11 Ασθένειες που προκαλούν κούραση και υπνηλία

Σχεδόν όλοι έχουν περάσει στιγμές στη ζωή τους που έχουν βιώσει αυξημένη κούραση και υπνηλία. Αυτό είναι συνήθως προσωρινό. Εάν αυτή η κατάσταση κόπωσης επιμένει, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.
11 Ασθένειες που προκαλούν κούραση και υπνηλία

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε κουρασμένοι και νυσταγμένοι κατά καιρούς ή μετά από έντονη δραστηριότητα. Αφού ξεκουραστούμε καλά, η ενέργειά μας συνήθως αποκαθίσταται και μπορούμε να συνεχίσουμε τις συνήθεις δραστηριότητές μας χωρίς κανένα πρόβλημα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ασθένειες που προκαλούν κούραση και υπνηλία και θα τις εξετάσουμε σήμερα.

Αρχικά, η κούραση και ο ύπνος είναι δύο μηχανισμοί που διαθέτει ο οργανισμός για να μας δείξει ότι τα επίπεδα ενέργειάς μας έχουν πέσει εξαιρετικά χαμηλά και είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να φάμε κάτι και να ξεκουραστούμε για να τα αναπληρώσουμε. Εάν, μετά το φαγητό και την ξεκούραση, εξακολουθείτε να αισθάνεστε κουρασμένοι, τότε μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα υγείας.

Ορισμένες ασθένειες μπορούν να αυξήσουν την κούραση και να μας κάνουν να αισθανόμαστε νυσταγμένοι. Μπορεί να υποψιαστείτε ότι έχετε κάποιο είδος πάθησης ή ασθένειας, αν ξυπνάτε και νιώθετε σαν να μην κοιμηθήκατε καθόλου ή όταν κάνετε ένα διάλειμμα και δεν φαίνεται να ανακτάτε δυνάμεις.

Ποιες είναι λοιπόν οι ασθένειες που προκαλούν κούραση και υπνηλία; Ας ρίξουμε μια ματιά.

Ασθένειες που προκαλούν κούραση και υπνηλία

1. Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια σύνθετη διαταραχή, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η ακραία κόπωση που διαρκεί περισσότερο από έξι μήνες. Μπορείτε να το αναγνωρίσετε όταν η κόπωση επιδεινώνεται αισθητά αν εκτελείτε οποιαδήποτε δραστηριότητα, αλλά δεν μειώνεται, ακόμα και όταν έχετε κοιμηθεί. Ονομάζεται επίσης μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα. Τα αίτια είναι άγνωστα.

2. Αϋπνία

Η αϋπνία είναι μια διαταραχή του ύπνου που προκαλεί δυσκολία στο να αποκοιμηθείτε ή να κοιμηθείτε αρκετά. Είναι σχεδόν πάντα ένα προσωρινό πρόβλημα, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που γίνεται χρόνια η αϋπνία.

A man with insomnia.
Η αϋπνία είναι συνήθως προσωρινή, αλλά μπορεί να γίνει χρόνια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το να μην μπορείτε να κοιμηθείτε είναι μερικές φορές μια παθολογία από μόνη της. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος.

3. Κατάθλιψη, κούραση και υπνηλία

Είναι πολύ συνηθισμένο για τα άτομα με κατάθλιψη να εμφανίζουν συχνά κόπωση και υπνηλία. Αυτή η ψυχολογική διαταραχή κάνει το άτομο να αισθάνεται ότι δεν έχει δύναμη και κίνητρο για να φέρει εις πέρας τις καθημερινές του δραστηριότητες. Αρκετά συχνά, αυτό εκδηλώνεται ως συνεχής κόπωση, ακόμη και αν δεν εκτελείται καμία επίπονη ενέργεια.

4. Λοιμώξεις

Οι λοιμώξεις αναγκάζουν τον οργανισμό να καταβάλει επιπλέον προσπάθεια προκειμένου να καταπολεμήσει τους μικροοργανισμούς. Η ενέργεια που διαθέτει ο οργανισμός χρησιμοποιείται για να εξοντώσει τα μικρόβια ή να περιορίσει τη ζημιά που μπορούν να προκαλέσουν. Αυτό έχει ως επακόλουθο την πρόκληση μεγαλύτερης κούρασης και υπνηλίας.

5. Άπνοια ύπνου

Η άπνοια ύπνου είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αυτό συμβαίνει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, για μικρά χρονικά διαστήματα. Το αποτέλεσμα είναι η επιδείνωση της ποιότητας της ανάπαυσης και η μειωμένη πρόσληψη οξυγόνου.

Ανακαλύψτε περισσότερα για την κατάσταση αυτή εδώ: Φυσικές θεραπείες για την άπνοια ύπνου

6. Διαταραχές του θυρεοειδούς

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς, ιδίως ο υποθυρεοειδισμός, προκαλούν περισσότερη κούραση και υπνηλία από το φυσιολογικό. Αυτό οφείλεται στην επιβράδυνση του μεταβολισμού. Ο ύπνος είναι κατακερματισμένος και η νευρωνική δραστηριότητα δεν αναπτύσσεται τόσο γρήγορα ή τόσο καλά όσο θα έπρεπε.

