Τέσσερις τρόποι για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα

Καθώς το ξύλο είναι ένα υλικό το οποίο έχει την τάση να θολώνει αν δεν το φροντίζετε, είναι σημαντικό να κοιτάξετε για μια μέθοδο ώστε να το προστατεύσετε και να το διατηρήσετε.
Τέσσερις τρόποι για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Η αλήθεια είναι πως μπορεί να σας πάρει πολύ χρόνο για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα. Όμως, στις μέρες μας υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι που μπορούν να κάνουν το πάτωμά σας να λάμψει χωρίς πολύ κόπο.

Αν περιμένετε πολύ καιρό χωρίς να τα προστατεύσετε σωστά, ίσως να παρατηρήσετε, σιγά-σιγά, ότι χάνουν τη χαρακτηριστική τους υφή και κομψότητα επειδή η βρωμιά τα θολώνει και τα λεκιάζει.

Επιπλέον, χωρίς κάποιο σφραγιστικό, το υλικό φθείρεται γρηγορότεραεπιτρέποντας την ευκολότερη απορρόφηση της υγρασίας, και οι σανίδες στραβώνουν.

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα; Αν και η χρήση κεριού είναι μια παραδοσιακή μέθοδος και αρκετά κοινή στις μέρες μας, στην πραγματικότητα υπάρχουν άλλα ενδιαφέροντα προϊόντα για να πετύχετε το ίδιο αποτέλεσμα.

Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε τέσσερις αποτελεσματικούς τρόπους για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα ώστε να τους εφαρμόσετε όταν θελήσετε να δείτε τα πατώματά σας ν’ αστράφτουν και να είναι καθαρά. Κρατήστε σημειώσεις!

Τι να χρησιμοποιήσετε για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα;

Στα καταστήματα υπάρχουν διάφορα προϊόντα διαθέσιμα για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα. Το παραδοσιακό κερί χρησιμοποιείται ακόμη με τα ξύλινα πατώματα, όμως αν το ξύλινο είναι ειδικό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε άλλου είδους προϊόντα.

Σφραγίστε τα ξύλινα πατώματα - Άνδρας γυαλίζει ξύλινο πάτωμα

Αν το πάτωμά σας είναι φτιαγμένο από ημιτελές ξύλο, λινοτάπητα ή φελλό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε υγρό κερί ή λάδι. Δεν θα σας προτείναμε να χρησιμοποιήσετε αυτό το είδος κεριού σε πατώματα βινυλίου, τα οποία είναι καλυμμένα με ουρεθάνη ή σε πατώματα που δεν είναι σφραγισμένα.

Μια ακόμη εξαιρετική εναλλακτική επιλογή είναι γυαλιστικό σιλικόνης με βάση το νερό. Αυτό μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε σε όλα σχεδόν τα πατώματα, εκτός από φελλό, λινοτάπητα, και ξύλο το οποίο δεν είναι σφραγισμένο.

Το κερί σε μορφή πάστας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γυαλιστούν πατώματα από λινοτάπητα, φελλό, τσιμέντο, και ημιτελές ξύλο. Θα πρέπει να μη χρησιμοποιείται σε βινύλιο ή επικάλυψη ουρεθάνης.

Υπάρχουν ορισμένα σπιτικά κεριά που μπορείτε να εφαρμόσετε σε οποιοδήποτε ξύλο για να γίνει αστραφτερό και σαν καινούργιο. Τα αποτελέσματα της συνταγής μπορούν να διαφέρουν.

Αποτελεσματικοί τρόποι για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα

Εάν γνωρίζετε ήδη ποιο είναι το καλύτερο κερί για το πάτωμά σας, η ακόλουθη ενότητα θα σας διδάξει πώς να το εφαρμόζετε σωστά ώστε να φαίνεται το ξύλο σαν καινούργιο. Είστε έτοιμοι; Πάμε λοιπόν!

