Φυσικές θεραπείες για την υπνική άπνοια

Η υπνική άπνοια είναι μια πάθηση που επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι άνδρες τείνουν να αντιμετωπίζουν συχνότερα αυτό το πρόβλημα από τις γυναίκες.
Φυσικές θεραπείες για την υπνική άπνοια

Τελευταία ενημέρωση: 01 Φεβρουαρίου, 2019

Αυτή η νυχτερινή διαταραχή θεωρείται σοβαρή καθώς διακόπτει τη ροή του οξυγόνου σε διάφορα τμήματα του σώματος όση ώρα το σώμα ξεκουράζεται. Η υπνική άπνοια περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό αιτιών και τα τυπικά συμπτώματά της είναι μεταξύ άλλων τα εξής: η διακεκομμένη αναπνοή, το ροχάλισμα, ο πνιγμός και η υπνοβασία. Μάθετε περισσότερα για τις φυσικές θεραπείες της υπνικής άπνοιας στο παρακάτω άρθρο.

Υπνική άπνοια: μαθαίνοντας για το πρόβλημα

Αυτή η πάθηση επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία της αναπνοής όσο κοιμόμαστε· μπορεί να προκαλέσει αβαθή αναπνοή ή σύντομες διακοπές στη φυσιολογική ροή του αέρα που διαρκούν 15 με 20 δευτερόλεπτα.

Η υπνική άπνοια δυσκολεύει τους ανθρώπους να κοιμηθούν ήρεμα το βράδυ, με αποτέλεσμα να κοιμούνται ελαφριά ή να έχουν εφιάλτες και παράλληλα εμποδίζει το σώμα να ανακτήσει πλήρως τη δύναμή του. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε χαμηλά επίπεδα ενέργειας, χαμηλή παραγωγικότητα, κακή διάθεση, ευερεθιστότητα και μειωμένη επίγνωση.

Αν αυτή η πάθηση δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η υπνική άπνοια μπορεί να οδηγήσει σε ημερήσια υπνηλία, αργά αντανακλαστικά και οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ατυχημάτων. Επιπλέον, προκαλεί προβλήματα υγείας όπως παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστούν καθώς παρουσιάζεται το βράδυ ενώ κοιμόμαστε. Ένα μέλος της οικογένειας ή ο σύντροφός σας θα είναι τα άτομα που θα ανιχνεύσουν συγκεκριμένες αλλαγές στον ύπνο σας αν πάσχετε από υπνική άπνοια.

υπνική άπνοια

Μερικά από τα σημάδια που υποδεικνύουν ότι πάσχετε από αυτό το πρόβλημα είναι:

 • Διακεκομμένη αναπνοή.
 • Πολύ δυνατό ροχαλητό.
 • Πνιγμός ή συριγμός.
 • Ημερήσια υπνηλία.
 • Ανήσυχος ύπνος.
 • Αίσθηση δύσπνοιας όταν ξυπνάτε τη νύχτα.
 • Πολύ τακτικές επισκέψεις στο μπάνιο πολύ νωρίς το πρωί.
 • Ξυπνάτε με στεγνό στόμα ή λαιμό.
 • Πρωινοί πονοκέφαλοι.
 • Αδύνατον να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας.
 • Εναλλαγές διάθεσης.
 • Ευερεθιστότητα.
 • Κατάθλιψη.
 • Ύπνος σε περίεργες στάσεις.
 • Υπερβολική εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας.
 • Υποφέρετε από εφιάλτες.
 • Αναπνέετε από το στόμα.
 • Κακή συνολική απόδοση.

Ορισμένοι επικίνδυνοι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν υπνική άπνοια είναι: το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, οι πρησμένες αμυγδαλές ή η πρησμένη γλώσσα, η μπλοκαρισμένη ρινική οδός καθώς και το οικογενειακό ιστορικό. Επιπλέον, οι άντρες τείνουν να πάσχουν συχνότερα από αυτό το πρόβλημα σε σχέση με τις γυναίκες.

Συνήθειες, θεραπείες και συμβουλές για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας

Υπάρχουν δυο κύριες στάσεις ύπνου στις οποίες θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή:

Πλάγια θέση

Η πλάγια θέση ύπνου, ανεξάρτητα αν κοιμάστε από την αριστερή ή τη δεξιά πλευρά, βοηθά στο να μπαίνει περισσότερος αέρας στους πνεύμονές σας. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει όταν κοιμάστε μπρούμυτα ή ανάσκελα. Φυσικά, δεν είναι δυνατό να παρακολουθείτε τις στάσεις του ύπνου σας ενώ κοιμάστε, επομένως προσπαθήστε να τοποθετήσετε ένα μεγάλο μαξιλάρι πίσω από τη πλάτη σας ή πίσω από ένα τοίχο έτσι ώστε να παραμένετε σε πλάγια θέση.

