6 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που οι γονείς δεν πρέπει να παραβλέπουν

Επειδή η μηνιγγίτιδα μπορεί να εμφανιστεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στους μικρούς ασθενείς, αν υπάρχουν ύποπτα συμπτώματα που θα μπορούσαν να φανερώνουν λοίμωξη, το παιδί πρέπει να υποβληθεί σε οσφυονωτιαία παρακέντηση.
6 συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που οι γονείς δεν πρέπει να παραβλέπουν
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας; Η μηνιγγίτιδα είναι η φλεγμονή των προστατευτικών μεμβρανών του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού.

Τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από μηνιγγίτιδα. Στο παρακάτω άρθρο θα σας παρουσιάσουμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε ως γονείς για να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί σας.

Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας που δεν πρέπει να παραβλέπουμε

1. Έντονος πονοκέφαλος

Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας - Παιδί με πονοκέφαλο

Για τα μικρά παιδιά οι πονοκέφαλοι είναι αφόρητοι. Μερικές φορές ο πόνος απλώνεται και στον αυχένα τους.

Στην περίπτωση των νεογέννητων, ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της λοίμωξης είναι η προεξέχουσα πηγή στο κρανίο.

2. Πόνος στο στομάχι, ναυτία και εμετοί

Ο πόνος στο στομάχι, η ναυτία και οι εμετοί είναι μερικά επίσης από τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας όπως αναφέρει και το Paediatrics & Child Health. Τα συμπτώματα αυτά είναι συνηθισμένα στις αρχικές φάσεις της μόλυνσης. Παράλληλα ο ασθενής μπορεί να χάσει την όρεξή του, εν μέρει ως αντίδραση στους πόνους στην κοιλιά.

3. Φωτοευαισθησία

Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας - Κοριτσάκι με φωτοευαισθησία

Ένα ακόμα από τα συμπτώματα της μηνιγγίτιδας είναι η φωτοφοβία, γνωστή και ως ευαισθησία στο φως.

Όταν τα μάτια των παιδιών εκτίθενται σε έντονο φως, ειδικά ηλιακό, δακρύζουν. Παράλληλα η φωτοφοβία συνοδεύεται από ναυτία και από όλο και πιο έντονους πονοκεφάλους.

4. Δυσκαμψία στον αυχένα

Αν παρατηρήσετε παιδιά που πάσχουν από τη λοίμωξη, διαπιστώνετε ότι συχνά παίρνουν μια εύκολα αναγνωρίσιμη σωματική στάση:

  • Όταν ξαπλώνουν στο πλάι, οι ασθενείς κλίνουν το κεφάλι προς τα πίσω και έχουν τα πόδια τους λυγισμένα.
  • Παίρνουν αυτήν τη θέση προσπαθώντας να τεντώσουν τον λαιμό τους, αλλά δεν μπορούν λόγω δυσκαμψίας στον αυχένα.

5. Διπλωπία και πυρετός

Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας - Μητέρα παίρνει τη θερμοκρασία του παιδιού της

Τα παιδιά υποφέρουν όταν εστιάζουν το βλέμμα τους σε κάτι, κάτι που οδηγεί σε διπλωπία. Ο πυρετός είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας. Τα παιδιά με μηνιγγίτιδα έχουν σπασμούς και συνεχώς παραπονιούνται ότι κρυώνουν.

Μόλις η θερμοκρασία τους ανεβεί, ελέγχεται δύσκολα. Ωστόσο, επειδή ο πυρετός είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα, θα πρέπει πάντα να αναζητάτε άλλα, πιο ειδικά συμπτώματα.

6. Εξανθήματα στο δέρμα

Τα εξανθήματα ή τα σπιθουράκια επίσης τείνουν να εμφανίζονται σε παιδιά με μηνιγγίτιδα.

  • Για να διαπιστώσετε αν το παιδί έχει λοίμωξη, θα χρειαστείτε απλώς ένα διάφανο γυάλινο φλιτζάνι.
  • Πιέστε το πάνω στο εξάνθημα και δείτε αν το χρώμα του δέρματος ανοίγει μετά. Αν ναι, τότε δεν πρόκειται για μηνιγγίτιδα.
  • Όμως, αν το εξάνθημα συνεχίζει να έχει το ίδιο χρώμα, θα πρέπει να κλείσετε ραντεβού με έναν γιατρό.

Η μηνιγγίτιδα είναι μια λοίμωξη που δεν πρέπει να αγνοείται. Όταν πρόκειται για παιδιά, θα πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση για συμπτώματα και για αλλαγές στη διάθεσή τους.

Για τη διάγνωση της μηνιγγίτιδας θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδική μονάδα θεραπείας. Αν οι εξετάσεις είναι θετικές, θα πρέπει να πάτε σε κάποιο ιατρικό κέντρο για θεραπεία.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 10 τοξίνες που βλάπτουν τα παιδιά.

Εμβόλια κατά της μηνιγγίτιδας

Συμπτώματα της μηνιγγίτιδας - Γιατρός κάνει εμβόλιο σε αγοράκι

Υπάρχουν μερικά στελέχη της μηνιγγίτιδας που μπορούν να “προληφθούν” χάρη σε εμβόλια. Σήμερα μερικά από τα πιο συνηθισμένα διαθέσιμα εμβόλια είναι τα εξής:

  • Εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου.
  • Εμβόλιο κατά του αιμόφιλου.
  • Εμβόλιο κατά του πνευμονιόκοκκου.

Μερικά από αυτά αποκλείονται από ορισμένα προγράμματα εμβολιασμών.

Ωστόσο τα παραπάνω εμβόλια δεν εγγυώνται την απόλυτη προστασία των παιδιών από τη λοίμωξη, επειδή σχετίζονται με ορισμένα μόνο αντιγόνα του βακτηριακού στελέχους.

Πώς εκδηλώνεται η μηνιγγίτιδα στα νεογέννητα;

Στις περιπτώσεις μηνιγγίτιδας σε νεογέννητα ή βρέφη, αυτά εμφανίζονται ευερέθιστα, νευρικά ή απλώς χωρίς όρεξη.

  • Το πρώτο σημάδι είναι ο πυρετός, όμως πολλές φορές παρουσιάζεται και υποθερμία.
  • Η ταραγμένη αναπνοή και οι σπασμοί μπορεί επίσης να αποτελούν ορατά συμπτώματα.

Τα νεογέννητα βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο στάδιο της ζωής τους. Επειδή ο σχηματισμός του κρανίου τους δεν έχει ολοκληρωθεί, οι πηγές, ή τα μαλακά σημεία στο κεφάλι τους, προεξέχουν.

Οι παιδίατροι βρίσκουν μερικά κοινά συμπτώματα της μηνιγγίτιδας όταν εξετάζουν το κεντρικό νευρικό σύστημα των παιδιών. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν κόκκινες κηλίδες λόγω της μόλυνσης από μηνιγγιτιδόκοκκο.

Λόγω των διαφόρων τρόπων με τους οποίους εμφανίζεται η μηνιγγίτιδα στα μικρά παιδιά, αν υπάρχουν υποψίες λοίμωξης, τα παιδιά θα πρέπει να υποβάλλονται σε οσφυονωτιαία παρακέντηση για να αποκλειστεί η πιθανότητα μηνιγγίτιδας.

Αν ένα νεογέννητο έχει πυρετό χωρίς φανερή αιτία, ο ειδικός γιατρός μπορεί να πραγματοποιήσει οσφυονωτιαία παρακέντηση παρά την έλλειψη άλλων συμπτωμάτων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.