Κολπικές εκκρίσεις και τι κρύβουν για την υγεία μας

Οι κολπικές εκκρίσεις κανονικά θα πρέπει να είναι καθαρές και η υφή τους να είναι παρόμοια με αυτή των ασπαραδιών του αβγού. Αν αλλάξει η εμφάνισή τους πιθανότατα έχετε κάποια λοίμωξη και θα πρέπει να δείτε κάποιον ειδικό.
Κολπικές εκκρίσεις και τι κρύβουν για την υγεία μας

Τελευταία ενημέρωση: 13 Μάρτιος, 2019

Οι κολπικές εκκρίσεις αποτελούν μέρος της γυναικείας φύσης και παρά το γεγονός ότι ορισμένες φορές είναι ενοχλητικές εκτελούν σημαντικές λειτουργίες όπως τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του κόλπου ενώ παράλληλα σχηματίζουν ένα προστατευτικό φράγμα για την καταπολέμηση και την πρόληψη διαφόρων λοιμώξεων.

Η ποσότητα, το χρώμα και η υφή τους διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και όλα εξαρτώνται από τις ορμονικές αλλαγές και από τον τρόπο που λειτουργούν οι βαρθολίνειοι αδένες και ο τράχηλος της μήτρας για τη μεταφορά αυτού του υγρού έξω από το σώμα.

Ως γυναίκες, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι η παρουσία κολπικών εκκρίσεων δεν υποδεικνύει πάντα κάποια λοίμωξη και είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό για το οποίο δεν πρέπει να αισθάνεστε άβολα. Ωστόσο, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι αλλαγές στη φυσιολογική εμφάνιση των κολπικών εκκρίσεων μπορεί να υποδεικνύουν κάποιο πρόβλημα.

Τι είδους αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις θα πρέπει να προσέχω;

Η πλειονότητα των αλλαγών στις κολπικές εκκρίσεις αποτελούν σημάδι ότι υπάρχει κάποιου είδους λοίμωξη που μπορεί να οφείλεται σε μύκητες, ιούς, βακτήρια ή σε κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια. Όταν λοιπόν αυτές οι αλλαγές αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους, συνοδεύονται συνήθως και από κάποια συμπτώματα που σας προειδοποιούν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι αυτές οι αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις για να μπορέσετε να θεραπεύσετε τη λοίμωξη ή την ασθένεια όσο πιο σύντομα γίνεται.

Γενικά, οι κολπικές εκκρίσεις θεωρούνται μη φυσιολογικές όταν υπάρχει:

  • Κάποια αλλαγή στην οσμή (ειδικά αν είναι δυσάρεστη).
  • Κάποια αλλαγή στο χρώμα (ειδικά αν έχουν πρασινωπή, γκρι απόχρωση ή μοιάζει με πύον).
  • Κάποια αλλαγή στην υφή (αφρώδης ή έχει παρόμοια εμφάνιση με το τυρί cottage).
  • Φαγούρα, αίσθημα καύσου, πρήξιμο ή ερυθρότητα.
  • Κολπική αιμορραγία που δεν σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα για τα προβλήματα υγείας που μπορεί να υποδεικνύουν οι κολπικές εκκρίσεις, θα αναλύσουμε όλες τις αλλαγές που μπορεί να παρουσιαστούν όπως και τα υπαίτια είδη ασθενειών σύμφωνα με το χρώμα των εκκρίσεων και με τα άλλα συμπτώματα που μπορεί να αντιμετωπίζετε.

Οι φυσιολογικές αλλαγές των κολπικών εκκρίσεων

κολπικές εκκρίσεις

Στις αρχές του εμμηνορροϊκού κύκλου, λίγο πριν την ωορρηξία, οι κολπικές εκκρίσεις είναι καθαρές και η υφή τους είναι παρόμοια με αυτή των ασπραδιών του αβγού. Η παρουσία αυτών των εκκρίσεων υποδεικνύει ότι η γονιμότητα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της.

Πριν από την έμμηνο ρύση, κατά το δεύτερο στάδιο του κύκλου, οι εκκρίσεις είναι παχύρρευστες, σε μικρότερη ποσότητα και κολλώδεις.

Άσπρες εκκρίσεις

Αν οι εκκρίσεις έχουν αλλάξει χρώμα και είναι άσπρες και άμορφες όπως το ξινόγαλο, πιθανότατα πάσχετε από μυκητιακή λοίμωξη που οφείλεται στο ζυμομύκητα κάντιντα.

