Το καθημερινό άγχος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Το καθημερινό άγχος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, γι' αυτό σας συμβουλεύουμε να μάθετε να χαλαρώνετε και να χτίσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα καθώς πολύ συχνά περνούν απαρατήρητα.
Το καθημερινό άγχος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρτίου, 2021

Άγχος και κατάθλιψη φαίνονται διαφορετικά. Το πρώτο σχετίζεται με τη νευρικότητα, το δεύτερο με την παθητικότητα. Όμως, το καθημερινό άγχος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, όπως και η κατάθλιψη προκαλεί άγχος.

Γιατί μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη το καθημερινό άγχος; Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι και οι δύο καταστάσεις αποτελούν ανεπαρκή αντίδραση σε προβλήματα, προκλήσεις, και δυσκολίες. Αυτά προκαλούν ανησυχία, απόγνωση, και απροθυμία.

Και τα δύο προβλήματα είναι χαρακτηριστικά του τελευταίου αιώνα και οφείλονται στον τρόπο ζωής που μας επέβαλε η κοινωνία μας. Τα υπερβολικά ερεθίσματα, οι φρενήρεις ρυθμοί των δραστηριοτήτων, η αυξημένη συναισθηματική απομόνωση. Το σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ώστε να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για να το αποφύγετε.

Καθημερινό άγχος

Το άγχος από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να το διατηρείτε σε ήπια επίπεδα. Αυτή η συναισθηματική αντίδραση επιτρέπει στο άτομο να έχει μεγαλύτερη εγρήγορση και να αμύνεται καλύτερα σε επικίνδυνες ή με ρίσκο καταστάσεις. Όμως, αν το βιώνετε συνεχώς, ή σε πολύ υψηλά επίπεδα, μπορεί να γίνει πρόβλημα.

Όταν πυροδοτείται το άγχος, το σώμα αντιδρά με αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης. Ομοίως, το σώμα σας αυξάνει μία ακόμη ορμόνη και νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται αδρεναλίνη. Μια παρενέργεια αυτού είναι η ταχύτερη και πιο δυνατή αντίδραση του σώματος στο ερέθισμα.

Το άγχος μπορεί να γίνει συχνή αίσθηση αν το άτομο δε μάθει να κατηγοριοποιεί ορισμένα ερεθίσματα που δεν είναι επικίνδυνα. Παραδείγματος χάρη, η καθυστέρηση στη δουλειά, το τελείωμα μιας εργασίας, ή ακόμη και η έξοδος από το σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, το άγχος γίνεται συνεχές και το σώμα υπερφορτώνεται συνέχεια.

Γυναίκα με σκυμμένο το κεφάλι στο γραφείο
Η εργασία είναι μια πηγή άγχους για πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν καθημερινά.

Το καθημερινό άγχος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Το καθημερινό άγχος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη επειδή η διατήρηση της εγρήγορσης για μεγάλα διαστήματα παρεμβαίνει στις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματος. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και να προκαλέσει κατάθλιψη.

Και οι δύο διαταραχές σχετίζονται πολύ συχνά, και, για την ακρίβεια, είναι πολύ όμοιες σε αρκετά από τα συμπτώματά τους. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν προέρχονται όλα τα είδη κατάθλιψης από το άγχος, αλλά το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης.

Το άγχος είναι εξουθενωτικό και μας κυριεύει, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες όπως μειωμένη παραγωγικότητα, φτωχή απόδοση στη δουλειά, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, διατροφικές διαταραχές ή διαταραχές ύπνου.

Η καθημερινή σας ρουτίνα σας φαίνεται δύσκολη ή σας οδηγεί σε απόγνωση. Όλα τα παραπάνω, οδηγούν σε έναν αίσθημα προσωπικής ανεπάρκειας, συνοδευόμενης από θλίψη και έλλειψη κινήτρων. Σε αυτό το σημείο πλησιάζετε στην κατάθλιψη η οποία έχει διάφορα επίπεδα.

