7 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κόλπο

Λόγω των ταμπού που πάντα υπήρχαν σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλικότητα, ο κόλπος παραμένει πάντα ένα από τα μεγάλα μυστήρια -ακόμα και για πολλές γυναίκες! Ακολουθούν μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κόλπο.
7 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κόλπο
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Σήμερα θα μάθετε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κόλπο. Ο κόλπος είναι το κύριο γυναικείο σεξουαλικό όργανο. Ωστόσο, πέρα από τη σεξουαλική λειτουργία του, παίζει σημαντικό ρόλο στο αναπαραγωγικό και στο ορμονικό σύστημα του γυναικείου οργανισμού.

Ο βλεννογόνος ιστός του κόλπου ευθύνεται για τη λίπανσή του και την ισορροπία του φυσικού pH του. Έτσι μπλοκάρονται οι μεταδοτικοί μικροοργανισμοί όπως οι ιοί ή τα βλαβερά βακτήρια.

Τα τοιχώματα του κόλπου σχηματίζονται από μυϊκό ιστό. Εκτός του ότι εξασφαλίζουν ελαστικότητα, επιτρέπουν στον κόλπο να εκτελεί πολλές από τις κύριες λειτουργίες του.

Ο κόλπος επίσης αποτελεί πέρασμα για τα υγρά και τις βλέννες του τραχήλου, ενώ, εφόσον διαθέτει εκατοντάδες νευρικές απολήξεις, αποτελεί κέντρο ηδονής και σεξουαλικής διέγερσης.

Αν και έχουν ήδη διαψευστεί πολλά ταμπού και πολλοί μύθοι σχετικά με τις λειτουργίες του κόλπου, υπάρχουν μερικά περίεργα στοιχεία που πολλοί από μας δεν γνωρίζουμε ακόμα.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κόλπο. Είστε έτοιμοι να τις ανακαλύψετε;

1. Το μέγεθος του κόλπου αλλάζει κατά τον οργασμό

πληροφορίες για τον κόλπο - μέγεθος

Ο κόλπος είναι ένα ελαστικό όργανο που μεγαλώνει σε μέγεθος κατά τη σεξουαλική επαφή σε πολλές γυναίκες. Αυτό επειδή συγκεντρώνεται αίμα σε αυτήν την περιοχή για να διευκολυνθεί η διείσδυση. Επιπλέον, τα εσωτερικά τείχη του κόλπου περιλαμβάνουν μικρές πτυχές που ανοίγουν σαν ομπρέλες κατά τη διάρκεια της συνουσίας.

Ωστόσο, όταν πλησιάζει ο οργασμός, το μέγεθος του κόλπου μειώνεται κατά 30%, επειδή οι μύες του συσπώνται έντονα.

2. Ο κόλπος αυτοκαθαρίζεται

Ο κόλπος έχει μια βακτηριακή χλωρίδα που λειτουργεί ως προστατευτικό φράγμα. Καταπολεμά τους ιούς, τους ζυμομύκητες και τα βλαβερά βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις. Περισσότερα για τις βιομεμβράνες του κόλπου αναφέρουν σε μελέτη τους οι Hardy, L., Cerca, N., Jespers, V., Vaneechoutte, M., & Crucitti, T.

Η παρουσία διάφανων ή λευκών εκκρίσεων είναι απολύτως φυσιολογική. Επιπλέον, αν και μπορεί να προκαλεί αμηχανία σε ορισμένες γυναίκες, αποτελεί κλειδί στη διαδικασία αυτοκαθαρισμού αυτού του πολύπλοκου οργάνου.

Ωστόσο, η χρήση αρωματικών σαπουνιών, αποσμητικών και άλλων προϊόντων υγιεινής για την ευαίσθητη περιοχή μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στην ισορροπία του pH του κόλπου. Φυσικά κάτι τέτοιο μπορεί να βλάψει τη φυσιολογική λειτουργία του.

Για αυτόν τον λόγο είναι πολύ καλύτερο να χρησιμοποιείτε φυσικά συστατικά με προβιοτικά. Αυτά καταπολεμούν τα μικρόβια ενώ προάγουν τη φυσική διαδικασία αυτοκαθαρισμού.