1. Υγρό κερί και λάδι

Σφραγίστε τα ξύλινα πατώματα - Εφαρμογή γυαλιστικού σε ξύλινο πάτωμα

2. Γυαλιστικό σιλικόνης με βάση το νερό

 • Σκουπίστε και σφουγγαρίστε το πάτωμα για ν’ απαλλαγείτε από τη βρωμιά που συσσωρεύεται στην επιφάνεια και ανάμεσα στις σανίδες.
 • Βρέξτε ένα καθαρό πανί και ρίξτε πάνω του λίγο γυαλιστικό.
 • Εφαρμόστε μια λεπτή στρώση στο ξύλινο πάτωμα, προσέχοντας να μην κάνετε φυσαλίδες.
 • Τότε, εφόσον στεγνώσει, γυαλίστε το πάτωμα με μια καθαρή πετσέτα ή με μια μηχανή γυαλίσματος.
 • Σιγουρευτείτε ότι κάθε στρώση έχει στεγνώσει εντελώς πριν εφαρμόσετε την επόμενη στρώση γυαλιστικού.

3. Κερί σε μορφή πάστας

 • Σκουπίστε με κανονική ή ηλεκτρική σκούπα πριν εφαρμόσετε αυτό το προϊόν.
 • Όταν καθαρίσει και είναι στεγνό, βρέξτε μια απαλή, βαμβακερή πετσέτα η οποία δεν έχει χνούδια.
 • Εφαρμόστε λίγο από το κερί στο πάτωμα, ακολουθώντας τις οδηγίες της ετικέτας.
 • Αφήστε το να στεγνώσει, έπειτα γυαλίστε το με μια καθαρή πετσέτα ή μια μηχανή γυαλίσματος.
 • Όταν φανεί θολό το πάτωμα σημαίνει πως έχει στεγνώσει.

4. Σπιτική συνταγή για κερί και τουρπεντίνη

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα σπιτικό προϊόν για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα, εδώ σας έχουμε μια απλή συνταγή με κερί και τουρπεντίνη (νέφτι), δύο συστατικά με μια λιπαρή υφή που θα καθαρίσει τα ξύλινα πατώματα και θα τα κάνει αστραφτερά.

Είναι ένα παρασκεύασμα χωρίς τοξικά χημικά το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα ξύλινα πατώματά σας, όπως επίσης και στα έπιπλα που αρχίζουν να δείχνουν θολά και ξεφλουδισμένα.

Συστατικά

 • ¼ της κούπας τριμμένο κερί (50 γρ.)
 • ½ κούπα νέφτι (62 ml)

Παρασκευή

 • Βάλτε το τριμμένο κερί σε ένα πυρίμαχο δοχείο και λιώστε το σε μπεν-μαρί.
 • Μόλις αρχίσει να δείχνει υγρό, ανακατέψτε το με μια ξύλινη σπάτουλα και προσθέστε σιγά-σιγά το νέφτι.
 • Ανακατέψτε το καλά μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα και έπειτα κλείστε τη φωτιά.
 • Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και αποθηκεύστε το σε ένα δοχείο με βιδωτό καπάκι.

Σημείωση: Αν η μυρωδιά από το νέφτι σας ενοχλεί, μπορείτε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο για να τη βελτιώσετε.

Εφαρμογή

 • Καθαρίστε την επιφάνεια του ξύλινου πατώματος και εφαρμόστε την απαραίτητη ποσότητα κεριού.
 • Απλώστε το με ένα πανί μικροϊνών μέχρι να γυαλίσει.

Επιλέξτε την καταλληλότερη μέθοδο για να σφραγίσετε τα ξύλινα πατώματα και να τους δώσετε τη φροντίδα που χρειάζονται για να παραμείνουν όμορφα. Όπως βλέπετε, ο τρόπος που γίνεται είναι περίπου ίδιος. Η μόνη διαφορά είναι το σφραγιστικό που θα χρησιμοποιήσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.