Απομακρύνετε φυσικά τις οσμές από σιφόνια και σωλήνες

Πέρα από το να μην αφήνετε να πέφτουν υπολείμματα τροφών στο σιφόνι, όπου αποσυντίθενται και προκαλούν δυσάρεστες οσμές, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι οι σωληνώσεις σας είναι σφραγισμένες και σε καλή κατάσταση.
Απομακρύνετε φυσικά τις οσμές από σιφόνια και σωλήνες
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Απομακρύνετε φυσικά τις οσμές από σιφόνια και σωλήνες. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στο σπίτι μπορεί να είναι οι δυσάρεστες οσμές από τα σιφόνια και τους σωλήνες της κουζίνας ή του μπάνιου.

Ανεξάρτητα από το πόσο χρησιμοποιείτε τους νεροχύτες σας σε καθημερινή βάση, οι σωλήνες μπορεί να αναπτύξουν μούχλα και δυσάρεστες οσμές οποιαδήποτε στιγμή, ειδικά όταν ο καιρός είναι ζεστός ή πολύ βροχερός.

Τα αποσμητικά χώρου ή τα αρωματικά σπρέι είναι ένας τρόπος να καλύψετε γρήγορα τις οσμές από τα σιφόνια και τους σωλήνες, όμως δεν πρόκειται για μακροπρόθεσμη λύση και αρκετά σύντομα οι οσμές επιστρέφουν.

Υπάρχουν πολυάριθμα είδη χημικών προϊόντων διαθέσιμα σήμερα τα οποία μπορείτε να ρίξετε στα σιφόνια για να τα ξεβουλώσετε και να εξαλείψετε τις ανεπιθύμητες οσμές.

Το πρόβλημα είναι ότι τα χημικά προϊόντα μπορεί να είναι πολύ επιθετικά και βλαβερά τόσο για την υγεία σας όσο και για το περιβάλλον.

Ευτυχώς υπάρχουν μερικές σπιτικές λύσεις που περιλαμβάνουν φυσικά και οικονομικά υλικά βοηθώντας σας να επιτύχετε παρόμοια αποτελέσματα.

Σήμερα θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας ένα εύκολο κόλπο που μπορείτε να εφαρμόσετε για να πείτε αντίο σε αυτές τις τρομερές οσμές. Πρέπει να το δοκιμάσετε!

Γιατί οι σωλήνες αρχίζουν να μυρίζουν;

Πριν περάσουμε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πώς φτιάχνετε σπιτικό καθαριστικό για την εξάλειψη των δυσάρεστων οσμών από τα σιφόνια και τους σωλήνες, θα πρέπει να μάθετε περισσότερα σχετικά με το γιατί προκύπτουν αυτές οι οσμές και για το πώς μπορείτε να τις αποφύγετε στο μέλλον.

Τις περισσότερες φορές οι δυνατές οσμές που έρχονται από το νεροχύτη σας οφείλονται σε μερικές καθημερινές συνήθειες που ίσως δεν συνειδητοποιείτε.

Απορρυπαντικά και σαπούνια

οσμές από σιφόνια

Η τακτική χρήση απορρυπαντικών και σαπουνιών στους νεροχύτες σας μπορεί να αφήσει χημικά κατάλοιπα που τελικά συσσωρεύονται στους σωλήνες. Με τον καιρό αποσυντίθενται και προκαλούν οσμές.

Αν και αυτό είναι δύσκολο να αποφευχθεί, επιλέγοντας σαπούνια  και απορρυπαντικά προϊόντα υψηλής ποιότητας μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στάσιμο νερό

Υπάρχουν σημεία στις σωληνώσεις όπου μπορεί να υπάρχει στάσιμο νερό δημιουργώντας ένα χώρο πολλαπλασιασμού βακτηρίων και μούχλας.

Αν και είναι σχεδόν αδύνατο να το αποτρέψετε αυτό, κάτι που μπορείτε να κάνετε είναι να καθαρίζετε τα σιφόνια και τους σωλήνες σας τακτικά για να εμποδίσετε την εξάπλωση των βακτηρίων.

Σφραγίστε τους σωλήνες σας

οσμές από σιφόνια

Οι σωλήνες που βγαίνουν από τις βρύσες και τις τουαλέτες σας συχνά φθείρονται με τον καιρό λόγω υγρασίας και μούχλας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα φοβερές οσμές που επιδεινώνονται λόγω της συνακόλουθης ανάπτυξης βακτηρίων.

Μερικοί παλιότεροι σωλήνες όχι μόνο φθείρονται πιο εύκολα αλλά αποτελούν και ιδανικό περιβάλλον πολλαπλασιασμού για μύκητες και βακτήρια.

Το στάσιμο νερό και τα φθαρμένα υλικά δημιουργούν ένα στρώμα καταλοίπων που μπορεί τελικά να κάνει τους σωλήνες σας να βουλώσουν τελείως.

Υπολείμματα τροφών

οσμές από σιφόνια και υπολείμματα

Προσοχή! Τα υπολείμματα τροφών που πέφτουν κατά λάθος μέσα στο σιφόνι είναι η πρώτη αιτία δυσάρεστων οσμών και βουλωμένων σωλήνων.

Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ένα φίλτρο νεροχύτη για να σταματάει τα κομματάκια τροφών που πέφτουν από τα πιάτα σας.

Κόλπο για να εξαλείψετε τις δυσάρεστες οσμές από σιφόνια και σωλήνες

οσμές από σιφόνια

Τώρα που γνωρίζετε τις διάφορες αιτίες για τις άσχημες οσμές από τους σωλήνες, συνιστούμε να δοκιμάσετε το παρακάτω κόλπο για να τους καθαρίσετε με φυσικό τρόπο.

Πρόκειται για έναν απλό συνδυασμό μαγειρικής σόδας και λευκού ξυδιού, δύο συστατικών φιλικών προς το περιβάλλον που θα σκοτώσουν τους μύκητες, θα απομακρύνουν τα λιπαρά κατάλοιπα και θα καθαρίσουν κάθε ουσία που προκαλεί δυσάρεστες οσμές.

Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα (100 γραμμάρια)
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξύδι (200 ml)
  • 1/2 λίτρο ζεστό νερό (200 ml)

Τι πρέπει να κάνετε;

  • Πρώτα πρέπει να βράσετε το νερό.
  • Μόλις βράσει, προσθέστε το λευκό ξύδι και ανακατέψτε καλά.
  • Στο μεταξύ αδειάστε τη μαγειρική σόδα στο σωλήνα του σιφονιού που θέλετε να καθαρίσετε.
  • Αδειάστε το ζεστό μείγμα του νερού και του ξυδιού στο σιφόνι, όπου θα συνδυαστεί με τη μαγειρική σόδα μέσα στους σωλήνες.
  • Αμέσως θα δείτε το μείγμα να αφρίζει, κάτι που είναι εντελώς φυσιολογικό.
  • Καλύψτε το σιφόνι για να μην μπει νερό ή άλλες ουσίες για τουλάχιστον μία ώρα.
  • Αν είναι δυνατόν, αφήστε το μείγμα να δράσει για μια ολόκληρη νύχτα για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

Επαναλαμβάνετε αυτή τη διαδικασία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα για να κρατήσετε μακριά τις δυσάρεστες οσμές.

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι με πολύ λίγα χρήματα μπορείτε να διατηρήσετε τους σωλήνες σας καθαρούς και χωρίς οσμές. Επιπλέον αποφεύγετε τη χρήση επιθετικών χημικών προϊόντων που βλάπτουν το περιβάλλον.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.