Πόσο αποτελεσματικά είναι τα γυαλιά με φίλτρο Blue Light;

Η συχνή έκθεση σε μπλε φως από ηλεκτρονικές οθόνες μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο ανθρώπινο μάτι. Ανακαλύπτουμε πόσο αποτελεσματικά μπορεί να είναι τα γυαλιά φίλτρου μπλε φωτός.
Πόσο αποτελεσματικά είναι τα γυαλιά με φίλτρο Blue Light;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το φως είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο. Αποτελείται από μια σειρά διαφορετικών κυμάτων που διαφέρουν ως προς την εκπομπή ενέργειας. Με μερικά από αυτά, όπως το μπλε φως, αντιλαμβανόμαστε την ενέργεια αλλά δεν παρατηρούμε το χρώμα τους. Σήμερα θα μάθουμε πόσο αποτελεσματικά είναι τα γυαλιά με φίλτρο Blue Light.

Περίπου το ένα τρίτο των κυμάτων που είναι ορατά στους ανθρώπους είναι μπλε φως. Είναι υψηλής συχνότητας και ενέργειας και ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν χτυπά τα μάτια, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις.

Για να αποφύγετε τέτοιες αρνητικές συνέπειες, προτείνουν τη χρήση φιλτραρισμένων γυαλιών. Είναι όμως αυτά τα φίλτρα αποτελεσματικά ή και απαραίτητα; Είναι το μπλε φως επιβλαβές; Θα απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις σε αυτό το άρθρο.

Διαφορετικές πηγές για το Blue Light

Μπλε φως: μια γυναίκα ξεκουράζεται μπροστά στον υπολογιστή της.
Τακτικά διαλείμματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της βλάβης που μπορεί να προκαλέσει το μπλε φως.

Αν και δεν είναι ο μόνος, ο ήλιος είναι η κύρια πηγή μπλε φωτός. Αυτός είναι ο λόγος που ο ουρανός χωρίς σύννεφα έχει αυτό το χρώμα. Και, όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτίθεστε σε αυτά τα κύματα σχεδόν συνεχώς.

Επιπλέον, υπάρχουν πολλές άλλες πηγές σε εσωτερικούς χώρους και είναι τεχνητές, για παράδειγμα:

 • Φώτα φθορισμού.
 • Λαμπτήρες LED.
 • Όλες οι τηλεοράσεις πλάσματος, LCD, LED, smart.
 • Φορητοί υπολογιστές και οθόνες υπολογιστών.
 • Smartphones.
 • Δισκία.
 • Συσκευές βιντεοπαιχνιδιών.

Σχεδόν χωρίς εξαίρεση, όλες οι οθόνες εκπέμπουν μπλε φως. Και παρόλο που η ποσότητα ενέργειας είναι σχετικά μικρή σε σύγκριση με τον ήλιο, το θέμα είναι ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας οι περισσότεροι άνθρωποι αλληλεπιδρούν για σχεδόν δέκα ώρες την ημέρα με διάφορες συσκευές και τις κρατούν πολύ κοντά στα μάτια τους.

Γιατί θεωρείται το μπλε φως επιβλαβές;

Γνωρίζουμε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) είναι επιβλαβής για την υγεία, αλλά οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν άλλα μήκη κύματος.

Ευτυχώς, ο κερατοειδής και ο φακός εμποδίζουν αποτελεσματικά τις ακτίνες UV και εμποδίζουν τις περισσότερες από αυτές να φτάσουν στον αμφιβληστροειδή. Στην πραγματικότητα, λιγότερο από 1% περνάει, ακόμη και χωρίς γυαλιά.

Ωστόσο, η περίπτωση με το μπλε φως είναι διαφορετική, καθώς περνάει χωρίς έλεγχο. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλο το μπλε φως φτάνει στον αμφιβληστροειδή.

Όσον αφορά τις πιθανές επιπτώσεις στην όραση, ενώ είναι αλήθεια ότι οι ψηφιακές ηλεκτρονικές συσκευές εκπέμπουν αυτό το φως, οι οθόνες από μόνες τους δεν θα πρέπει να έχουν τόσο σημαντικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το αν μπορεί να προκαλέσει κόπωση ή άλλα προβλήματα, οι ερευνητές δεν έχουν ακόμη καταλήξει. Μπορεί να εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το μάτι. Μεταξύ αυτών είναι:

 • Οι οθόνες μπορεί να προκαλέσουν κόπωση επειδή περνάμε πολύ χρόνο χωρίς τα μάτια μας να αλλάζουν εστίαση.
 • Η υπερβολική εργασία καταπονεί τους μυς των ματιών.
 • Μπορεί να υπάρχουν άλλες πηγές (λάμπες, παράθυρο) που προκαλούν λάμψη και κουράζουν τα μάτια.