Αυτό το είδος αλλαγής συνοδεύεται συνήθως από κολπική φαγούρα και οι εκκρίσεις σταματούν να κολλούν στα κολπικά τοιχώματα.

Αν και η λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε στάδιο του κύκλου, συνήθως αυξάνεται κατά την προεμμηνορροϊκή περίοδο.

Κίτρινες κολπικές εκκρίσεις

γυναικα

Αυτό το είδος εκκρίσεων οφείλεται στα εντερικά παράσιτα και τα πιο κοινά είναι οι τριχομονάδες που είναι μεταδοτικές.

Η λοίμωξη προκαλεί εκκρίσεις που ποικίλουν στο χρώμα, από πράσινες μέχρι και κίτρινες και συνοδεύονται από δυσάρεστη οσμή, κολπική φαγούρα και πόνο κατά τη διάρκεια της ούρησης. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το άρθρο των Δρ. Cribby εδώ.

Το πρόβλημα συνήθως κάνει την εμφάνισή του λίγες μέρες μετά την έμμηνο ρύση προκαλώντας πόνο και ερεθισμό στο αιδοίο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνουσίας μπορεί να παρατηρηθεί έντονη οσμή.

Γκρι κολπικές εκκρίσεις

Οι γκρι εκκρίσεις οφείλονται σε ένα είδος βακτηριακής μόλυνσης που αποδίδεται γενικά στο μικρόβιο γκαρντνερέλλα και μεταδίδεται σεξουαλικά. 

Αυτές οι εκκρίσεις χαρακτηρίζονται από έντονη και δυσάρεστη οσμή, παρόμοια με αυτή του ψαριού, είναι παχύρρευστες και εκκρίνονται σε μεγάλη ποσότητα.

Το γκαρντνερέλλα σχετίζεται με άλλα αναερόβια μικρόβια και προκαλεί αυτό που πολλοί ειδικοί θεωρούν ως καταστροφή της κολπικής χλωρίδας και απαιτεί άμεση ιατρική παρακολούθηση.

Να θυμάστε!

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε πάντα υπόψη σας αυτές τις αλλαγές, ειδικά αν είστε σεξουαλικά ενεργή.

Οι αλλαγές στις κολπικές εκκρίσεις μπορεί να αποτελούν ένα ξεκάθαρο σύμπτωμα κάποιας σεξουαλικώς μεταδιδόμενης ασθένειας (STD) που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα πριν μετατραπεί σε πιο σοβαρό πρόβλημα.

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να βγάζετε συμπεράσματα από την εμφάνιση και μόνο των κολπικών εκκρίσεων καθώς αυτές οι αλλαγές μπορεί να οφείλονται σε άλλους παράγοντες. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να επιστήσουν την προσοχή σας και να επισκεφτείτε κάποιο γιατρό.

 

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...

6 βήματα για τη θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
6 βήματα για τη θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων

6 βήματα για τη θεραπεία των κολπικών λοιμώξεων. Η εμφάνιση της κολπικής λοίμωξης είναι ένα συχνό πρόβλημα. Δυστυχώς, τα συμπτώματά της μπορούν να  • Tariq Sadiq, S., & Hay, P. (2016). The vaginal microbiota in health and disease. In The Human Microbiota and Chronic Disease: Dysbiosis as a Cause of Human Pathology. https://doi.org/10.1002/9781118982907.ch16
  • Johnston, C. S., & Gaas, C. A. (2006). Vinegar: medicinal uses and antiglycemic effect. MedGenMed : Medscape General Medicine. https://doi.org/531649 [pii]
  • Cribby, S., Taylor, M., & Reid, G. (2008). Vaginal Microbiota and the Use of Probiotics. Interdisciplinary Perspectives on Infectious Diseases. https://doi.org/10.1155/2008/256490
  • Homayouni, A., Bastani, P., Ziyadi, S., Mohammad-Alizadeh-Charandabi, S., Ghalibaf, M., Mortazavian, A. M., & Mehrabany, E. V. (2014). Effects of probiotics on the recurrence of bacterial vaginosis: A review. Journal of Lower Genital Tract Disease. https://doi.org/10.1097/LGT.0b013e31829156ec
  • Cardone, A., Zarcone, R., Borrelli, A., Di Cunzolo, A., Russo, A., & Tartaglia, E. (2003). Utilisation of hydrogen peroxide in the treatment of recurrent bacterial vaginosis. Minerva Ginecologica. https://doi.org/10.1016/j.molliq.2004.08.022