5 πράγματα που δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη

Ξεχάστε όλες τις προκαταλήψεις που έχετε για την κατάθλιψη. Καταλάβετε ότι ένα άτομο που πάσχει από κατάθλιψη δεν το επιλέγει. Πρόκειται για μια ψυχική νόσο.
5 πράγματα που δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη

Τελευταία ενημέρωση: 20 Ιουλίου, 2020

5 πράγματα που δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη. “Ναι, έχετε κατάθλιψη”. Τα λόγια που σας είπε ο ψυχολόγος ή ο ψυχίατρός σας κάποια στιγμή πιθανώς επιβεβαιώνουν μια διάγνωση που είχατε κάνει ήδη για τον εαυτό σας πριν αναζητήσετε βοήθεια.

Τα ποσοστά της κατάθλιψης συνεχίζουν να αυξάνονται. Φαίνεται ότι, όσο περισσότερες κοινωνικές και τεχνολογικές προόδους κάνει η κοινωνία μας, τόσο περισσότερο αποσυνδεόμαστε από την ευτυχία.

Μάλιστα, ένα συνηθισμένο παράπονο των ανθρώπων με κατάθλιψη είναι το πόσο μικρή σημασία δίνεται στις ψυχικές νόσους.

Είναι σαν να λαμβάνετε τη διάγνωση και να αντιμετωπίζεστε σαν να σας είχε πει ο γιατρός σας ότι έχετε υπέρταση ή ποδάγρα.

Μερικές φορές φαίνεται ότι όλοι εμείς που προσπαθούμε τόσο σκληρά να ξεφύγουμε από τις μαύρες τρύπες μας αναπόφευκτα αντιμετωπίζουμε μια κοινωνική δομή που θεωρεί την κατάθλιψη ως ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται εύκολα με μια επίσκεψη στο φαρμακείο.

Η αλήθεια είναι ότι μιλάμε για ένα θέμα που είναι λεπτό και περίπλοκο. Σας προσκαλούμε να το σκεφτείτε μαζί μας. Αν έχετε ποτέ περάσει κατάθλιψη, οι παρακάτω πέντε πτυχές της θα σας είναι πολύ γνώριμες. Εσείς τι μπορείτε να κάνετε για την κατάθλιψη;

Τι δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη;

1. ΔΕΝ έχω παραιτηθεί. Δεν δείχνω αδυναμία

δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη

Ένα πράγμα που καταλαβαίνουν όλοι όσοι έχουν πάθει κατάθλιψη και που πρέπει να καταλάβουν και οι άλλοι είναι ότι η συγκεκριμένη ψυχική διαταραχή δεν προκύπτει επειδή το άτομο παραιτείται ή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζωή.

 • Κάτι που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από κατάθλιψη ήδη κατηγορούν τον εαυτό τους για αυτό που συμβαίνει.

Αν τους κάνετε να νιώθουν ότι είναι λάθος τους, ότι άφησαν τον εαυτό τους να “παραιτηθεί”, απλώς αυξάνετε την ενοχή τους.

 • Το προσωπικό περιβάλλον ενός ατόμου με ανησυχία και κατάθλιψη μπορεί να λειτουργήσει ως “καταλύτης” που επιδεινώνει ακόμα περισσότερο τα συμπτώματα.
 • Η κατάθλιψη δεν είναι μια ψυχική διαταραχή που εμφανίζεται ξαφνικά λόγω ακατάλληλης αντίδρασης σε ένα αγχογόνο περιβάλλον. Εξελίσσεται με τον καιρό.

Τις περισσότερες φορές η κατάθλιψη έχει πολλαπλές αιτίες.

Μπορεί ακόμα και να έχει οργανικά αίτια, λόγω έλλειψης ορισμένων νευροδιαβιβαστών.

 

2. Όχι, δεν θα είμαι καλύτερα σε έναν μήνα και, όχι, τα φάρμακά μου δεν είναι πλασέμπο

δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη

Μια άλλη λανθασμένη πεποίθηση των ανθρώπων είναι η υπόθεση ότι αυτές οι ψυχολογικές διεργασίες θα αντιμετωπιστούν με μερικά χάπια.