Άλλο ένα κόλπο που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι να ράψετε ή να δέσετε ένα ενοχλητικό αντικείμενο στην πίσω πλευρά της πιτζάμας σας και στο στήθος έτσι ώστε να το καταλάβετε αν γυρίσετε ανάσκελα ή μπρούμυτα.

υπνική άπνοια

Με το κεφάλι υπερυψωμένο

Χρησιμοποιείτε περισσότερα από ένα μαξιλάρι για να υπερυψώνετε το κεφάλι σας. Αυτό θα βελτιώσει την αναπνοή σας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν αισθάνεστε ότι αυτή η στάση δεν είναι πολύ άνετη, μπορείτε να προσθέσετε σταδιακά περισσότερο ύψος με τα μαξιλάρια σας. Πρέπει να βεβαιωθείτε επίσης ότι και το στήθος σας είναι υπερυψωμένο. Αν σκοπεύετε να αγοράσετε καινούργιο κρεβάτι, μπορείτε να διαλέξετε ένα που να έχει διαφορετικά ανακλινόμενα τμήματα. Άλλη μια εναλλακτική είναι να τοποθετήσετε κάτι κάτω από τα πόδια σας έτσι ώστε να σχηματίζεται κλίση. Πολλοί ειδικοί δηλώνουν ότι αυτή η στάση είναι ακόμη πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείτε πολλά μαξιλάρια.

Άλλες συμβουλές για την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας είναι:

Χάστε κιλά

Όταν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας μπορεί να επιδεινωθούν. Ξεκινήστε ακολουθώντας μια πιο υγιεινή διατροφή, κάνοντας ασκήσεις τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, καταναλώνοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, αποφεύγοντας τα τηγανητά, τα σάκχαρα και τα λιπαρά και πίνοντας δυο λίτρα νερό την ημέρα. Αν χάσετε μερικά κιλά θα βελτιωθούν σημαντικά τα συμπτώματά σας και θα συμβάλλουν στη διάνοιξη των αεροφόρων οδών σας.

Κόψτε το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι ακόμη ένας παράγοντας που μπορεί να επιδεινώσει την υπνική άπνοια. Το κάπνισμα προκαλεί τη συσσώρευση υγρών στο λαιμό σας και αυτό στη συνέχεια προκαλεί πρήξιμο στις ανώτερες αεροφόρες οδούς σας. Επιπλέον, αν κόψετε το κάπνισμα η συνολική σας υγεία θα επωφεληθεί σημαντικά.

υπνική άπνοια

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά, όπως τα ηρεμιστικά, χαλαρώνουν τους μυς του λαιμού με αποτέλεσμα να μεταβάλουν τη λειτουργία τους. Σας προτείνουμε επίσης να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά κυρίως προς το τέλος της ημέρας καθώς αυτό το γεγονός μπορεί να παρέμβει στο φυσιολογικό ρυθμό του ύπνου.

Αποφύγετε τα μεγάλα βραδινά γεύματα

Το να ξαπλώνετε με γεμάτο στομάχι μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην ξεκούρασή σας. Επιπλέον, καθορίζει την ποσότητα του αέρα που εισέρχεται στους πνεύμονές σας.

Φυσικές θεραπείες για την υπνική άπνοια

υπνική άπνοια

Ρίζα βαλεριάνας

Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολύ καιρό και μας βοηθά να χαλαρώνουμε και να κοιμόμαστε καλύτερα, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου μας. Είναι ιδανικό για άτομα που πάσχουν από αϋπνία ή από εφιάλτες λόγω της υπνικής άπνοιας.

Αιθέρια έλαια

Τα καλύτερα έλαια για να κοιμάστε καλά το βράδυ είναι το χαμομήλι, η λεβάντα και το νυχτολούλουδο. Το τελευταίο ανακουφίζει από τις φλεγμονές των αεροφόρων οδών. Μπορείτε να το εφαρμόζετε στους κροτάφους σας με απαλό μασάζ ή να χρησιμοποιείτε ένα διαχυτή ώστε να εξαπλώνεται το άρωμά του σε ολόκληρο το υπνοδωμάτιο. Αν θέλετε να αποσυμφορήσετε τη ρινική σας δίοδο επιλέξτε το έλαιο ευκαλύπτου. Προσθέστε μερικές σταγόνες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και εισπνεύστε τους ατμούς.

Ελπίζουμε να απολαύσατε αυτό το άρθρο αναφορικά με τις φυσικές θεραπείες για την υπνική άπνοια!\


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.