7 μυστικά μακροβιότητας: θα τα δοκιμάσετε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν πάνω από 100 χρόνια κοιμούνται 10 ώρες την ημέρα. Ο βαθύς ύπνος είναι κρίσιμος για ένα δυνατό μυαλό.
7 μυστικά μακροβιότητας: θα τα δοκιμάσετε;

Τελευταία ενημέρωση: 04 Δεκεμβρίου, 2018

7 μυστικά μακροβιότητας. Μέχρι σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη δεν έχει καταφέρει να κάνει τους ανθρώπους αθάνατους. Στην πραγματικότητα, δεν γνωρίζουμε καν αν θέλουμε ένα τέτοιο προνόμιο. Το σημαντικότερο πράγμα, φυσικά, είναι το να έχουμε υψηλή ποιότητα ζωής και να ζήσουμε πολλά χρόνια με καλή υγεία και ευτυχισμένοι.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, σήμερα υπάρχουν περίπου 13.500 άνθρωποι άνω των 100 ετών, ενώ θεωρείται ότι σε 50 χρόνια ο αριθμός αυτός θα μπορούσε ακόμα και να τριπλασιαστεί. Επομένως, το ερώτημα είναι, πώς επιτυγχάνουν οι άνθρωποι τέτοια μακροβιότητα έχοντας επίσης μια καλή ποιότητα ζωής;

Ας μιλήσουμε γι’αυτό στο σημερινό άρθρο. Είμαστε σίγουροι ότι τα ευρήματά μας θα σας ενδιαφέρουν.

Μυστικά μακροβιότητας

1. Καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες την ημέρα

μυστικά μακροβιότητας- παγωτο

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν μεταξύ 1.500 και 2.500 θερμίδων την ημέρα. Ο στόχος αυτός δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αφού έτσι αποφεύγεται η πείνα ενώ εξασφαλίζονται οι απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

Μάλιστα, και μόνο η μείωση της κατανάλωσης ζάχαρης, γλυκών, αναψυκτικών και προμαγειρεμένων γευμάτων μπορεί να βελτιώσει τον τρόπο ζωής σας και να σας βοηθήσει να τρώτε καλύτερα.

2. Πείτε ναι στο μπρόκολο, στα φρούτα, στον καφέ και στο μέλι, από τα μυστικά μακροβιότητας

μυστικά μακροβιότητας- μηλο

Είστε από τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ξεκινήσουν τη μέρα τους χωρίς το απολύτως απαραίτητο φλιτζάνι καφέ; Τότε μην τον εγκαταλείψετε -όπως και άλλες τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, για παράδειγμα τα λεμόνια, τα μήλα και τα αχλάδια, ο καφές μπορεί να σας κάνει καλό.

  • Η κατανάλωση καρότου, μπρόκολου και σπανακιού είναι επίσης σημαντική όταν επιθυμείτε μια μακρόχρονη και ευτυχισμένη ζωή. Το περιεχόμενό τους σε άλφα-καροτίνη συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά θανάτων.
  • Και τι γίνεται με το μέλι; Αυτό το φυσικό γλυκαντικό θα πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο στη διατροφή σας. Αυτό το πλούσιο προϊόν των μελισσών περιέχει άφθονες θρεπτικές ουσίες, ενώ έχει θαυμάσιες αντιβιοτικές ιδιότητες για τους ανθρώπους όλων των ηλικιών.

 3. Η δύναμη του χοιρινού λίπους μία φορά την εβδομάδα

Αναμφίβολα αυτό προκαλεί έκπληξη. Χοιρινό λίπος; Ναι -απλώς δοκιμάστε να τρώτε περίπου 5 γραμμάρια πάνω σε ψωμί μία φορά την εβδομάδα. Και γιατί;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Gerontology, ακολουθώντας μια διατροφή που έχει λίγες θερμίδες και περιλαμβάνει μια μικρή ποσότητα χοιρινού λίπους την εβδομάδα, παράγεται περισσότερο ολεϊκό οξύ για την ανανέωση των κυττάρων του συκωτιού, των μυών και του σκελετικού σας συστήματος. Αυτό σας βοηθάει να έχετε μια υγιέστερη ζωή.

