5 φυσικές λύσεις για να γυαλίσετε επιφάνειες από ξύλο

Επειδή το ξύλο είναι τόσο ευαίσθητο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε για να γυαλίσουμε τις ξύλινες επιφάνειες και να μην προκαλέσουμε ζημιά.
5 φυσικές λύσεις για να γυαλίσετε επιφάνειες από ξύλο

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Λύσεις για να γυαλίσετε επιφάνειες από ξύλο. Αν και τα έπιπλα και τα δάπεδα σήμερα κατασκευάζονται από μια μεγάλη ποικιλία υλικών, το ξύλο συνεχίζει να αποτελεί το αγαπημένο των καταναλωτών σε όλο τον κόσμο.

Προσθέτει μια νότα κομψότητας και ομορφιάς, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους να το προτιμούν από άλλα υλικά για τους χώρους του σπιτιού. Ωστόσο χρειάζεται πολλή δουλειά για να διατηρηθεί η ωραία του εμφάνιση επειδή, καθώς παλιώνει, τείνει να παρουσιάζει σκασίματα και να χάνει τη γυαλάδα του.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν αρκετές φυσικές λύσεις που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να γυαλίσουμε το ξύλο και να αποκαταστήσουμε την εμφάνιση και τη γυαλάδα του. Παρακάτω θα μοιραστούμε μαζί σας μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους που μπορείτε να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε στο σπίτι σας σήμερα.

Ενδιαφέρεστε;

1. Κερί μέλισσας και τουρπεντίνη για τις επιφάνειες από ξύλο

επιφάνειες από ξύλο- πάτωμα

Με αυτό το φυσικό μείγμα θα μπορέσετε να γυαλίσετε τις επιφάνειες από ξύλο χωρίς να προκληθούν σημάδια ή να αλλαχθεί το χρώμα.

Το μείγμα περιέχει κερί μέλισσας και τουρπεντίνη, δύο συστατικά με ελαιώδη υφή που κάνουν τις επιφάνειες από ξύλο λείες και γυαλιστερές.

Υλικά

 • 1/4 φλιτζάνι κερί μέλισσας
 • 1/4 φλιτζάνι τουρπεντίνη

Οδηγίες

 • Λιώστε το κερί της μέλισσας χρησιμοποιώντας μπεν-μαρί. Ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι καθώς ζεσταίνεται.
 • Μόλις λιώσει εντελώς, απομακρύνετέ το από τη φωτιά και προσθέστε αργά την τουρπεντίνη.
 • Φυλάξτε το σε κλειστό δοχείο.
 • Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε αιθέρια έλαια με ευχάριστες μυρωδιές για να αντισταθμίσετε την έντονη οσμή της τουρπεντίνης.

Πώς χρησιμοποιείται

 • Πάρτε μια μικρή ποσότητα και τρίψτε με αυτή το δάπεδο ή τα έπιπλα από ξύλο χρησιμοποιώντας ένα πανί από μικροΐνες.

2. Διάλυμα από ελαιόλαδο και λεμόνι για τις επιφάνειες από ξύλο

Αυτό το γυαλιστικό από λεμόνι και ελαιόλαδο είναι η καλύτερη λύση για τα φθαρμένα έπιπλα από σκούρο ξύλο.

Τα φυσικά έλαια γυαλίζουν τις επιφάνειες και αφήνουν ένα προστατευτικό στρώμα κατά της σκόνης. Ο χυμός του λεμονιού απολυμαίνει και καθαρίζει τις επιφάνειες.

Υλικά

 • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
 • 1/4 φλιτζάνι χυμό λεμονιού

Οδηγίες

 • Για τους σκοπούς μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ραφιναρισμένο ελαιόλαδο, αφού δεν θα το βάλουμε στο φαγητό ή στο δέρμα μας.
 • Ανακατέψτε καλά τα δύο υλικά.

Πώς χρησιμοποιείται

 • Ψεκάστε με ένα σπρέι το διάλυμα πάνω στις επιφάνειες που θέλετε να καθαρίσετε και χρησιμοποιήστε ένα πανί από μικροΐνες ή βαμβάκι για να καθαρίσετε τις επιφάνειες από ξύλο στο σπίτι σας.

3. Βαζελίνη για τις επιφάνειες από ξύλο

επιφάνειες από ξύλο με βαζελινη

Η βαζελίνη είναι ένα παράγωγο του πετρελαίου του οποίου η ελαιώδης υφή δίνει στα μουντά έπιπλα φρέσκο φινίρισμα.