3. Ο κόλπος έχει μύες που μπορούν να δυναμώσουν

πληροφορίες για τον κόλπο - ενδυνάμωση

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον κόλπο είναι ότι οι μύες του μπορούν να τονωθούν και να δυναμώσουν. Φυσικά αυτό ισχύει αν επιλέξετε να κάνετε τακτικά ασκήσεις που εστιάζουν στην ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους.

Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση προβλημάτων όπως ακράτεια ούρων, πρόπτωση μήτρας και άλλες παθήσεις που μπορεί τελικά να βλάψουν την ποιότητα ζωής σας.

Φυσικά, πρόκειται αναμφίβολα για κάτι σημαντικό. Μάλιστα, τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες θα παρουσιάσει δυσλειτουργίες στους μύες του πυελικού εδάφους όταν φτάσει στην εμμηνόπαυση.

Οι ασκήσεις Kegel, οι ανυψώσεις της λεκάνης και οι διατάσεις είναι απλές αλλά αποτελεσματικές ασκήσεις για την ενδυνάμωση αυτού του μέρους του σώματος.

Δείτε το άρθρο: Πώς να τη βοηθήσετε να απολαύσει τον οργασμό

4. Η κλειτορίδα αποτελεί σημαντικό επίκεντρο ηδονής

Τώρα που έχουν ξεπεραστεί εκατοντάδες ταμπού, γνωρίζουμε ότι η κλειτορίδα είναι το μοναδικό ανθρώπινο όργανο του οποίου ο μόνος σκοπός είναι η ηδονή. Μάλιστα, η πλειοψηφία των γυναικείων οργασμών πηγάζει από τη διέγερση και τον ερεθισμό αυτού του ευαίσθητου οργάνου.

Η κλειτορίδα διαθέτει περισσότερες νευρικές απολήξεις από οποιοδήποτε μέρος του σώματος (περίπου 8.000). Μπορεί να έχει μήκος από 6 ως 12 εκατοστά και πλάτος 6 εκατοστά, αφού εκτείνεται στο εσωτερικό του σώματος.

5. Το σεξ μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρείτε τον κόλπο σας υγιή

πληροφορίες για τον κόλπο - σεξ

Η τακτική σεξουαλική επαφή είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους για να ασκείτε τους ευαίσθητους μύες του κόλπου. Από την άλλη πλευρά, οι παρατεταμένες περίοδοι αποχής κάνουν τους εσωτερικούς ιστούς του κόλπου αδύναμους. Αυτό μειώνει την ελαστικότητα του κόλπου και την ικανότητά του να λιπαίνεται.

Μάλιστα, σε μερικές γυναίκες η έλλειψη σεξουαλικής επαφής για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να κάνει τους μύες να συσπώνται περισσότερο από το φυσιολογικό. Αυτό μπορεί να κάνει τη διείσδυση δύσκολη στο μέλλον και είναι μια από τις πληροφορίες για τον κόλπο που πρέπει να γνωρίζετε.

Διαβάστε σχετικά: Σεξουαλική ζωή: 5 συμβουλές για να τη βελτιώσετε

6. Η κόλπος μπορεί να παρουσιάσει πρόπτωση

Υπάρχει μια πάθηση που λέγεται κολπική πρόπτωση. Αυτή προκύπτει όταν η μήτρα και οι σάλπιγγες αποκτούν κλίση ασκώντας πίεση στην περιοχή του κόλπου.

Αυτό συνήθως συμβαίνει μετά τον τοκετό. Οφείλεται στην αποδυνάμωση του πυελικού εδάφους ή σε χειρουργικές επεμβάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα.

Αν έχετε συμπτώματα κολπικής πρόπτωσης, θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αν δεν το κάνετε, κινδυνεύετε από μερικές σοβαρές και τρομακτικές επιπλοκές.

7. Ο κόλπος γίνεται πιο ευαίσθητος μετά τον τοκετό

πληροφορίες για τον κόλπο - τοκετός

Μετά τον τοκετό, όλες οι γυναίκες φυσικά χρειάζονται ένα διάστημα ανάρρωσης πριν αρχίσουν ξανά να έχουν σεξουαλικές επαφές. Οι μύες σταδιακά ανακτούν το φυσικό τους μέγεθος. Ωστόσο, είναι πιθανώς καλή ιδέα να περιμένετε τέσσερις με έξι μήνες μετά τον τοκετό για να έχετε σεξουαλική επαφή με διείσδυση.

