Σπιτικές συνταγές για να λευκάνετε τα δόντια σας.

Υπάρχουν σπιτικές θεραπείες που μπορούν να λευκάνουν τα δόντια. Θέλετε να μάθετε πώς να λευκάνετε τα δόντια σας; Αν ναι, συνεχίστε το διάβασμα!
Σπιτικές συνταγές για να λευκάνετε τα δόντια σας.
Nelton Abdon Ramos Rojas

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζατε ότι μερικές από τις τροφές που τρώμε μπορούν να κάνουν τα δόντια μας να χάσουν το φυσικό τους λευκό χρώμα και να κιτρινίσουν; Το κάπνισμα επίσης φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα. Τα δόντια όμως μπορούν να ανακτήσουν το φυσικό λευκό τους χρώμα μέσω ορισμένων οδοντικών θεραπειών που αλλάζουν το χρώμα τους αμέσως. Επίσης, υπάρχουν σπιτικές θεραπείες που μπορούν να λευκάνουν τα δόντια. Θέλετε να μάθετε πώς να λευκάνετε τα δόντια σας; Αν ναι, συνεχίστε το διάβασμα!

Υπάρχουν διαφόρων ειδών σημάδια που μπορούν να δημιουργηθούν στην οδοντοστοιχία. Προέρχονται από τα αίτια που αναφέραμε παραπάνω και από διάφορες συνήθειές μας, όπως το να πίνουμε συνεχώς καφέ, τσάι, σκουρόχρωμα αναψυκτικά και πάνω από όλα από το κάπνισμαΜερικοί λεκέδες εμφανίζονται κατά την ανάπτυξη του δοντιού, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπιστούν από επαγγελματία οδοντίατρο, αφού είναι αδύνατο να τους ξεφορτωθείτε με φυσικό τρόπο.

Φλούδα πορτοκαλιού

φλούδα για να λευκάνετε τα δόντια σας

Το εσωτερικό μέρος της φλούδας του πορτοκαλιού είναι πολύ χρήσιμο για την αφαίρεση των λεκέδων στα δόντιαΤο λευκό μέρος της φλούδας περιέχει βιταμίνη C, πηκτίνη και λιμονένιο. Το τελευταίο είναι και η ουσία που θα βοηθήσει στη λεύκανση της οδοντοστοιχίας σας.

Πώς την χρησιμοποιώ;

Η θεραπεία αυτή είναι πολύ εύκολη στην εφαρμογή. Πλύνετε και ξεφλουδίστε ένα πορτοκάλι και τρίψτε τα δόντια σας με το λευκό μέρος της φλούδας. Έπειτα από 30 λεπτά, βουρτσίστε τα όπως συνήθως.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μην το παρακάνετε! Ακολουθήστε αυτήν τη μέθοδο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, το πολύ. 

Αλόη βέρα για να λευκάνετε τα δόντια σας

αλόη βεερα για να λευκάνετε τα δόντια σας

Η αλόη είναι πολύ αποτελεσματική και υγιεινή λύση για να λευκάνετε τα δόντια σας, και χρειάζεστε μόνο το τζελ του φυτού, το οποίο μπορείτε να εφαρμόζετε καθημερινά, κάθε φορά που πλένετε τα δόντια.

Μαγειρική σόδα για να  λευκάνετε τα δόντια σας

Η μαγειρική σόδα είναι πολύ χρήσιμη στη λεύκανση των δοντιών. Απλώς προσθέστε μισό κουτάλι μαγειρικής σόδας σε λίγο νερό και βουρτσίστε με αυτό τα δόντια. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε και πρέπει να θυμάστε ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μία φορά την εβδομάδα, επειδή η μαγειρική σόδα μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών εάν χρησιμοποιείται πολύ συχνά, μιας που είναι διαβρωτική.

Φράουλα για να να λευκάνετε τα δόντια σας

φράουλεσ για να να λευκάνετε τα δόντια σας

Γνωρίζατε ότι οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της οδοντικής πλάκαςΚόψτε απλά μία στη μέση και τρίψτε την στα δόντια σας για λίγα λεπτά. Η φράουλα θα λειτουργήσει παρόμοια με την μαγειρική σόδα, αλλά βλάπτει λιγότερο το σμάλτο. Επίσης, οι φράουλες έχουν φυτικές ίνες ειδικού τύπου που καταπολεμούν τα επικίνδυνα βακτήρια στο σώμα μας, κάτι που τις κάνει πολύ χρήσιμες για καλή στοματική υγιεινή.

Διαβάστε περισσότερα για τις άσπρες φράουλες και τις ανανοφράουλες

Μην ξεχνάτε!

Να θυμάστε ότι οι θεραπείες που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο πρέπει να χρησιμοποιούνται περιορισμένα, χωρίς υπερβολές, αφού το σμάλτο των δοντιών αλλιώς μπορεί να υποστεί σοβαρές βλάβες. Είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί και να μην ακολουθείτε αυτές τις θεραπείες πολύ συχνά, ώστε να σας λευκάνουν τα δόντια αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Μην το παρακάνετε!

Αντίστοιχα, να θυμάστε να τρώτε αρκετά σέλερι, καρότα και μήλα για να κρατάτε τα δόντια σας καθαρά, υγιή και δυνατά, αφού αυτές οι τροφές βοηθούν στην παραγωγή σάλιου, το οποίο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση των λεκέδων από τα δόντια. Είναι επίσης σημαντικό να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα με επιμέλεια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Roesch Ramos, L., Peñaflor Fentanes, E., Navarro Montiel, R., Dib Kanan, A., & Estrada Esquivel, B. (2007). Tipos y técnicas de blanqueamiento dental. Oral Revista.
  • Vargas-Koudriavtsev, T., Durán-Sedó, R., Sáenz-Bonilla, P., Bonilla-Mora, V., Guevara-Bertsch, M., Jiménez-Corrales, R. A., & Herrera-Sancho, O. A. (2015). Efecto de agentes de blanqueamiento dental sobre la concentración de fosfato en el esmalte dental por medio de espectroscopia Raman. Revista Odontológica Mexicana. https://doi.org/10.1016/j.rodmex.2015.10.004
  • Rodríguez, M. P. G. de. (2005). Efectos clínicos y estructurales del blanqueamiento dental. Odontología Sanmarquina. https://doi.org/10.15381/os.v8i2.3145

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.