Πώς να εφαρμόζετε τα τοπικά κορτικοστεροειδή

Τα τοπικά κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για τοπικές ή γενικευμένες δερματοπάθειες. Η δράση τους εξαρτάται από τον τύπο δέρματος και τα φάρμακα που χρησιμοποιείτε.
Πώς να εφαρμόζετε τα τοπικά κορτικοστεροειδή
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Θα πρέπει να προσέχετε αν χρησιμοποιείτε τοπικά κορτικοστεροειδή για κάποιες δερματοπάθειες. Υπάρχουν δύο συχνές περιπτώσεις. Η πρώτη είναι ο φόβος της χρήσης αυτών των φαρμάκων, και η άλλη είναι οι πιθανές αντιδράσεις σε περίπτωση κατάχρησής τους.

Ο φόβος χρήσης κορτικοστεροειδών απορρέει από τη σκέψη πως ακόμη και αν εφαρμοστούν τοπικά, μπορούν να έχουν παρόμοιες παρενέργειες με τα συστηματικά κορτικοστεροειδή.

Ορισμένες από τις παρενέργειες των συστηματικών κορτικοστεροειδών είναι το πρήξιμο, η αύξηση βάρους, και ο κίνδυνος ανάπτυξης οστεοπόρωσης. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αν κάνετε κατάχρηση των τοπικών κορτικοστεροειδών, τότε μπορεί να βιώσετε παρόμοιες παρενέργειες. Για την ακρίβεια, αυτό ισχύει περισσότερο αν είναι ιδιαίτερα ισχυρά ή αν τα χρησιμοποιείτε σε μεγαλύτερες περιοχές.

Από την άλλη, η ταχυφυλαξία την οποία μπορεί να αναπτύξετε προέρχεται από την κατάχρηση των κορτικοστεροειδών. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν τα εφαρμόζετε, βοηθούν και σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα. Εξαιτίας αυτού, επαναλαμβάνετε συνεχώς τη χρήση τους παρότι υπάρχουν επιπτώσεις.

Τοπικά κορτικοστεροειδή – Παρενέργειες από την εφαρμογή τους

Οι παρενέργειες από τη χρήση τοπικών κορτικοστεροειδών επηρεάζουν κυρίως το δέρμα εξαιτίας του τρόπου εφαρμογής τους. Για παράδειγμα, η συχνότερη παρενέργεια είναι η ατροφία του εξωτερικού στρώματος του δέρματος. Όμως, οι λιγότερο συχνές παρενέργειες είναι οι ουλές, η υπερβολική απώλεια μαλλιών ή η ακμή.

Αν χρησιμοποιείτε τοπικά κορτικοστεροειδή και δε βλέπετε βελτίωση, επισκεφθείτε αμέσως τον/η γιατρό σας. Εκείνος/η θα ελέγξει το πρόβλημα και ίσως αλλάξει τη θεραπεία σας.

Άτομο βάζει κρέμα στο χέρι του

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την απορρόφηση των τοπικών κορτικοστεροειδών;

Όταν χρησιμοποιείτε τοπικά κορτικοστεροειδή θα πρέπει να θυμάστε ότι η δράση τους και το ενεργό συστατικό τους εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Παραδείγματος χάρη, ορισμένοι από αυτούς είναι:

Διαπερατότητα του δέρματος

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που απορροφούνται από το δέρμα σας:

  • Ηλικία. Η διαπερατότητα του δέρματος είναι μεγαλύτερη στα παιδιά και τους ηλικιωμένους. Ακριβέστερα, όσο μεγαλύτερη η διαπερατότητα, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα.
  • Σημείο της πάθησης. Οι διαφορετικές περιοχές θα έχουν και διαφορετικά αποτελέσματα. Οι πιο διαπερατές περιοχές είναι οι βλεννώδεις μεμβράνες.
  • Είδος της πάθησης και κατάσταση του δέρματος. Όταν υπάρχουν δερματοπάθειες, το φάρμακο απορροφάται ταχύτερα. Ωστόσο, σε χρόνιες παθήσεις, το δέρμα γίνεται πιο παχύ. Έπειτα, γίνεται πιο δύσκολη η απορρόφησή του από το δέρμα σας.

Τύπος του προϊόντος

Υπάρχουν διάφοροι τύποι τοπικών κορτικοστεροειδών. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να δείχνει καλό, κάτι που βοηθά τους ασθενείς με τη θεραπεία τους.

Τα διαλύματα και τα ζελέ χρησιμοποιούνται κυρίως για τη θεραπεία της οξείας δερματίτιδας. Όμως, τα γαλακτώματα και οι κρέμες χρησιμοποιούνται για υποξείες παθήσεις. Γενικά, οι κρέμες χρησιμεύουν στην αντιμετώπιση χρόνιων παθήσεων όπως η ξηροδερμία.

Άτομο εφαρμόζει αλοιφή στο μπράτσο του

Είναι ίδια όλα τα τοπικά κορτικοστεροειδή;

Κάθε φάρμακο παρασκευάζεται από διαφορετικά είδη κορτικοστεροειδών με διαφορετική ισχύ. Ο/η γιατρός θα σας πει ποια θεραπεία ταιριάζει καλύτερα σε εσάς. Επιπλέον, θα λάβει υπόψιν του/ης την ισχύ και τις πιθανές παρενέργειες της κάθε θεραπείας. Για να επιλεχθεί ένα φάρμακο θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν το είδος του/ης ασθενή, το σημείο και το είδος της πάθησης.

Τα χαμηλής ισχύος κορτικοστεροειδή χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση τραυμάτων στο πρόσωπο, και η χρήση τους διαρκεί το πολύ πέντε ημέρες. Παρόλα αυτά, αν πρέπει να θεραπευτεί μια περιοχή του σώματος, τότε χρησιμοποιούνται συνήθως μέσης ισχύος φάρμακα για δέκα ημέρες μέγιστο.

Δε θα πρέπει να σταματάτε ποτέ ξαφνικά τη θεραπεία. Αν δε λειτουργεί, ίσως θα πρέπει να πάτε σε μεγαλύτερης ισχύος. Ορισμένοι γιατροί προτείνουν την εναλλαγή με ενυδατικές κρέμες για την αποτροπή του φαινομένου ανάκαμψης.

Επιλέγοντας το καλύτερο για εσάς

Όταν πρέπει να εφαρμόσετε τοπικά κορτικοστεροειδή, είναι σημαντικό να επιλέξετε το καλύτερο για εσάς ανάλογα με τη θεραπεία σας. Όπως εξηγήσαμε παραπάνω, μια οξεία παθολογία δεν είναι ίδια με μια χρόνια, και δεν είναι ίδια όλα τα σημεία του σώματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Azparren, A., Servicio, A., & Farmacéuticas, D. P. (2009). Corticoides tópicos. Boletín de Información Farmacoterapéutica de Navarra.

  • Grau, P. S. (2006). Corticoides tópicos. Actualización Topical steroids. Un update. Med Cutan Iber Lat Am.

  • Casado-Verrier, B., Sanz-Canalejas, L., Gómez-Fernández, C., Pagán, B., López, M., & Casado-Jiménez, M. (2012). Síndrome de Cushing iatrogénico por corticoides tópicos en dos adultos. Medicina Cutanea Ibero-Latino-Americana. https://doi.org/10.4464/MD.2012.40.2.5012


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.