Πώς ν’ ανιχνεύσετε το πρόβλημα

Πολλά άτομα γύρω από γυναίκα με άγχος
Αν προσέξετε τα αρχικά σημάδια του άγχους και της κατάθλιψης θα μπορέσετε να λάβετε προληπτικά μέτρα.

Καθώς το καθημερινό άγχος μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, όπως και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει άγχος, το σημαντικότερο είναι να προσέχετε τα πρώιμα σημάδια προκειμένου να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα άμεσα.

Υπάρχουν αρκετά συμπτώματα που μαρτυρούν την κατάσταση, όπως:

  • Συνεχής ένταση: Αυτή η αίσθηση πιεστικής ζωής, σαν να πρόκειται για μια μόνιμη πάλη.
  • Ευερεθιστότητα: Θυμώνετε συχνά και σας νευριάζουν μικρά πράγματα περισσότερο απ’ ότι θα έπρεπε.
  • Κλαίτε χωρίς λόγο: Θέλετε να κλάψετε χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος.
  • Έχετε μικρό ενθουσιασμό για τη ζωή: Έχετε έλλειψη ενδιαφέροντος και απάθεια προς την ίδια τη ζωή. Τα σχέδιά σας δε σας ενθουσιάζουν και νιώθετε σαν να ζείτε με νωθρότητα.
  • Απομόνωση και μίσος για τον εαυτό σας: Αποφεύγετε τις επαφές με άλλα άτομα, ειδικά οικεία άτομα. Αρχίζετε να ασκείτε έντονη κριτική στον εαυτό σας.
  • Γνωστικά προβλήματα: Προσοχή, συγκέντρωση, ταχύτητα και πνευματική οξύτητα αρχίζουν να μειώνονται.
  • Αναποφασιστικότητα: Εμφανίζονται ισχυρές αμφιβολίες σχεδόν για το οτιδήποτε, και δυσκολεύεστε να πάρετε αποφάσεις.

Άγχος και κατάθλιψη σας επηρεάζουν σωματικά

Όταν έχετε άγχος και κατάθλιψη, υπάρχουν και σωματικά σημάδια. Το κύριο σύμπτωμα είναι ένα αίσθημα μόνιμης κούρασης το οποίο δε φεύγει με τον ύπνο. Για την ακρίβεια, τα προβλήματα ύπνου, όπως αϋπνία ή διακοπτόμενος ύπνος, είναι πολύ συχνά.

Τα διατροφικά προβλήματα είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό, είτε επειδή τρώτε λίγο είτε επειδή τρώτε πολύ. Το άγχος και η κατάθλιψη είναι παράγοντες επικινδυνότητας για την ανάπτυξη εθισμών. Δεν είναι ασυνήθιστο όταν ένα άτομο βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση να παραμελεί την προσωπική υγιεινή.

Αν λοιπόν δείτε ότι η ζωή σας κυλά προς το μόνιμο άγχος ή την κατάθλιψη, και προκαλούνται συμπτώματα σε καθημερινή βάση, κανονίστε μια συμβουλευτική συνεδρία με έναν επαγγελματία υγείας. Ίσως, με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής και με επαγγελματικές συμβουλές, να καταφέρετε ν’ αναστρέψετε τη διαδικασία προτού γίνει σοβαρή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Valdés, J. L., & Torrealba, F. (2006). La corteza prefrontal medial controla el alerta conductual y vegetativo: Implicancias en desórdenes de la conducta. Revista chilena de neuro-psiquiatría, 44(3), 195-204.
  • Montejo, A. P. (2001). Evaluación del desempeño laboral. Gestión, 2(9).
  • Herrero, J., & Musitu, G. (1998). Apoyo social, estrés y depresión: un análisis causal del efecto supresor. Revista de Psicología Social, 13(2), 195-203.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.