9 κανόνες για να αποφύγετε τις κολπικές μολύνσεις

Η κολπική μόλυνση επιφέρει μια άβολη πραγματικότητα στη ζωή μας και είναι κάτι που θέλουμε πραγματικά να αποφύγουμε. Μάθετε πώς να προλαμβάνετε τις κολπικές μολύνσεις με τις 9 συμβουλές του άρθρου που ακολουθεί.
9 κανόνες για να αποφύγετε τις κολπικές μολύνσεις
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι αλλαγές στο pH του κόλπου μπορούν να δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων, μυκήτων και ιών, γεγονός που οδηγεί στις κολπικές μολύνσεις.

Η ευαίσθητη περιοχή διακρίνεται συχνά για τη θερμότητα και την υγρασία της. Αυτά τα χαρακτηριστικά, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, επιτρέπουν στους μικροοργανισμούς να εξαπλωθούν, προκαλώντας μια εκτενή κλίμακα δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Πολλοί τύποι μόλυνσης προκύπτουν από τη σεξουαλική συνεύρεση, αλλά μπορούν εξίσου να είναι το αποτέλεσμα κακής υγιεινής. Η χρησιμοποίηση δημόσιων τουαλετών, το άγχος και το είδος των εσωρούχων που φοράτε μπορούν επίσης να επιφέρουν κολπικές μολύνσεις.

Υπολογίζεται πως 8 στις 10 γυναίκες θα κολλήσουν κάποια κολπική μόλυνση τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους, ειδικά αν εκτίθενται συχνά σε παράγοντες και συνθήκες που τις ευνοούν.
Τα καλά νέα είναι πως υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τις κολπικές μολύνσεις.
Γνωρίζουμε πόσο σας ανησυχεί το θέμα, γι’ αυτόν το λόγο θα μοιραστούμε μαζί σας 9 από τα πιο σημαντικά βήματα που μπορείτε να κάνετε σήμερα για να αποτρέψετε τις κολπικές μολύνσεις.
Δώστε προσοχή!

1. Κολπικές μολύνσεις – Διατηρήστε τη σωστή υγιεινή της περιοχής

Κολπικές μολύνσεις
Η διατήρηση της καλής υγιεινής στην περιοχή των γεννητικών σας οργάνων είναι ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε μακριά τις κολπικές μολύνσεις.

Πρέπει, ωστόσο, να είστε προσεκτικές γιατί ο κόλπος είναι ευαίσθητος και η φυσική του χλωρίδα μπορεί να μεταβληθεί, αν χρησιμοποιείτε σκληρά καθαριστικά προϊόντα.

Εξαιτίας των φυσικών του χαρακτηριστικών, το εσωτερικό του συχνά δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης για ζυμομύκητες και άλλα μικρόβια.

Χρησιμοποιήστε ένα ουδέτερο σαπούνι, που δεν θα αλλοιώσει το φυσικό pH. Επίσης, να θυμάστε πάντα πως πρέπει να σκουπίζεστε με φορά από μπρος προς τα πίσω.

2. Μάθετε για τα Σ.Μ.Ν.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα είναι μολύνσεις που έρχονται πρώτες στην κατάταξη των αιτιών που προκαλούν ανωμαλίες στη γυναικεία ευαίσθητη περιοχή.

Το να είναι κανείς εξοικειωμένος με τα συμπτώματα αυτών των νοσημάτων αλλά και με τον τρόπο μετάδοσής τους είναι το “άλφα και το ωμέγα” στην πρόληψή τους. Η ενημέρωση από μόνη της δεν εγγυάται τέλεια υγεία, αλλά θα σας επιτρέψει να απολαύσετε μια υγιή σεξουαλική ζωή.

3. Πείτε “όχι” στις κολπικές πλύσεις

Κάποιοι πιστεύουν πως οι κολπικές πλύσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπούν οι άσχημες μυρωδιές και οι κολπικές μολύνσεις.

Έχει αποδειχτεί, όμως, πως οι πλύσεις στον κόλπο είναι επιβλαβείς και καταστρέφουν τα υγιή βακτήρια που εμποδίζουν στις λοιμώξεις.

Η αλλοίωση του κολπικού μικροβιώματος μπορεί να το αφήσει εκτεθειμένο στους ζυμομύκητες, τα μικρόβια και άλλες ασθένειες.

4. Κολπικές μολύνσεις – Αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα

Γυναίκα προσπαθεί να φορέσει στενό τζην
Τα παντελόνια τζιν που είναι πολύ στενά μπορούν να αποκλείσουν την κίνηση του αέρα στην ευαίσθητη περιοχή, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον για την ανάπτυξη μικροβίων και μυκήτων.

Κάθε φορά που είναι δυνατό, φορέστε χαλαρά ρούχα για να διευκολύνετε την ελεύθερη πρόσβαση του αέρα στο σώμα σας. Όπως αναφέρει και η Δρ. Jade Bilardi στην έρευνά της πρόκειται για ένα πολύ βοηθητικό μέτρο.

5. Αλλάξτε ρούχα μετά από σωματική άσκηση

Όταν αθλείστε, τα ρούχα σας απορροφούν τον ιδρώτα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μολύνσεις.