 • Τα φάρμακα από μόνα τους δεν λύνουν το πρόβλημα.
 • Η κοινωνία μας χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερίνης και χαμηλά επίπεδα θετικότητας. Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζεται καταπίνοντας ένα χάπι.
 • Επίσης δεν μιλάμε για μια νόσο που αντιμετωπίζεται και εξαφανίζεται μέσα σε μερικούς μήνες.
 • Η κατάθλιψη γενικά είναι μια νόσος που μπορεί να ξαναεμφανιστεί.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστείτε ένα σωστό ψυχολογικό σχέδιο έτσι ώστε να μάθετε να χρησιμοποιείτε τακτικά κάποιες τεχνικές αντιμετώπισης των καταστάσεων στη ζωή σας.

Για αυτόν τον λόγο χρειάζεστε επίσης την υποστήριξη των συγγενών και των φίλων σας.

Αν συνεχίζουν να λένε, “Πώς είσαι; Μην ανησυχείς, μέχρι τον επόμενο μήνα θα το έχεις ξεπεράσει”, τότε απλώς επιτείνουν την ανησυχία σας.

3. Έχω κατάθλιψη και δεν οφείλεται σε λύπη

δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη

Η συσχέτιση της λύπης με την κατάθλιψη είναι ένα κλασικό σφάλμα. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα:

 • Η λύπη είναι ένα συναίσθημα που προκαλείται από ορισμένες αρνητικές καταστάσεις: χάνουμε κάποιο αγαπημένο πρόσωπο, κάτι που θέλαμε πραγματικά δεν συνέβη…
 • Η λύπη έρχεται και φεύγει. Είναι σαν τη χαρά, την αηδία, τον θυμό…
 • Ωστόσο η κατάθλιψη είναι μια ΝΟΣΟΣ και περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενες σκέψεις που συνοδεύονται από λύπη αλλά και απώλεια ενδιαφέροντος για τα πράγματα, φαντασιώσεις αυτοκτονίας, φόβο, ενοχή…

Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα περίπλοκο προσωπικό λαβύρινθο μέσα στον οποίο η λύπη είναι απλώς ένα από τα σκοτεινά μονοπάτια.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στη θλίψη και την κατάθλιψη;

 

4. Θέλω να μείνω μόνος/η αλλά δεν θέλω να φύγεις: τι δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη

δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη

Μια άλλη πτυχή της κατάθλιψης που πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν είναι το αντιφατικό συναίσθημα του να θέλετε να απομονωθείτε αλλά ταυτόχρονα χρειάζεστε τους άλλους.

Αυτή η ψυχολογική και συναισθηματική πραγματικότητα δεν είναι κάτι για το οποίο το άτομο με κατάθλιψη θα μιλήσει ανοιχτά.

Επομένως, είναι σημαντικό οι γύρω του να μάθουν να είναι διαισθητικοί, δεκτικοί και υποστηρικτικοί χωρίς να κρίνουν, είναι σημαντικό να είναι εκεί και να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

 

Μάθετε ποια είναι 4 κοινά είδη κατάθλιψης.

 

5. Δεν είναι όλα απλώς μέσα στο κεφάλι μου

δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη

Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχουν ακόμα μερικοί άνθρωποι που δεν έχουν βιώσει τη συσσωρευμένη εξάντληση, το χρόνιο άγχος ή την επίμονη αϋπνία που μπορούν σταδιακά να οδηγήσουν σε κατάθλιψη.

 • Δεν είναι απλώς όλα μέσα στο κεφάλι σας. Μερικές φορές αυτή η νόσος προσβάλλει έναν κουρασμένο οργανισμό, έναν εγκέφαλο με χημική ανισορροπία ή ένα σώμα που ταλαιπωρείται από την ινομυαλγία.

Όταν το σώμα σας υποφέρει, υποφέρει και ο νους σας, και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάτε. Έχετε υπόψη σας τα παραπάνω και θα μπορείτε να αλληλεπιδράτε πιο ενσυναισθητικά με τους ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη.

Τώρα ξέρετε τι δεν γνωρίζουν οι άλλοι για την κατάθλιψη!

 

 

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.