Ανακτήστε την αυτοεκτίμησή σας μετά από ένα χωρισμό

Ένας χωρισμός μπορεί να επηρεάσει πολύ την αυτοεκτίμησή σας. Για τον λόγο αυτό, είναι καλό να γνωρίζετε πώς μπορείτε ν' αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο. Μάθετε πώς μπορείτε ν' ανακτήσετε την αυτοεκτίμησή σας.
Ανακτήστε την αυτοεκτίμησή σας μετά από ένα χωρισμό
Isbelia Esther Farías López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από απόφοιτο φιλοσοφικής Isbelia Esther Farías López.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το τέλος μιας σχέσης μπορεί να είναι επίπονο, γι’ αυτό σας έχουμε ορισμένες συμβουλές για το πώς ν’ ανακτήστε την αυτοεκτίμησή σας μετά από ένα χωρισμό.

Αν μια σχέση ήταν μακροχρόνια ή τοξική, ή ο χωρισμός δεν ήταν αμοιβαίος, είναι πιθανό να επηρεαστεί η αυτοεκτίμησή σας. Θα χρειαστείτε αρκετό χρόνο ώστε να θρηνήσετε και να ξεπεράσετε αυτό το συμβάν.

Ανακτήστε την αυτοεκτίμησή σας μετά από ένα χωρισμό

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τι είναι η αυτοεκτίμηση καθώς πρόκειται για μια λέξη που ίσως ακούτε συχνά. Τα λεξικά ψυχολογίας την ορίζουν συχνά ως την αξιολόγηση του εαυτού μας.

Με άλλα λόγια, περιλαμβάνει όλες αυτές τις αντιλήψεις, τα αισθήματα, τις σκέψεις και τις αξιολογήσεις, στα οποία υποβαλλόμαστε συνεχώς.  Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι:

“Η αυτοεκτίμηση είναι η αυτο-αξιολόγηση. Αυτή η αντίληψη και η εκτίμηση μπορεί να είναι θετική ή αρνητική και ευχάριστη ή δυσάρεστη.”

Αν υποφέρετε από χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να γίνει σχεδόν αδύνατο να είστε συναισθηματικά σταθεροί/ες, καθώς το πρώτο βήμα για να το πετύχετε αυτό είναι ν’ αποδεχτείτε τον εαυτό σας.

Γυναίκα αγκαλιάζει τον εαυτό της

Η αυτοεκτίμηση είναι η αξιολόγηση του εαυτού μας. Επιπλέον, περιλαμβάνει τις σκέψεις και τις αξιολογήσεις στις οποίες υποβαλλόμαστε συνεχώς.

Πώς θα μάθετε αν ένας χωρισμός επηρέασε την αυτοεκτίμησή σας

Μόλις τελειώσει μια σχέση, μπορεί να βρεθείτε σε μια κατάσταση κατά την οποία βιώνετε συναισθηματικό πόνο. Όμως, αυτό δε σημαίνει πως τελείωσαν όλα στη ζωή σας. Πρέπει επίσης να αναγνωρίζετε αν αυτό που περνάτε τώρα είναι μια κρίση στη σχέση σας ή ένας ξεκάθαρος χωρισμός.

Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να καταλάβετε ότι όλη η αγάπη που χρειάζεστε βρίσκεται ήδη μέσα σας. Ωστόσο, οι άνθρωποι έχουν την τάση να την ψάχνουν αλλού και αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορείτε να κάνετε μετά από ένα χωρισμό.

Η Δρ. Jill Weber υποδεικνύει ότι είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε σύγχυση, λύπη ή θυμό ενώ θρηνείτε για την απώλεια της σχέσης. Παρόλα αυτά, όταν τελειώνουν οι σχέσεις, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πρέπει να τιμωρήσετε ή να κατηγορήσετε τον εαυτό σας. Σχεδόν όλοι/ες έχουν περάσει από τέτοιες καταστάσεις αλλά δεν είναι αυτές που σας καθορίζουν.

Αντιθέτως, ακόμη και αν ένα άτομο δεν είναι πλέον στον κλειστό σας κύκλο, η ζωή συνεχίζεται και θα πρέπει να μάθετε και να συνεχίζετε στο δικό σας μονοπάτι αξιολόγησης. Αν πιστεύετε ότι κάποιο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά σάς περιγράφει, έστω και λίγο, τότε ο χωρισμός επηρεάζει τη ζωή σας και είναι ώρα να αλλάξετε κάποια πράγματα.

Ενδείξεις χαμηλής αυτοεκτίμησης

 • Αισθάνεστε ότι δεν έχει νόημα η ζωή επειδή σας άφησε αυτό το άτομο.
 • Νιώθετε ότι είστε άσχημοι/ες όταν κοιτάζεστε στον καθρέφτη και σκέφτεστε ακόμη ότι κανένα άλλο άτομο δε θα σας ερωτευτεί τώρα.
 • Ίσως να πιστεύετε ότι αυτό το άτομο που σας άφησε ήταν τέλειο και ότι μόνο αυτό υπήρχε για εσάς στον πλανήτη.
 • Συγκρίνετε τον/ην πρώην σας με κάθε πιθανό σύντροφο που συναντάτε.
 • Δεν προσέχετε τον εαυτό σας και δε φροντίζετε την εμφάνισή σας. Επιπλέον, δε νιώθετε ενθουσιασμό για τίποτα, έχετε χάσει κάθε κίνητρο και δε σας ενδιαφέρουν πια δραστηριότητες τις οποίες λατρεύατε προηγουμένως.
 • Νιώθετε ένα είδος πόνου που δε σας επιτρέπει να σκεφτείτε καθαρά.
 • Τέλος, ίσως αισθάνεστε ενοχές για πολλά και σκέφτεστε ότι αν δρούσατε διαφορετικά σε κάποιες καταστάσεις, ίσως να ήταν ακόμη δίπλα σας ο/η σύντροφός σας.

