Πώς να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών

Υπάρχουν πολλές τροφές που σας βοηθούν να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών. Ο λόγος είναι οι αποτοξινωτικές τους ιδιότητες οι οποίες αποτρέπουν τη δημιουργία πετρών στα νεφρά.
Πώς να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών
Sergio Alonso Castrillejo

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: φαρμακοποιό Sergio Alonso Castrillejo.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι χρόνιες νεφροπάθειες είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά φρούτα και λαχανικά ώστε να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών.

Ερευνητές εκτιμούν ότι ο αριθμός των ατόμων με προβλήματα στα νεφρά θα διπλασιαστεί τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό θα συμβεί εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Γι’ αυτό, περιλαμβάνοντας αυτές τις τροφές στη διατροφή σας, αλλά και ακολουθώντας σωστές διατροφικές οδηγίες, θα μπορέσετε να επιβραδύνετε τη φθορά των νεφρών. Επίσης, θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε και άλλες ασθένειες, όπως αυτές που σχετίζονται με το καρδιοαγγειακό σύστημα.

Η σπουδαιότητα της σωστής διατροφής για να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών

Άνδρας κρατά ένα πλαστικό νεφρό πίσω από την πλάτη του
Τα νεφρά είναι σημαντικά επειδή φιλτράρουν το αίμα και απομακρύνουν τα απόβλητα.

Τα νεφρά είναι όργανα υπεύθυνα για την αποβολή αποβλήτων από το σώμα. Επίσης, φιλτράρουν και το αίμα. Ακόμη, ρυθμίζουν τα σωματικά υγρά και βελτιστοποιούν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών του σώματος.

Λόγω σοβαρών προβλημάτων, τα νεφρά θα σταματήσουν να εκτελούν αποτελεσματικά τις παραπάνω λειτουργίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα άτομα με προβλήματα στα νεφρά πρέπει να ελαχιστοποιούν την πρόσληψη υγρών και συγκεκριμένων τροφών.

Η τροποποίηση της διατροφής σας για τη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας δεν είναι απλά μια υγιεινή επιλογή. Αποτελεί βασικό κομμάτι της θεραπείας, μαζί με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η σωστή διατροφή είναι θεμελιώδης για την αντιμετώπιση της πάθησης και την αποτροπή άλλων σχετικών ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση, ή η παχυσαρκία.

Η διατροφή των ανθρώπων με προβλήματα στα νεφρά θα πρέπει να:

 • Έχει ποικιλία.
 • Είναι ισορροπημένη.
 • Παρέχει καλές ποσότητες ενέργειας.
 • Είναι κατάλληλα οργανωμένη.
 • Είναι ευέλικτη.
 • Συμπληρώνεται σωστά.

Στη συνέχεια, θα σας πούμε για πέντε φρούτα και λαχανικά τα οποία θα σας βοηθήσουν να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών.

1. Αντίδια

Τα αντίδια είναι νόστιμα και ιδανικά για τα άτομα που θέλουν να βελτιώσουν τη νεφρική λειτουργία. Αυτό γίνεται χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και τις λίγες θερμίδες τους. Για την ακρίβεια, αποτελούνται κατά 95% από νερό. Έτσι, αποτελούν μια ελαφριά αλλά χορταστική τροφή λόγω των ινών που περιέχουν.

Από θρεπτικής πλευράς, αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες. Για παράδειγμα, περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο, και νάτριο, αλλά και βιταμίνες Α, C, και Β.

2. Κρεμμύδια

Πώς να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών με αυτές τις τροφές
Αυτό το λαχανικό έχει έναν σημαντικό αποτοξινωτικό ρόλο καθώς ωφελεί την υγεία των νεφρών.

Πρόκειται για ένα λαχανικό που χρησιμοποιείται πάρα πολύ σε ολόκληρο τον κόσμο. Ευτυχώς, έχει πολλά οφέλη κρυμμένα σε κάθε στρώμα του. Όμως, το κύριο όφελος που μας προσφέρει το κρεμμύδι είναι οι διουρητικές ιδιότητές τους χάρη στις οποίες μπορείτε να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών. Πώς γίνεται αυτό; Το κρεμμύδι αυξάνει την ποσότητα νερού και άλατος που αποβάλλετε από το σώμα σας μέσω της ούρησης.

