Τι να κάνετε αν ο/η πρώην σας θέλει να παραμείνετε φίλοι

Για να μπορέσετε να παραμείνετε φίλοι με έναν/μία πρώην, είναι σημαντικό να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να θρηνήσει για τον χωρισμό. Έτσι, και τα δύο άτομα θα έχουν ξεκαθαρίσει τα συναισθήματά τους ο ένας για τον άλλον.
Τι να κάνετε αν ο/η πρώην σας θέλει να παραμείνετε φίλοι
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Carolina Betancourth

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Όταν τελειώνει μια σχέση αυτή η ιδέα του να “παραμείνετε φίλοι” δημιουργεί πολλές αμφιβολίες. Παρότι προσπαθείτε να δείξετε ωριμότητα, ξέρετε ότι αυτή δεν είναι καλή ιδέα. Τι να κάνετε λοιπόν αν ο/η πρώην σας θέλει να παραμείνετε φίλοι;

Λαμβάνοντας υπόψη πως πρόκειται για μια πολύ συχνή κατάσταση, θέλουμε να δούμε το θέμα εις βάθος από πολλές πλευρές.

Ασχέτως με το πόσο κακή ήταν η σχέση το ένα άτομο θα είναι πάντα περισσότερο πληγωμένο από το άλλο. Αν και υπάρχουν ανάμεικτα συναισθήματα, κάποιος θέλει συνήθως να παραμείνει φίλος για ν’ ανακτήσει τη χαμένη αγάπη.

Φυσικά υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα δύο άτομα έχουν συμφιλιωθεί, αλλά τις περισσότερες φορές το καλύτερο είναι να πάρετε τον χρόνο και τον χώρο σας. Έτσι, κανείς δε θα έχει ψευδαισθήσεις, ούτε θα υποφέρει.

Ο/η πρώην σας θέλει να παραμείνετε φίλοι – Γιατί;

Παραμείνετε φίλοι

Σε έναν χωρισμό μπορούν να συμβούν δύο πράγματα. Κάποιες φορές τσακώνεστε με τον/ην πρώην σας και δεν καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον. Από την άλλη, ορισμένες φορές είστε τυχεροί και χτίζετε μια υγιή σχέση χωρίς να υποκρίνεται κάποιος ότι αναρρώνει.

Το τελευταίο θα ήταν και το πιο ιδανικό όταν έχετε περάσει πολλά μαζί. Γενικά όμως, είναι δύσκολο και για τους δύο να συμφωνήσουν και να λήξουν τη σχέση φιλικά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δε λειτουργεί μια φιλία όταν προϋπήρχε ένα άλλο είδος συναισθηματικού και σεξουαλικού δεσμού. Σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιος ο οποίος θέλει να μείνει κοντά ώστε να προσπαθήσει να κερδίσει τον άλλον.

Για την ακρίβεια, αυτή η κατάσταση μπορεί να είναι πολύ έντονη. Γενικά, υπάρχουν συναισθήματα ανασφάλειας και ζήλιας. Αυτά προκύπτουν όταν δε θέλετε να είστε με το άλλο άτομο σε μια ερωτική σχέση.

Γιατί θέλει να παραμείνουμε φίλοι ο/η πρώην μου;

Κάποιες φορές δεν υπάρχει κακή πρόθεση. Ίσως να θέλει απλά να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά επειδή δεν καταλαβαίνατε ο ένας τον άλλον ως ζευγάρι.

Όμως, πρόκειται σχεδόν πάντα για δικαιολογία για να σας κρατήσει κοντά. Άλλες φορές γίνεται για λόγους εγωισμού. Αντιθέτως, ενίοτε συμβαίνει επειδή θέλει να χτίσετε ξανά αυτό που χάθηκε.

Είναι καλή ιδέα;

Εξαρτάται από την περίσταση. Αν δε νιώθετε το ίδιο με τον/ην πρώην σας, τότε καλύτερα να προχωρήσετε τη ζωή σαςΜε αυτόν τον τρόπο δε θα δημιουργήσετε ψευδαισθήσεις για μια υποτιθέμενη φιλία.

