Περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους

Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου μεταξύ των νέων αυξάνονται. Διαβάστε περισσότερα για τους παράγοντες που προκαλούν αυτήν την ασθένεια και πώς μπορείτε να την αποτρέψετε σε αυτό το άρθρο.
Περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου σε νέους
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 12 Δεκεμβρίου, 2022

Τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αλλάξει σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες. Μια από τις πιο ανησυχητικές πτυχές είναι ότι όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι υποφέρουν από αυτό. Ωστόσο, τα κρούσματα μειώνονται σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αποτελείται από διαφορετικούς τύπους καρκίνου που επηρεάζουν το ορθό, το παχύ έντερο ή το κόλον. Είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου. Στην πραγματικότητα, οι επαγγελματίες εκτιμούν ότι ένας στους είκοσι ανθρώπους θα υποφέρει από αυτό στη ζωή του.

Επίσης, ο μεγάλος αριθμός περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου τον καθιστά τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο στον κόσμο.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου

καρκίνο του παχέος εντέρου

Τις περισσότερες φορές, ο καρκίνος του παχέος εντέρου ξεκινά με το σχηματισμό μικρών μαζών κυττάρων στο ορθό και/ή στο κόλον.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ σημειώνει ότι τα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να είναι μην είναι ορατά στην αρχή. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους νεότερους.

Αυτές είναι οι χαρακτηριστικές εκδηλώσεις:

 • Αιμορραγία από το ορθό, με ή χωρίς πόνο.
 • Αίμα στα κόπρανα, κατά τη διάρκεια ή μετά από μια κίνηση του εντέρου.
 • Αίμα στην τουαλέτα.
 • Αλλαγή στα μοτίβα του εντέρου. Αυτό μπορεί να είναι δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και τα δύο.
 • Αλλαγή στο σχήμα ή το μέγεθος των κοπράνων σας. Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει λεπτότερα κόπρανα.
 • Αυξημένη προσπάθεια κατά την εκκένωση των κοπράνων εάν δεν είχατε προηγουμένως αυτό το πρόβλημα.
 • Απώλεια βάρους χωρίς προφανή αιτία.
 • Αυξημένη κόπωση και μειωμένη επιθυμία για άσκηση.
 • Αίσθημα πληρότητας, φούσκωμα ή κράμπες στην περιοχή του στομάχου.

Αιτίες και παράγοντες κινδύνου

Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλάβει γιατί τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί μεταξύ των νέων. Εκτιμούν ότι μόνο το 10 έως 20% των περιπτώσεων προκαλείται από κληρονομικούς παράγοντες, όπως το σύνδρομο Lynch και η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση.

Επίσης, επισημαίνουν ότι όταν μια ασθένεια αλλάζει το πρότυπό της από τη μια γενιά στην άλλη, η απάντηση βρίσκεται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και όχι στους γενετικούς. Επιπλέον, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν δύο σαφείς παράγοντες κινδύνου.

Διατροφή, βακτήρια και φλεγμονή

Σύμφωνα με διαφορετικές έρευνες, η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται άμεσα με τον πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα, μια διατροφή με πολλά λιπαρά και επεξεργασμένα κρέατα, σε συνδυασμό με χαμηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Η παχυσαρκία σχετίζεται συχνά με έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του παχέος εντέρου. Επίσης, οι αλλαγές στην εντερική χλωρίδα, όπως η παρουσία ορισμένων βακτηρίων, είναι ένας παράγοντας σε πολλά άτομα κάτω των 50 ετών με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μάθετε περισσότερα σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο στην κοιλιά

Η κακή διατροφή και οι αλλαγές στην εντερική χλωρίδα μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Αυτό δημιουργεί επιβλαβείς χημικές ουσίες που μερικές φορές προκαλούν μεταλλάξεις DNA και διεγείρουν την ανάπτυξη καρκίνου. Ως αποτέλεσμα, αναστέλλει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και το αποτρέπει από την καταπολέμηση του καρκίνου.

Χημική ρύπανση

Ορισμένες χημικές ουσίες στο περιβάλλον μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του παχέος εντέρου. Για παράδειγμα, πολλά φυτοφάρμακα στον αέρα, το νερό, το έδαφος και τα τρόφιμα μπορεί να τον προκαλέσουν.

Ορισμένα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν να αλλάξουν το DNA μας. Επίσης, μπορούν να προκαλέσουν επιβλαβείς μεταλλάξεις στα κύτταρα του ορθού και του παχέος εντέρου. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου σας.

Τα τοξικά προϊόντα μπορεί να είναι επιβλαβή, ακόμη και αν η έκθεση συμβαίνει όταν το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα. Η έκθεση σε πολλές χημικές ουσίες ταυτόχρονα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις.

