Απαλλαγείτε από τους τερμίτες στο σπίτι σας: μάθετε πώς

Οτιδήποτε είναι φτιαγμένο από ξύλο -είτε πρόκειται για έπιπλο είτε για το δάπεδο- είναι ευάλωτο απέναντι στους τερμίτες, ειδικά στα σημεία με υγρασία. Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους τερμίτες;
Απαλλαγείτε από τους τερμίτες στο σπίτι σας: μάθετε πώς

Τελευταία ενημέρωση: 10 Μαΐου, 2019

Λίγες μάστιγες του σπιτιού είναι τόσο καταστροφικές όσο οι τερμίτες. Τα έντομα αυτά τρώνε το ξύλο και μπορούν να καταστρέψουν όχι μόνο έπιπλα αλλά και το σπίτι σας συθέμελα. Το παρακάτω άρθρο μπορεί οπωσδήποτε να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τους τερμίτες.

Πώς μπορείτε να καταλάβετε ότι το σπίτι σας έχει τερμίτες; Θα δείτε κιτρινωπά σημάδια στο ξύλο, σαν ψίχουλα. Επίσης μπορεί να προσέξετε μικρές τρύπες στο ξύλο. Πρόκειται για δύο ξεκάθαρα σημάδια ότι έχετε κάποιους ανεπιθύμητους επισκέπτες στο σπίτι σας.

Στα έντομα αυτά αρέσουν ορισμένα είδη ξύλου περισσότερο από άλλα. Αν έχετε ξύλο κέδρου ή γκουανακάστε, είστε ασφαλείς. Τα ξύλα αυτά δεν αρέσουν πολύ στους τερμίτες. Ωστόσο τα αγαπημένα τους είναι τα εξής:

  • πεύκο
  • κυπαρίσσι
  • καπόκ
  • μπάλσα
  • σκλήθρα

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Τέσσερις τρόποι για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα.

 

Πώς θα απαλλαγείτε από τους τερμίτες: μερικές συμβουλές

Ας δούμε τα πράγματα από πρακτική σκοπιά. Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από τους τερμίτες πριν να είναι πολύ αργά; Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικές συστάσεις και μεθόδους για να καταπολεμήσετε αυτά τα παράσιτα.

Απαλλαγείτε από τους τερμίτες στο σπίτι σας

1. Φλούδα πορτοκαλιού και καμφορά

Ένας εύκολος τρόπος να απαλλαγείτε από τους τερμίτες είναι να βάλετε ένα βάζο με φλούδα πορτοκαλιού και καμφορά στη συρταριέρα σας. Η καμφορά είναι μια λευκωπή ουσία που μοιάζει με αλάτι και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εντομοκτόνο, μεταξύ άλλων. Ωστόσο πρέπει να προσέξετε να μην ακουμπήσει τα ρούχα σας, επειδή μπορεί να τα λεκιάσει.

2. Εντομοκτόνο με βορικό οξύ

Μπορείτε να βρείτε βορικό οξύ στα σουπερμάρκετ ή στα καταστήματα με είδη κηπουρικής. Σημείωση: δεν πρόκειται για το φαρμακευτικό βορικό οξύ που πωλείται στα φαρμακεία.

  • Αναμείξτε ένα κουταλάκι του τσαγιού βορικό οξύ με μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη και μία κουταλιά της σούπας γάλα.
  • Γεμίστε καπάκια μπουκαλιών και τοποθετήστε τα στα σημεία με τερμίτες.
  • Μη βάζετε το εντομοκτόνο σε χώρους στους οποίους πηγαίνουν παιδιά ή κατοικίδια. Μπορεί να δηλητηριαστούν.
  • Αφήστε τα καπάκια με το εντομοκτόνο για τρεις ή τέσσερις εβδομάδες. Οι τερμίτες αναπαράγονται γρήγορα και μπορεί να είναι πολυάριθμοι. Επειδή οι τερμίτες συνήθως μεταφέρουν τροφή στη φωλιά τους, αν δηλητηριάσετε μερικούς από αυτούς, το εντομοκτόνο θα εξαπλωθεί και στους άλλους.
απεντόμωση με χημικά

3. Άλλες συμβουλές για να απαλλαγείτε από τους τερμίτες

Υπάρχουν διάφορες συμβουλές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για το πώς να απαλλαγείτε από τους τερμίτες. Ωστόσο μερικές από αυτές είναι αναποτελεσματικές και θα σας πούμε γιατί.

Για παράδειγμα, το ψέκασμα του ξύλου με βενζίνη δεν έχει αποτέλεσμα. Δεν φτάνει στο εσωτερικό του ξύλου, όπου ζουν και τρέφονται τα έντομα. Επιπλέον η βενζίνη μυρίζει άσχημα και είναι ιδιαίτερα εύφλεκτη.

Μπορεί επίσης να έχετε διαβάσει συμβουλές που ενθαρρύνουν τη χρήση κηροζίνης , λαδιού μηχανής και άλλων παρόμοιων προϊόντων. Όλα αυτά δεν συνιστώνται, επειδή είναι πολύ εύφλεκτα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 8 εύκολα χειροποίητα καθαριστικά ξύλου.

 

4. Χημικό κερί

Υπάρχουν ολόκληρες εταιρείες αφιερωμένες στην απαλλαγή από τους τερμίτες. Αφού μπορεί να υπάρχουν εκατομμύρια έντομα σε ένα μόνο σπίτι και επειδή είναι τόσο βλαβερά, ίσως να μην είναι κακή ιδέα να απευθυνθείτε σε επαγγελματίες.

Το πλεονέκτημα είναι ότι οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ελεγχόμενες μεθόδους που επιτίθενται στις φωλιές των τερμιτών εξουδετερώνοντάς τους μια για πάντα. Έτσι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και οι τερμίτες δεν έχουν την ευκαιρία να πολλαπλασιαστούν.

Πώς μπορείτε να προλάβετε την εμφάνιση τερμιτών;

Αν ζείτε σε ένα μέρος όπου οι τερμίτες αποτελούν κάτι συνηθισμένο, είναι καλύτερα να αποφύγετε τελείως το πρόβλημα μην έχοντας καθόλου ξύλινα έπιπλα. Αν αποφασίσετε να έχετε ξύλινα έπιπλα, φροντίστε αυτά να είναι υψηλής ποιότητας έτσι ώστε να είναι δύσκολο για τους τερμίτες να ανοίξουν τρύπες στο ξύλο.

Η διατήρηση του σπιτιού καθαρού και απολυμασμένου μπορεί επίσης να βοηθήσει, αν και αυτό δεν αποτελεί εγγύηση. Προσπαθείτε να διατηρείτε τα ξύλα στεγνά και προστατέψτε ιδιαίτερα τις σωληνώσεις σας. Μέσα σε αυτές ζουν και αναπαράγονται τα έντομα -και μάλιστα γρήγορα.

Δεν είναι εύκολο να απαλλαγείτε από τους τερμίτες και οπωσδήποτε χρειάζεται υπομονή. Ωστόσο, μην ανησυχείτε, αν επιμείνετε θα τους ξεφορτωθείτε μια για πάντα. Βιαστείτε όμως, επειδή η ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν οι τερμίτες είναι ανεπανόρθωτη!

 

 


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.