Μάθετε πώς να φτιάχνετε κεφίρ γάλακτος

Τα άτομα με χρόνια πεπτικά ή εντερικά προβλήματα θα μπορούσαν να επωφεληθούν σημαντικά από το να συμπεριλάβουν το κεφίρ γάλακτος στην κανονική τους διατροφή. Στο σημερινό άρθρο, θα σας πούμε πώς να το φτιάξετε!
Μάθετε πώς να φτιάχνετε κεφίρ γάλακτος
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Το κεφίρ γάλακτος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να φάτε για να διατηρήσετε τη βέλτιστη εντερική υγεία. Αυτό συμβαίνει γιατί περιέχει βακτήρια από γαλακτική ζύμωση που αποικίζουν επιλεκτικά την πεπτική οδό. Έτσι, έχει θετική επίδραση στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι άνθρωποι τώρα δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο μικροβίωμα ως ρυθμιστή της κατάστασης της υγείας. Γνωρίζουμε τώρα ότι είναι δυνατό να αποκτήσουμε καλά βακτήρια και φυτικές ίνες μέσω της διατροφής για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος. Στην πραγματικότητα, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποτρέψετε τις διαδικασίες δυσβίωσης που οδηγούν σε δυσφορία και πόνο.

Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε πώς να φτιάχνετε κεφίρ γάλακτος!

Τι είναι το κεφίρ γάλακτος;

Το κεφίρ είναι ένα προϊόν που προέρχεται από γάλα και είναι παρόμοιο με το υγρό γιαούρτι. Το παίρνετε αναμειγνύοντας το γάλα με ζωντανές καλλιέργειες και μετά το αφήνετε να ζυμωθεί όλη τη νύχτα. Το αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας είναι ένα προβιοτικό που βελτιώνει την πεπτική υγεία. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition Reviews το εξηγεί με περισσότερες λεπτομέρειες.

Σημειώστε ότι η πρόσληψη αυτών των μικροοργανισμών μπορεί να μειώσει τη συχνότητα εμφάνισης πολλών φλεγμονωδών παθολογιών σε εντερικό επίπεδο. Έχουν επίσης αποδειχθεί χρήσιμα στη θεραπεία αυτών των καταστάσεων. Αυτό συμβαίνει επειδή μειώνουν την ένταση και τη συχνότητα των συμπτωμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που πολλοί ειδικοί στον τομέα της υγείας συνιστούν την παρουσία τους στην κανονική διατροφή.

Μπορείτε να πάρετε κεφίρ γάλακτος με δύο διαφορετικούς τρόπους. Μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο για κατανάλωση σε μερικά παντοπωλεία, έρχεται σε ημι-υγρή υφή. Ο άλλος τρόπος είναι να το φτιάξετε μόνοι σας στο σπίτι εάν πιάνετε στα χέρια σας μερικούς κόκκους κεφίρ. Το μόνο που έχετε να κάνετε στη συνέχεια είναι να προσθέσετε γάλα, να το στραγγίξετε και να το ξεχωρίσετε και να το προσθέτετε κάθε μέρα!

Μια κουταλιά κόκκους κεφίρ.
Το κεφίρ είναι ένα προβιοτικό με εντερικά και ανοσολογικά οφέλη για την υγεία.

Σπιτικό κεφίρ γάλακτος

Η παρασκευή κεφίρ γάλακτος είναι αρκετά απλή. Ωστόσο, πρέπει πρώτα να βρείτε τους κόκκους. Μπορείτε ουσιαστικά να τους κρατήσετε για πάντα μόλις το κάνετε, όπως πρόκειται να σας δείξουμε. Απλώς τοποθετήστε το κεφίρ με το πλήρες γάλα σε ένα γυάλινο δοχείο και τοποθετήστε το σε ένα σκιερό σημείο έξω από το ψυγείο. Πρέπει πρώτα να το καλύψετε με ένα λεπτό πανί για περίπου 24 ώρες ή λιγότερο.

Η ζύμωση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου καθώς το κεφίρ και ο ορός γάλακτος αρχίζουν να διαχωρίζονται. Ο ορός γάλακτος είναι κάπως πιο κίτρινος, είναι το υγρό που επιπλέει πάνω από το γιαούρτι. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ζύμωσης, τόσο πιο παχύρρευστο θα είναι το τελικό προϊόν. Αυτό οφείλεται στην παρουσία υψηλότερης συγκέντρωσης μικροοργανισμών στο εσωτερικό του.

Σε κάθε περίπτωση, ο βέλτιστος χρόνος ζύμωσης θα εξαρτηθεί από τη θερμοκρασία στην οποία ζείτε. Θα εξαρτηθεί επίσης από τον αριθμό των κόκκων και του γάλακτος που χρησιμοποιείτε. Όσο περισσότερη θερμότητα, τόσο περισσότεροι κόκκοι και τόσο λιγότερο γάλα, τόσο πιο γρήγορη είναι η διαδικασία.