Αν νιώθετε ότι ταυτίζεστε με κάτι από τα παραπάνω, τότε θα πρέπει να καταλάβετε ότι μπορείτε να νιώσετε χαρά και μόνοι/ες σας. Σε αυτό το διάστημα, μπορείτε να γνωρίσετε πραγματικά τον εαυτό σας και να τον αγαπήσετε αληθινά.

Βήματα και ανακτήστε την αυτοεκτίμησή σας μετά από ένα χωρισμό

Ζευγάρι τσακωμένο

Το τέλος μιας ρομαντικής σχέσης μπορεί να πλήξει την αυτοεκτίμησή σας. Όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς ν’ αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε αυτό το εμπόδιο.

Δεν υπάρχει κάποια μαγική συνταγή για ν’ ανακτήσετε τις δυνάμεις σας μετά από ένα χωρισμό, χρειάζεται χρόνος. Ωστόσο, τα αποτελέσματα είναι απίστευτα και η αγάπη που θα αποκτήσετε για τον εαυτό σας μετά από αυτή την εμπειρία θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Αρχικά, μπορείτε να επωφεληθείτε ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

 • Απαγκιστρωθείτε από το παρελθόν και αφήστε τον εαυτό σας να περάσει όλα τα στάδια της θλίψης μετά το χωρισμό, αντί να προσπαθείτε να καταπνίξετε τα συναισθήματά σας. Είναι προτιμότερο να πείτε σε κάποιο άτομο εμπιστοσύνης πώς νιώθετε, από το να βράζετε μέσα σας.
 • Μην αποφεύγετε το πρόβλημα, αφήστε τον εαυτό σας να το βιώσει και να νιώσει όλα τα συναισθήματα που ακολουθούν. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετατρέψετε τον πόνο και τις πληγές σε ευκαιρίες για μια καινούργια αρχή.
 • Μετά από αυτή τη διαδικασία, θα είστε πρωταγωνιστές/ριες στη ζωή σας.
 • Εφόσον βιώσετε αυτές τις εμπειρίες, θα καταλάβετε ότι η ζωή σας δεν εξαρτάται από αυτό το άτομο, ούτε θα πρέπει να περιστρέφεται γύρω από αυτό. Είστε δύο διαφορετικοί άνθρωποι που μπορείτε να ζήσετε πλήρως τις ζωές σας ξεχωριστά.
 • Καθιερώστε μια νέα ρουτίνα, κόψτε τις παλιές συνήθειες που είχατε με εκείνο το άτομο.
 • Ξεκινήστε την εσωτερική αναζήτηση. Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σας και όχι στη ζωή κάποιου άλλου. Θρέψτε τον εαυτό σας με αγάπη καθώς είναι κρίσιμο βήμα προκειμένου να δείτε την αξία σας και να κατανοήσετε γιατί δεν αξίζετε να είστε σε μια τοξική σχέση.
 • Αποφύγετε να μιλάτε συνέχεια για εκείνο το άτομο και το τι συνέβη. Είναι καλό να ξεθυμαίνετε αλλά, μετά, θα πρέπει να στρέφετε την προσοχή σας στον εαυτό σας και να γίνετε το κέντρου του δικού σας κόσμου.

Ακόμη πιο σημαντικά…

 • Φροντίστε τον εαυτό σας, αγαπήστε τον, φροντίστε την εμφάνισή σας. Κοιταχτείτε σε έναν καθρέφτη και δείτε πόσο όμορφοι/ες είστε στα δικά σας μάτια, και όχι στα μάτια κάποιου άλλου.
 • Θα πρέπει να φροντίζετε τη σωματική και πνευματική σας υγεία. Αναζητήστε τη βοήθεια ενός/μίας ψυχολόγου αν θέλετε να σας συνοδεύσει κάποιος στη διαδικασία της επούλωσης. Επιπλέον, επιστρέψτε στις δραστηριότητες που αγαπάτε.
 • Περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με θετικά πράγματαξεχάστε τους συναισθηματισμούς ή τα λυπητερά τραγούδια σε αυτό το σημείο της ζωής σας. Τέλος, προσπαθήστε να προσελκύετε μόνο τη χαρά.

Αν αγαπάτε και εκτιμάτε τον εαυτό σας, θα συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχουν μέρη του εαυτού σας που δε γνωρίζατε την ύπαρξή τους. Επιπροσθέτως, υπάρχουν πράγματα που δε φανταζόσαστε ποτέ να κάνετε αλλά τώρα, εφόσον ανακτήστε την αυτοεκτίμησή σας, θα τα πετύχετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • González Arratia, N., Valdez Medina, J., & Serrano García, J. (2003). Autoestima en jóvenes universitarios. CIENCIA Ergo-Sum.
 • Quispe Rojas, V. (2017). La autoestima. Universidad César Vallejo.
 • Vazquez, A., Jimenez, R., & Vasquez-Morejon, R. (2004). Escala de autoestima de Rosenberg. Apuntes de Psicologia.
 • VV.AA. (2018).A Study on the Self Esteem and Academic Performance Among the Students. https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3121006

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.