Μπορεί το μπλε φως από τις οθόνες να επηρεάσει πραγματικά την όραση;

Αξίζει να θυμηθούμε ότι το μπλε φως είναι υψηλής ενέργειας, όπως αναφέρθηκε, αλλά έχει επίσης σχετικά μικρό μήκος κύματος. Αυτό σημαίνει ότι διασκορπίζεται εύκολα, ειδικά όταν υπάρχει άλλη πηγή κοντά.

Ως αποτέλεσμα, όταν προσπαθείτε να κοιτάξετε μια οθόνη, προσαρμόζετε συνεχώς την όρασή σας όταν προσπαθείτε να εστιάσετε, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη κόπωση των ματιών.

Επιπλέον,μελέτες σε πειραματόζωα, καθώς και πειράματα, έδειξαν ότι το ορατό φως μικρού μήκους κύματος μπορεί να προκαλέσει φωτοτοξική βλάβη στον αμφιβληστροειδή.

Με αυτή την έννοια, η μόνιμη έκθεση στο μπλε φως θα μπορούσε να επηρεάσει τα ευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς. Αυτό μπορεί να έχει αποτελέσματα παρόμοια με αυτά του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας, ακόμη και να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης που θα μπορούσε να γίνει μόνιμη.

Ωστόσο, άλλα έγγραφα που έχουν αξιολογήσει διάφορες μελέτες δεν βρήκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε από αυτές τις πηγές πλησίαζε επικίνδυνα όρια για την υγεία σε σύγκριση με τα καθορισμένα όρια και με αυτά που απορροφούμε όταν κοιτάζουμε τον ουρανό, ακόμη και με παρατεταμένους χρόνους προβολής.

Ενώ πολλοί επαγγελματίες οφθαλμικής φροντίδας εκφράζουν ανησυχίες για την υπερβολική χρήση ηλεκτρονικών οθονών, χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί το όριο ανοχής του ανθρώπινου ματιού στο τεχνητό μπλε φως.

Πώς λειτουργούν τα γυαλιά με φίλτρο Blue Light

Μια γυναίκα κάνει μασάζ ανάμεσα στα μάτια της.
Η κόπωση των ματιών μπορεί να είναι σύμπτωμα υπερβολικής έκθεσης στο μπλε φως.

Μερικοί άνθρωποι πρέπει να χρησιμοποιούν συνεχώς ηλεκτρονικές συσκευές. Για παράδειγμα, όσοι εργάζονται από το σπίτι. Για αυτούς, η χρήση οθόνης με φίλτρο Blue light είναι μια επιλογή.

Υπάρχουν πολλά τέτοια φίλτρα που είναι κατάλληλα για οθόνες υπολογιστών, καθώς και tablet και smartphone. Μειώνουν σημαντικά την ποσότητα του μπλε φωτός που εκπέμπεται χωρίς να επηρεάζουν την ορατότητα της συσκευής.

Υπάρχουν επίσης γυαλιά που εξυπηρετούν τον ίδιο σκοπό μειώνοντας την ποσότητα του μπλε φωτός που φτάνει στα μάτια, είτε από συσκευές είτε από τον ήλιο. Αυτά είναι γυαλιά χωρίς ιατρική συνταγή. Εάν φοράτε διορθωτικά γυαλιά, μπορείτε να ζητήσετε προστασία φίλτρου μπλε φωτός. Επιπλέον, οι αντι-ανακλαστικές επικαλύψεις, όπως οι φωτοχρωμικοί φακοί, μειώνουν επίσης μέρος της λάμψης από τις οθόνες και αποκλείουν μέρος του μπλε φωτός.

Είναι χρήσιμα τα γυαλιά με φίλτρο Blue Light;

Μελέτες για το θέμα έχουν βρει αποτελέσματα που υποστηρίζουν και τις δύο δυνατότητες. Οι απόψεις των επιστημόνων σχετικά με το υποτιθέμενο όφελος από τη χρήση φακών φίλτρου μπλε φωτός είναι αντικρουόμενες. Δεν φαίνεται να υπάρχουν ακόμη πειστικά και ευρέως διαδεδομένα στοιχεία ότι τέτοια φίλτρα, είτε σε οθόνες είτε σε γυαλιά, μειώνουν την κόπωση των ματιών, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι το μπλε φως δεν είναι η μόνη αιτία αυτού του προβλήματος.