Αυτό επειδή το pH της χλωρίδας του κόλπου χρειάζεται χρόνο για να ανακτήσει την ισορροπία του. Μέχρι να συμβεί αυτό, αντιμετωπίζετε αυξημένο κίνδυνο να κολλήσετε βακτήρια ή να μολυνθείτε από ζυμομύκητες.

Κατά το διάστημα αυτό, είναι επίσης ουσιαστικό να αποφεύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά ή την υπερβολική ποσότητα ζάχαρης. Θα πρέπει επίσης να φροντίσετε να μείνετε μακριά από τα στενά εσώρουχα και ενδύματα.

Οι παραπάνω πληροφορίες για τον κόλπο μπορούν να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε περισσότερα πράγματα για τη λειτουργία αυτού του ευαίσθητου γυναικείου οργάνου. Αν έχετε ερωτήματα που σας βασανίζουν, συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο για να λάβετε πιο λεπτομερείς πληροφορίες πάνω σε αυτό το σημαντικό θέμα.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Almeida, T., Comber, R., Wood, G., Saraf, D., & Balaam, M. (2016). On Looking at the Vagina through Labella. In Proceedings of the 2016 CHI Conference on Human Factors in Computing Systems – CHI ’16. https://doi.org/10.1145/2858036.2858119
 • Cho ST, Kim KH. Pelvic floor muscle exercise and training for coping with urinary incontinence. J Exerc Rehabil. 2021 Dec 27;17(6):379-387. doi: 10.12965/jer.2142666.333. PMID: 35036386; PMCID: PMC8743604.
 • Delgado-Pérez E, Rodríguez-Costa I, Vergara-Pérez F, Blanco-Morales M, Torres-Lacomba M. Recovering Sexuality after Childbirth. What Strategies Do Women Adopt? A Qualitative Study. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jan 15;19(2):950. doi: 10.3390/ijerph19020950. PMID: 35055771; PMCID: PMC8775547.
 • Hardy, L., Cerca, N., Jespers, V., Vaneechoutte, M., & Crucitti, T. (2017). Bacterial biofilms in the vagina. Research in Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.resmic.2017.02.001
 • Hacker, N. F., Eifel, P. J., & Van Der Velden, J. (2015). Cancer of the vagina. International Journal of Gynecology and Obstetrics. https://doi.org/10.1016/j.ijgo.2015.06.003
 • Mendling W. Vaginal Microbiota. Adv Exp Med Biol. 2016;902:83-93.
 • O’Connell HE, Sanjeevan KV, Hutson JM. Anatomy of the clitoris. J Urol. 2005 Oct;174(4 Pt 1):1189-95.
 • Pauls RN. Anatomy of the clitoris and the female sexual response. Clin Anat. 2015 Apr;28(3):376-84. doi: 10.1002/ca.22524. Epub 2015 Mar 2. PMID: 25727497.
 • Seehusen DA, Baird DC, Bode DV. Dyspareunia in women. Am Fam Physician. 2014 Oct 1;90(7):465-70. PMID: 25369624.
 • Song SD, Acharya KD, Zhu JE, Deveney CM, Walther-Antonio MRS, Tetel MJ, Chia N. Daily Vaginal Microbiota Fluctuations Associated with Natural Hormonal Cycle, Contraceptives, Diet, and Exercise. mSphere. 2020 Jul 8;5(4):e00593-20. doi: 10.1128/mSphere.00593-20. PMID: 32641429; PMCID: PMC7343982.
 • Valenta, C. (2005). The use of mucoadhesive polymers in vaginal delivery. Advanced Drug Delivery Reviews. https://doi.org/10.1016/j.addr.2005.07.004
 • Woodard TL, Diamond MP. Physiologic measures of sexual function in women: a review. Fertil Steril. 2009 Jul;92(1):19-34. doi: 10.1016/j.fertnstert.2008.04.041. Epub 2008 Nov 30. PMID: 19046582; PMCID: PMC2771367.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.