Άπνοια ύπνου στα μωρά: Θεραπεία και συμπτώματα

Η άπνοια ύπνου στα μωρά είναι ένα ιατρικό πρόβλημα που απαιτεί προσοχή. Αυτό το είδος ακανόνιστου ροχαλητού θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι μια σημαντική αναπνευστική διαταραχή.
Άπνοια ύπνου στα μωρά: Θεραπεία και συμπτώματα

Τελευταία ενημέρωση: 31 Μαρτίου, 2021

Η άπνοια ύπνου στα μωρά μπορεί να αποτελέσει ανησυχία για ορισμένους γονείς. Πρώτον, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτό το πρόβλημα είναι κάτι περισσότερο από το ροχαλητό και ξεκινά συχνά αμέσως μετά τη γέννηση. Ωστόσο, η αναπνευστική διαταραχή που πρόκειται να συζητήσουμε στο σημερινό άρθρο συμβαίνει κυρίως κατά τη διάρκεια των περιόδων ανάπαυσης.

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου στα μωρά εμφανίζεται όταν η αναπνοή τους σταματά για λίγο. Αυτή η διακοπή μπορεί να είναι μερική, με κάποια εναπομένουσα διέλευση αέρα, ή συνολική, χωρίς ανταλλαγή οξυγόνου για όσο διαρκεί.

Από εκεί προέρχεται η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Επομένως, απαιτεί άμεση προσοχή και θεραπεία. Αυτό συμβαίνει επειδή πολλές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων των λειτουργιών του εγκεφάλου, διακόπτονται όταν δεν υπάρχει είσοδος και έξοδος αυτών των αερίων που απαιτούνται για τη λειτουργία του μεταβολισμού.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτήν την κατάσταση και τις πιθανές θεραπείες της.

Οι αιτίες από την αποφρακτική άπνοιας ύπνου στα μωρά

Η προέλευση αυτού του προβλήματος στα μικρά παιδιά έγκειται στην ανατομία του άνω αεραγωγού τους. Ο αεραγωγός ενός παιδιού είναι μικρότερος από του ενήλικα και η περιορισμένη διάμετρός του μπορεί να καταρρεύσει λόγω της ευελιξίας της τραχείας.

Μερικά μωρά έχουν στενότερο άνω αεραγωγό από άλλα είτε λόγω της δικής τους ανατομίας είτε λόγω επαναλαμβανόμενων λοιμώξεων. Επίσης, μια μικρή τραχεία με περιορισμένο χόνδρο δεν είναι ίδια με εκείνη με μια διευρυμένη αμυγδαλή.

Μία από τις πιο κοινές αιτίες αυτής της κατάστασης είναι η υπερτροφία αμυγδαλών. Αυτός ο λεμφοειδής αμυντικός ιστός μπορεί να αυξήσει το μέγεθός του και να αποτρέψει τη σωστή διέλευση αέρα στον οργανισμό, ειδικά όταν ξαπλώνετε.

Το σχήμα της κάτω γνάθου είναι επίσης ένας παράγοντας κινδύνου. Το σχήμα της πόρτας πρόσβασης στον αέρα σε παιδιά με μικρότερα οστά προσώπου είναι διαφορετικό και είναι πιο δύσκολο για τον αέρα να κινηθεί μέσα.

Τα υπέρβαρα μωρά έχουν διπλό παράγοντα επιπλοκής. Από τη μία πλευρά, το λίπος που συσσωρεύεται στο λαιμό ασκεί πίεση στον αεραγωγό. Από την άλλη, η γλώσσα τους αυξάνεται σε μέγεθος και πέφτει προς τα πίσω όταν κοιμούνται.

Επιπλέον, τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση είναι μια ειδική περίπτωση. Αυτό συμβαίνει επειδή ένα από τα χαρακτηριστικά αυτής της παθολογίας είναι ο χαλαρότερος μυϊκός τόνος που διευκολύνει την απόφραξη του αεραγωγού σε αυτά.