4. Αποφύγετε την αύξηση του βάρους γύρω από τη μέση σας

λιπος κοιλιας μυστικά μακροβιότητας

Πρόκειται για κάτι πραγματικά επικίνδυνο. Το κοιλιακό λίπος αποτελεί ένδειξη προβλήματος υγείας και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή καρδιαγγειακή νόσο. Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών τροφών, ασκηθείτε πολύ, πίνετε αρκετό νερό και φροντίζετε τον εαυτό σας, ειδικά προσέχοντας την αρτηριακή σας πίεση και τα επίπεδα της χοληστερίνης σας.

Μερικές φορές, η απώλεια 4-5 κιλών μόνο αρκεί για να λεπτύνει η μέση σας και να μειωθεί ο κίνδυνος για διαβήτη και καρδιακή νόσο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η καρδιακή νόσος είναι μία από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου στον παγκόσμιο πληθυσμό αλλά και κάτι που μπορούμε να αποφύγουμε.

5. Περπατάτε μισή ώρα κάθε μέρα, ακόμα ένα από τα μυστικά μακροβιότητας

ασκηση μυστικά μακροβιότητας

Το λέμε ξανά και ξανά. Το καθημερινό περπάτημα για τουλάχιστον μισή με μία ώρα την ημέρα κάνει την καρδιά σας να χτυπάει, γυμνάζει τα πόδια σας, βοηθάει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος… Μην περιμένετε μέχρι αύριο. Βγείτε έξω κι αναπνεύστε λίγο καθαρό αέρα, επωφελούμενοι από τις ενδορφίνες, που θα φροντίσουν την υγεία σας και θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Η άσκηση είναι το κλειδί της μακροβιότητας.

6. Να κοιμάστε 8 ώρες την ημέρα

υπνος γάτας μυστικά μακροβιότητας

Ίσως αυτό σας προκαλεί έκπληξη, όμως σχεδόν το 70% των ανθρώπων άνω των 100 ετών κοιμούνται γύρω στις 10 ώρες την ημέρα. Κοιμούνται κατά τη διάρκεια της νύχτας αλλά και για λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που τους δίνει περισσότερη ενέργεια για το απόγευμα.

Ο βαθύς, ποιοτικός ύπνος αποτελεί το κλειδί για τη διατήρηση μιας καλής υγείας και για ένα δυνατό μυαλό με καλές γνωστικές ικανότητες. Πείτε μας τώρα, πόσες ώρες την ημέρα κοιμάστε συνήθως;

7. Διαβάστε, παίξτε, επιδοθείτε σε κοινωνικές δραστηριότητες, ακόμα ένα από τα μυστικά μακροβιότητας

μυστικά μακροβιότητας

Ένας δραστήριος τρόπος ζωής γεμάτος χόμπι και το ενδιαφέρον να μαθαίνετε καινούργια πράγματα σάς βοηθούν να διατηρείτε το μυαλό σας δυνατό και υγιές. Και μην παραμελείτε τα συναισθήματά σας, επειδή η δυστυχία όχι μόνο θα υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής σας αλλά και την υγεία και τη μακροβιότητά σας. Το να είστε δυστυχισμένοι δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό.

Να περιβάλεστε από ανθρώπους που σας κάνουν ευτυχισμένους, ανθρώπους με τους οποίους μπορείτε να γελάσετε, από τους οποίους μπορείτε να μάθετε και με τους οποίους μπορείτε ακόμα και να ταξιδέψετε. Πρόκειται για μια περίοδο της ζωής σας κατά την οποία πρέπει να αποτιμήσετε την κατάστασή σας και να δώσετε προτεραιότητα σε ό,τι είναι σημαντικό για σας.

Υπάρχουν πιθανώς μερικά πράγματα που θα πρέπει να σταματήσετε να κάνετε, ακόμα και ανθρώπους που θα πρέπει να αποφεύγετε, επειδή δεν συνεισφέρουν στο καλό της υγείας σας.

Το να ξέρετε πώς να ζείτε με ηρεμία, σε αρμονία με το σώμα και τα συναισθήματά σας, αποτελεί το κλειδί της μακροβιότητας. Είναι μια περιπέτεια που αξίζει να ζήσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Saris, W. H. M. (2003). Sugars, energy metabolism, and body weight control. The American Journal of Clinical Nutrition.
  • Xu, J., Murphy, S. L., Kochanek, K. D., & Bastian, B. A. (2016). Deaths: Final Data for 2013. National Vital Statistics Reports : From the Centers for Disease Control and Prevention, National Center for Health Statistics, National Vital Statistics System.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.