Ασυμπτωματική βακτηριουρία: Πώς να τη θεραπεύσετε

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία μπορεί να ανιχνευθεί με εξέταση ούρων. Η θεραπεία μπορεί να είναι απαραίτητη σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Ασυμπτωματική βακτηριουρία: Πώς να τη θεραπεύσετε
Leidy Mora Molina

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Τελευταία ενημέρωση: 06 Σεπτεμβρίου, 2022

Είναι δυνατόν τα βακτήρια να ζουν στην ουροδόχο κύστη χωρίς να προκαλούν βλάβες ή ασθένειες. Αυτή η κατάσταση, γνωστή ως ασυμπτωματική βακτηριουρία, είναι συχνή σε άνδρες και γυναίκες παγκοσμίως. Θα σας πούμε τις πιο συνηθισμένες αιτίες και πώς να την αντιμετωπίσετε.

Ασυμπτωματική βακτηριουρία είναι η παρουσία αποικιών βακτηρίων του ίδιου είδους στα ούρα. Χαρακτηρίζεται επίσης από πλήρη απουσία συμπτωμάτων. Γενικά, ο αριθμός των βακτηριακών αποικιών πρέπει να είναι μεγαλύτερος από 100.000 ανά χιλιοστόλιτρο ούρων.

Η κατάσταση αυτή ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και την κατάσταση της υγείας του κάθε ατόμου. Είναι πιο συχνή σε έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά και ανιχνεύεται με καλλιέργεια ούρων.

Συνήθεις αιτίες ασυμπτωματικής βακτηριουρίας

Η ανάπτυξη βακτηρίων στα ούρα μπορεί να προκαλέσει φόβο σε πολλούς ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό το βιώνει μόνο ένας μικρός αριθμός ασθενών.

Η πιο συχνή αιτία είναι η τοποθέτηση καθετήρα ή σωλήνα στην ουροδόχο κύστη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ομοίως, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που αυξάνουν τη συχνότητα εμφάνισης βακτηριουρίας:

 • Καρκίνος
 • Εγκυμοσύνη
 • Χημειοθεραπεία
 • Μεταμόσχευση νεφρού
 • Χρήση κορτικοστεροειδών
 • Οπισθοστερνική παλινδρόμηση στα παιδιά
 • Σύνδρομο επίκτητης ανοσοανεπάρκειας (AIDS)
 • Επεμβάσεις στο ουροποιητικό σύστημα, όπως η διουρηθρική προσέγγιση

Μελέτες δείχνουν υψηλότερο επιπολασμό ασυμπτωματικής βακτηριουρίας σε σεξουαλικά ενεργές γυναίκες, καθώς και σε διαβητικούς ασθενείς ή ασθενείς με νευρογενή ουροδόχο κύστη.

A pregnant woman.
Η εγκυμοσύνη είναι ένα στάδιο κατά το οποίο τα βακτήρια είναι πιο πιθανό να κατακάθονται στην ουροδόχο κύστη.

Γιατί δεν υπάρχουν συμπτώματα στην ασυμπτωματική βακτηριουρία;

Παρά τα όσα πιστεύουν οι περισσότεροι άνθρωποι, η ύπαρξη βακτηρίων στα ούρα δεν συνοδεύεται πάντα από συμπτωματολογία. Ο πιο συνηθισμένος λόγος γι’ αυτό είναι ότι ορισμένα μικρόβια δεν είναι σε θέση να αποικίσουν και να εισβάλουν στην ουροδόχο κύστη- ως εκ τούτου, απομακρύνονται κατά την ούρηση. Ωστόσο, οι αποικίες παραμένουν ενεργές λόγω της υψηλής αναπαραγωγικής τους ικανότητας.

Ομοίως, η καλή κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος καθιστά δυνατή τη διακοπή της βακτηριακής προσκόλλησης και την πρόληψη των συμπτωμάτων μιας λοίμωξης. Σε ορισμένα άτομα με νευροπάθεια, μπορεί να μην υπάρχει αντίληψη της φλεγμονής και του πόνου που προκαλείται από τη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Διάγνωση της βακτηριουρίας

Για την ανίχνευση της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας είναι απαραίτητη η καλλιέργεια ούρων, με επακόλουθη μικροσκοπική αξιολόγηση. Σε γενικές γραμμές, η εξέταση αυτή δεν ζητείται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα ουρολοίμωξης, οπότε συνήθως αποκαλύπτεται τυχαία.

Μια ειδική περίπτωση είναι η εγκυμοσύνη. Τα πρωτόκολλα έχουν συμπεριλάβει μια καλλιέργεια ούρων ρουτίνας σε κάθε τρίμηνο, έτσι ώστε να μπορεί να ανιχνευθεί η ασυμπτωματική βακτηριουρία.

