Πώς να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας με φυσικό τρόπο

11 Σεπτεμβρίου 2015
Η συσώρρευση κεριού μπορεί να βουλώσει τα αυτιά σας και να επιβαρύνει την ακοή σας. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές σπιτικές θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να μην φτάσετε σε αυτό το σημείο.

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που τα αυτιά μας μπορεί να βουλώσουν. Μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική ποσότητα κεριού ή νερού (από το κολύμπι για παράδειγμα) στα αυτιά μας. Σε αυτό το άρθρο θα αναφερθούμε σε μερικές απολύτως φυσικές σπιτικές θεραπείες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ξεβουλώσετε τα αυτιά σας και κατά συνέπεια να αποφύγετε την αίσθηση δυσφορίας, την φτωχή ακοή καθώς και πιθανές μολύνσεις.

Γιατί τα αυτιά βουλώνουν;

Ένας από τους πιο κοινούς λόγους είναι η λοίμωξη του αναπνευστικού, που εμφανίζεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα όπως ακριβώς συμβαίνει και στην περίπτωση της ιγμορίτιδας ή ενός κρυολογήματος. Η σύνδεση των ρινικών διόδων με το εσωτερικό αυτί γεμίζει με βλέννα η οποία προκαλεί το βούλωμα των αυτιών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η συσσώρευση κεριού, κυρίως όταν έχει δημιουργηθεί ένα παχύ τοίχωμα το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με εργαλεία και με κατάλληλες γνώσεις. Όπως προαναφέραμε, η επαφή με το νερό μπορεί να βουλώσει τα αυτιά. Γι αυτόν το λόγο οι κολυμβητές αντιμετωπίζουν αρκετά συχνά αυτό το πρόβλημα. Αν δεν χρησιμοποιούν ωτοασπίδες, το νερό συσσωρεύεται στο εσωτερικό κανάλι  του αυτιού. Αυτό το γεγονός εξηγεί επίσης και τον λόγο που οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν βουλωμένα αυτιά κυρίως κατά την διάρκεια του καλοκαιριού καθώς οι περισσότεροι κάνουν βουτιές στις πισίνες, στην θάλασσα ή σε ποτάμια χωρίς να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στο νερό (και σε άλλους οργανισμούς) που μπορεί να εισέλθουν στο σώμα τους.

auti

Αν βρίσκεστε σε υψόμετρο διαφορετικό από αυτό που έχετε συνηθίσει, τα αυτιά σας θα βουλώσουν πολύ εύκολα. Γι αυτό τον λόγο οι άνθρωποι που ταξιδεύουν συχνά με αεροπλάνο, μπορεί να ενοχληθούν και κυρίως κατά την διάρκεια της απογείωσης. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που ταξιδεύετε σε μέρη που βρίσκονται αρκετά μίλια ή μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ο τρόπος που θα ξεβουλώσετε τα αυτιά σας εξαρτάται από την αιτία που το προκάλεσε

Όταν τα αυτιά μας αρχίζουν να βουλώνουν από το κερί (πριν βουλώσουν τελείως) μπορούμε να τα ξεβουλώσουμε με συγκεκριμένες σπιτικές θεραπείες:

Αναμείξτε ίσα μέρη οινόπνευμα με ίσα μέρη ξύδι, γύρετε το κεφάλι σας και ρίξτε μερικές σταγόνες με την βοήθεια ενός σταγονόμετρου. Γύρετε το αυτί σας στα πλάγια και αφήστε τις σταγόνες να δράσουν για 5 λεπτά. Στη συνέχεια κλείστε το αυτί σας με λίγο βαμβάκι και επιστρέψτε στην αρχική σας θέση.