7. Αναιμία

Η αναιμία είναι μια ασθένεια κατά την οποία το αίμα έχει λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια από το φυσιολογικό ή χαμηλότερη συγκέντρωση αιμοσφαιρίνης. Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η έλλειψη σιδήρου στον οργανισμό.

Ένα από τα τυπικά συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι η κόπωση και το αίσθημα συνεχούς αδυναμίας. Το άτομο αισθάνεται ότι δεν έχει αρκετή ενέργεια για να ανταπεξέλθει στην καθημερινή ζωή.

8. Ινομυαλγία

Η ινομυαλγία είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο μυοσκελετικό πόνο και αυξημένη ευαισθησία σε συγκεκριμένα σημεία. Ένα από τα συμπτώματά της είναι η αυξημένη κούραση και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά συγχέεται με το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, οπότε η ακριβής διάγνωση είναι σημαντική.

9. Καρδιακές παθήσεις

Τα άτομα με απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών, καρδιακή ανεπάρκεια ή αρρυθμίες συχνά αισθάνονται κόπωση. Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά δεν έχει αρκετή δύναμη για να συστέλλεται αρκετά καλά ώστε να στέλνει αίμα σε όλο το σώμα. Επιπλέον, οι καταστάσεις αυτές συχνά συνοδεύονται από συχνές ζαλάδες.

A chart showing a heart problem.
Ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός των αρρυθμιών διαταράσσει τη φυσιολογική ροή του αίματος προς τους ιστούς, οπότε λιγότερο οξυγόνο φτάνει σε ολόκληρο το σώμα.

10. Διαβήτης, κούραση και υπνηλία

Ο διαβήτης περιλαμβάνει μια σειρά αλλαγών που συνδέονται με τη γλυκόζη στο αίμα και τα κύτταρα. Ο τροποποιημένος μεταβολισμός συνδέεται με συνεχή κόπωση και υπνηλία σε όσους πάσχουν από τη νόσο.

Δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ενέργεια για την εκτέλεση των φυσιολογικών καθημερινών δραστηριοτήτων. Ομοίως, πολλοί ασθενείς χάνουν μυϊκή μάζα και αυτό προκαλεί μεγαλύτερη εξάντληση κατά την εκτέλεση οποιασδήποτε εργασίας.

11. Καρκίνος

Οι όγκοι που προκαλούν μη εμφανή απώλεια αίματος, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, προκαλούν στον οργανισμό πρόσθετη φθορά, αναιμία και κόπωση. Σε ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως το λέμφωμα, η αυξημένη κούραση και υπνηλία είναι συχνά ένα από τα πρώτα μη ειδικά συμπτώματα.

Τι πρέπει να κάνω αν νιώθω κούραση και υπνηλία;

Αν αισθάνεστε περισσότερη κούραση και υπνηλία από το συνηθισμένο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ρίξετε μια ματιά στον τρόπο ζωής σας. Μπορεί να έχετε υπερφόρτωση εργασίας, να μην ξεκουράζεστε αρκετά ή να αντιμετωπίζετε κακή ποιότητα ύπνου.

Εάν η κατάσταση παρατείνεται, ακόμη και μετά τη λήψη των αρχικών μέτρων, θα πρέπει να υποψιαστείτε υποκείμενη ασθένεια. Η συνεχής κόπωση που περιορίζει την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπεται.

Μια ιατρική διάγνωση θα καθορίσει την αιτία της κόπωσης. Ανάλογα με το τι θα διαπιστωθεί, θα καταρτιστεί ένα σχέδιο θεραπείας.

Δεν πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός ότι και η ηλικία παίζει ρόλο. Όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται λίγο πιο δύσκολο να ανακτήσει κανείς την ενέργεια που δαπανάται απλώς κάνοντας ένα διάλειμμα. Αυτό είναι φυσιολογικό και δεν πρέπει να αποτελεί λόγο ανησυχίας.

Μπορεί επίσης να υπάρχει μεγαλύτερο αίσθημα κόπωσης και επιθυμία για ύπνο απλώς και μόνο λόγω φαρμακευτικής αγωγής. Συμβουλευτείτε έναν ειδικό εάν αυτό σας προκαλεί ανησυχία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Trifu, D. S., Esquerra, N. G. F., Torres, N. P., & Hernández, J. Á. (2020). Hipotiroidismo. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 13(13), 727-734.
  • Guzmán-Silahua, S., Muñoz-Gaytán, D. E., Mendoza-Vázquez, G., Orozco-Barocio, G., Rodríguez-Ruiz, J. A., de la Torre, I. G., … & Nava-Zavala, A. H. (2018). Fibromialgia. El residente, 13(2), 62-67.
  • Pedraz-Petrozzi, B. (2018). Fatiga: historia, neuroanatomía y características psicopatológicas. Una revisión de la Literatura. Revista de Neuro-Psiquiatría, 81(3), 174-182.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.