Τα κανονικά επίπεδα γλυκόζης στα παιδιά

Η διατήρηση των σωστών επιπέδων γλυκόζης στα παιδιά είναι απαραίτητη για τη σωστή φυσική και διανοητική ανάπτυξή τους. Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για αυτό;
Τα κανονικά επίπεδα γλυκόζης στα παιδιά
Elisa Martin Cano

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Elisa Martin Cano.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Τα επίπεδα γλυκόζης στα παιδιά είναι ένα θέμα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Όπως γνωρίζουν πολλοί, όλοι χρησιμοποιούν τη γλυκόζη ως πηγή ενέργειας. Εξαιτίας αυτού, τρώμε διαφορετικά είδη ζάχαρης που το σώμα μας διασπά σε γλυκόζη, η οποία ταξιδεύει μέσω του αίματος για χρήση από τα κύτταρα.

Τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά, υπάρχουν επίπεδα γλυκόζης που θεωρούνται φυσιολογικά για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν όπως θα έπρεπε. Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτό; Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τα πάντα.

Τι είναι η γλυκόζη στο αίμα;

Η γλυκόζη στο αίμα είναι το μέτρο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Όπως αναφέραμε, οι άνθρωποι τρώνε ζάχαρη σε τρόφιμα σε διαφορετικές, πιο περίπλοκες μορφές όπως, για παράδειγμα, φρουκτόζη ή σακχαρόζη.

Μέσω της πέψης, μετατρέπετε αυτά τα σύνθετα σάκχαρα σε πιο απλές ουσίες, όπως η γλυκόζη. Μετά από αυτό, η γλυκόζη ταξιδεύει μέσω του αίματος, όπου κυκλοφορεί συνεχώς έως ότου τα κύτταρα την απορροφούν για χρήση ως πηγή ενέργειας.

Η γλυκόζη χρησιμεύει ως ενέργεια για το σώμα σας. Όταν τα κύτταρα την απορροφούν από το αίμα σας, την αλλάζουν, μέσω μιας μεταβολικής διαδικασίας που είναι γνωστή ως κύκλος Krebs, σε TCA, ένα μόριο που χρησιμοποιούν στις υπόλοιπες φυσιολογικές διεργασίες που εκτελούν.

Επομένως, η γλυκόζη είναι απαραίτητη για τη λειτουργία ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος. Όταν έχετε πάρα πολύ γλυκόζη στο αίμα σας, μπορεί να αποθηκευτεί ως γλυκογόνο στο ήπαρ σας. Αυτά τα αποθέματα ενεργοποιούνται όταν το σώμα σας χρειάζεται επιπλέον γλυκόζη, για παράδειγμα όταν ασκείστε.

τρόφες με ζάχαρη
Τα τρόφιμα με φρουκτόζη ή σακχαρόζη μετατρέπονται σε γλυκόζη στο σώμα σας. Σε κάποιο βαθμό, τα κύτταρά σας χρησιμοποιούν αυτήν την ουσία για να πάρουν ενέργεια.

Γιατί είναι σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης;

Δεδομένου ότι είναι τόσο σημαντική ουσία για τις λειτουργίες του σώματός σας, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρήσετε τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης. Αυτό θα διασφαλίσει ότι το σώμα σας έχει τη γλυκόζη που χρειάζεται για να εκτελέσει όλες τις λειτουργίες του.

Επιπλέον, στα παιδιά, είναι ακόμη πιο σημαντικό. Όταν μεγαλώνουν, χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια από τους ενήλικες. Τα σωστά επίπεδα γλυκόζης είναι σημαντικά για το παιδί ώστε να αναπτυχθεί σωστά, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Τα επίπεδα γλυκόζης ποικίλλουν σε όλους κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε διαφορετικές περιστάσεις. Για παράδειγμα, η άσκηση, το άγχος ή τα είδη τροφής που τρώτε μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα γλυκόζης.

Ποια είναι τα φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στα παιδιά;

Γενικά, μετράμε τη γλυκόζη από ένα δείγμα αίματος. Αυτή η μέτρηση μπορεί να γίνει σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, για τις οποίες υπάρχουν διαφορετικές τιμές αναφοράς.

Κανονικά, η γλυκόζη μετράται με άδειο στομάχι, δηλαδή, μετά από τουλάχιστον 8 ώρες χωρίς τροφή. Αυτό είναι γνωστό ως βασική γλυκόζη στο αίμα και είναι η μέτρηση που μας δίνει τις περισσότερες πληροφορίες για να βοηθήσουμε στη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα κάποιου.

Οι κανονικές τιμές για τα παιδιά είναι συνήθως χαμηλότερες από τις κανονικές τιμές για τους ενήλικες. Έτσι, για τους διαφορετικούς χρόνους που μπορείτε να μετρήσετε τη γλυκόζη στο αίμα, οι κανονικές μετρήσεις για τα παιδιά είναι:

  • Γλυκόζη αίματος πριν το πρωινό (με άδειο στομάχι): 70-110 g / dL
  • Γλυκόζη αίματος μετά το γεύμα (αμέσως μετά το φαγητό): λιγότερο από 130 g / dL
  • Γλυκόζη αίματος 2 ώρες μετά το φαγητό: λιγότερο από 100 g / dL
τεστ ζαχάρου
Για να μετρήσετε τα επίπεδα γλυκόζης των παιδιών πρέπει να πάρετε δείγμα αίματος.

Χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στα παιδιά

Τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, γνωστά ως υπογλυκαιμία, μπορεί να οφείλονται σε χαμηλή πρόσληψη σακχάρου ή ακόμη και υποσιτισμό στο παιδί. Εάν ένα παιδί έχει συνεχώς χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, αυτό μπορεί να επηρεάσει τη σωστή ανάπτυξή τους. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία όταν το σώμα τους χρειάζεται περισσότερη γλυκόζη.

Υψηλά επίπεδα γλυκόζης

Σε ορισμένες στιγμές, τα επίπεδα γλυκόζης μπορεί να είναι υψηλά, για παράδειγμα μετά την κατανάλωση τροφής με πολλή ζάχαρη. Τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης είναι γνωστά ως υπεργλυκαιμία. Εάν πρόκειται για επαναλαμβανόμενο πρόβλημα, μπορεί να υποδείξει ότι ο τρόπος ζωής του παιδιού δεν είναι σωστός.

Δηλαδή, μπορεί να έχουν ένα καθιστικό τρόπο ζωής ή ότι η διατροφή τους βασίζεται σε τρόφιμα με υπερβολική ζάχαρη. Ομοίως, η υψηλή γλυκόζη στα παιδιά μπορεί να δείξει ότι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 ή σακχαρώδη διαβήτη. Για να το επιβεβαιώσετε, θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό για πλήρη εξέταση.

Τι πρέπει να θυμάστε;

Η διατήρηση των σωστών επιπέδων γλυκόζης είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί σωστά το παιδί σας. Ο γιατρός σας θα κάνει τις εξετάσεις γλυκόζης που θεωρούν απαραίτητες ανάλογα με την ηλικία και την κατάσταση κάθε παιδιού.

Παρόλα αυτά, εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε σημάδι που σας κάνει να υποψιάζεστε ότι η γλυκόζη στο αίμα του παιδιού σας δεν είναι όπως θα έπρεπε, θα πρέπει να δείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα αποφασίσει πώς να δράσει.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.