Η διάγνωση αυτής της κατάστασης απαιτεί ένα θετικό δείγμα βακτηριακής ανάπτυξης στους άνδρες ή δύο θετικά δείγματα στις γυναίκες. Μια γενική εξέταση ούρων μπορεί να αναφέρει την παρουσία μικροβίων ως εξής:

 • Απουσία βακτηρίων: δεν υπάρχουν ενδείξεις.
 • Σπάνια βακτήρια (+): παρατηρούνται 1 έως 10 βακτήρια ανά πεδίο.
 • Μερικά βακτήρια (++): 4 έως 5 βακτήρια ανά πεδίο.
 • Συχνά βακτήρια (+++): έως και 100 βακτήρια ανά πεδίο.
 • Άφθονα βακτήρια (++++): περισσότερα από 100 βακτήρια.

Οι έρευνες δείχνουν ότι για τη διάγνωση της ασυμπτωματικής βακτηριουρίας απαιτούνται τουλάχιστον 100 μονάδες που σχηματίζουν αποικίες (CFU ). Από την άλλη πλευρά, στην κυστίτιδα ανιχνεύονται συνήθως περισσότερες από 100 CFU και στην πυελονεφρίτιδα έως και 1000 CFU.

Ο θεράπων γιατρός θα πρέπει να αξιολογήσει άλλες τιμές στην εξέταση ούρων για να προσδιορίσει την κατάσταση της υγείας του ατόμου. Τέτοια είναι η περίπτωση της παρουσίας λευκοκυττάρων, πυοκυττάρων και νιτρωδών στα ούρα. Τέλος, η καλλιέργεια ούρων θα δώσει ακριβή διάγνωση του αριθμού των αναπτυσσόμενων αποικιών και του υπεύθυνου μικροβίου.

Θεραπεία της βακτηριουρίας

Σήμερα, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν για χρόνια με ασυμπτωματική βακτηριουρία χωρίς επιπλοκές στην υγεία. Στους περισσότερους ανθρώπους με βακτήρια στα ούρα, χωρίς συμπτώματα, δεν χρειάζεται θεραπεία.

Η χρήση αντιβιοτικών χωρίς ιατρική συνταγή αυξάνει την αντοχή των βακτηρίων, θέτει σε κίνδυνο τη φυσική ουρογεννητική χλωρίδα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μελλοντικών λοιμώξεων. Στην πραγματικότητα, μελέτες έχουν δείξει ότι η αντιβιοτική θεραπεία σε ασυμπτωματική βακτηριουρία δεν προσφέρει καμία βελτίωση.

Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις βακτηριουρίας χωρίς συμπτώματα στις οποίες ενδείκνυται προληπτική αντιβιοτική θεραπεία:

 • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
 • Εντός 30 ημερών από μεταμόσχευση νεφρού
 • Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου προετοιμασίας για μια επέμβαση στο ουροποιητικό σύστημα
 • Σε άτομα με πέτρες στα νεφρά και ιστορικό συχνών λοιμώξεων
 • Σε μικρά παιδιά με οπισθοστερνική παλινδρόμηση
Οι ηλικιωμένοι, οι διαβητικοί και οι ασθενείς με καθετήρες ουροδόχου κύστης δεν χρειάζονται θεραπεία εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα.
A woman with kidney stones.
Οι πέτρες στα νεφρά ευνοούν τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, οπότε οι ασθενείς αυτοί πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά.

Πότε να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια

Σε ορισμένους ανθρώπους, η ασυμπτωματική βακτηριουρία μπορεί να αποτελεί μεταβατική κατάσταση προς μια λοίμωξη της ουροδόχου κύστης, της ουρήθρας ή των νεφρών. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να είστε προσεκτικοί σε συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν την ανάγκη για ιατρική φροντίδα, όπως:

 • Υψηλός πυρετός και ρίγη
 • Αφρώδη ή αιματηρά ούρα
 • Δυσκολία και δυσφορία κατά την ούρηση
 • Πόνος στην πλάτη ή στα πλάγια

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία δεν είναι το ίδιο με μια λοίμωξη

Η ασυμπτωματική βακτηριουρία είναι μια κατάσταση που δείχνει ότι υπάρχει ανάπτυξη βακτηρίων στα ούρα. Πρόκειται για μια αβλαβή κατάσταση που δεν απαιτεί θεραπεία, εκτός από ειδικές περιπτώσεις, όπως η εγκυμοσύνη. Εάν υποψιάζεστε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, μη διστάσετε να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Wiley J, Sons. Antibióticos Para La Bacteriuria Asintomática. Revista Médica Clínica Las Condes. 2018;29(2):251-255.
 • Lozano J. Infecciones urinarias. Clínica, diagnóstico y tratamiento. Offarm. 2001; 20(3): 99-109.
 • Alarcón T, Justa L. Bacteriuria asintomática. Asociación Español de Pediatría. Protoc diagn ter pediatr. 2014; 1(1):109-117.
 • López-López, Almudena, et al. “Incidencia de la infección del trato urinario en embarazadas y sus complicaciones.” (2019).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.