Πρέπει πάντα να αλλάζετε τα ρούχα σας και να κάνετε ένα σύντομο ντους μετά την άσκηση, αν θέλετε να αποτρέψετε τις κολπικές μολύνσεις. Η εφαρμογή αυτού του κανόνα είναι βασική αρχή.

6. Μη χρησιμοποιείτε αρώματα ή αποσμητικά

Τα αρώματα, τα σαπούνια και τα κολπικά αποσμητικά είναι επεξεργασμένα προϊόντα που περιέχουν σκληρά χημικά, τα οποία μπορούν να αλλάξουν το φυσικό μικροβίωμα των γεννητικών σας οργάνων.

Ακόμα κι αν η ύπαρξη κολπικών υγρών είναι για μερικούς άβολη, πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτά τα υγρά είναι που διατηρούν τη λίπανση του κόλπου και κατά συνέπεια τον προστατεύουν από τις λοιμώξεις.

Η χρησιμοποίηση αυτών των προϊόντων στη γεννητική περιοχή οδηγεί σε ξηρότητα και αυξάνει τον κίνδυνο των λοιμώξεων. Επίσης επηρεάζει και την ποιότητα της σεξουαλικής σας ζωής.

7. Κολπικές μολύνσεις – Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημαείναιυπεύθυνο για την παραγωγή αντισωμάτων που καταπολεμούν τους παθογόνους παράγοντες, οι οποίοι επιτίθενται στον οργανισμό μας.

Διατηρώντας μια ισορροπημένη διατροφή, πίνοντας πολύ νερό και υιοθετώντας γενικότερα υγιεινές συνήθειες είναι οι πιο απλές και αποτελεσματικές μέθοδοι για να ενισχύσετε τις φυσικές άμυνες του οργανισμού σας.

8. Λαμβάνετε φάρμακα μόνο καθ’ υπόδειξη του γιατρού

Κάποια φάρμακα, όπως οι αντιβιώσεις, εξασθενούν τη μικροβιακή χλωρίδα του σώματος, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιακές μολύνσεις στον κόλπο.

Ενώ κάποια φάρμακα είναι φτιαγμένα για να πολεμούν τις μολύνσεις, πολλά μικρόβια και ιοί έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια περισσότερο ανθεκτικοί σε αυτά.

Επιπλέον, η αλόγιστη κατανάλωση τέτοιων χημικών παρασκευασμάτων εξασθενεί τις άμυνες του οργανισμού και εκθέτει το σώμα μας στην απειλή των μικροοργανισμών.

9. Επιλέξτε βαμβακερά εσώρουχα

Γυναίκα διαλέγει εσώρουχα
Πολλές προτιμούν δαντελένια ή από άλλα υλικά εσώρουχα, κυρίως γιατί δίνουν την αίσθηση μιας πιο θελκτικής και ερωτικής εικόνας.

Το πρόβλημα, όμως, έγκειται στο ότι αυτά τα υλικά δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνεύσει και μπορούν να παγιδεύσουν την υγρασία του ιδρώτα και να γίνουν καταφύγιο για πολλούς διαφορετικούς τύπους μικροοργανισμών.

Για να αποφύγετε παρόμοια προβλήματα, πρέπει να προτιμάτε βαμβακερά και άλλα “αεράτα” υφάσματα όταν διαλέγετε εσώρουχα.

Τέλος, σε συνδυασμό με τις προηγούμενες συμβουλές, να θυμάστε πως πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά το γυναικολόγο σας για ένα πλήρες γυναικολογικό τσεκ-απ.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gonçalves B, Ferreira C, Alves CT, Henriques M, Azeredo J, Silva S., “Vulvovaginal candidiasis: Epidemiology, microbiology and risk factors”, Crit Rev Microbiol. 2016 Nov;42(6):905-27.
  • Workowski, K. A; Berman, S; Centers for Disease Control Prevention (2010). “Sexually transmitted diseases treatment guidelines, 2010”. Morbidity and Mortality Weekly Report59(RR-12): 1–110
  • “How You Can Prevent Sexually Transmitted Diseases”cdc.gov. Centers for Disease Control and Prevention. 31 May 2016
  • Pincay, I. P., Quinde, C. F., Villacreses, W. L., & Rivadeneira, M. C. (2018). Especies de Cándidas como agentes causales de micosis vaginal en mujeres sexualmente activas. RECIMUNDO: Revista Científica de la Investigación y el Conocimiento, 2(1), 283-301.
  • Runeman, B., Rybo, G., Forsgren-Brusk, U., Larkö, O., Larsson, P., & Faergemann, J. (2005). The Vulvar Skin Microenvironment: Impact of Tight‐fitting Underwear on Microclimate, pH and Microflora. Acta dermato-venereologica, 85(2).
  • Enfermedades de transmisión sexual (ETS) – Síntomas y causas – Mayo Clinic. (2019). Retrieved 11 July 2020, from https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sexually-transmitted-diseases-stds/symptoms-causes/syc-20351240
  • Hongos. (2020). Retrieved 11 July 2020, from https://www.aego.es/enfermedades/vulvovaginitis/hongos

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.