Συνδυάστε τη με λίγο οινόπνευμα για να αφαιρέσετε τους λιπαρούς λεκέδες και τα συσσωρευμένα έλαια.

Υλικά

 • 3 κουταλιές της σούπας βαζελίνη
 • 2 κουταλιές της σούπας οινόπνευμα

Οδηγίες

 • Βάλτε τη βαζελίνη σε ένα δοχείο και προσθέστε λίγο οινόπνευμα.

Πώς χρησιμοποιείται

 • Απλώστε μια λεπτή στρώση στο δάπεδο ή στα έπιπλα από ξύλο και τρίψτε με ένα καθαρό πανί.

4. Αμυγδαλέλαιο και λευκό ξύδι για τις επιφάνειες από ξύλο

Αυτό το σπιτικό γυαλιστικό επίπλων αποτελεί μια θαυμάσια εναλλακτική για το γυάλισμα των επιφανειών από ξύλο οι οποίες έχουν παλιώσει και για την αφαίρεση των επίμονων λεκέδων. Είναι εξαιρετικό για την αφαίρεση των σημαδιών από νερό που αφήνουν τα ποτήρια και για την αποκατάσταση της φυσικής γυαλάδας της ξύλινης επιφάνειας.

Υλικά

 • 3/4 φλιτζάνι αμυγδαλέλαιο
 • 1/4 φλιτζάνι λευκό ξύδι

Πώς χρησιμοποιείται

 • Απλώστε το προϊόν στο ξύλο και τρίψτε δυνατά με ένα καθαρό πανί.

5. Έλαιο λιναρόσπορου για τις επιφάνειες από ξύλο

επιφάνειες από ξύλο με ελαιο λιναροσπορου

Ο συνδυασμός ελαίου λιναρόσπορου και τουρπεντίνης κάνει το ξύλο να μοιάζει ολοκαίνουργιο.

Ωστόσο σας προειδοποιούμε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή γιατί η υπερβολική ποσότητα μπορεί να λαδώσει τις ξύλινες επιφάνειες.

Υλικά

Οδηγίες

 • Ζεστάνετε το έλαιο λιναρόσπορου, προσθέστε την τουρπεντίνη και ανακατέψτε καλά.

Πώς χρησιμοποιείται για τις επιφάνειες από ξύλο

 • Πάρτε μια-δυο κουταλιές της σούπας γυαλιστικού και τρίψτε με αυτό το ξύλο με τη βοήθεια ενός μαλακού πανιού.

Έχετε ήδη δοκιμάσει κάποιο από τα παραπάνω σπιτικά γυαλιστικά επίπλων; Θα πρέπει να δοκιμάσετε εκείνο που τραβάει την προσοχή σας για να βελτιώσετε την εμφάνιση όλων των αντικειμένων από ξύλο στο σπίτι σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • D’Aquino, M., & Teves, S. A. (1994). El limón como biocida natural para desinfectar las aguas de consumo. Boletín de la Oficina Sanitaria Panamericana (OSP); 117 (4), oct. 1994. Available at: https://iris.paho.org/handle/10665.2/15659. Accessed 28/04/2020.
 • Gaona Tapia, M. E. (2014). Estudio comparativo entre el vinagre y el triclosán como sustancias alternativas para la desinfección de cepillos dentales (Bachelor’s thesis, Quito: Universidad de las Américas, 2014.). Available at: http://dspace.udla.edu.ec/handle/33000/1874. Accessed 28/04/2020.
 • Graziano, M. U., Graziano, K. U., Pinto, F. M. G., Bruna, C. Q. de M., Souza, R. Q. de, & Lascala, C. A. (2013). Effectiveness of disinfection with alcohol 70% (w/v) of contaminated surfaces not previously cleaned. Revista Latino-Americana de Enfermagem, 21(2), 618–623. Available at: https://doi.org/10.1590/s0104-11692013000200020. Accessed 28/04/2020.
 • Hurtado Villafuerte, P., & Altamirano Condori, L. A. (2019). Evaluación comparativa de la influencia de la espuma de poliuretano y el aceite de linaza en las propiedades físico mecánicas de la madera misa procedente de Puerto Maldonado–2018. Available at: http://repositorio.uandina.edu.pe/handle/UAC/2552. Accessed 28/04/2020.
 • Schubert, F., Pålsson, K., Santangelo, E., & Borg-Karlson, A.-K. (2017). Sulfate turpentine: a resource of tick repellent compounds. Experimental and Applied Acarology, 72(3), 291–302. Available at: https://doi.org/10.1007/s10493-017-0145-7. Accessed 28/04/2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.