Πώς ανέπτυξαν τη μελέτη για περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου;

Η Αμερικανική Εταιρεία Καρκίνου δημοσίευσε μια έκθεση που συγκέντρωσε δεδομένα από μια μεγάλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2020. Αυτή η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει μια εντυπωσιακή αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα κάτω των 50 ετών.

Η επιτήρηση, η επιδημιολογία, το πρόγραμμα τελικών αποτελεσμάτων, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου και το Εθνικό Πρόγραμμα Μητρώων των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνέλεξαν τα δεδομένα.

Η μελέτη χρησιμοποίησε πληροφορίες που συλλέχθηκαν μεταξύ 1995 και 2016. Καλύπτει το 95% του πληθυσμού των ΗΠΑ και επίσης περιλαμβάνει στοιχεία από άλλες περιοχές του κόσμου. Επιπλέον, χρησιμοποίησαν μελέτες έως το 1975 ως βάση για να καθορίσουν σχετικές τάσεις επιβίωσης. Πολλές άλλες πηγές συμπλήρωσαν επίσης τις πληροφορίες.

Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι το 2016 επειδή τα δεδομένα από τα επόμενα χρόνια απαιτούν περίοδο δύο έως τεσσάρων ετών για τη συλλογή, επεξεργασία και διάδοση. Ωστόσο, οι επιστήμονες έκαναν επίσης εκτιμήσεις που κάλυπταν μέχρι το έτος 2020.

Τι δείχνουν οι μελέτες;

Απεικόνιση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα άνω των 65 ετών μειώνονται. Επιπλέον, δείχνει ότι υπάρχει αύξηση μεταξύ των νέων. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η ασθένεια έπληξε το 12% των ατόμων κάτω των 50 ετών το 2020.

Επιπλέον, τα κρούσματα αυξάνονται σε άτομα ηλικίας 20 έως 39 ετών από τη δεκαετία του 1980. Και για άτομα από 40 έως 54 χρονών, η αύξηση ήταν πιο αισθητή από τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, τα τελευταία 20 χρόνια, τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω έχουν μειωθεί.

Τα κρούσματα αυξάνονται με ρυθμό 2,2% ετησίως σε άτομα κάτω των 50. Επίσης, ανακάλυψαν τα ακόλουθα σχετικά με τα ποσοστά θνησιμότητας:

 • Σε ηλικίες 65 ετών: τα ποσοστά θνησιμότητας άρχισαν να μειώνονται από το 2008 σε ποσοστό 3% ετησίως.
 • Από 50 έως 64 ετών: τα ποσοστά θνησιμότητας μειώθηκαν μόνο σε ποσοστό 0,6% ετησίως.
 • Κάτω των 50 ετών: τα ποσοστά θνησιμότητας αυξήθηκαν σε ποσοστό 1,3% ετησίως.

Λεπτομέρειες σχετικά με τη μελέτη

Η μελέτη εντόπισε επίσης παραλλαγές στα δεδομένα που σχετίζονται με φυλετικές και εθνοτικές ομάδες. Δεν είναι σαφές εάν οι διαφορές οφείλονται σε φυλετικούς παράγοντες ή διαφορές στον τρόπο ζωής.

Τα δεδομένα έδειξαν τα εξής:

 • Μεταξύ 2012 και 2016, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου ήταν μεταξύ των νησιών του Ειρηνικού και της Ασίας. Υπήρχαν 30 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους.
 • Μεταξύ των λευκών και των Ισπανόφωνων, το ποσοστό ήταν 39 ανά 100.000.
 • Μεταξύ των μαύρων, ήταν 46 ανά 100.000.

Επιπλέον, οι ντόπιοι της Αλάσκας έχουν το υψηλότερο ποσοστό με 89 ανά 100.000. Επίσης, είναι η μόνη ομάδα όπου τα ποσοστά θνησιμότητας από καρκίνο του παχέος εντέρου δεν έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Υπήρξαν επίσης σημαντικά ευρήματα σχετικά με τα ποσοστά ανίχνευσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 66% των ατόμων 50 ετών και άνω ενημερώθηκαν ότι είχαν καρκίνο μετά από τυχαίο τσεκ απ το 2018. Ένα άλλο συγκλονιστικό γεγονός είναι ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου προκαλούνται από τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Η πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι το καλύτερο μέτρο

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πολλά περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν να προληφθούν. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να υιοθετήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Πρέπει να ασκείστε τακτικά, να ελέγχετε το σωματικό σας βάρος και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή.

Επιπλέον, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν συχνά τις εξετάσεις τους. Όπως αναφέραμε, αυτό ισχύει για όλους, όχι μόνο για τους ηλικιωμένους. Η έγκαιρη ανίχνευση καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.