Ωστόσο, η χρήση φίλτρων όταν κοιτάζετε συσκευές ή εκτίθεστε στο ηλιακό φως είναι μια επιλογή, μαζί με άλλα μέτρα, για να μειώσετε ή να αποτρέψετε τη μακροπρόθεσμη βλάβη.

Το μπλε φως δεν είναι κακό από μόνο του

Λοιπόν, γιατί να μην αποκλείσουμε όλες τις πηγές μπλε φωτός γύρω μας; Αυτό δεν είναι δυνατό ή επιθυμητό για διάφορους λόγους. Αρχικά, προφανώς δεν μπορούμε να εξαλείψουμε τον ήλιο. Επιπλέον, δεν είναι το μπλε φως πάντα επιβλαβές.

Τα θετικά του αποτελέσματα σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία, τη μνήμη, ακόμη και τη διάθεση. Για παράδειγμα, στην περίπτωση εποχιακής συναισθηματικής διαταραχής, η έκθεση σε λαμπτήρα HEV χρησιμοποιείται ως θεραπεία.

Έτσι, δεν είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί εντελώς αυτό το είδος φωτός. Ωστόσο, είναι σκόπιμο να ληφθούν προφυλάξεις για τη μείωση της κόπωσης των ματιών, όπως τακτικά διαλείμματα (5 λεπτά κάθε μισή ώρα), να μην πλησιάζετε πολύ στη συσκευή, να προσαρμόζετε τις ρυθμίσεις φωτεινότητας, γραμματοσειράς και μεγέθους εικόνας, μεταξύ άλλων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Davies S, Elliott M, Floor E et al. Photocytotoxicity of lipofuscin in human retinal pigment epithelial cells. Free Rad Biol Med 2001; 31: 256– 265.
 • Esaki Y, Kitajima T, Ito Y et al. Wearing blue light-blocking glasses in the evening advances circadian rhythms in the patients with delayed sleep phase disorder: An open-label trial. Chronobiology International. 2016; 33:8, 1037-1044.
 • Kuse Y, Ogawa K, Tsuruma K, Shimazawa M, Hara H. Damage of photoreceptor-derived cells in culture induced by light emitting diode-derived blue light. Sci Rep. 2014; 4: 5223.
 • Landon D, Barker C, Heath M et al. Evening wear of blue-blocking glasses for sleep and mood disorders: a systematic review. Chronobiology International. 2021; 24: 1-9.
 • Lawrenson J, Hull C, Downie L. The effect of blue-light blocking spectacle lenses on visual performance, macular health and the sleep-wake cycle: a systematic review of the literature. Ophthalmic Physiol Opt. 2017; 37(6): 644-654.
 • Sheppard A, Wolffsohn J. Digital eye strain: prevalence, measurement and amelioration. BMJ Open Ophthalmol. 2018; 3(1): e000146. doi: 10.1136/bmjophth-2018-000146.
 • Sparrow J, Miller A, Zhou J. Blue light-absorbing intraocular lens and retinal pigment epithelium protection in vitro. J Cataract Refr Surg. 2004; 30: 873– 878.
 • Vagge A, Ferro L et al. Blue light filtering ophthalmic lenses: A systematic review. Seminars in Ophthalmology. 2021; 18: 1-8. doi: 10.1080/08820538.2021.1900283.
 • Thrive Foundation of Youth. The Common Sense Census. commonsensemedia.org/sites/default/files/uploads/research/census_researchreport.pdf
 • Theoria, Vol. 18 (2): 69-80, 2009. LA RADIACIÓN ULTRAVIOLETA. SU EFECTO DAÑINO Y CONSECUENCIAS PARA LA SALUD HUMANA. https://www.redalyc.org/pdf/299/29917006006.pdf
 • Mol Vis. 2016; 22: 61–72. Published online 2016 Jan 24. Effects of blue light on the circadian system and eye physiology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4734149
 • Ophthalmic & Physiological Optics. (2017). Blue-light filtering ophthalmic lenses: to prescribe, or not to prescribe? https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/opo.12414
 • Eye (Lond). 2016 Feb;30(2):230-3. Low-energy light bulbs, computers, tablets and the blue light hazard. doi: 10.1038/eye.2015.261. Epub 2016 Jan 15.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.