8 συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές

Δεν είναι πολύ καλή ιδέα να παίρνουμε συμπληρώματα βιταμινών αν δεν έχουμε συμβουλευτεί κάποιον γιατρό. Γενικά, είναι καλύτερο να λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά ημερησίως μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής. 
8 συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιες είναι οι συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές; Η διατήρηση της καλής υγείας έγκειται στις συνήθειες που έχουμε. Ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι θέμα επιλογής καθώς υπάρχει ένας αριθμός πραγμάτων που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να έχουμε καλή υγεία. Ωστόσο υπάρχουν πολλοί μύθοι και μισές αλήθειες, που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι κάνουμε το σωστό για τους εαυτούς μας και την υγεία μας, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Εδώ ακολουθεί μια λίστα 8 συνηθειών που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές , αλλά δεν είναι.

Ποιες λοιπόν συνήθειες νομίζουμε ότι είναι υγιεινές;

Η κατανάλωση προϊόντων χωρίς λιπαρά για την αποφυγή ανεπιθύμητης αύξησης βάρους

Μπορούμε να βρούμε πολυάριθμες τροφές χωρίς λιπαρά σε ένα παντοπωλείο, καθώς αυτά προτιμούνται από ανθρώπους με υψηλή χοληστερίνη ή για κάποιους με παραπάνω κιλά. Ωστόσο μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι η μη λήψη λιπαρών είναι καλή για την απώλεια βάρους, ενώ η αλήθεια είναι διαφορετική. Οι τροφές χωρίς λιπαρά μπορεί να περιέχουν άλευρα, επεξεργασμένα σάκχαρα και πολλά άλλα πρόσθετα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους.

Κατανάλωση νερού όλη την ημέρα

συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές - νερο

Είναι αλήθεια ότι το νερό είναι καλό για σας και παίζει ένα σημαντικό ρόλο στη σωστή λειτουργία του σώματός μας. Αλλά παρόλα αυτά, το να πίνουμε μεγάλες ποσότητες νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αλλάξει τη λειτουργία των νεφρών μας και τη διάρθρωση του αίματος. Οι ειδικοί συνιστούν 6 με 8 ποτήρια νερό την ημέρα ή το περισσότερο 2 λίτρα.

Λήψη βιταμίνης D  μέσω της έκθεσης στον ήλιο, από τις συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές

Το να στεκόμαστε έξω στον ήλιο αποτελεί ένα τρόπο για να πάρουμε την καθημερινή μας δόση σε βιταμίνη D. Όμως για λάβει το σώμα μας την βιταμίνη αυτή πρέπει να βγούμε έξω χωρίς αντηλιακό ή με αντηλιακό χαμηλού δείκτη προστασίας, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στο δέρμα μας. Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά εγκαύματα, ξηρότητα του δέρματος κι αποτελεί φυσικά παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του δέρματος.

Ασκήσεις κοιλιακών για εκλέπτυνση της κοιλιάς

συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές - κοιλιακοί

Οι κοιλιακοί πράγματι βοηθούν την καύση του λίπους από την περιοχή της κοιλιάς και χαρίζουν ένα επίπεδο στομάχι. Όμως πολλοί άνθρωποι νομίζουν ότι αν κάνουν απλά και μόνο κοιλιακούς θα έχουν αυτό το αποτέλεσμα, χωρίς να σκεφτούν το γεγονός ότι για να πετύχουν αυτόν τον σκοπό, είναι επίσης σημαντικό να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή και να κάνουν κι άλλα είδη τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

Λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών

Όταν μιλάμε για βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι όσα περισσότερα μπορείτε να πάρετε, τόσο το καλύτερο είναι για το σώμα σας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι ολοκληρωτικά αληθινό. Η κατάχρηση συμπληρωματικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Τα συμπληρώματα δεν θα πρέπει να λαμβάνονται χωρίς τη συνταγή ενός γιατρού, αν και πάντα είναι καλύτερα να πάρετε τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που χρειάζεστε από μια υγιεινή διατροφή.

Λεύκανση δοντιών, από τις συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές

συνήθειες που νομίζουμε ότι είναι υγιεινές - λευκανση

Η λεύκανση των δοντιών συνήθως δίνει την εντύπωση μιας καθαρής εμφάνισης των δοντιών. Όμως οι άνθρωποι που κάνουν κατάχρηση αυτών των προϊόντων μπορεί να αναπτύξουν ασθένειες, όπως εμμονή με τα λευκά δόντια κι επίσης να αντιμετωπίσουν ρωγμές στα δόντια ή στο σμάλτο, αυξάνοντας την ευαισθησία των δοντιών και σε ακραίες περιπτώσεις αλλαγές στις γεύσεις και στα αρώματα.

Χρήση μπατονετών για τον καθαρισμό των αυτιών

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι καθαρίζοντας το κερί από τα αυτιά τους είναι θέμα καθημερινής υγιεινής, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το κερί των αυτιών είναι μια αντισηπτική έκκριση που προστατεύει το δέρμα του καναλιού του αυτιού  από τα μικρόβια κι άλλους εξωτερικούς μολυσματικούς παράγοντες. Όταν το αφαιρούμε, εκθέτουμε το εσωτερικό του αυτιού σε μόλυνση – αλλά το χειρότερο είναι, όταν χρησιμοποιούμε μπατονέτες, στην πραγματικότητα πιέζουμε λίγο κερί να πάει προς τα μέσα, το οποίο μπορεί να δημιουργήσει απόφραξη. Σαν αποτέλεσμα, αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην ακοή ή απώλεια αυτής λόγω της απόφραξης του καναλιού.

Κατανάλωση φαγητού για δυο άτομα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μερικές γυναίκες έχουν την λανθασμένη εντύπωση ότι χρειάζεται να τρώνε δυο φορές τόσο όσο χρειάζεται για να τραφεί το μωρό μέσα τους. Αυτό αποτελεί ένα σοβαρό λάθος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει υπερβολική αύξηση του βάρους κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης  και να οδηγήσει σε άλλους παράγοντες κινδύνου  όπως ο διαβήτης της κύησης, προβλήματα κατά την διάρκεια της εργασίας και μεγαλύτερη από την συνηθισμένη ανάπτυξη του εμβρύου. Κατά την διάρκεια των συνηθισμένων εξετάσεων της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός πολύ πιθανό να σας συστήσει να ακολουθείτε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και να αυξήσετε μόνο την κατανάλωση του φολικού οξέως, εάν χρειάζεται παραπάνω.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Donini, L. M., Savina, C., & Cannella, C. (2003). Eating habits and appetite control in the elderly: The anorexia of aging. International Psychogeriatrics. https://doi.org/10.1017/S1041610203008779
  • Motghare, V., Kumar, J., Shivalingesh, K. K., Kushwaha, S., Anand, R., Gupta, N., … Singh, I. (2015). Association between harmful oral habits and sign and symptoms of temporomandibular joint disorders among adolescents. Journal of Clinical and Diagnostic Research. https://doi.org/10.7860/JCDR/2015/12133.6338
  • Provenza, F. D., & Balph, D. F. (1987). Diet learning by domestic ruminants: Theory, evidence and practical implications. Applied Animal Behaviour Science. https://doi.org/10.1016/0168-1591(87)90218-8

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.