Πόνος στο στήθος όταν βήχετε: τι σημαίνει

Ο πόνος στο στήθος κατά το βήξιμο είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στα άτομα που υποφέρουν από ορισμένα αναπνευστικά προβλήματα. Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε τις πιθανές αιτίες.
Πόνος στο στήθος όταν βήχετε: τι σημαίνει
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε από πού προέρχεται ο πόνος στο στήθος όταν βήχετε; Μπορεί να είναι κάτι ανησυχητικό. Πολλοί το σχετίζουν με τους πνεύμονες ή την καρδιά και θεωρούν πως είναι σημάδι σοβαρού προβλήματος υγείας.

Πόνος στο στήθος όταν βήχετε – Αιτίες

Γυναίκα πονά στο στήθος

Αυτό το είδος πόνου συναντάται συχνά σε άτομα που υποφέρουν από ορισμένες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Παρακάτω, θα εξηγήσουμε τις πιθανές αιτίες.

Γρίπη

Η γρίπη είναι μια από τις πιο διαδεδομένες λοιμώξεις παγκοσμίως. Εκδηλώνεται, συνήθως, αιφνιδίως με σοβαρά συμπτώματα σχεδόν από την πρώτη στιγμή. Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι:

 • Πυρετός
 • Πονοκέφαλος
 • Κρυάδες
 • Μυϊκός πόνος και πόνος στο στήθος

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι πιο σοβαρά και διαρκούν περισσότερο από αυτά του κρυολογήματος. Είναι φυσικό να νιώθετε πόνο στο στήθος κατά τη γρίπη, ο οποίος μπορεί να χειροτερέψει αν βήχετε.

Κοινό κρυολόγημα

Το κρυολόγημα είναι μια ίωση του αναπνευστικού. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά παρά σε ενήλικες και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα τις πρώτες τρεις ημέρες.

Όμως, πέραν της γενικότερης δυσφορίας, του ξηρού λαιμού, και τις υπερβολικές βλέννες, ο βήχας είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα. Αν είναι επαναλαμβανόμενος μπορεί να προκαλέσει και πόνο στο στήθος.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος εκδηλώνονται σταδιακά μετά την τρίτη ημέρα έκθεσης και διαρκούν περίπου μία εβδομάδα. Τα κύρια συμπτώματα είναι τα εξής:

Το γεγονός ότι επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα είναι που κάνει το κρυολόγημα μία από τις κύριες αιτίες που νιώθετε πόνο στο στήθος όταν βήχετε.

Οξεία βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα είναι η φλεγμονή των βρόγχωνΗ ικανότητα αναπνοής μειώνεται έπειτα από τη μόλυνση ή φλεγμονή των βρόγχων. Τα συμπτώματα που προκαλεί η βρογχίτιδα είναι:

 • Συριγμός
 • Βλέννα
 • Βήχας
 • Πόνος στο στήθος και την πλάτη

Η κύρια αιτία της οξείας βρογχίτιδας είναι, συνήθως, κάποια ίωση. Αρκετά συχνά προκύπτει από τη λάθος αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Ωστόσο, μπορεί να προκληθεί και από μια βακτηριακή μόλυνση.

Άσθμα και πόνος στο στήθος όταν βήχετε

Το άσθμα είναι μια χρόνια πάθηση η οποία προκαλεί το στένεμα των αεραγωγών, το οποίο με τη σειρά του είναι αποτέλεσμα μιας φλεγμονής.

Αν δε διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, είναι πολύ πιθανό να βιώσετε δυσκολία στην αναπνοή, συριγμό, ή πόνο στο στήθος όταν βήχετε. Εδώ σας έχουμε ορισμένα συμπτώματα τους άσθματος:

 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Βήχας με βλέννες
 • Συριγμός
 • Πόνος στο στήθος όταν βήχετε

Πνευμοθώρακας

Ο πνευμοθώρακας, γνωστός και ως πνευμονική κατάρρευση, συμβαίνει όταν ο πνεύμονας είναι διάτρητος και δραπετεύει ο αέρας.

Η άμεση επίπτωση του πνευμοθώρακα είναι πως ο χώρος γύρω από τους πνεύμονες γεμίζει με αέρα. Έτσι, δε μπορούν να διασταλλούν, προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή.

Η πίεση που προκαλεί ο αέρας γύρω από τους πνεύμονες οδηγεί σε πόνο στο στήθος ο οποίος χειροτερεύει όταν βήχετε.

Μυοσκελετικά τραύματα και πόνος στο στήθος όταν βήχετε

Αν υποφέρετε από τραύμα στους μυς του στήθους ή κοντά σε αυτούς ή στα οστά, ο πόνος θα γίνει εντονότερος αν βήξετε. Κατάγματα στα πλευρά, στον θώρακα, στο στέρνο, ή στη σπονδυλική στήλη, προκαλούν έντονο πόνο στο στήθος όταν βήχετε. Πόνος μπορεί να εκδηλωθεί επίσης κατά την αναπνοή, όταν στέκεστε, ή όταν κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις.

Κοστοχονδρίτιδα

Γυναίκα βήχει

Όλα τα πλευρά εκτός από τα δύο τελευταία, συνδέονται στο στέρνο με χόνδρους. Όταν οι χόνδροι υποστούν φλεγμονή προκαλείται τραυματισμός ο οποίος είναι γνωστός ως κοστοχονδρίτιδα.

Η κύρια επίπτωση είναι ο οξύς πόνος στο στήθος ο οποίος χειροτερεύει όταν βήχετε ή κάνετε συγκεκριμένες κινήσεις. Η κοστοχονδρίτιδα είναι μία από τις κύριες αιτίες αυτού του πόνου. Προκαλείται από:

 • Τραύματα στη θωρακική χώρα
 • Άρση βαρών
 • Φλεγμονή στους αεραγωγούς
 • Υπερπροσπάθεια κατά το βήχα
 • Ορισμένους τύπους αρθρίτιδας

Συμπεράσματα

Όπως είδατε, αυτό το είδος πόνου μπορεί να προκληθεί από διάφορες λοιμώξεις και παθήσεις. Γι’ αυτό, αν ο πόνος στο στήθος δεν οφείλεται σε ένα απλό κρυολόγημα, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν/μία ειδικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Jones TL, Neville DM, Chauhan AJ. Diagnosis and treatment of severe asthma: a phenotype-based approach. Clin Med (Lond). 2018 Apr 1;18(Suppl 2):s36-s40.
 • Kinkade S, Long NA. Acute Bronchitis. Am Fam Physician. 2016 Oct 1;94(7):560-565.
 • Passioti M, Maggina P, Megremis S, Papadopoulos NG. The common cold: potential for future prevention or cure. Curr Allergy Asthma Rep. 2014 Feb;14(2):413.
 • Mott T, Jones G, Roman K. Costochondritis: Rapid Evidence Review. Am Fam Physician. 2021 Jul 1;104(1):73-78.
 • Huan NC, Sidhu C, Thomas R. Pneumothorax: Classification and Etiology. Clin Chest Med. 2021 Dec;42(4):711-727.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.