βρέφος κοιμάται
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την παρουσία άπνοιας ύπνου στα μωρά. Η παχυσαρκία είναι ένας από αυτούς.

Αξιοσημείωτα συμπτώματα της διαταραχής

Τα σημεία και τα συμπτώματα της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου στα μωρά αναφέρονται στο αναπνευστικό σύστημα. Το ροχαλητό είναι το κύριο. Αυτά τα βρέφη ροχαλίζουν υπερβολικά και συχνά τόσο δυνατά όσο ένας ενήλικας.

Με τη σειρά του, το ροχαλητό συνήθως συνοδεύεται από διακοπή της αναπνοής και του ρυθμού. Η άπνοια συμβαίνει όταν δεν υπάρχει εισπνοή ή λήξη και η πνευμονική μηχανική αναστέλλεται στιγμιαία.

Οι γονείς ή οι φροντιστές συχνά εντοπίζουν αυτό το φαινόμενο, αλλά κατά καιρούς περνά απαρατήρητο. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ελέγχετε συνεχώς αν τα μικρά σας αναπνέουν όταν κοιμούνται. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε από καιρό σε καιρό, ιδιαίτερα στους ήχους τους.

Τα μωρά με αποφρακτική άπνοια ύπνου αναπνέουν μέσω του στόματος και όχι μέσω της μύτης τους, καθώς αυτός ο μηχανισμός διευκολύνει την είσοδο μεγαλύτερου όγκου αέρα. Επίσης, στεγνώνει τον στοματικό και ρινικό βλεννογόνο, αυξάνοντας τη δίψα και τη νυχτερινή αφύπνιση.

Μακροχρόνιες επιδράσεις από την αποφρακτική άπνοια ύπνου στα μωρά

Ποιες είναι οι συνέπειες της κακής ανάπαυσης και της κακής πρόσληψης οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Λοιπόν, τα μωρά με αυτή τη διαταραχή τείνουν να είναι υπερκινητικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που τα κάνουν να χρειάζονται υψηλότερο αριθμό σε θερμίδες. Με τη σειρά του αυτό το γεγονός, μπορεί να καθυστερήσει τη σωστή εξέλιξη του βάρους όταν δεν συμπληρωθεί επαρκώς.

Ένα μωρό με αποφρακτική άπνοια ύπνου διατρέχει επίσης κίνδυνο πρόωρων αλλοιώσεων στα αρχικά δόντια του. Σύμφωνα με ένα άρθρο στο Revista de la Asociacion Mexicana, ο βρουξισμός ή η λείανση των δοντιών είναι συχνότερη σε παιδιά με προβλήματα ύπνου.

Υπάρχουν επίσης πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες που κυμαίνονται μέχρι την εφηβεία και την ενηλικίωση για όσους υπέφεραν από άπνοια ως βρέφη. Είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιαγγειακές παθήσεις. Ωστόσο, αυτό είναι πιο διαδεδομένο σε παχύσαρκα παιδιά.

βρέφος χασμουριέται
Τα μωρά με άπνοια ύπνου είναι πιο υπερδραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κατά συνέπεια, οι θερμιδικές τους δαπάνες είναι υψηλότερες.

Πιθανές θεραπείες

Οι επιλογές για τη θεραπεία της αποφρακτικής άπνοιας ύπνου σε μωρά είναι πολλές και ποικίλες και δεν συμφωνούν όλες οι θεραπευτικές ιατρικές ομάδες σχετικά με το ποιες θα χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή. Μεταξύ των διαθέσιμων στρατηγικών υπάρχουν:

 • Ρινικά κορτικοστεροειδή ή φάρμακα για τοπική χρήση για αποσυμφόρηση στον ρινικό βλεννογόνο. Λειτουργούν σε περιπτώσεις ρινίτιδας και πρέπει πάντα να συνταγογραφούνται από γιατρό.
 • Η αδενοειδής χειρουργική επέμβαση ή η αδενοειδεκτομή είναι η επιλογή για παιδιά στα οποία ανιχνεύεται η υπερτροφία της αμυγδαλής.
 • Τα μέτρα υγιεινής και διατροφής μπορούν να βελτιώσουν τις ήπιες περιπτώσεις, επομένως συνιστάται η προσαρμογή των συνηθειών τους. Για παράδειγμα, προσαρμόστε τη θέση όταν το παιδί ξαπλώνει, το πρόγραμμα ύπνου του, την κατανομή των γευμάτων και το χρόνο μέχρι τον ύπνο.
 • Ο εξοπλισμός CPAP προορίζεται για σοβαρές περιπτώσεις που δεν βελτιώνονται με καμία προηγούμενη εναλλακτική λύση. Συνίσταται σε μια ένεση θετικής πίεσης του αέρα μέσω της αναπνευστικής οδού για να αναγκάσει το οξυγόνο να φτάσει στους πνεύμονες στην κατάλληλη ποσότητα. Αυτός είναι συνήθως η τελευταία ακραία λυση.

Είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου στα μωρά λόγο ανησυχίας;

Μην πανικοβληθείτε εάν το μωρό σας λάβει αυτήν τη διάγνωση, αλλά ξεκινήστε αμέσως τη θεραπεία. Η περίοδος ανάπτυξης των βρεφών είναι σημαντική επειδή θέτει τις βάσεις για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Διορθώστε τυχόν διαταραχές γρήγορα και θα αποφύγετε σοβαρά προβλήματα στο μέλλον. Ο παιδίατρός σας θα πρέπει να μπορεί να συμβουλεύει τις καλύτερες εναλλακτικές θεραπείες και τι μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να βελτιώσετε την κατάσταση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Katz ES, Mitchell RB, D’Ambrosio CM. Obstructive sleep apnea in infants. Am J Respir Crit Care Med. 2012;185(8):805-816. doi:10.1164/rccm.201108-1455CI
 • Jofré, David, and Karen García. “Hipertrofia de amígdala lingual y apnea obstructiva del sueño en población pediátrica: Una asociación a considerar.” Revista de otorrinolaringología y cirugía de cabeza y cuello 77.3 (2017): 326-334.
 • Pérez, César Enrique Arreaga, et al. “Síndrome de apnea del sueño en pediatría.” RECIMUNDO 3.3 (2019): 201-223.
 • Carrillo-Alduenda, José Luis, et al. “Diferencias clínicas entre preescolares y escolares con apnea obstructiva del sueño.” Acta Pediátrica de México 40.6 (2020): 318-327.
 • Álvarez, ML Alonso, and R. Mínguez Verdejo. “Trastornos respiratorios del sueño. Síndrome de apnea-hipoapnea del sueño en la infancia.” PediatríaIntegral (2018): 422.
 • Dios Teigell, Sara de. Relación entre la obstrucción de la vía aérea, apnea del sueño, déficit de atención e hiperactividad y la oclusión dentaria en la población escolar. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2020.
 • Kondamudi NP, Khetarpal S. Apnea In Children. [Updated 2020 Apr 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441894/
 • Gutiérrez Del Río, Santiago, Víctor Antonio García García, and José L. Castellanos. “Sleep apnea/hypopnea and night bruxism.” Revista de la Asociación Dental Mexicana 75.4 (2018): 196-201.
 • Urquhart D. Investigation and management of childhood sleep apnoea. Hippokratia. 2013;17(3):196-202.
 • Ahn YM. Treatment of obstructive sleep apnea in children. Korean J Pediatr. 2010;53(10):872-879. doi:10.3345/kjp.2010.53.10.872
 • Pinto VL, Sharma S. Continuous Positive Airway Pressure (CPAP) [Updated 2020 Jun 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482178/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.