Τι μπορεί να συμβεί αν δεν ξεκουράζεστε αρκετά;

Όταν δεν ξεκουράζεστε αρκετά, είναι πολύ συνηθισμένο να γίνετε πιο ευερέθιστοι. Οι διαταραχές ύπνου μπορούν επίσης να επηρεάσουν το μεταβολισμό, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
Τι μπορεί να συμβεί αν δεν ξεκουράζεστε αρκετά;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Οκτωβρίου, 2021

Ο ύπνος φαίνεται σχεδόν ουτοπικός για μερικούς. Με τη γρήγορη ζωή που κάνουμε, είναι σχεδόν αδύνατο να αφιερώσουμε τον απαραίτητο χρόνο για ξεκούραση και ακόμη περισσότερο για να έχουμε μια επαρκή ανάπαυση. Αλλά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι μπορεί να συμβεί αν δεν ξεκουράζεστε αρκετά;

Οι ειδικοί συστήνουν να κοιμόμαστε μεταξύ 7 και 8 ωρών την ημέρα. Αν και είναι αλήθεια ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες, αυτή η δήλωση είναι δικαιολογημένη. 7 έως 8 ώρες είναι το ελάχιστο που χρειαζόμαστε για να λειτουργήσει σωστά το σώμα μας.

Μέχρι πρόσφατα, δεν γνωρίζαμε ποιες ήταν οι πραγματικές λειτουργίες του ύπνου. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι ο καλός ύπνος είναι θεμελιώδης για την υγεία μας, βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, του ανοσοποιητικού μας συστήματος, καθώς και της μνήμης μας.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για το τι μπορεί να συμβεί εάν δεν ξεκουράζεστε αρκετά. Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πρέπει να είναι ποιοτικός ύπνος. Δεν αρκεί να μένετε στο κρεβάτι για 8 ώρες και τίποτα περισσότερο.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σας εάν δεν ξεκουράζεστε αρκετά;

Ίσως, από όλα τα μέρη του σώματος, ο εγκέφαλος είναι αυτός που το αισθάνεται περισσότερο όταν δεν ξεκουράζεστε σωστά. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να καθαριστεί από τις τοξίνες που έχει συσσωρεύσει κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, αυτές οι τοξίνες τείνουν να συσσωρεύονται. Στην πραγματικότητα, ένα παράδειγμα αυτού είναι η νόσος Αλτσχάιμερ. Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει αυτήν την ασθένεια με την τάση για λίγο ύπνο.

Η εξήγηση είναι απλή. Με το Αλτσχάιμερ, υπάρχει μια συσσώρευση μιας πρωτεΐνης στον εγκέφαλο που ονομάζεται βήτα-αμυλοειδές. Κανονικά, ο εγκέφαλος αποβάλλει αυτήν την πρωτεΐνη κατά τη διάρκεια των βαθύτερων φάσεων του ύπνου. Ωστόσο, ο κακός ύπνος δεν είναι ο μόνος παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη αυτής της ασθένειας.

Επιπλέον, οι άνθρωποι που δεν ξεκουράζονται αρκετά τείνουν να έχουν χαμηλότερο επίπεδο συγκέντρωσης. Επίσης, είναι πιο αργοί στο να σκέφτονται και δεν αποδίδουν καλά. Οι αναμνήσεις και τα γεγονότα δεν διατηρούνται σωστά.

ηλικιωμένη γυναίκα που κάθεται και κοιτάζει κάποιον που τη βοηθά να σηκωθεί
Το Αλτσχάιμερ έχει συνδεθεί με τη χρόνια αϋπνία καθώς γίνεται πιο δύσκολο για τον εγκέφαλο να καθαριστεί.

Τι συμβαίνει με το ανοσοποιητικό σύστημα;

Όταν δεν κοιμάστε αρκετά, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πώς λειτουργεί, αλλά ο ύπνος διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα. Για αυτόν τον λόγο, όταν κάποιος δεν ξεκουράζεται αρκετά, είναι επιρρεπής σε ασθένειες.

