Ερεθισμένα μάτια: Αιτίες και απλές θεραπείες

Έχετε ερεθισμένα μάτια; Ο ερεθισμός των ματιών, μια πάθηση γνωστή και ως οφθαλμίτιδα, μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες.
Ερεθισμένα μάτια: Αιτίες και απλές θεραπείες
Karla Henríquez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Karla Henríquez.

Τελευταία ενημέρωση: 17 Ιουνίου, 2019

Έχετε ερεθισμένα μάτια; Ο ερεθισμός των ματιών, μια πάθηση γνωστή και ως οφθαλμίτιδα, μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές αιτίες. Οι αλλεργίες, η παρατεταμένη προσήλωση στην οθόνη του υπολογιστή ή ακόμα το να ακουμπάτε τα μάτια σας με βρώμικα δάχτυλα μπορούν να προκαλέσουν αυτήν την επίπονη κατάσταση, που συναντάται αρκετά συχνά. Η πρόληψη και οι καλές συνήθειες είναι σημαντικές για την όρασή σας και για αυτόν τον λόγο θέλουμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές απλές θεραπείες.

Γιατί έχετε ερεθισμένα μάτια;

Προτού χρησιμοποιήσετε οποιουδήποτε είδους οφθαλμικές σταγόνες ή θεραπείες, πρέπει να γνωρίζετε από τι έχει προκληθεί ο ερεθισμός στα μάτια σας. Εάν δεν ξέρετε τις αιτίες, η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί σημαντικά. Ας εξετάσουμε μερικά από τα πιθανά αίτια:

Οφθαλμική μόλυνση

ερεθισμένα μάτια;
  • Σας έχει σίγουρα ξανασυμβεί τουλάχιστον μια φορά: Πόνος, ερεθισμός, κοκκίνισμα… ο κίνδυνος με τις οφθαλμικές μολύνσεις είναι πως μπορεί να εξελιχθούν σε επιπεφυκίτιδα και να εξαπλωθούν από το ένα μάτι στο άλλο. Αλλά πώς μολύνονται τα μάτια;
  • Οι μολύνσεις προκαλούνται από εξωτερικούς παράγοντες, για παράδειγμα μικροσκοπικά μεταλλικά αντικείμενα, στοιχεία του περιβάλλοντός σας στα οποία μπορεί να είστε αλλεργικοί, όπως η γύρη ή η σκόνη των δέντρων ή ακόμα και μικροσωματίδια που μεταφέρει ο αέρας. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως μεγάλη σημασία έχει να έχετε καθαρά χέρια, αφού μπορείτε να μεταδώσετε ουσίες και μικρόβια στα μάτια σας όταν τα χέρια σας είναι βρώμικα.
  • Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι η χρήση φακών επαφής μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια. Πρέπει να προσέχετε πώς τους χειρίζεστε και να τους φοράτε μόνο όταν επιτρέπεται, σύμφωνα με τον οφθαλμίατρό σας – είναι απολύτως απαραίτητο για υγιή μάτια. Περισσότερες πληροφορίες για το τι μπορεί να δημιουργήσουν οι φακοί εδώ.

Πολύ στεγνά μάτια – ξηροφθαλμία

ερεθισμένα μάτια σε γυναικα
  • Τα μάτια μερικών ανθρώπων δεν ενυδατώνονται καλά. Ξεραίνονται εύκολα και έτσι γίνονται πιο ευαίσθητα, επηρεάζονται από το περιβάλλον πιο πολύ και έτσι δημιουργείται οφθαλμική συμφόρηση. Αυτή η ξηροφθαλμία μπορεί να οφείλεται σε ορισμένες παθήσεις. Απευθυνθείτε στον γιατρό σας για σωστή διάγνωση.

Η έκθεση σε οθόνες υπολογιστών προκαλεί ερεθισμένα μάτια

ερεθισμένα μάτια από computer
  • Άλλη μια πολύ συχνή αιτία ερεθισμού των ματιών. Το φως που προέρχεται τις ηλεκτρονικές οθόνες -υπολογιστές, τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα- είναι πολύ βλαβερό για τα μάτια. Ερεθίζονται, κουράζονται και βλέπουν χειρότερα.. Είναι απαραίτητο να κάνετε διαλείμματα όταν δουλεύετε ώρα στον υπολογιστή.

Έλλειψη ύπνου

ερεθισμένα μάτια και αυπνια
  • Δεν νομίζουμε να σας φαίνεται περίεργο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει πολύ σοβαρή συμφόρηση στα μάτια. Επιπλέον, προκαλεί και αντιαισθητικές «σακούλες» κάτω από τα μάτια. Όταν κοιμάστε λιγότερο από όσο χρειάζεται ο οργανισμός σας, οι άμυνες του σώματος πέφτουν και γίνεστε πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις και ασθένειες. Το σώμα δεν λαμβάνει σωστή ποσότητα οξυγόνου, δεν νιώθει καλά, και ξυπνάτε με κόκκινα μάτια. Σίγουρα σας έχει συμβεί στο παρελθόν.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το αν πρέπει να κοιμάστε κοντά στο κινητό σας.

Θεραπείες για φροντίδα και αντιμετώπιση προβλημάτων στα μάτια

 αμαμμηλίδα

1. Φυσική ξεκούραση για τα μάτια

Όταν η αϋπνία σας κρατάει ξύπνιους όλο το βράδυ, ή αν δεν έχετε κοιμηθεί καλά για οποιονδήποτε λόγο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια απλή θεραπεία για να απαλύνετε τον ερεθισμό που προκαλείται στα μάτια. Χρησιμοποιήστε κρύες και χλιαρές κομπρέσες. Βρέξτε μια μικρή πετσέτα με πολύ φρέσκο νερό, και βάλτε την πάνω στο ένα μάτι. Κάντε το ίδιο με μια ακόμα, για το άλλο μάτι. Βρέξτε την πετσέτα με χλιαρό και όχι ζεστό νερό. Θα ενεργοποιήσει την κυκλοφορία του αίματος στα μάτια.

 

2. Έγχυμα από αμαμηλίδα για ερεθισμένα μάτια

  • Μια απλούστατη μέθοδος. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να παρασκευάσετε ένα έγχυμα από φύλλα αμαμηλίδας. Αφού τα φύλλα παραμείνουν λίγο στο νερό, βρέξτε λίγο βαμβάκι και αφήστε το στο ερεθισμένο μάτι για λίγα δευτερόλεπτα. Το έγχυμα θα βρέξει το μάτι, με εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού η αμαμηλίδα αποτελεί το καλύτερο βότανο για τον ερεθισμό των ματιών.

3. Καρότο

  • Το καρότο είναι ιδανικό αποσυμφορητικό για τα μάτια. Οι ευεργετικές του ιδιότητες για τα μάτια είναι ευρέως αναγνωρισμένες. Μην χάσετε την ευκαιρία να το δοκιμάσετε για να αντιμετωπίσετε ερεθισμούς στα μάτια. Βράστε ένα καρότο σε νερό, κόψτε δύο λεπτές φέτες και βάλτε τες πάνω στα βλέφαρά σας για 10 λεπτά. Επαναλάβετε τρεις φορές την ημέρα, κόβοντας άλλες δύο φέτες καρότου κάθε φορά. Έτσι θα μειωθεί σημαντικά η συμφόρηση και ο ερεθισμός στα μάτια σας.

Τώρα μπορείτε να δοκιμάσετε τις ανωτέρω συνταγές για τα ερεθισμένα μάτια!


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.