακοή, είναι επίσης συχνές επιπτώσεις.

Τα εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας μπορούν να σταματήσουν τον Αιμόφιλο της γρίπης τύπου Β, τους μηνιγγιτιδόκοκκους, και τον πνευμονικό στρεπτόκοκκο, τις κύριες βακτηριακές αιτίες της ασθένειας. Ορισμένες χώρες περιλαμβάνουν όλες αυτές τις ανοσοποιήσεις, ενώ άλλες μονάχα μερικές.

Όμως, η πληροφόρηση είναι επίσης σημαντική την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ισπανικής Παιδιατρικής Ένωσης, πάνω από το 30% των ανθρώπων δε γνωρίζουν ότι η μηνιγγίτιδα μπορεί να προληφθεί. Η λανθασμένη πληροφόρηση αποτελεί εμπόδιο στην εξάπλωση των ανοσοποιήσεων.

Τι είναι η μηνιγγίτιδα;

Η Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας είναι μια ευκαιρία για να μιλήσουμε γι’ αυτή την ασθένεια που προκαλεί τη φλεγμονή των μηνιγγιών. Αυτά είναι στρώματα ιστών στον εγκέφαλο, τα οποία τον διαχωρίζουν από τα κρανιακά οστά, και τη σπονδυλική στήλη.

Όταν υπάρχει φλεγμονή στα μηνίγγια, αυτά πιέζουν άλλες δομές. Κάτι τέτοιο προκαλεί χαρακτηριστικά συμπτώματα. Η κλασική τριάδα της μηνιγγίτιδας αποτελείται από τον πυρετό, τον πονοκέφαλο, και την ακαμψία του λαιμού. Για την ακρίβεια, μία από τις κλινικές εξετάσεις για τη διάγνωση της ασθένειας είναι η προσπάθεια κίνησης του λαιμού.

Στα νεαρά παιδιά ηλικίας κάτω των δύο ετών, η διάγνωση είναι δυσκολότερη. Κάποιες φορές, οι γιατροί υποπτεύονται την ασθένεια όταν υπάρχει πυρετός ο οποίος συνοδεύεται από ανεξέλεγκτο κλάμα και δυσκαμψία στον αυχένα. Αλλά, όπως αναφέραμε, είναι πιθανό να μην ανιχνευτεί για αρκετό καιρό.

Γυναίκα πιάνει τον αυχένα της

Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας – Τα αίτια της μηνιγγίτιδας

Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες για τα αίτια της μηνιγγίτιδας: τα βακτήρια, οι ιοί, και οι μύκητες. Η Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας εστιάζει σε αυτά τα αίτια. Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα μπορεί να αποτραπεί με τον εμβολιασμό.

Τα βακτήρια που συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι:

 • Μηνιγγιτιδόκοκκοι. Το επίσημο όνομα του βακτηρίου είναι Neisseria meningitidis. Επιτίθεται κυρίως στους εφήβους. Αναφέρεται συνήθως στις ειδήσεις όταν εκδηλώνονται επιδημίες σε κλειστούς κύκλους ή κοινωνίες, όπως τα σχολεία και τους οίκους ευγηρίας.
 • Πνευμονικός στρεπτόκοκκος. Πρόκειται για το βακτήριο που προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις μηνιγγίτιδας στα μωρά. Είναι ένας μικροοργανισμός ο οποίος δεν προκαλεί μονάχα μηνιγγίτιδα, αλλά συνδέεται με την πνευμονία και άλλες αναπνευστικές παθήσεις.
 • Αιμόφιλος της γρίπης τύπου Β. Αυτό το παθογόνο δεν αποτελεί πλέον τη συχνότερη αιτία πρόκλησης της ασθένειας σε παιδιά κάτω των δύο ετών, καθώς το εμβόλιο εναντίον του έχει εξαιρετικά αποτελέσματα. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρο παράδειγμα της αποτελεσματικότητας των εκστρατειών υπέρ των εμβολιασμών.
Γιατρός κάνει εμβόλιο σε παιδί
Η μηνιγγίτιδα είναι ένα καλό παράδειγμα ασθενειών που αποτρέπονται με τον εμβολιασμό.

Εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας

Ο εμβολιασμός παραμένει η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να σταματήσουν οι μεταδοτικές ασθένειεςΦυσικά, η μηνιγγίτιδα είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ανάπτυξης προγραμμάτων εμβολιασμού με όλες τις διαφορετικές εναλλακτικές. Το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου θα πρέπει να προστεθεί στα εμβόλια του αιμόφιλου της γρίπης τύπου Β και του πνευμονικού στρεπτόκοκκου, τα οποία είναι δύο:

 • Τετραδύναμο συζυγές εμβόλιο (ACWY)
 • Εμβόλια μηνιγγιτιδοκοκκικής οροομάδας Β ή MenB

Επιπλέον, είναι σημαντική η ενημέρωση του πληθυσμού γι’ αυτά τα εμβόλια και την ανοσοποίηση των παιδιών. Η ύπαρξη μη εμβολιασμένων ανθρώπων δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για να συνεχίσει να εξαπλώνεται η βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μετάλλαξη των μικροοργανισμών σε άγριες μορφές που μπορούν να κάμψουν τις άμυνες των εμβολίων.

Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Οι καμπάνιες για την Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας έχουν ως στόχο την ενημέρωση του κόσμου αναφορικά με τα οφέλη των εμβολίων. Παρότι αυτή η ασθένεια μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό, αυτή η πρόληψη βασίζεται στους ιατρικούς συλλόγους, στην πολιτική βούληση ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα αποθέματα εμβολίων, και στην ίδια την κοινωνία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Hersi K, Gonzalez FJ, Kondamudi NP. Meningitis. [Updated 2021 Feb 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459360/
 • LaForce, F. Marc, et al. “Lessons from the meningitis vaccine project.” Viral immunology 31.2 (2018): 109-113.
 • Meningitis. Paediatr Child Health. 2001;6(3):126-127. doi:10.1093/pch/6.3.126
 • McGill, Fiona, et al. “Acute bacterial meningitis in adults.” The Lancet 388.10063 (2016): 3036-3047.
 • Basta, Nicole E., and Hannah Christensen. “4CMenB vaccine effectiveness: reasons for optimism.” The Lancet 388.10061 (2016): 2719-2721.
 • Young N, Thomas M. Meningitis in adults: diagnosis and management. Intern Med J. 2018 Nov;48(11):1294-1307. doi: 10.1111/imj.14102. PMID: 30387309.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.