Οι άνθρωποι ως υπεροργανισμοί: Τι εννοούμε;

Τα ανθρώπινα όντα μπορούν να θεωρηθούν υπεροργανισμοί, επειδή αποτελούμαστε από μια σύνθετη δομή που περιλαμβάνει δισεκατομμύρια βακτήρια. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο!
Οι άνθρωποι ως υπεροργανισμοί: Τι εννοούμε;

Τελευταία ενημέρωση: 03 Οκτωβρίου, 2021

Λίγοι άνθρωποι καταλαβαίνουν ότι είμαστε βασικά υπεροργανισμοί. Πράγματι, όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ζωντανά όντα μέσα στο σώμα μας – εντερικό μικροβίωμα και ιοί, μεταξύ άλλων. Αυτοί οι μικροοργανισμοί έρχονται και παρέρχονται και οι συγκεντρώσεις και η παρουσία τους ποικίλλει με την πάροδο του χρόνου.

Πρώτον, τι εννοούμε με τον όρο “υπεροργανισμοί”; Ότι όλα είναι μια σύνθετη δομή, το άθροισμα όλων των μικροσκοπικών σωματιδίων που την αποτελούν.

Συνεχίστε να διαβάζετε για μια εκτενή εξήγηση!

Τι είναι οι υπεροργανισμοί;

Η λέξη υπεροργανισμός χρησιμοποιείται στη βιολογία και την οικολογία για να συνοψίσει έναν τρόπο εξέτασης της φύσης της κοινωνίας. Εφαρμόζεται συνήθως σε δομές που δημιουργούνται από ζώα, όπως εκείνες ορισμένων ευρωκοινωνικών εντόμων.

Για παράδειγμα, μια μυρμηγκοφωλιά είναι μια οντότητα από μόνη της επειδή έχει κάποια δικά της στοιχεία, όπως:

  • Κοινή ρυθμιζόμενη θερμοκρασία
  • Οι σήραγγες και οι δημιουργημένες δομές σχηματίζουν ένα σκελετό
  • Κεντρικό νευρικό σύστημα: κάθε σήμα που στέλνεται από τα μυρμήγκια

Σε αυτή την περίπτωση, τα ζωντανά όντα που κατοικούν στη μυρμηγκοφωλιά και στον φυσικό χώρο που καταλαμβάνουν σχηματίζουν έναν υπεροργανισμό. Όπως μπορείτε να δείτε, αυτός ο όρος είναι λίγο ασαφής, αλλά καλά κατανοητός μέσω ορισμένων παραδειγμάτων που λαμβάνονται απευθείας από τη φύση.Όμως, τα πράγματα περιπλέκονται όταν προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τον ορισμό στα ανθρώπινα όντα.

Ένα τεχνικό σχέδιο ενός ανθρώπου.

Είμαστε το άθροισμα όλων των τμημάτων μας;

Θα αξιοποιήσουμε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medical Hypotheses που προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή τη σύνθετη ιδέα. Αυτή η ανασκόπηση περιέχει αρκετές βασικές ιδέες για την κατανόηση των διαφόρων συστατικών της γης:

  • Πρώτον, τα βακτήρια αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 50% της συνολικής βιομάζας του πλανήτη.
  • Με τη σειρά τους, οι άνθρωποι δεν αποτελούν ούτε το 0,1 %.

Δεν είναι τρομερό ότι όλα τα βακτήρια, που απλώνονται σε όλο τον κόσμο, αποτελούν τόσο μεγάλο ποσοστό; Λοιπόν, τα δεδομένα είναι ακόμη πιο απίστευτα όταν ποσοτικοποιήσετε την παρουσία μικροοργανισμών στο σώμα σας:

Αυτά τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά! Ας ρίξουμε μια ματιά στη σημασία των βακτηρίων παρακάτω.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: 3 θεραπευτικά smoothies για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Βακτήρια και το γαστρεντερικό σύστημα

Σχέδιο εντερικής μικροβίωσης.

Το έντερο απεικονίζει τέλεια το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα του γεγονότος ότι οι άνθρωποι είναι υπεροργανισμοί που περιέχουν δισεκατομμύρια βακτήρια που κάνουν κάθε είδους εργασίες.

Το ανθρώπινο λεπτό έντερο είναι το πιο πυκνοκατοικημένο μικροβιακό οικοσύστημα. Στην πραγματικότητα, περιέχει τα περισσότερα από τα βακτήρια που υπάρχουν σε ολόκληρο το σώμα. Έτσι, το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι ένα εικονικό όργανο όπου:

  • Τα βακτήρια του εντέρου επιτρέπουν την αποτελεσματικότερη αφομοίωση της τροφής καθώς μεγιστοποιούν την ενέργεια που λαμβάνουμε από τα τρόφιμα.
  • Μπορούν να συνθέσουν βασικές βιταμίνες που δεν μπορούσαμε να παράγουμε από μόνοι μας.
  • Επίσης, αποικοδομούν πολύπλοκους πολυσακχαρίτες που προέρχονται από φυτά.
  • Αυτή η ιδέα και μόνο μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε το άθροισμα των ζωντανών όντων που ζουν μέσα μας. Τουλάχιστον εν μέρει (Κάτι τόσο βασικό όσο το φαγητό, όπως το γνωρίζουμε σήμερα, δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τους μικροβιακούς πληθυσμούς μας.)

Υπεροργανισμοί: Θέμα γονιδίων

Όπως μπορείτε να δείτε, εμείς οι άνθρωποι δεν περιέχουμε μόνο το δικό μας ατομικό γονιδίωμα που κληρονομήσαμε από τους γονείς μας. Το DNA καθενός από τους μικροοργανισμούς που συνυπάρχουν μαζί μας είναι επίσης ένα μεγάλο μέρος μας. Αυτή η δήλωση γεννά την πρόκληση που προτείνει ένας πρόσφατος κλάδος της επιστήμης που ονομάζεται μεταγονιδιωματική.

Αυτό το πεδίο είναι υπεύθυνο για τον εντοπισμό, την κατανόηση και τη γενετική αλληλουχία των βακτηρίων που κατοικούν στο σώμα μας και μας επιτρέπουν να εκτελούμε τόσο σημαντικές λειτουργίες. Επομένως, είναι απαραίτητο να λάβουμε πληροφορίες σχετικά με αυτά τα ζωντανά όντα για να καταλάβουμε καλύτερα ποιοι είμαστε.

Τέλος, ο άνθρωπος μπορεί να είναι ένας υπεροργανισμός επειδή είμαστε το άθροισμα των φυσικών δομών και της ταυτότητάς μας. Επίσης, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η ζωή όπως τη γνωρίζουμε δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τους μικροβιακούς πληθυσμούς που μας κατοικούν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.