7 πράγματα που συμβαίνουν όταν κόβουμε τη ζάχαρη

· 11 Μαρτίου 2016
Η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς. Θεωρείται ότι οι επιπτώσεις της ζάχαρης στο συκώτι είναι παρόμοιες με αυτές του αλκοόλ.

Εδώ και αρκετά χρόνια, οι γιατροί μας προειδοποιούν για τους κινδύνους που κρύβει η ζάχαρη για την υγεία μας. Είναι η κυριότερη αιτία του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων και της παχυσαρκίας.

Ενώ η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι βλαβερή, δεν πρέπει να καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ειδικά όταν βρίσκεται σε ραφιναρισμένη μορφή. Η πιο κοινή μορφή ζάχαρης που κυκλοφορεί στα σουπερμάρκετ είναι η ραφιναρισμένη.

Έχει ανακαλυφτεί ότι η ζάχαρη που περιέχεται στα φρούτα και βρίσκεται στη φυσική της μορφή δεν αποτελεί απειλή για την υγεία εκτός και αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Αυτό που ανησυχεί κυρίως τους ειδικούς της υγείας είναι ότι η ραφιναρισμένη ζάχαρη περιέχεται στη διατροφή των περισσότερων ανθρώπων. Αυτή η ραφιναρισμένη ζάχαρη δέχεται χημική επεξεργασία και μπορεί να γίνει τόσο εθιστική όσο η κοκαΐνη.

Μπορεί να σας φαίνεται αδιανόητο να κόψετε εξ’ ολοκλήρου τη ζάχαρη από τη διατροφή σας. Εκτός από το ότι προστίθεται στα τρόφιμα, περιέχεται σε γλυκά, ψωμιά, επεξεργασμένες τροφές, σάλτσες και σε πολλά άλλα προϊόντα του εμπορίου.

Πέραν αυτού οι γιατροί και διατροφολόγοι προσπαθούν πάση θυσία να επιστήσουν την προσοχή όλων έτσι ώστε να γίνει γνωστή σε όλους η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει η ζάχαρη στο σώμα μας και κυρίως το πώς να την αποφύγουμε.

Η αποφυγή της ζάχαρης μπορεί να επιφέρει τεράστιες αλλαγές στην υγεία που θα βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας. Παρακάτω, θα βρείτε 7 λόγους που πρέπει να κόψετε τη ζάχαρη προσπαθώντας από σήμερα κιόλας.

Θα αισθάνεστε πιο χορτάτοι

Η ζάχαρη καταστέλλει μια ορμόνη που είναι γνωστή ως λεπτίνη και είναι υπεύθυνη για το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι η ακόρεστη διάθεση για φαγητό.

Εφόσον σταματήσετε να καταναλώνετε ζάχαρη, το σώμα αρχίζει να ρυθμίζει την όρεξη και οι τροφές αποκτούν ένα βελτιωμένο αίσθημα κορεσμού που σημαίνει ότι θα καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες και γλυκά.

Θα προστατεύσετε την καρδιά σας

kardia ke ygeia

Η διατροφή που περιλαμβάνει υψηλή ποσότητα ζάχαρης και υψηλό γλυκαιμικό δείκτη συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Η αποφυγή της ζάχαρης είναι ένας τρόπος για να φροντίσετε την καρδιά σας και να ελέγχετε τα τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια αποτελούν ένα είδος λίπους που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση των επιπλέον θερμίδων που προέρχονται από τη ζάχαρη και μειώνει τη δράση της καλής χοληστερόλης.

Μην ξεχάσετε να διαβάσετε: Η κρέμα από σούπα σκόρδου κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς σας

Το λίπος της κοιλιάς θα συρρικνωθεί

Η ζάχαρη είναι τροφή υψηλής θερμιδικής αξίας που υστερεί σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και σε φυτικές ίνες. Λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε θερμίδες και στην έλλειψή της σε θρεπτικά συστατικά, η ζάχαρη προκαλεί τη συσσώρευση λίπους και μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.

Μια μελέτη της Ενδοκρινολογικής Εταιρείας αποκάλυψε ότι η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί τη συσσώρευση λίπους στις περιοχές γύρω από το στομάχι και τη μέση.

Θα προστατεύσετε το συκώτι σας

sukoti

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature υποστηρίζει ότι η υπερβολική ζάχαρη έχει αρνητική επίδραση στο συκώτι παρόμοια με αυτή του αλκοόλ.

Αποφεύγοντας τη ζάχαρη αποφεύγετε το σχηματισμό ενός καταπονημένου ήπατος ενώ παράλληλα διατηρείτε τη λειτουργία του σε βέλτιστο επίπεδο.

Προλαμβάνετε τις πέτρες στα νεφρά

Αν και μπορεί να τα παραβλέπετε, γενικά τα ζαχαρούχα ποτά και τα επεξεργασμένα σάκχαρα αυξάνουν κατά 25% τον κίνδυνο ανάπτυξης πέτρας στα νεφρά. Ακόμη χειρότερα, τα ζαχαρούχα ποτά όπως τα αναψυκτικά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο κατά 33%.

Για να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα θα πρέπει να σταματήσετε να πίνετε τέτοιου είδους ποτά και να επιλέξετε υγιεινές εναλλακτικές όπως φυσικούς χυμούς ή νερό.

Θα προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας

egkefalos

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αιχμές σακχάρου στο αίμα μπορεί να είναι μια από τις αιτίες για τη βλάβη του εγκεφάλου που επηρεάζει τη μνήμη. Είναι σαφές ότι υπαίτια για αυτή τη βλάβη βρέθηκαν τα ανεξέλεγκτα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά όχι η ίδια η ζάχαρη.

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αποτελεί τη βασικότερη αιτία των υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα μας.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: Το περπάτημα κάνει καλό στον εγκέφαλο

Θα διατηρείτε το δέρμα σας νεανικό

Η κατανάλωση ζάχαρης ενεργοποιεί μια διαδικασία που είναι γνωστή ως γλυκοζυλίωση η οποία φθείρει την ελαστίνη και το κολλαγόνο του δέρματος.

Η αποφυγή της ζάχαρης θα σας βοηθήσει να φροντίσετε το δέρμα σας και να αποτρέψετε τα πρόωρα σημάδια της γήρανσης.