Μια επιστημονική μελέτη από το Περιοδικό Φαρμακευτικών Τροφών απέδειξε τις ικανότητες του κρεμμυδιού οι οποίες ενεργοποιούν τη λειτουργία των νεφρών και διευκολύνουν την αποβολή υγρών από το σώμα.

Επίσης, όπως προαναφέραμε, τα κρεμμύδια έχουν και πολλά άλλα οφέλη:

3. Καρότα

Το καρότο είναι ένα διάσημο λαχανικό το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό για τα οφέλη που προσφέρει στην όρασή μας. Ωστόσο, έχει και άλλες ιδιότητες. Η σημαντικότερη γι’ αυτό το άρθρο είναι η ισχυρή διουρητική του δράση.

Όπως τα κρεμμύδια, έτσι και τα καρότα περιέχουν πολύ νερό το οποίο βοηθά να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών. Αυτό συμβαίνει επειδή διευκολύνουν τη συλλογή και αποβολή των ούρων. Αυτός είναι και ο λόγος όπου βοηθούν ιδιαίτερα στην διάσπαση των πετρών στα νεφρά.

Τα καρότα κάνουν καλό και στα μάτια μας όπως είπαμε παραπάνω. Αυτό οφείλεται στη βιταμίνη Α. Επίσης, η β-καροτίνη προσφέρει ισχυρή προστασία ενάντια στην πρόωρη γήρανση.

Η κατανάλωσή τους θα βοηθήσει επίσης στην προστασία του αμφιβληστροειδή χιτώνα και στην αποτροπή του καταρράκτη. Όμως, σε αντίθεση με τον αστικό μύθο, τα καρότα δε βελτιώνουν την όραση, ούτε θα σας δώσουν νυχτερινή όραση.

4. Μούρα

Μύρτιλα μέσα σε μπολ με σχήμα καρδιάς
Πέραν της υπέροχης γεύσης τους, τα μύρτιλα έχουν ενεργά συστατικά με αντισηπτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τις ουρολοιμώξεις.

Αυτή η ποικιλία φρούτων είναι ιδανική για την καταπολέμηση λοιμώξεων και τη βελτίωση της περιφερικής κυκλοφορίας του αίματος. Επίσης, ο χυμός από κράνμπερι έχει αντισηπτική και αντιβιοτική δράση ενάντια στα βακτήρια που προκαλούν ουρολοιμώξεις.

Αυτά τα φρούτα περιέχουν κινικό οξύ, μια ουσία η οποία οξύνει τα ούρα και αποβάλλεται με αυτά. Αυτό είναι καλό επειδή δρα ενάντια στις πέτρες των νεφρών και αποτρέπει τον σχηματισμό τους.

5. Άλλες τροφές για να βελτιώσετε τη λειτουργία των νεφρών

Τα φρούτα και τα λαχανικά που αναφέραμε παραπάνω δεν είναι τα μόνα που βοηθούν στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας. Υπάρχουν ακόμη πολλά άλλα με φανταστικές ιδιότητες.

Ανάμεσά τους είναι:

 • Τα μανταρίνια
 • Τα λεμόνια
 • Τα αγγούρια
 • Τα φρέσκα σπαράγγια
 • Ο αρακάς
 • Τα μανιτάρια και άλλοι βρώσιμοι μύκητες (μαγιά, τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση, κεφίρ, γιαούρτι, κ.λπ.).

Σε κάθε περίπτωση μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν/μία ειδικό αν έχετε ήδη πρόβλημα με τα νεφρά σας. Εκείνος/η θα μπορέσει να σας φτιάξει ένα καλό πλάνο θεραπείας και να σας προτείνει μια κατάλληλη διατροφή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Abouzed TK., Contreras MM., Sadek KM., Shukry M., et al., Red onion scales ameliorated streptozotocin induced diabetes and diabetic nephropathy in wistar rats in relation to their metabolite fingerprint. Diabetes Res Clin Pract, 2018. 140: 253-264.
 • Saari JC., VItamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.