Αν έχετε δυνατά συναισθήματα και είστε το άτομο που θέλει να διορθώσει τα πράγματα, μιλήστε ανοιχτά για τις προθέσεις σας. Μπορεί να υποφέρετε περισσότερο απ’ ότι αν φύγετε μετά τον χωρισμό αν ο/η πρώην σας θέλει να παραμείνετε φίλοι.

Είναι δυνατόν να παραμείνετε φίλοι με τον/ην πρώην σας;

Γυναίκα δείχνει στον σύντροφο πως θέλει να σταματήσει

Το πιο υγιές που μπορείτε να κάνετε είναι ν’ αφήσετε τα πράγματα να λήξουν. Παρότι συμφωνήσατε και οι δύο να παραμείνετε απλά φίλοι, είναι σημαντικό να αφήσετε τον χρόνο να επουλώσει τις πληγές του χωρισμού.

Αν ο/η πρώην σας θέλει να παραμείνετε φίλοι, μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή τη φιλία για να προσπαθήσει ν’ ανάψει και πάλι την παλιά φλόγα του έρωτα. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να γνωρίζετε τις αληθινές προθέσεις του άλλου ώστε να μην κάνετε περισσότερα λάθη.

Να θυμάστε ότι ορισμένοι/ες πρώην χρησιμοποιούν τη φιλία για να συνεχίσουν να χειραγωγούν το άλλο άτομο. Ίσως να θέλουν να συνεχίσουν να έχουν σεξουαλικές επαφές ακόμη και αν δεν υπάρχει αγάπη πια.

Γι’ αυτό είναι καλύτερα να πάρετε τον χρόνο σας για να αναλογιστείτε την κατάστασή σας πριν πάρετε κάποια απόφαση. Εφόσον γνωρίζετε πώς είναι το άλλο άτομο μπορείτε να έχετε μια εικόνα για το τι πραγματικά θέλει.

Να θυμάστε ότι εσείς έχετε τον έλεγχο

Ζευγάρι με τοίχο ανάμεσά του

Δεν χρειάζεται να γίνεται φίλοι με τον/ην πρώην σας ακόμη και αν σας το ζητήσει. Αφότου αναλογιστείτε την κατάσταση, αν αποφασίσετε πως είναι καλύτερο να είστε χώρια, μιλήστε του/ης και εξηγήστε το γιατί.

Κάποιες φορές, ακόμη και αν πονάει, είναι προτιμότερο ν’ αποδεχθείτε ότι έχει τελειώσει οποιαδήποτε σχέση. Μπορεί να είναι πιο οδυνηρό το να είστε κοντά σε κάποιον από το να είστε σε απόσταση. Πάρτε χρόνο, σκεφτείτε τις προτεραιότητές σας, και δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να γνωρίσει νέα άτομα.

Κάθε χωρισμός πρέπει να περάσει από τη διαδικασία της θλίψης για να ηρεμήσετε και να βρείτε καινούργιες ευκαιρίες. Αν αφήσετε τον/ην πρώην σας να κολλήσει πάνω σας μέσα από μια φιλία, μπορεί να καταλήξετε πληγωμένοι και οι δύο.

Ο χρόνος έχει πάντα τον τελευταίο λόγο. Η πρόκληση είναι να ξεπεράσετε την εμπειρία, να επουλώσετε τις πληγές σας και να ελευθερωθείτε από τον θυμό, την ενοχή, και τον φόβο. Στο μέλλον, μπορεί να είστε και οι δύο πιο πολιτισμένοι ο ένας απέναντι στον άλλο, ακόμη και αν δεν καταφέρατε να παραμείνετε φίλοι.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Clark, E. M., Fernandez, P., Harris, A. L., Hasan, M., & Votaw, K. B. (2017). The aftermath: Friendship after romantic relationship termination. In The psychology of friendship BT – ItemValueImpl ( label = Título de publicación value = [The psychology of friendship] blockName = text mnemonic = pub mnemonicSearchType = ExactMatch template = null ).
  • Mogilski, J. K., & Welling, L. L. M. (2017). Staying friends with an ex: Sex and dark personality traits predict motivations for post-relationship friendship. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2016.04.016
  • Bullock, M., Hackathorn, J., Clark, E. M., & Mattingly, B. A. (2011). Can we be (and stay) friends? Remaining friends after dissolution of a romantic relationship. Journal of Social Psychology. https://doi.org/10.1080/00224545.2010.522624

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.