Μόλις το προϊόν είναι έτοιμο, αφαιρέστε τον κόκκο με ένα πλαστικό ή ανοξείδωτο φίλτρο. Είναι σημαντικό να μην χρησιμοποιείτε ένα όργανο κατασκευασμένο από άλλο υλικό ή μέταλλο, καθώς θα προκαλέσει χημική αντίδραση που θα βλάψει τους μικροοργανισμούς. Μετά από αυτό, μπορείτε είτε να καταναλώσετε είτε να αποθηκεύσετε το υγρό κεφίρ. Λάβετε υπόψη ότι όσο περισσότερο καθίσει στο ψυγείο, τόσο πιο ξινό θα γίνει.

Διατήρηση των κόκκων κεφίρ

Πρέπει να διατηρήσετε σωστά τους κόκκους κεφίρ. Ο ιδανικός τρόπος για να διατηρήσουν τη σωστή ισορροπία Ph είναι να τους διατηρείτε πάντα στο γάλα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μικροοργανισμοί τρέφονται με λακτόζη.

Έτσι, τοποθετήστε τους κόκκους σε ένα γυάλινο δοχείο με φρέσκο γάλα μέσα στο ψυγείο εάν δεν πρόκειται να πιείτε το κεφίρ για αρκετές ημέρες. Η κρύα θερμοκρασία θα επιβραδύνει τη διαδικασία ζύμωσης, ώστε να μπορούν να διαρκέσουν μια ολόκληρη εβδομάδα με την ίδια ποσότητα γάλακτος.

Επιπλέον, μπορείτε πραγματικά να παγώσετε τους κόκκους κεφίρ εάν σκοπεύετε να απουσιάσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Θα τους κρατήσει αδρανείς. Απλώς τοποθετήστε τα σε ένα γυάλινο δοχείο και στη συνέχεια στην κατάψυξη. Θα μείνουν ζωντανοί και δεν θα χάσουν καμία από τις ιδιότητές τους. Στη συνέχεια, απλώς ξεπαγώστε τα και βάλτε τα ξανά σε λίγο γάλα για να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία της ζύμωσης.

Παραλλαγές κεφίρ γάλακτος

Μπορείτε να φτιάξετε κεφίρ με άλλους τρόπους, με γάλα καρύδας, για παράδειγμα. Αυτό το κάνετε από εμπορικό κεφίρ.

Επιπλέον, μπορείτε επίσης να αρωματίσετε το κεφίρ αναμειγνύοντάς το με φρούτα, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους κλπ. Επίσης, μπορείτε να το προσθέσετε στα δημητριακά σας. Το αποτέλεσμα είναι ένα προβιοτικό γεύμα γεμάτο αντιοξειδωτικά.

Λάβετε υπόψη ότι η κατανάλωση προβιοτικών είναι μεγάλη για την υγεία σας. Όχι μόνο επηρεάζει θετικά την υγεία του εντέρου, αλλά βελτιώνει επίσης τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακολουθούν ορισμένα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Probiotics and Antimicrobial Proteins.

Ένα δοχείο με κόκκους κεφίρ.
Το κεφίρ είναι ένα ευπροσάρμοστο φαγητό. Όχι μόνο μπορείτε να το πιείτε μόνο του αλλά και να κάνετε κουνήματα και να το προσθέσετε σε δημητριακά και άλλα πιάτα.

Κεφίρ γάλακτος καρύδας

  • Τοποθετήστε τέσσερις κουταλιές της σούπας από το εμπορικό προϊόν (διαθέσιμο σε εμπορικές επιφάνειες) σε ένα γυάλινο βάζο.
  • Προσθέστε 2 φλιτζάνια γάλα καρύδας και ανακατέψτε το.
  • Θα είναι έτοιμο για κατανάλωση μετά από ζύμωση για 12 έως 14 ώρες.

Όπως και στην προηγούμενη συνταγή, όσο περισσότερο ζυμώνεται, τόσο πιο παχύρρευστο θα είναι.

Ένα πραγματικά πλήρες γεύμα

Εν ολίγοις, το κεφίρ γάλακτος είναι αρκετά υγιεινό και συνιστάται ιδιαίτερα η προσθήκη του σε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή. Γενικά, προσπαθήστε να καταναλώνετε περισσότερα ζυμωμένα προϊόντα για να διατηρήσετε τη βέλτιστη εντερική υγεία.

Συμπεριλάβετε σίγουρα το κεφίρ γάλακτος στην κανονική σας διατροφή εάν έχετε πεπτικά προβλήματα. Θα βοηθήσει στη μείωση της ταλαιπωρίας με την πάροδο του χρόνου. Αυτό το προϊόν μπορεί ακόμη και να ανακουφίσει τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.

Τέλος, δοκιμάστε να συνδυάσετε την κατανάλωση κεφίρ γάλακτος με φυσικό γιαούρτι. Και τα δύο περιέχουν προβιοτικά βακτήρια εκτός από πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βασικές βιταμίνες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.