Είναι σύνηθες για εσάς να είστε πιο επιρρεπείς σε βακτηριακές λοιμώξεις ή ιούς όταν δεν κοιμάστε αρκετά. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσου νοσήματος.

Τι συμβαίνει στον μεταβολισμό σας όταν δεν ξεκουράζεστε αρκετά;

Όταν δεν ξεκουράζεστε αρκετά, αλλάζει ολόκληρος ο μεταβολισμός σας. Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι είναι συνηθισμένο να παίρνετε βάρος. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορεί να συμβεί αυτό.

Αφενός, αλλάζουν οι ορμόνες που ελέγχουν το πόσο χορτάτοι αισθάνεστε. Με αυτό, εννοούμε ότι η μη ανάπαυση μπορεί να μειώσει τα επίπεδα λεπτίνης. Αυτή η ορμόνη μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι και μειώνει την όρεξή μας. Όταν έχουμε χαμηλότερα επίπεδα, αισθανόμαστε πιο πεινασμένοι.

Από την άλλη πλευρά, πρέπει να θυμάστε ότι το γεγονός ότι δεν ξεκουράζεστε αρκετά σας κάνει να νιώθετε κουρασμένοι και επομένως έχει αρνητική επίδραση στην ποσότητα της άσκησης που κάνετε. Επιπλέον, σαν να μην έφτανε αυτό, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ώρες αϋπνίας για να τρώνε περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι πολλές μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης, συνδέονται με αυτό το πρόβλημα. Οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν ότι, κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα μας απελευθερώνει ινσουλίνη. Αυτή η ουσία μας επιτρέπει να ρυθμίζουμε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μας.

Ποια άλλα προβλήματα μπορεί να αναπτυχθούν εάν δεν κοιμάστε αρκετά;

Όπως αναφέραμε και πριν, όταν δεν κοιμάστε αρκετά η διάθεσή σας μπορεί επίσης να αλλάξει. Μελέτες δείχνουν ότι τα προβλήματα με το άγχος και την κατάθλιψη μπορεί να εμφανίζονται πιο συχνά σε εκείνους που δεν κοιμούνται αρκετά.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Το να μην κοιμάστε αρκετά αυξάνει τον κίνδυνο να αποκτήσετε καρδιακές παθήσεις και επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση. Για όλους αυτούς τους λόγους, είναι σημαντικό να φροντίζουμε τις συνήθειες ύπνου μας.

Επίσης, εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα όσον αφορά τον ύπνο, δεν πρέπει να διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν ειδικό. Ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για την υγεία σας όσο η διατροφή και η άσκηση. Πρόκειται για δραστηριότητες που, βάσει καλών συνηθειών, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Qué le pasa a tu cuerpo cuando no duermes suficiente. (n.d.). Retrieved February 25, 2020, from https://www.aarp.org/espanol/salud/vida-saludable/info-2019/que-le-pasa-a-tu-cuerpo-cuando-no-duermes-suficiente.html
  • Venebra Muñoz, Arturo, Juan Santiago García, and Fabio García García. “Sleep disorders.” Revista Médica de la Universidad Veracruzana 6.2 (2006): 18-28.
  • Cadevall, J., A. Miñarro, and A. Villarroya. “Estudio Diana. Depresión con insomnio y ansiedad: Nueva Aproximación.” Psiquiatría Biológica 8.5 (2001): 175-181.
  • Miró, Elena, Ma Angeles Iáñez, and Ma del Carmen Cano-Lozano. “Patrones de sueño y salud.” International Journal of Clinical and Health Psychology 2.2 (2002): 301-326.
  • Miró, Elena, María del Carmen Cano Lozano, and Gualberto Buela Casal. “Sueño y calidad de vida.” Revista colombiana de psicología 14 (2005): 11-27.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.