Τι να κάνετε αν τα παιδιά σας έχουν παράσιτα στο έντερο

Ξέρετε τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει παράσιτα στο έντερο; Τα εντερικά παράσιτα είναι μια συχνή μόλυνση που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία του παιδιού σας. Αν δεν χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη θεραπεία ή δεν πάτε στο γιατρό, η μόλυνση μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή.
Τι να κάνετε αν τα παιδιά σας έχουν παράσιτα στο έντερο
Maricela Jiménez López

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Maricela Jiménez López.

Έχει γραφτεί από Daniela Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Ξέρετε τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει παράσιτα στο έντερο; Τα εντερικά παράσιτα είναι μια συχνή μόλυνση που επηρεάζει την υγεία και την ευημερία του παιδιού σας. Αν δεν χρησιμοποιηθεί η κατάλληλη θεραπεία ή δεν πάτε στο γιατρό, η μόλυνση μπορεί να επανέλθει οποιαδήποτε στιγμή.

Βρίσκεστε εδώ για να μάθετε τι να κάνετε εάν το παιδί σας έχει παράσιτα στο έντερο. Τα εντερικά παράσιτα επηρεάζουν έναν μεγάλο αριθμό παιδιών σε όλο τον κόσμο. Τα πιο συχνά παράσιτα στο έντερο προέρχονται από σκουλήκια και οξύουρους.

Τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν αυτά τα παράσιτα σε όποια ηλικία κι αν είναι. Ωστόσο, η πλειοψηφία των περιπτώσεων συναντάται σε παιδιά κάτω των 14 χρόνων. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας δεν ησυχάζει τη νύχτα και νιώθει άβολα, δώστε προσοχή καθώς αυτά είναι συνηθισμένα συμπτώματα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Μάθετε τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει παράσιτα στο έντερο

1. Πηγαίνετε το παιδί στο γιατρό

Για να μάθετε τι πρέπει να κάνετε αν το παιδί σας έχει παράσιτα στο έντερο, πρέπει πρώτα να πάτε στο γιατρό.

Είναι μύθος ότι τα εντερικά παράσιτα δε μπορούν να εξαλειφθούν εύκολα – στην πραγματικότητα, το πρόβλημα αυτό είναι πιο συνηθισμένο από όσο νομίζετε. Πρέπει να πάρετε τα απαραίτητα μέτρα και να ακολουθήσετε τη θεραπεία κατά γράμμα για να αποτρέψετε την επανεμφάνισή τους.

θεραπεία εντερικά παράσιτα

Ο παιδίατρος μπορεί να σας γράψει φάρμακα μέσω στόματος. Ωστόσο, κανένα φάρμακο δε θα εξαλείψει τα αυγά που μπορούν να μολύνουν και πάλι το παιδί σας. Γι’ αυτό το λόγο θα χρειαστεί να επαναλάβετε τη χορήγηση των φαρμάκων μετά από δύο εβδομάδες.

Όταν ένα παιδί έχει σκουλήκια, πιθανόν να έχει όλη η οικογένεια. Σε αυτή την περίπτωση, όλοι πρέπει να ακολουθήσουν τη θεραπεία. Δοκιμάστε μερικές από αυτές τις απλές και χρήσιμες συμβουλές:

  • Όλα τα μέλη της οικογένειας πρέπει να κάνουν μπάνιο το πρωί. Αυτό θα βοηθήσει στην εξάλειψη πολλών αυγών. 
  • Η ενόχληση και η φαγούρα μπορούν να αντιμετωπιστούν κάνοντας μπάνιο με χλιαρό νερό και χρησιμοποιώντας μια ήπια κρέμα.
  • Αλλάξτε τα εσώρουχα και τα σεντόνια συχνά. Αυτό θα μειώσει τη μόλυνση και τον κίνδυνο επανεμφάνισης.
  • Φροντίστε να έχουν κομμένα νύχια και να τα πλένετε με μια βούρτσα.
  • Όλοι στην οικογένεια πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους, ειδικά αφού πάνε τουαλέτα και πριν το φαγητό.

2. Προσέξτε τη διατροφή τους για να αποφύγετε τα παράσιτα στο έντερο

Ένας μύθος για τα παράσιτα έχει να κάνει με την κατανάλωση γλυκών. Σίγουρα έχετε ακούσει να λένε ότι ένα παιδί έχει παράσιτα επειδή ξαφνικά λαχταράει να φάει γλυκό. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Καλό θα ήταν, ωστόσο, να προσέχετε τι τρώνε. Η κατανάλωση γλυκών μπορεί να μην αποτελεί ένδειξη παρουσίας παρασίτων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλά για την υγεία τους.

γλυκά και παιδιά

Όταν πλένετε τα τρόφιμα για να φάνε τα παιδιά σας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε πηγές νερού χωρίς βακτήρια καθώς η χρήση νερού που είναι μολυσμένο με περιττώματα είναι ένας από τους κύριους λόγους που τα παιδιά εμφανίζουν παράσιτα στο έντερο.

Αν και είναι αλήθεια ότι πρέπει να προσέχετε τη διατροφή των παιδιών σας, το φαγητό δεν είναι η πρωταρχική αιτία των παρασίτων.

Η άμμος στο πάρκο, οι παιδικές χαρές, οι πισίνες, τα καθίσματα στις τουαλέτες, τα παιχνίδια, τα χέρια και τα νύχια των χεριών είναι τα βασικά σημεία που μπορείτε να βρείτε παράσιτα. Γι’ αυτό το λόγο είναι απολύτως απαραίτητο να μάθετε στο παιδί σας σωστούς κανόνες υγιεινής.

3. Δώστε προσοχή στην ποιότητα του ύπνου τους

Τα αυγά από τα παράσιτα εισέρχονται από το στόμα και φτάνουν στο πεπτικό σύστημα, και εκκολάπτονται στο λεπτό έντερο. Η προνύμφη των παρασίτων προχωράει μέχρι να εγκατασταθεί στο παχύ έντερο.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, τα θηλυκά σκουλήκια φτάνουν στο τέλος του πεπτικού συστήματος και αφήνουν το σώμα για να γεννήσουν περισσότερα αυγά. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

παράσιτα στο έντερο

Αυτό προκαλεί ανήσυχα όνειρα, ενόχληση, εφιάλτες, τρίξιμο δοντιών, ακόμη και υπνοβασία. Γι’ αυτό πρέπει να δώσετε προσοχή στο πόσο καλά κοιμάται το παιδί σας.

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, ελέγξτε τα γεννητικά όργανα του παιδιού σας και ιδιαίτερα τον ορθό. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τα περιττώματά τους όπου μπορείτε να παρατηρήσετε τα παράσιτα σαν μικρές, άσπρες κλωστές.

Συμπέρασμα

Ξέρετε τι να κάνετε αν το παιδί σας έχει παράσιτα στο έντερο;

Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη μόλυνση που επηρεάζει την υγεία και ευημερία του παιδιού σας. Αν δε χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία ή δεν πάτε στο γιατρό, η μόλυνση μπορεί να εμφανιστεί ξανά οποιαδήποτε στιγμή.

Παράσιτα δεν έχουν μόνο τα παιδιά. Μόλις μολυνθούν, είναι πιθανόν όλοι στο σπίτι να κολλήσουν. Μόλις η μόλυνση αντιμετωπιστεί, εφαρμόστε σωστούς κανόνες υγιεινής στο σπίτι. Αυτό θα σας βοηθήσει όχι μόνο να αποφύγετε τα εντερικά παράσιτα, αλλά και άλλες ασθένειες που μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη την οικογένεια.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.