Η σημασία του καθαρού αέρα στο σπίτι και στην υγεία

Μπορεί να μην γνωρίζετε τη σημασία του καθαρού αέρα στο σπίτι. Ωστόσο, ανανεώνει τον αέρα και αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα που αποβάλλετε όταν αναπνέετε. Πώς είναι αυτό καλό για την υγεία σας; Συνεχίστε να διαβάζετε και θα μάθετε.
Η σημασία του καθαρού αέρα στο σπίτι και στην υγεία

Τελευταία ενημέρωση: 13 Σεπτεμβρίου, 2021

Ο αερισμός του σπιτιού για να επιτρέπεται ο καθαρός αέρας είναι μια συνήθεια που οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας θεωρούσαν σημαντική. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι μόνο για την εξάλειψη των άσχημων οσμών, αλλά στην πραγματικότητα κάνει πολύ περισσότερα. Ποια η σημασία του καθαρού αέρα στο σπίτι;

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι καπνίζουν σε εσωτερικούς χώρους. Επίσης, οι δουλειές των ανθρώπων τους εμποδίζουν να καθαρίζουν το σπίτι όσο θα ήθελαν. Όπως μπορείτε να φανταστείτε, οδηγεί στη συσσώρευση ορισμένων αερίων που είναι επιβλαβή για την υγεία σας.

Στην πραγματικότητα, η πρόσφατη πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε μια περίοδο εγκλεισμού σε πολλές χώρες. Αυτή η κατάσταση ανάγκασε πολλούς να μείνουν στο σπίτι περισσότερο από το συνηθισμένο.

Το σημερινό άρθρο θα εξηγήσει τα οφέλη του καθαρού αέρα στο σπίτι σας. Θα συζητήσουμε επίσης πώς να το κάνουμε αποτελεσματικά.

Η σημασία του καθαρού αέρα στο σπίτι

Ένα μοντέρνο σαλόνι.
Ο αερισμός του σπιτιού σας επιτρέπει να ανανεώνετε και να βελτιώνετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι.

Ο αερισμός του χώρου σας είναι πιο σημαντικός από όσο νομίζετε. Όπως ήδη γνωρίζετε, αποβάλλετε το τοξικό διοξείδιο του άνθρακα από το σώμα σας με κάθε ανάσα που παίρνετε. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες.

Έτσι, δεν συσσωρεύεται μόνο διοξείδιο αλλά και άλλες επιβλαβείς ουσίες, όπως ο καπνός του τσιγάρου ή ουσίες που παράγονται από το μαγείρεμα.

Ομοίως, αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό εάν έχετε λέβητα ή σόμπα ή τζάκι. Πράγματι, σχεδόν όλες οι συσκευές έχουν πρίζα, αλλά είναι συνηθισμένο μέρος των αερίων να συσσωρεύονται σε εσωτερικούς χώρους. Αυτό, βέβαια, είναι επιζήμιο για την υγεία.

Εν τω μεταξύ, ο αερισμός του σπιτιού βοηθά στην ανανέωση του οξυγόνου και ρυθμίζει την υγρασία. Το ίδιο ισχύει για τις άσχημες οσμές, τα αιωρούμενα σωματίδια, ακόμη και τη σκόνη. Αυτά μειώνονται όταν αερίζετε και, επομένως, το περιβάλλον βελτιώνεται.

Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει καθαρός αέρας;

Ο ακατάλληλος εξαερισμός μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας. Πρώτα απ ‘όλα, αυξάνει τον κίνδυνο αλλεργιών και λοιμώξεων καθώς είναι πιο εύκολο να συσσωρευτούν σκόνη και μικρόβια.

Επιπλέον, αφήνετε τον ήλιο να εξαλείψει μεγάλο αριθμό μικροοργανισμών. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι ότι εμποδίζουμε τον πολλαπλασιασμό της μούχλας εξισορροπώντας την υγρασία στο δωμάτιο όταν αερίζουμε.

Πώς να αερίσετε σωστά ένα μέρος;

Ένα καθαρό κρεβάτι.
Περιμένετε 10 έως 15 λεπτά αφότου σηκωθείτε πριν στρώσετε το κρεβάτι σας.

Μπορείτε να ακολουθήσετε μερικές απλές συμβουλές για να αερίσετε σωστά ένα δωμάτιο ή ολόκληρο το σπίτι. Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη την εποχή του έτους, την υγρασία και τη θερμοκρασία. Αυτό συμβαίνει επειδή θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την καλύτερη ώρα της ημέρας για να το κάνετε.

Επιπλέον, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα ρεύμα σε όλο το σπίτι. Δηλαδή, ανοίξτε τα παράθυρα όλων των δωματίων ταυτόχρονα, εάν είναι δυνατόν. Γενικά, ένα διάστημα περίπου δέκα ή είκοσι λεπτών είναι αρκετό για να ανανεωθεί ο αέρας.

Είναι πάντα καλύτερο να αερίζετε το υπνοδωμάτιό σας αμέσως μόλις σηκωθείτε. Επιπλέον, περιμένετε περίπου 15 λεπτά πριν στρώσετε το κρεβάτι σας για να αερίσετε τα σεντόνια.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ο καλύτερος χρόνος για αερισμό είναι το πρωί ή το μεσημέρι. Με αυτόν τον τρόπο η θερμοκρασία δεν θα είναι τόσο κρύα όσο τη νύχτα. Το αντίθετο συμβαίνει όμως το καλοκαίρι. Λάβετε υπόψη ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι υπάρχουν σε ένα σπίτι, τόσο περισσότερο πρέπει να το αερίζετε.

Τέλος, λάβετε υπόψη ότι δεν είναι καλό να διατηρείτε ορισμένα δωμάτια συνεχώς κλειστά. Στην πραγματικότητα, πρέπει να αερίζετε συχνά εάν κάποιος καπνίζει ή εάν έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα θέρμανσης ενώ κοιμάστε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Cincinelli A, Martellini T. Indoor Air Quality and Health. Int J Environ Res Public Health. 2017;14(11):1286. Published 2017 Oct 25. doi:10.3390/ijerph14111286
  • WHO Guidelines for Indoor Air Quality: Selected Pollutants. Geneva: World Health Organization; 2010. Introduction. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK138700/
  • Apte K, Salvi S. Household air pollution and its effects on health. F1000Res. 2016;5:F1000 Faculty Rev-2593. Published 2016 Oct 28. doi:10.12688/f1000research.7552.1
  • Lo decía tu madre: “Hay que ventilar la casa”, ahora lo dicen los médicos | ICON | EL PAÍS. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://elpais.com/elpais/2018/07/17/icon/1531831976_182978.html

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.