Άλλη μια λύση είναι να αναμείξετε μερικές σταγόνες ζεστό νερό με ελαιόλαδο ή baby oil. Γύρετε το αυτί σας στα πλάγια και αφήστε τις σταγόνες να δράσουν για 5 λεπτά. Σκουπίστε τα υγρά που μπορεί να βγουν από το αυτί με ένα πανί. Ξεπλύνετε με ζεστό νερό για να μαλακώσει το κερί και σκουπίστε απαλά με μια πετσέτα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αντισταθείτε στην χρήση μπατονέτας καθώς αυτή μπορεί να συμπιέσει το κερί και να σχηματιστεί ένα συμπαγές τοίχωμα.

autia

Όταν τα αυτιά σας έχουν βουλώσει μετά από κάποιο ταξίδι ή πτήση λόγω των εναλλαγών της πίεσης, μπορείτε να το αντιμετωπίσετε μασώντας μια τσίχλα ή πιπιλώντας μια σκληρή καραμέλα. Αν συγκεντρώσετε μια μεγάλη ποσότητα σάλιου στο στόμα σας και το καταπιείτε απευθείας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της πίεσης. Ακόμα μια καλή επιλογή είναι να ανοίξετε το στόμα σας όσο πιο πολύ μπορείτε για να χασμουρηθείτε. Ο αέρας μπορεί να εξισορροπήσει την πίεση. Μπορείτε επίσης να κλείσετε την μύτη σας για να φράξετε τις ρινικές διόδους κρατώντας παράλληλα το στόμα σας κλειστό, αλλά δεν υπάρχει λόγος να βάλετε μεγάλη δύναμη καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο τύμπανο του αυτιού.

Αν τα αυτιά σας έχουν βουλώσει από κάποιο κρυολόγημα ή ιγμορίτιδα, η ιδανικότερη λύση είναι να κάνετε ένα ατμόλουτρο. Εισπνεύστε τον ατμό για να αποσυμφορήσετε τα αυτιά και την μύτη σας. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα προσθέστε μερικές σταγόνες έλαιο λεβάντας ή ευκάλυπτου και λίγο αλάτι. Μπορείτε επίσης να φυσήξετε την μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο, αρκετές φορές, για να απαλλαγείτε από την υπερβολική ποσότητα βλέννας και να ανακουφιστείτε από την γενική ρινική συμφόρηση.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε υπεροξείδιο του υδρογόνου, προσθέτοντας μερικές σταγόνες στο βουλωμένο αυτί, πέρα από τα πράγματα που έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω. Προτείνουμε να είστε ξαπλωμένοι με το αυτί σας ελεύθερο καθώς μπορεί να περάσουν αρκετά λεπτά για να αισθανθείτε κάποια ανακούφιση.

esoteriko auti

Αν η συμφόρηση του αυτιού οφείλεται στο γεγονός ότι ζείτε σε ξηρό περιβάλλον, μπορείτε να χρησιμοποιείτε κρύο υγραντήρα στο δωμάτιό σας. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη της συσσωρευμένης βλέννας και θα ξεβουλώσει τα αυτιά καθώς και τις ρινικές σας διόδους.

Μια σπιτική θεραπεία που χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια (περνώντας από γενιά σε γενιά) είναι να βάλετε καυτό νερό σε ένα μπουκάλι και να το σφραγίσετε. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ισοθερμικό μπουκάλι (θερμοφόρα) ή για τους ακόμη πιο σύγχρονους ανθρώπους ένα ηλεκτρικό μαξιλάρι. Ξαπλώστε πάνω από το ζεστό νερό διατηρώντας το αυτί σας πάνω στο μπουκάλι. Σε μερικά λεπτά, θα αρχίσετε να αισθάνεστε το κερί να τρέχει.

Τέλος, σας προτείνουμε να συμβουλευτείτε ένα γιατρό αν τα αυτιά σας συνεχίζουν να είναι βουλωμένα και καμία από τις παραπάνω θεραπείες δεν φαίνεται να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Είναι σημαντικό να μην εφαρμόζετε αυτές τις θεραπείες πολύ συχνά καθώς μπορεί να προκαλέσουν ακόμη σοβαρότερα προβλήματα στα αυτιά σας. Πιο ασφαλές είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ίσως σας αρέσουν